Colectorii de declaraţii nu au respectat legea, iar CNI solicită să fie sancţionaţi

Arhiva 2 august 2013 142
Anatolie Donciu, presedintele CNI

În cadrul fiecărei instituţii publice din ţară au fost desemnate persoane responsabile de colectarea, până la 31 martie, a declaraţiilor de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor, subiecţi ai Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor. După stocarea declaraţiilor, colectorii trebuiau să le expedieze Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) în termen de 20 de zile de la primire, împreună cu extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că 90 la sută dintre colectori nu au prezentat la Comisie documentul de evidenţă a declaraţiilor şi cel de încălcare a termenului declarării averii şi intereselor personale. Prin urmare, Donciu solicită sancţionarea acestora.În lunile ianuarie şi martie curent, Comisia Naţională de Integritate solicita tuturor autorităţilor publice centrale şi locale să prezinte Comisiei un set de informaţii precum: datele de identitate şi de contact ale persoanei responsabile în instituţia lor de colectarea declaraţiilor, cu anexarea copiei ordinului de desemnare; lista persoanelor angajate care cad sub incidenţa Legii privind declararea veniturilor şi cea a intereselor personale şi lista persoanelor angajate şi eliberate de la serviciu (subiecţi ai declarării) pe parcursul anului 2012.

CNI a trimis solicitare

Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, afirmă, însă, că majoritatea autorităţilor publice din ţară nu a ţinut cont de solicitările expediate de către CNI şi, drept urmare, 90 la sută dintre colectori au prezentat la Comisie doar declaraţiile de avere şi de interese, fără extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor şi fără informaţia privind încălcarea termenelor de depunere a declaraţiilor. „În luna iunie am mai trimis autorităţilor publice o cerere prin care am mai cerut listele persoanelor care au depus declaraţiile respective cu întârziere sau care nu le-au depus deloc. Acum primim explicaţii de la autorităţi că nu au primit solicitările anterioare trimise de CNI, deşi le-au fost expediate”, susţine Anatolie Donciu. Preşedintele Comisiei mai menţionează că a mai cerut autorităţilor să aplice măsuri disciplinare pentru colectorii care nu şi-au îndeplinit obligaţiunile de serviciu. „Deoarece persoanele desemnate responsabile pentru colectarea declaraţiilor nu au prezentat listele respective în termenii solicitaţi, fapt ce constituie o abatere disciplinara pasibilă sancţionării, în solicitarea trimisă în luna iunie am menţionat ca aceste cazuri să fie examinate de către Comisia de disciplină din cadrul instituţiei şi să fie informată CNI despre măsurile întreprinse”, explică Donciu.

Pedepse şi pentru conducători

Vasile Spinei, directorul Centrului „Acces-info”, susţine însă că şi conducătorii ar trebui pedepsiţi, deoarece, odată ce şeful instituţiei publice a desemnat prin ordin o persoană responsabilă de colectarea acestor declaraţii, el trebuie să monitorizeze activitatea acestui colector. „Anul acesta este pentru prima oară când colectorii trebuiau să expedieze declaraţiile la CNI. Vă garantez că majoritatea dintre ei nici acum nu ştie care sunt obligaţiile prevăzute de lege. Eu cred că legea trebuie să fie promovată de conducătorul instituţiei, acesta fiind sancţionat mai întâi şi apoi executorul”, spune Vasile Spinei.

Cine strânge declaraţiile de avere?

Colectorii sunt desemnaţi de către conducătorul instituţiei, ei fiind angajaţi din cadrul serviciului resurse umane. Numărul persoanelor desemnate depinde direct de numărul persoanelor din cadrul entităţii în cauză care au obligaţia de a depune declaraţii. Potrivit Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor, colectorii primesc şi înregistrează declaraţiile într-un registru special cu caracter public, denumit Registrul declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate.

De menţionat că Registrul declaraţiilor depuse de către ofiţerii de informaţii şi securitate nu este public. De asemenea, colectorul, la cerere, pune la dispoziţia personalului formularele declaraţiilor, acordă consultanţă referitoare la completarea corectă şi prezentarea în termen a declaraţiei, păstrează o copie de pe declaraţia primită, care este anexează la dosarul personal al declarantului şi-i eliberează imediat acestuia o dovadă de primire. Mai apoi, declaraţiile sunt expediate Comisiei Naţionale de Integritate în termen de 20 de zile de la primire, însoţite de extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii.

În lege mai este menţionat faptul că persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor se subordonează direct conducătorului entităţii respective, care răspunde pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii acestora.

Amintim că declaraţia de avere şi de interese personale trebuie depusă în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie şi la încheierea mandatului sau la încetarea activităţii. De asemenea, documentul este completat, anual, până la data de 31 martie a anului următor.


Lilia Zaharia

Vasile Spinei, directorul Centrului ,,Acces-info,,Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

13 iunie 2019
196
Arhiva

Vicepretorul sectorului Ciocana, care a admis o incompa...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, se află în incompatibilitate de funcții, deoarece deține și un mandat de consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. Recent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că Igor Moraru nu și-a soluționat incompatibilitatea în termen de o lună, așa cum prevede legea. În consecință, el ar putea fi demis din funcția de vicepretor.

12 iunie 2016
124
Arhiva

„Poşta Moldovei”, obligată de instanţă să ofere acces l...

Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a blocat accesul la informaţia de interes public. Instanţa de fond a obligat Întreprinderea să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016. Hotărârea judecăţii este cu drept de atac.

28 septembrie 2016
133
Arhiva

Candidat: Vitalie Onişciuc, PDM

Integritatea în activitatea politică

08 octombrie 2019
497
Arhiva

ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile f...

Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.

14 decembrie 2016
121
Arhiva

Candidatura consilierului democrat de la Palanca a stâr...

La doar două zile de când Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Legislativului a anunţat că pentru funcţia de membru în Consiliul de Integritate al ANI au depus dosarele două persoane, Parlamentul și-a selectat reprezentantul în această structură. Este vorba de Sergiu Ostaf, directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CreDO). Unii deputați afirmă însă că celălalt candidat nu ar fi trebuit admis la concurs, deoarece ar fi membru al Partidului Democrat.

15 decembrie 2016
135