Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează să fie verificat de procurori

Avere la vedere 21 septembrie 2015 650
Grigore Josan

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. Inspectorii CNI au constatat că Grigore Josan nu a declarat mai multe conturi bancare curente, dar și unul de depozit, cu 12 mii de lei pe el, câteva terenuri și mai multe mijloace de transport vechi, care i-au revenit titularului prin distribuirea cotei valorice de la unele întreprinderi. La ședința CNI la care s-a discutat acest caz a participat avocatul lui Grigore Josan. ”Abia aștept să primesc actul de constatare, ca să îl contest în instanță. Principala acuzație sunt acele conturi, pe majoritatea dintre care soldul a fost de zero lei”, a spus șeful poliției din Orhei pentru Moldova Curată. El a adăugat că nu a ascuns nimic și că divergențele dintre averea declarată și cea reală, constatate de CNI, sunt ”greșeli făcute fără intenție”. 

BMW pe numele fiicei, deja vândut

Din declarația de avere pentru 2014 a lui Grigore Josan lipsea, potrivit CNI,  și un autoturism de marca BMW 525D, produs în anul 2005 și înregistrat pe numele fiicei șefului poliției, care este studentă. Grigore Josan ne-a spus ca această mașină era deja vândută la momentul depunerii declarației, dar afirmă că nu știa că aceasta sau venitul obținut din vânzare trebuie incluse în declarație. ”Nici nu este un autoturism scump, am lucrat atâția ani în poliție și am putut să adun de o mașină, împreună cu soția. Nu văd nimic grav aici”. În explicațiile depuse la CNI, Grigore Josan a indicat că a cumpărat autoturismul cu 4,5 mii de dolari. 

CNI - una, Josan - alta

CNI a anunțat că șeful poliției din Orhei nu a declarat 4 terenuri: două agricole și două pentru construcții, Grigore Josan afirmă că are doar un teren nedeclarat, cel pe care este construită casa în care locuiește. ”Este logic că dacă îmi aparține casa, îmi aparține și terenul de sub ea. Casa nu stă în aer, nu? De ce să declar și terenul?”, se întreabă polițistul.

Comisia Națională de Integritate a pornit controlul la sesizarea Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a Ministerului de Interne. Grigore Josan afirmă că nu știe de ce cei de la minister au făcut o astfel de sesizare, de vreme ce el nu ascunde nimic. ”Eu plătesc toate impozitele și toate taxele, cum pot să ascund ceva? Aștept să primesc actul de constatare și voi contesta cu probe fiecare punct”, a mai spus șeful poliției din Orhei. 

CNI va trimite actul de constatare Procuraturii Generale cu solicitarea ca aceasta să verifice acțiunile lui Grigore Josan ”prin prisma prevederilor art 352' Cod Penal (falsul în declarații - n.n.)”. Până acum, cele mai multe astfel de cereri au fost respinse. Doar două dosare deschise în baza actelor de constatare ale CNI sunt examinate în prezent în instanță.

Grigore Josan are 46 de ani și a devenit șef al Inspectoratului de Poliție Orhei în luna martie 2013. Din anul 2010 a fost șef-adjunct al aceleiași instituții, iar anterior a exercitat diferite funcții în poliția din raionul Orhei. 


                                    Viorica Manole Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...

Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.  

07 august 2014
898
Avere la vedere

Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară ca...

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.

22 iulie 2013
586
Avere la vedere

Vice-ministrul Tehnologiei Informaţiei a făcut cumpărăt...

Ministrul adjunct al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Iulian Postică, deși se află în funcții publice din anul 2005, a reușit să își achiziționeze în ultimii 3 ani un apartament în valoare de aproape 600 de mii de lei și un automobil de 450 de mii de lei. El a fost angajat în mai multe funcții la Ministerul Transporturilor și la Agenția Națională de Transport Auto (ANTA). La începutul acestui an și-a schimbat însă domeniul de activitate - de la transporturi a trecut la tehnologii informaționale.

25 mai 2016
616
Avere la vedere

Mai multe transferuri bancare nedeclarate ar putea atra...

Fosta secretară a cosiliului local al comunei Doina, raionul Cahul, Olga Roșca, ar putea fi urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au constatat că ea ar fi omis intenționat din declarația de venituri și proprietate pentru anul 2014 mai multe sume de bani și bunuri deținute de familia sa. În ședința de la 9 iunie 2016, Olga Roșca a declarat că o parte din bani reprezintă transferuri bancare pe care soțul său le-a transmis altor persoane și că familia sa nu a fost beneficiarul lor. 

13 iunie 2016
635