CNI se confruntă cu o lipsă de experiență

Arhiva 11 iulie 2013 196
Adela Griciuc

După nouă luni de la crearea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care are rolul să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale persoanelor cu funcţii de răspundere, nu are suficienţi angajaţi. Acest lucru îl specifică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, într-un interviu acordat pentru portalul Moldova Curată.   -    Dnă Griciuc, care sunt dificultăţile pe care le întâmpină Comisia?

Oficiul de la CNI unde sunt stocate declaraţiile de avere şi de interese personale

CNI este o autoritate publică nou creată, care are atribuţii de verificare a declaraţiilor de venit, de proprietate şi a declaraţiilor de interese personale. Activitatea Comisiei a demarat de la zero în ceea ce ţine de sediu, dotare, angajaţi şi baze de date. În prezent, instituţia se confruntă cu două probleme: lipsa unui cadru legislativ şi normativ bine definit, precum şi lipsa de experienţă în acest domeniu.

   -    De câţi angajaţi dispune instituţia în prezent?

Acum, în cadrul Comisei Naţionale de Integritate lucrează 13 angajaţi, plus cei cinci membri. Potrivit statelor de personal, numărul total al angajaţilor este 21 de persoane. Desigur că acest număr de angajaţi este insuficient pentru desfăşurarea unei bune activităţi şi asigurarea îndeplinirii atribuţiilor de bază ale Comisiei.

    -   Ce structură a Comisiei are nevoie urgentă de angajaţi?

Nu sunt completate statele de personal din cadrul Direcţiilor de control al veniturilor şi proprietăţii, controlul intereselor personale şi controlul incompatibilităţii. Acum sunt demarate concursuri de suplinire a funcţiilor vacante, informaţia fiind accesibilă şi pe site-ul www.cni.md.

   -    Cum le asiguraţi angajaţilor perfecţionarea lor profesională?

Săptămânal, angajaţii CNI sunt implicaţi în diferite activităţi de pregătire profesională, beneficiind totodată şi de instruiri din partea unor organizaţii neguvernamentale din ţară. Recent, câţiva dintre ei au fost în România, unde s-au informat despre practica Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

   -  Recent, pe site-ul CNI au început să apară tot mai multe declaraţii de avere şi interese personale. Câte persoane sunt implicate în procesul de scanare şi haşurare a datelor cu caracter personal din aceste documente?

În procesul vizat sunt antrenaţi toţi colaboratorii direcţiilor de profil împreună cu membrii Comisiei.

   -    Aţi avut cazuri în care un angajat CNI să fie sancţionat pentru abateri disciplinare?

Până acum, CNI nu s-a confruntat cu situaţii de sancţionare disciplinară a angajaţilor, însă vreau să menţionez că, deşi suntem o instituţie nouă, doi angajaţi ai CNI au devenit laureaţii diplomelor guvernamentale oferite de premierul R. Moldova, Iurie Leancă, cu prilejul „Zilei funcţionarului public”.

Vă mulţumim!

Interviu realizat de Felicia Scafaru, stagiară la Asociaţia Presei IndependentePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cadouri declarate de funcționari: cană din piatră de ja...

Dintre cele 16 ministere din componența Guvernului, doar 5 au anunțat, solicitate de Moldova Curată, că au înscrise câteva obiecte în registrele cadourilor simbolice. Toate au confirmat că au deschise asemenea registre, așa cum obligă Hotărârea Guvernului nr. 134 din 22 februarie 2013, însă în majoritatea cazurilor acestea sunt goale. Expertul anticorupție Galina Bostan spune că acest lucru s-ar putea explica prin faptul că funcționarii au o înțelegere greșită în privința obligativității declarării cadourilor și ar putea crede că trebuie să le declare doar pe cele primite atunci când se află în componenţa delegațiilor oficiale.

04 aprilie 2014
235
Arhiva

Bunurile primarului, utilizate în interesul comunităţii...

Lilian Carmanu, primarul comunei Mileştii Mici din raionul Ialoveni, este acuzat de unii consilieri locali că a încheiat cu firma al cărei fondator este soţia sa un contract de prestare a serviciilor de transport, în valoare totală de 25 de mii de lei. Primarul însă susţine că a făcut acest lucru pentru comunitate.

03 aprilie 2014
188
Arhiva

Confirmat de CNI: achiziții contrare legii la Primăria...

Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, ar putea fi amedată de către CNA pentru admiterea situației de conflict de interese de 6 ori, adică de fiecare dată când întreprindere agricolă în care ea deține cote-părți a câștigat licitații organizate de Primărie. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în urma publicării unui articol pe Moldova Curată. La ședința din 30 iunie CNI a stabilit că Valentina Nadulișneac ar fi trebuit să declare, în termen de 3 zile, așa cum prevede legea, interesul său personal legat de încheierea acestor tranzacții. 

02 iulie 2016
157
Arhiva

Încă un viceministru suspectat de incompatibilitate de...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) verifică declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Demnitarul a ajuns în atenţia CNI, deoarece a cumulat, în anul 2012, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) la două instituţii de stat,  în situaţia respectivă fiind majoritatea viceminiştrilor din actualul Guvern.

04 februarie 2014
187
Arhiva

Proiectul de lege care interzice funcționarilor publici...

În Parlament, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Iurie Bolboceanu, a fost înregistrat un proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative (nr. 88 din 04.03.2013), prin care se pretinde eficientizarea procesului de declarare şi control al intereselor personale. Astfel, se propun modificări și completări la Legea nr. 90 din 25.04.2008 cu privire la prevenirea şi combaterea corupţiei, la Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese și la Codul Penal.

02 aprilie 2014
172
Arhiva

Judecătorul român Cristi Danileț: ”Dintr-o societate bo...

”Judecătorii și procurorii din Republica Moldova încă nu acceptă că au o problemă cu lipsa de integritate a unor colegi de-ai lor”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

18 septembrie 2015
179