CNI examinează astăzi cazul unui primar care cumpăra pâine pentru instituțiile publice de la brutăria familiei sale

Arhiva 27 martie 2014 873

Comisia Națională de Integritate (CNI) va examina în ședința de astăzi un posibil conflict de interese relatat acum doua luni de Moldova Curată. În articolul  „Afacere  cu pâine nedeclarată de primar”, publicat în luna ianuarie, a fost expusă schema după care Primăria satului Ilenuța din raionul Fălești făcea rost de pâine pentru instituțiile publice. Timp de opt ani, primăria cumpăra pâine pentru gimnaziu şi grădiniţă de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În plus, afacerea nici nu a fost indicată în declaraţia de avere a alesului local.CNI s-a autosesizat și va discuta acest caz în şedinţa de astăzi.  Membrii  Comisiei vor  decide  dacă  primarul  a  încălcat  regimul  juridic  al  conflictului  de  interese  şi  al declarării veniturilor pentru anul 2012.

Tot în şedinţa din 27 martie, CNI va expune şi rezultatele controalelor făcute în privința a doi deputaţi. Este vorba despre parlamentarii Valeriu Saharneanu şi  Mihail  Poleanschi.  Ei sunt  bănuiţi  de  încălcarea  regimului incompatibilităţilor, ultimul fiind investigat de CNI şi pentru eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

De dublă încălcare este suspectat şi Evghenii Grădinari, arhitectul oraşului Rezina. El nu şi-ar fi declarat toate bunurile şi ar fi fost în conflict de interese în timpul exercitării funcţiei publice. CNI urmează să ia o decizie şi asupra cazului lui Valeriu Rotaru, directorul Spitalului de psihiatrie și ftiziopneumologie din Orhei. Anterior, pe numele acestuia a fost iniţiat un control privind o posibilă încălcare a regimului conflictului de interese.

În aceeaşi şedinţă, membrii CNI vor decide şi iniţierea unui control în privința viceprimarului oraşului Şoldăneşti, Leonid Paierele, fiind examinată o eventuală încălcare comisă de demnitar privind incombatibilitatea de funcţii.

Menţionăm că acţiunile şi actele întocmite de CNI în cadrul controlului nu sunt publice, cu excepţia actului de constatare.

         Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Demnitari din raionul Dubăsari se bat pentru Centrul „P...

Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.

11 septembrie 2014
1646
Arhiva

Profil candidat: Grigorii Uzun

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
2016
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Buza

Integritatea în activitatea politică

28 ianuarie 2019
1071
Arhiva

Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...

Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.

30 august 2013
1435
Arhiva

Profil electoral: Marina Capsamun, candidată independen...

Marina Capsamun candidează independent la șefia primăriei din satul Avdarma, UTA Găgăuzia.

20 octombrie 2019
1145
Arhiva

Fostul premier Vlad Filat a fost eliberat. El a plecat...

Fostul premier Vlad Filat, condamnat in anul 2016 la 9 ani de inchisoare pentru abuz de putere, și deținut până in prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău a fost eliberat. Decizia a fost luată cu puțin timp in urmă, la ședința din dosarul său ținută astăzi la Curtea de Apel Chișinău.  

03 decembrie 2019
1138