Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează să fie verificat de procurori

Avere la vedere 21 septembrie 2015 408
Grigore Josan

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. Inspectorii CNI au constatat că Grigore Josan nu a declarat mai multe conturi bancare curente, dar și unul de depozit, cu 12 mii de lei pe el, câteva terenuri și mai multe mijloace de transport vechi, care i-au revenit titularului prin distribuirea cotei valorice de la unele întreprinderi. La ședința CNI la care s-a discutat acest caz a participat avocatul lui Grigore Josan. ”Abia aștept să primesc actul de constatare, ca să îl contest în instanță. Principala acuzație sunt acele conturi, pe majoritatea dintre care soldul a fost de zero lei”, a spus șeful poliției din Orhei pentru Moldova Curată. El a adăugat că nu a ascuns nimic și că divergențele dintre averea declarată și cea reală, constatate de CNI, sunt ”greșeli făcute fără intenție”. 

BMW pe numele fiicei, deja vândut

Din declarația de avere pentru 2014 a lui Grigore Josan lipsea, potrivit CNI,  și un autoturism de marca BMW 525D, produs în anul 2005 și înregistrat pe numele fiicei șefului poliției, care este studentă. Grigore Josan ne-a spus ca această mașină era deja vândută la momentul depunerii declarației, dar afirmă că nu știa că aceasta sau venitul obținut din vânzare trebuie incluse în declarație. ”Nici nu este un autoturism scump, am lucrat atâția ani în poliție și am putut să adun de o mașină, împreună cu soția. Nu văd nimic grav aici”. În explicațiile depuse la CNI, Grigore Josan a indicat că a cumpărat autoturismul cu 4,5 mii de dolari. 

CNI - una, Josan - alta

CNI a anunțat că șeful poliției din Orhei nu a declarat 4 terenuri: două agricole și două pentru construcții, Grigore Josan afirmă că are doar un teren nedeclarat, cel pe care este construită casa în care locuiește. ”Este logic că dacă îmi aparține casa, îmi aparține și terenul de sub ea. Casa nu stă în aer, nu? De ce să declar și terenul?”, se întreabă polițistul.

Comisia Națională de Integritate a pornit controlul la sesizarea Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a Ministerului de Interne. Grigore Josan afirmă că nu știe de ce cei de la minister au făcut o astfel de sesizare, de vreme ce el nu ascunde nimic. ”Eu plătesc toate impozitele și toate taxele, cum pot să ascund ceva? Aștept să primesc actul de constatare și voi contesta cu probe fiecare punct”, a mai spus șeful poliției din Orhei. 

CNI va trimite actul de constatare Procuraturii Generale cu solicitarea ca aceasta să verifice acțiunile lui Grigore Josan ”prin prisma prevederilor art 352' Cod Penal (falsul în declarații - n.n.)”. Până acum, cele mai multe astfel de cereri au fost respinse. Doar două dosare deschise în baza actelor de constatare ale CNI sunt examinate în prezent în instanță.

Grigore Josan are 46 de ani și a devenit șef al Inspectoratului de Poliție Orhei în luna martie 2013. Din anul 2010 a fost șef-adjunct al aceleiași instituții, iar anterior a exercitat diferite funcții în poliția din raionul Orhei. 


                                    Viorica Manole Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...

Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.

31 martie 2014
328
Avere la vedere

Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...

Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.

29 septembrie 2015
409
Avere la vedere

Şeful DIP şi-a cumpărat apartament în Chişinău, după ce...

Directorul adjunct al Departamentului Instituții Penitenciare (DIP), Igor Guja, care exercită în prezent atribuțiile de director, a renunţat la o slujbă plătită cu aproximativ 35 de mii de lei pe lună, pentru o funcție cu o retribuție de trei ori mai mică. El a fost director la Agenţia Naţională de Transport Auto (ANTA) și spune că a acceptat să vină la DIP pentru echipă, deși va ridica un salariu de câteva ori mai mic.

19 mai 2016
882
Avere la vedere

Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară ca...

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.

22 iulie 2013
346