Colectorii de declaraţii nu au respectat legea, iar CNI solicită să fie sancţionaţi

Arhiva 2 august 2013 1213
Anatolie Donciu, presedintele CNI

În cadrul fiecărei instituţii publice din ţară au fost desemnate persoane responsabile de colectarea, până la 31 martie, a declaraţiilor de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor, subiecţi ai Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor. După stocarea declaraţiilor, colectorii trebuiau să le expedieze Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) în termen de 20 de zile de la primire, împreună cu extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că 90 la sută dintre colectori nu au prezentat la Comisie documentul de evidenţă a declaraţiilor şi cel de încălcare a termenului declarării averii şi intereselor personale. Prin urmare, Donciu solicită sancţionarea acestora.În lunile ianuarie şi martie curent, Comisia Naţională de Integritate solicita tuturor autorităţilor publice centrale şi locale să prezinte Comisiei un set de informaţii precum: datele de identitate şi de contact ale persoanei responsabile în instituţia lor de colectarea declaraţiilor, cu anexarea copiei ordinului de desemnare; lista persoanelor angajate care cad sub incidenţa Legii privind declararea veniturilor şi cea a intereselor personale şi lista persoanelor angajate şi eliberate de la serviciu (subiecţi ai declarării) pe parcursul anului 2012.

CNI a trimis solicitare

Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, afirmă, însă, că majoritatea autorităţilor publice din ţară nu a ţinut cont de solicitările expediate de către CNI şi, drept urmare, 90 la sută dintre colectori au prezentat la Comisie doar declaraţiile de avere şi de interese, fără extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor şi fără informaţia privind încălcarea termenelor de depunere a declaraţiilor. „În luna iunie am mai trimis autorităţilor publice o cerere prin care am mai cerut listele persoanelor care au depus declaraţiile respective cu întârziere sau care nu le-au depus deloc. Acum primim explicaţii de la autorităţi că nu au primit solicitările anterioare trimise de CNI, deşi le-au fost expediate”, susţine Anatolie Donciu. Preşedintele Comisiei mai menţionează că a mai cerut autorităţilor să aplice măsuri disciplinare pentru colectorii care nu şi-au îndeplinit obligaţiunile de serviciu. „Deoarece persoanele desemnate responsabile pentru colectarea declaraţiilor nu au prezentat listele respective în termenii solicitaţi, fapt ce constituie o abatere disciplinara pasibilă sancţionării, în solicitarea trimisă în luna iunie am menţionat ca aceste cazuri să fie examinate de către Comisia de disciplină din cadrul instituţiei şi să fie informată CNI despre măsurile întreprinse”, explică Donciu.

Pedepse şi pentru conducători

Vasile Spinei, directorul Centrului „Acces-info”, susţine însă că şi conducătorii ar trebui pedepsiţi, deoarece, odată ce şeful instituţiei publice a desemnat prin ordin o persoană responsabilă de colectarea acestor declaraţii, el trebuie să monitorizeze activitatea acestui colector. „Anul acesta este pentru prima oară când colectorii trebuiau să expedieze declaraţiile la CNI. Vă garantez că majoritatea dintre ei nici acum nu ştie care sunt obligaţiile prevăzute de lege. Eu cred că legea trebuie să fie promovată de conducătorul instituţiei, acesta fiind sancţionat mai întâi şi apoi executorul”, spune Vasile Spinei.

Cine strânge declaraţiile de avere?

Colectorii sunt desemnaţi de către conducătorul instituţiei, ei fiind angajaţi din cadrul serviciului resurse umane. Numărul persoanelor desemnate depinde direct de numărul persoanelor din cadrul entităţii în cauză care au obligaţia de a depune declaraţii. Potrivit Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor, colectorii primesc şi înregistrează declaraţiile într-un registru special cu caracter public, denumit Registrul declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate.

De menţionat că Registrul declaraţiilor depuse de către ofiţerii de informaţii şi securitate nu este public. De asemenea, colectorul, la cerere, pune la dispoziţia personalului formularele declaraţiilor, acordă consultanţă referitoare la completarea corectă şi prezentarea în termen a declaraţiei, păstrează o copie de pe declaraţia primită, care este anexează la dosarul personal al declarantului şi-i eliberează imediat acestuia o dovadă de primire. Mai apoi, declaraţiile sunt expediate Comisiei Naţionale de Integritate în termen de 20 de zile de la primire, însoţite de extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii.

În lege mai este menţionat faptul că persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor se subordonează direct conducătorului entităţii respective, care răspunde pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii acestora.

Amintim că declaraţia de avere şi de interese personale trebuie depusă în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie şi la încheierea mandatului sau la încetarea activităţii. De asemenea, documentul este completat, anual, până la data de 31 martie a anului următor.


Lilia Zaharia

Vasile Spinei, directorul Centrului ,,Acces-info,,Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă info...

Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?

16 februarie 2018
1090
Arhiva

Iurie Ciocan: „Partidele care nu acumulează la alegeri...

Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, este de părere că „partidele care de două ori consecutiv în alegeri parlamentare nu se bucură nici de susținerea membrilor săi, deci acumulează un număr de voturi mai mic decât cel de membri declarați, trebuie lichidate”.

26 septembrie 2013
805
Arhiva

Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Rep...

Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.

11 ianuarie 2016
798
Arhiva

Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la...

La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Deși a trecut deja o lună, termen în care urma să furnizeze informația solicitată, „Poșta Moldovei” nu s-a conformat. În timp ce jurista întreprinderii afirmă că nu a primit încă decizia instanței, avocatul API susține că „Poșta Moldovei” ar putea fi obligată să execute în mod silit această decizie, totodată fiind sancționată contravențional pentru neexecutare.

08 noiembrie 2017
704
Arhiva

Președintele CSJ despre mașinile sale și corupția din s...

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a fost invitatul live-chatului de astăzi de pe portalul Moldova Curată și a răspuns la întrebările cititorilor noștri.  

06 septembrie 2013
824
Arhiva

Replică la acuzația deputatului Țurcan: Andrian Candu n...

Faptul că deputatul socialist Vladimir Țurcan și-a dus copilul la grădiniță cu mașina de serviciu nu constituie conflict de interese, ci mai degrabă o contravenție. Este opinia președintelui în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu, solicitat să comenteze informația apărută în Ziarul Național, potrivit căreia deputatul a fost văzut la grădiniță cu autoturismul de serviciu. Țurcan l-a acuzat atunci și pe președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar face la fel, dar că pe el „nimeni nu-l vede”. Solicitat de Moldova Curată, secretariatul Parlamentului a anunțat că „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”. 

19 octombrie 2016
797