Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează să fie verificat de procurori

Avere la vedere 21 septembrie 2015 1429
Grigore Josan

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. 



Inspectorii CNI au constatat că Grigore Josan nu a declarat mai multe conturi bancare curente, dar și unul de depozit, cu 12 mii de lei pe el, câteva terenuri și mai multe mijloace de transport vechi, care i-au revenit titularului prin distribuirea cotei valorice de la unele întreprinderi. La ședința CNI la care s-a discutat acest caz a participat avocatul lui Grigore Josan. ”Abia aștept să primesc actul de constatare, ca să îl contest în instanță. Principala acuzație sunt acele conturi, pe majoritatea dintre care soldul a fost de zero lei”, a spus șeful poliției din Orhei pentru Moldova Curată. El a adăugat că nu a ascuns nimic și că divergențele dintre averea declarată și cea reală, constatate de CNI, sunt ”greșeli făcute fără intenție”. 

BMW pe numele fiicei, deja vândut

Din declarația de avere pentru 2014 a lui Grigore Josan lipsea, potrivit CNI,  și un autoturism de marca BMW 525D, produs în anul 2005 și înregistrat pe numele fiicei șefului poliției, care este studentă. Grigore Josan ne-a spus ca această mașină era deja vândută la momentul depunerii declarației, dar afirmă că nu știa că aceasta sau venitul obținut din vânzare trebuie incluse în declarație. ”Nici nu este un autoturism scump, am lucrat atâția ani în poliție și am putut să adun de o mașină, împreună cu soția. Nu văd nimic grav aici”. În explicațiile depuse la CNI, Grigore Josan a indicat că a cumpărat autoturismul cu 4,5 mii de dolari. 

CNI - una, Josan - alta

CNI a anunțat că șeful poliției din Orhei nu a declarat 4 terenuri: două agricole și două pentru construcții, Grigore Josan afirmă că are doar un teren nedeclarat, cel pe care este construită casa în care locuiește. ”Este logic că dacă îmi aparține casa, îmi aparține și terenul de sub ea. Casa nu stă în aer, nu? De ce să declar și terenul?”, se întreabă polițistul.

Comisia Națională de Integritate a pornit controlul la sesizarea Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a Ministerului de Interne. Grigore Josan afirmă că nu știe de ce cei de la minister au făcut o astfel de sesizare, de vreme ce el nu ascunde nimic. ”Eu plătesc toate impozitele și toate taxele, cum pot să ascund ceva? Aștept să primesc actul de constatare și voi contesta cu probe fiecare punct”, a mai spus șeful poliției din Orhei. 

CNI va trimite actul de constatare Procuraturii Generale cu solicitarea ca aceasta să verifice acțiunile lui Grigore Josan ”prin prisma prevederilor art 352' Cod Penal (falsul în declarații - n.n.)”. Până acum, cele mai multe astfel de cereri au fost respinse. Doar două dosare deschise în baza actelor de constatare ale CNI sunt examinate în prezent în instanță.

Grigore Josan are 46 de ani și a devenit șef al Inspectoratului de Poliție Orhei în luna martie 2013. Din anul 2010 a fost șef-adjunct al aceleiași instituții, iar anterior a exercitat diferite funcții în poliția din raionul Orhei. 


                                    Viorica Manole 



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Adevărul: Blocul de milioane al clanului Plahotniuc

În ultimii ani, de când a intrat în politică, Vladimir Plahotniuc şi-a adunat rudele apropiate într-un bloc din centrul Chişinăului. Familia deţine în prezent aproape jumătate de clădire.  

24 septembrie 2013
1528
Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
1122
Avere la vedere

Președintele Judecătoriei Botanica a acaparat ilegal un...

Președintele Judecătoriei Botanica Ion Druță locuiește într-un cartier de elită din sectorul Centru al capitalei unde și-a construit o vilă cu două etaje și mansardă. Casa a fost estimată de experții imobiliari la patru milioane de lei. Accesul spre locuință este limitat, fiind instalată o barieră la o distanță de aproximativ 500 de metri de locuință.

03 mai 2013
1081
Avere la vedere

Funcționarii din România își declară până și locurile d...

Declarațiile de avere și proprietate pe care sunt obligați să le completeze funcționarii publici din România sunt atât de complexe, încât aceștia sunt nevoiți să indice chiar și bunuri cu caracter oarecum inedit.

13 septembrie 2013
1092
Avere la vedere

Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare

Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.

28 august 2015
1245
Avere la vedere

Noul ministru al Justiției, fondator în afaceri profita...

Noul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari, (34 de ani) este unul dintre cei mai înstăriți membri ai Guvernului Streleț, deținând imobile, mașini și cote-părți în trei firme profitabile. Vladimir Cebotari a fost verificat de Comisia Națională pentru Integritate (CNI) acum jumătate de an, în urma unui material realizat de Moldova Curată, însă au fost găsite abateri nesemnificative de la regimul declarării veniturilor, astfel că dosarul a fost clasat.  

30 iulie 2015
1458