CNI a amânat examinarea dosarului lui Serafim Urechean

Arhiva 16 iunie 2014 1132
Serafim Urechean, preşedintele Curţii de Conturi

Preşedintele Curţii de Conturi (CC), Serafim Urechean, este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) că nu ar fi indicat toate veniturile şi proprietăţile în declataţia de avere pentru anul 2012. Membrii CNI însă nu au emis o decizie finală, dosarul urmând să fie reexaminat. Serafim Urechean susţine că unii membri ai CNI nu se bazează pe fapte reale, ci ar face jocul partidelor.La şedinţa din 5 iunie, CNI a examinat dosarul lui Serafim Urechean, care este suspectat că nu ar fi menţionat în declaraţia de avere pentru anul 2012 câteva conturi bancare, arendarea a două maşini de lux şi calitatea de fondator al unei bănci comerciale. De asemenea, în declaraţia depusă nu s-ar fi regăsit un teren şi o construcţie în localitatea Truşeni, care nici nu ar fi înregistrate cadastral.

Membrii CNI au decis că nu au fost acumulate suficiente probe, de aceea vor examina dosarul într-o altă zi. Potrivit Cristinei Dumbravan, consultantă în cadrul Serviciului de informare al CNI,  de la banca la care Serafim Urechean ar fi fondator au fost cerute acte suplimentare, însă acestea încă nu au ajuns la Comisie. “După ce vor examina şi aceste documente, membrii CNI vor emite o decizie finală pe numele lui Serafim Urechean”, a spus Cristina Dumbravan.

Serafim Urechean sugerează că CNI ar fi neobiectivă

La rândul său, Serafim Urechean spune că tot ce are în proprietate a indicat în declaraţie. “Este o miciună să spui că nu aş fi declarat trei conturi bancare. Am aflat de curând că am avut deschis un cont, în perioada când eram primar general. Mi-a fost înmânat cardul în cadrul unei acţiuni promoţionale la care eram invitat. Cardul l-am restituit imediat, iar contul a fost închis, iar CNI a fost pus la curent cu acest fapt”, a explicat Serafim Urechean pentru Moldova Curată.

În ceea ce priveşte calitatea sa de fondator al unei bănci, preşedintele CC spune că el a făcut parte din sindicatul acestei bănci: “Până în anul 1994 am fost preşedintele Confederaţiei Sindicatelor, iar după ce am devenit primar general al municipiului Chişinău, nu am mai avut nici o tangenţă cu această bancă”.

Celelalte învinuiri aduse de membrii CNI, preşedintele CC le califică drept ”insinuări ce ar face parte dintr-un joc politic”. “Eu sunt informat ce indicaţii au cei de la CNI. Membrii acestei Comisii nu ar trebui să execute ordine de la căpeteniile de partid din care fac parte. Prima oară când am fost chemat la şedinţă, i-am informat că sunt în deplasare de serviciu în Slovacia. A doua oară eram în deplasare în România, am şi menţionat că accept să fie examinat dosarul în absenţa mea”, a spus Urechean.

Anterior, CNI a respins acuzaţiile potrivit cărora ar executa comenzi politice, însă a explicat că între membrii Comisiei pot exista disensiuni pe marginea dosarelor examinate, la fel ca şi în cadrul altor instituţii ai căror membri au fost propuşi de partide.

Menţionăm că în componenţa CNI sunt trei membri propuşi de partidele parlamentare: Vela Lupu – Partidul Liberal-Democrat; Leonid Morari – Partidul Democrat şi Dumitru Prijmireanu – Partidul Comuniştilor. Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, a fost propus în această funcţie de Partidul Liberal, iar vicepreşedintele Comisiei, Victor Strătilă, - de societatea civilă, fiind selectat de către Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului din lista de candidaţi propuşi de asociaţiile obşteşti.

                                                                                      Olga Cristov, studentă, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul USM, stagiarăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Valerian Cristea

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1404
Arhiva

Mai mulți magistrați se judecă cu CNAS pentru a obține...

După ce acum trei ani salariile judecătorilor au fost majorate substanțial, mai mulți magistrați pensionari, dar care continuă să muncească în sistem, s-au ales și cu pensii majorate, care se ridică la cel puțin 12 mii de lei. De regulă, ei obțin aceste pensii după ce dau în judecată Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Unii au obținut deja câștig de cauză, iar alții încă se judecă. În prezent CNAS are pe rol 4 cauze care vizează recalcularea pensiei de magistrat, potrivit unei note informative expediate portalului Moldova Curată.   

23 noiembrie 2017
792
Arhiva

Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...

Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”. 

25 decembrie 2017
973
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Litvinenco

Integritatea în activitatea politică

25 ianuarie 2019
1289
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Buza

Integritatea în activitatea politică

28 ianuarie 2019
1070
Arhiva

Un primar din Basarabeasca este bănuit că s-a aflat în...

Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, este verificat în prezent de Comisia Națională de Integritate (CNI), care îl suspectează că a admis un conflict de interese atunci când a dat un teren din proprietate publică în arendă soacrei sale. Primarul afirmă, la rândul său, că a respectat procedura și nu a comis nimic ilegal. 

10 iunie 2016
824