CNI se confruntă cu o lipsă de experiență

Arhiva 11 iulie 2013 338
Adela Griciuc

După nouă luni de la crearea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care are rolul să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale persoanelor cu funcţii de răspundere, nu are suficienţi angajaţi. Acest lucru îl specifică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, într-un interviu acordat pentru portalul Moldova Curată.   -    Dnă Griciuc, care sunt dificultăţile pe care le întâmpină Comisia?

Oficiul de la CNI unde sunt stocate declaraţiile de avere şi de interese personale

CNI este o autoritate publică nou creată, care are atribuţii de verificare a declaraţiilor de venit, de proprietate şi a declaraţiilor de interese personale. Activitatea Comisiei a demarat de la zero în ceea ce ţine de sediu, dotare, angajaţi şi baze de date. În prezent, instituţia se confruntă cu două probleme: lipsa unui cadru legislativ şi normativ bine definit, precum şi lipsa de experienţă în acest domeniu.

   -    De câţi angajaţi dispune instituţia în prezent?

Acum, în cadrul Comisei Naţionale de Integritate lucrează 13 angajaţi, plus cei cinci membri. Potrivit statelor de personal, numărul total al angajaţilor este 21 de persoane. Desigur că acest număr de angajaţi este insuficient pentru desfăşurarea unei bune activităţi şi asigurarea îndeplinirii atribuţiilor de bază ale Comisiei.

    -   Ce structură a Comisiei are nevoie urgentă de angajaţi?

Nu sunt completate statele de personal din cadrul Direcţiilor de control al veniturilor şi proprietăţii, controlul intereselor personale şi controlul incompatibilităţii. Acum sunt demarate concursuri de suplinire a funcţiilor vacante, informaţia fiind accesibilă şi pe site-ul www.cni.md.

   -    Cum le asiguraţi angajaţilor perfecţionarea lor profesională?

Săptămânal, angajaţii CNI sunt implicaţi în diferite activităţi de pregătire profesională, beneficiind totodată şi de instruiri din partea unor organizaţii neguvernamentale din ţară. Recent, câţiva dintre ei au fost în România, unde s-au informat despre practica Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

   -  Recent, pe site-ul CNI au început să apară tot mai multe declaraţii de avere şi interese personale. Câte persoane sunt implicate în procesul de scanare şi haşurare a datelor cu caracter personal din aceste documente?

În procesul vizat sunt antrenaţi toţi colaboratorii direcţiilor de profil împreună cu membrii Comisiei.

   -    Aţi avut cazuri în care un angajat CNI să fie sancţionat pentru abateri disciplinare?

Până acum, CNI nu s-a confruntat cu situaţii de sancţionare disciplinară a angajaţilor, însă vreau să menţionez că, deşi suntem o instituţie nouă, doi angajaţi ai CNI au devenit laureaţii diplomelor guvernamentale oferite de premierul R. Moldova, Iurie Leancă, cu prilejul „Zilei funcţionarului public”.

Vă mulţumim!

Interviu realizat de Felicia Scafaru, stagiară la Asociaţia Presei IndependentePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Reparaţia Judecătoriei Orhei, soldată cu dosar penal

O companie care a reparat sediul Judecătoriei Orhei a ajuns în vizorul procurorilor după ce a cerut pentru renovare un milion de lei, iar angajaţii Inspecţiei Financiare, subordonată Ministerului Finanţelor, au constatat mai multe abateri de la normele legale. Bunăoară, controlorii au stabilit că circa 425.000 de lei au fost trecuţi neîntemeiat la capitolul cheltuieli. Oamenii legii au pornit urmărirea penală în baza articolului 190, aliniat 5, din Codul Penal – escrocheria, în baza raportului inspectorilor. Deşi procurorii ne-au asigurat că administraţia judecătoriei nu poartă vreo vină, documentul arată că şi şefii instanţei au comis încălcări.

17 noiembrie 2014
323
Arhiva

SONDAJ: Fostul șef al FISC-ului va fi achitat, cred 49...

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (FISC), Nicolae Vicol, ajuns pe banca acuzaților pentru acte de corupție și interceptarea ilegală a telefoanelor subalternilor săi, va fi achitat. Cel puțin, așa cred 49 la sută din participanții la sondajul de pe www.moldovacurata.md.

14 iunie 2013
383
Arhiva

Ziarul Cuvântul: Legea, justiţia şi primarul

În articolul “Revocarea primarilor între lege şi realitate", publicat în ziarul regional "Cuvântul", era descrisă şi istoria privind revocarea primarului de Ignăţei Ion Balan. Amintim că procedura a fost iniţiată de către Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat, care a depus la Judecătoria Rezina cererea de revocare a mandatului primarului de Ignăţei Ion Balan. Instanţa a satisfăcut cererea reclamanţilor printr-o decizie adoptată la 30 decembrie 2013. Pârâtul a atacat hotărârea instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău, care peste nouă luni (!?), la 11 septembrie 2014, a calificat recursul lui Ion Balan drept neîntemeiat, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă lăsând în vigoare verdictul primei instanţe.

03 februarie 2015
386
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
347