Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează să fie verificat de procurori

Avere la vedere 21 septembrie 2015 1180
Grigore Josan

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. Inspectorii CNI au constatat că Grigore Josan nu a declarat mai multe conturi bancare curente, dar și unul de depozit, cu 12 mii de lei pe el, câteva terenuri și mai multe mijloace de transport vechi, care i-au revenit titularului prin distribuirea cotei valorice de la unele întreprinderi. La ședința CNI la care s-a discutat acest caz a participat avocatul lui Grigore Josan. ”Abia aștept să primesc actul de constatare, ca să îl contest în instanță. Principala acuzație sunt acele conturi, pe majoritatea dintre care soldul a fost de zero lei”, a spus șeful poliției din Orhei pentru Moldova Curată. El a adăugat că nu a ascuns nimic și că divergențele dintre averea declarată și cea reală, constatate de CNI, sunt ”greșeli făcute fără intenție”. 

BMW pe numele fiicei, deja vândut

Din declarația de avere pentru 2014 a lui Grigore Josan lipsea, potrivit CNI,  și un autoturism de marca BMW 525D, produs în anul 2005 și înregistrat pe numele fiicei șefului poliției, care este studentă. Grigore Josan ne-a spus ca această mașină era deja vândută la momentul depunerii declarației, dar afirmă că nu știa că aceasta sau venitul obținut din vânzare trebuie incluse în declarație. ”Nici nu este un autoturism scump, am lucrat atâția ani în poliție și am putut să adun de o mașină, împreună cu soția. Nu văd nimic grav aici”. În explicațiile depuse la CNI, Grigore Josan a indicat că a cumpărat autoturismul cu 4,5 mii de dolari. 

CNI - una, Josan - alta

CNI a anunțat că șeful poliției din Orhei nu a declarat 4 terenuri: două agricole și două pentru construcții, Grigore Josan afirmă că are doar un teren nedeclarat, cel pe care este construită casa în care locuiește. ”Este logic că dacă îmi aparține casa, îmi aparține și terenul de sub ea. Casa nu stă în aer, nu? De ce să declar și terenul?”, se întreabă polițistul.

Comisia Națională de Integritate a pornit controlul la sesizarea Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a Ministerului de Interne. Grigore Josan afirmă că nu știe de ce cei de la minister au făcut o astfel de sesizare, de vreme ce el nu ascunde nimic. ”Eu plătesc toate impozitele și toate taxele, cum pot să ascund ceva? Aștept să primesc actul de constatare și voi contesta cu probe fiecare punct”, a mai spus șeful poliției din Orhei. 

CNI va trimite actul de constatare Procuraturii Generale cu solicitarea ca aceasta să verifice acțiunile lui Grigore Josan ”prin prisma prevederilor art 352' Cod Penal (falsul în declarații - n.n.)”. Până acum, cele mai multe astfel de cereri au fost respinse. Doar două dosare deschise în baza actelor de constatare ale CNI sunt examinate în prezent în instanță.

Grigore Josan are 46 de ani și a devenit șef al Inspectoratului de Poliție Orhei în luna martie 2013. Din anul 2010 a fost șef-adjunct al aceleiași instituții, iar anterior a exercitat diferite funcții în poliția din raionul Orhei. 


                                    Viorica Manole Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Familia primarului din Durleşti a obţinut 39 de terenur...

Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, şi familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local şi până în prezent. Primarul susţine însă că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soţiei sale, care a lucrat o perioadă în Italia.

08 august 2014
1250
Avere la vedere

Judecători cu case „fără preţ” şi pământuri „fără valoa...

Câţiva magistraţi de la Curţile de Apel (CA) Chişinău, Comrat şi Bălţi menţionează în declaraţiile lor de avere pentru anul 2012, publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, că bunurile imobile şi terenurile care le aparţin nu au valoare cadastrală. Specialiştii afirmă, însă, că un imobil sau un teren nu are valoare doar în cazul când proprietarul nu le-a înregistrat intenţionat la oficiul cadastral, pentru a se eschiva de la plata impozitelor.

20 iunie 2013
1135
Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
1670
Avere la vedere

Funcținarul suspectat de CNA de implicare în licitații...

Șeful Direcției dezvoltare regională din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru, în casa căruia CNA a anunțat marți, 22 martie, că a făcut percheziții, deține proprietăți ce valorează în acte mai mult de 4 milioane de lei. Un an în urmă Moldova Curată a scris că funcționarul deține o casă cu două etaje la Chișinău, care i-a fost donată de părinți în 2013, chiar dacă el a fost cel care o construise și locuia în ea de multă vreme.  Bânzaru este suspectat acum că ar fi responsabil de organizarea unor licitații trucate.

22 martie 2016
880
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
924
Avere la vedere

Maşinile de „nimic” ale magistraţilor

Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.

25 februarie 2015
1109