Colectorii de declaraţii nu au respectat legea, iar CNI solicită să fie sancţionaţi

În cadrul fiecărei instituţii publice din ţară au fost desemnate persoane responsabile de colectarea, până la 31 martie, a declaraţiilor de avere şi de interese personale ale tuturor angajaţilor, subiecţi ai Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor. După stocarea declaraţiilor, colectorii trebuiau să le expedieze Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) în termen de 20 de zile de la primire, împreună cu extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, susţine că 90 la sută dintre colectori nu au prezentat la Comisie documentul de evidenţă a declaraţiilor şi cel de încălcare a termenului declarării averii şi intereselor personale. Prin urmare, Donciu solicită sancţionarea acestora.
În lunile ianuarie şi martie curent, Comisia Naţională de Integritate solicita tuturor autorităţilor publice centrale şi locale să prezinte Comisiei un set de informaţii precum: datele de identitate şi de contact ale persoanei responsabile în instituţia lor de colectarea declaraţiilor, cu anexarea copiei ordinului de desemnare; lista persoanelor angajate care cad sub incidenţa Legii privind declararea veniturilor şi cea a intereselor personale şi lista persoanelor angajate şi eliberate de la serviciu (subiecţi ai declarării) pe parcursul anului 2012.
CNI a trimis solicitare
Preşedintele CNI, Anatolie Donciu, afirmă, însă, că majoritatea autorităţilor publice din ţară nu a ţinut cont de solicitările expediate de către CNI şi, drept urmare, 90 la sută dintre colectori au prezentat la Comisie doar declaraţiile de avere şi de interese, fără extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor şi fără informaţia privind încălcarea termenelor de depunere a declaraţiilor. „În luna iunie am mai trimis autorităţilor publice o cerere prin care am mai cerut listele persoanelor care au depus declaraţiile respective cu întârziere sau care nu le-au depus deloc. Acum primim explicaţii de la autorităţi că nu au primit solicitările anterioare trimise de CNI, deşi le-au fost expediate”, susţine Anatolie Donciu. Preşedintele Comisiei mai menţionează că a mai cerut autorităţilor să aplice măsuri disciplinare pentru colectorii care nu şi-au îndeplinit obligaţiunile de serviciu. „Deoarece persoanele desemnate responsabile pentru colectarea declaraţiilor nu au prezentat listele respective în termenii solicitaţi, fapt ce constituie o abatere disciplinara pasibilă sancţionării, în solicitarea trimisă în luna iunie am menţionat ca aceste cazuri să fie examinate de către Comisia de disciplină din cadrul instituţiei şi să fie informată CNI despre măsurile întreprinse”, explică Donciu.
Pedepse şi pentru conducători
Vasile Spinei, directorul Centrului „Acces-info”, susţine însă că şi conducătorii ar trebui pedepsiţi, deoarece, odată ce şeful instituţiei publice a desemnat prin ordin o persoană responsabilă de colectarea acestor declaraţii, el trebuie să monitorizeze activitatea acestui colector. „Anul acesta este pentru prima oară când colectorii trebuiau să expedieze declaraţiile la CNI. Vă garantez că majoritatea dintre ei nici acum nu ştie care sunt obligaţiile prevăzute de lege. Eu cred că legea trebuie să fie promovată de conducătorul instituţiei, acesta fiind sancţionat mai întâi şi apoi executorul”, spune Vasile Spinei.
Cine strânge declaraţiile de avere?
Colectorii sunt desemnaţi de către conducătorul instituţiei, ei fiind angajaţi din cadrul serviciului resurse umane. Numărul persoanelor desemnate depinde direct de numărul persoanelor din cadrul entităţii în cauză care au obligaţia de a depune declaraţii. Potrivit Legii privind declararea veniturilor şi proprietăţilor, colectorii primesc şi înregistrează declaraţiile într-un registru special cu caracter public, denumit Registrul declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate.
De menţionat că Registrul declaraţiilor depuse de către ofiţerii de informaţii şi securitate nu este public. De asemenea, colectorul, la cerere, pune la dispoziţia personalului formularele declaraţiilor, acordă consultanţă referitoare la completarea corectă şi prezentarea în termen a declaraţiei, păstrează o copie de pe declaraţia primită, care este anexează la dosarul personal al declarantului şi-i eliberează imediat acestuia o dovadă de primire. Mai apoi, declaraţiile sunt expediate Comisiei Naţionale de Integritate în termen de 20 de zile de la primire, însoţite de extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii.
În lege mai este menţionat faptul că persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor se subordonează direct conducătorului entităţii respective, care răspunde pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţii acestora.
Amintim că declaraţia de avere şi de interese personale trebuie depusă în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie şi la încheierea mandatului sau la încetarea activităţii. De asemenea, documentul este completat, anual, până la data de 31 martie a anului următor.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Procurorul raionului Ștefan Vodă: „Din salariul de proc...
Petru Tofan, procurorul raionului Ștefan Vodă, deține în prezent trei apartamente: unul în orașul Ștefan Vodă și două la Chișinău. El are 4 copii și conduce procuratura raională din anul 2005. Un apartament i-a fost repartizat de către Consiliul Raional Ștefan-Vodă, iar altele două le-a cumpărat, în baza unor contracte de investiții, cu banii părinților săi, care au vândut proprietăți la Florești și în capitală. Procurorul spune că are toate contractele și poate justifica orice achiziție, menționând că numai datorită părinților săi are locuință.
Primarul satului Pereni: ”Ce fel de conflict de interes...
O luptă continuă cu o decizie a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) are primarul satului Pereni din raionul Rezina. Dumitru Marchitan susține că nu poate fi vorba despre un conflict de interese atunci când în țară este situație excepțională și când toți producătorii agricoli primesc ajutoare. CNI a constatat în privința lui că ar fi fost în conflict de interese atunci când a acordat propriei gospodării țărănești un ajutor material din cele oferite de Guvern în 2012 pentru diminuarea consecințelor secetei. Primarul a atacat decizia, iar recent Judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză CNI.
Inventariere cu bătaie la Primăria din Ciuciuleni?
Directoarea Casei de Cultură din satul Ciuciuleni, raionul Hânceşti, este acum internată la Spitalul de Urgenţă din municipiul Chişinău. Femeia susţine că a fost îmbrâncită de către primarul Gheorghe Grigoraş, a căzut, s-a lovit la cap, şi s-a ales cu o comoţie cerebrală. Primarul însă spune că directoarea ar simula totul.
Republica Moldova – mai jos în topul Indicelui Percepți...
Republica Moldova a coborât în clasmentul realizat de Transparency International, Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2016. Țara noastră a înregistrat un scor al IPC de 30 puncte şi s-a plasat pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament. În 2015, scorul indicelui a fost de 33 puncte, Republica Moldova situându-se pe locul 103 din 168 ţări. Indicele se calculează la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.
Aici așteptăm comentariul tău!