Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea de Conturi. Va fi examinat… când vom avea inspectori de integritate

Interese la vedere 26 februarie 2018 1239
Clădirea administrativă a ÎM "Apă-Canal" Ungheni

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 



Un control al Curții de Conturi a arătat că în anii 2015-2016 „Apă-Canal” Ungheni a procurat sulfat de aluminiu de la Întreprinderea Individuală „Nedelcu Silvia”, „în sumă de 1128,8 mii lei”. „Auditul relevă că întreprinderea individuală este fondată pe adresa de domiciliu a administratorului întreprinderii municipale, iar soția acestuia este și contabilul firmei date”, se spune în raportul Curții de Conturi. Auditorii au mai notat că achiziția a fost efectuată „netransparent și cu nedeclararea prezenței unui conflict de interese la Consiliul de administrație al ÎM și/sau AAPL”. 

Contract încheiat cu o firma întregistrată în propria locuință

Singurul fondator al Întreprinderii Individuale care a furnizat substanța necesară „Apă-Canal” este o persoană pe nume Silvia Nedelcu, despre care Petru Scutaru spune că este o cunoștință de-a soției sale. Directorul afirmă că nici nu știa că această firmă are adresa juridică în locuința sa, deoarece a fost înregistrată anterior de către soția sa. El confirmă că soția sa este contabilă la această întreprindere individuală. „Da, așa este, dar eu nu eram la curent cu legislația privind conflictul de interese. Am contractat această firmă pentru că furnizorul precedent nu-și onora obligațiile. Am reziliat contractul cu el. După ce am încheiat contract cu firma „Nidelcu Silvia” prețul s-a micșorat. Am cumpărat cu 400 de dolari tona. Până la urmă au avut de câștigat consumatorul final, pentru că aceste cheltuilei, într-un final, se reflectă în tarif. Pot să vă spun că această firmă oferă cele mai mici prețuri. Dintre toate întreprinderile Apă-Canal din țară, AC Ungheni a cumpărat sulfat de aluminiu la cel mai mic preț”, susține Petru Scutaru. 

Pentru această achiziție „Apă-Canal” Ungheni nu a organizat un concurs de achiziții publice, așa cum cere legislația. „Nu se știa pe atunci despre asta”, spune Petru Scutaru. (Faptele au avut loc în anii 2015-2016 - n. n.) El susține că după controlul Curții de Conturi a reziliat contractul cu firma respectivă și a început procedura de achiziții publice, anunțul despre concurs fiind publicat pe pagina web a întreprinderii

În raport, auditorii Curții de Conturi au trecut și alte fapte pe care le consideră nereguli, referitoare la activitatea „Apă-Canal” Ungheni, cum ar fi „documentarea neregulamentară a documentelor de însoțire”, ceea ce ar fi dus la exagerarea unor cheltuieli și chiar la „existența unei livrări fictive”. Petru Scutaru ne-a declarat că poate justifica prin documente toate tranzacțiile și că a pregătit deja răspuns pentru toate constatările auditorilor, pe care îl va expedia, regulamentar, Curții de Conturi. Directorul mai spune că între timp faptele au fost verificate și de către Centrul Național Anticorupție, care „nu a constatat nimic infracțional”.  „Dlor (reprezentanții CC - n.n.) văd dintr-un alt unghi toate lucrurile astea, dar de fapt, altfel stau lucrurile”, a conchis Petru Scutaru.

Cel puțin 150 de sesizări, inclusiv despre conflicte de interese, așteaptă la ANI să fie examinate

În conformitate cu Legea privind declararea averii și intereselor personale, directorul „Apă-Canal” Ungheni ar fi trebuit să declare conflictul de interese, în termen de 3 zile la Autoritatea Națională de Integritate. Cazul a fost comunicat Autorității, însă, la fel ca alte sute de sesizări, nu va fi examinat deocamdată. Eugen Vițu, șef al Serviciului informare și relații cu publicul al ANI, ne-a declarat că numai pe parcursul anului 2017 instituția a recepționat 150 de sesizări. „Ele sunt trecute în registru și urmează să fie analizate și împărțite, în mod aleatoriu, inspectorilor de integritate atunci când aceștia vor începe să activeze”, a declarat Eugen Vițu pentru Moldova Curată.

ANI nu mai examinează sesizări, ci doar le colectează, din luna august 2016, când vechea Comisie Națională de Integritate a intrat în proces de reformare. ANI va deveni funcțională când vor fi angajați, prin concurs, inspectorii de integritate. Deocamdată (februarie 2018) Parlamentul a aprobat Hotărârea privind structura ANI, care prevede angajarea a 46 de inspectori.  

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...

Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale. 

04 februarie 2016
938
Interese la vedere

Mircea Roșioru: ”Reforma procuraturii este așteptată și...

”Reforma în domeniul Procuraturii este așteptată atât de societate, cât și de procurori, pentru a scoate acest domeniu din jocul politicului”, a declarat președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roșioru, într-un interviu pentru Moldova Curată. 

04 aprilie 2015
938
Interese la vedere

Soţia primarului - contabilă la primărie

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei şi-a angajat soţia la primărie în funcţia de contabil. Conducătorul localităţii susţine că a făcut acest lucru, deoarece instituţia ducea lipsă de cadre.

12 decembrie 2013
926
Interese la vedere

Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...

În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.

28 martie 2014
1136
Interese la vedere

Interesele ascunse ale membrilor Consiliului de Observa...

Majoritatea membrilor Consiliului de Observatori al Companiei Publice Teleradio–Moldova (TRM) refuză să-şi facă publice declaraţiile de interese personale. Ei au votat recent o hotărâre prin care au decis să nu publice declaraţiile pe pagina web a TRM.

16 aprilie 2015
1175
Interese la vedere

O contabilă-şefă a unei primării riscă o triplă sancţiu...

Natalia Rusnac, contabila-şefă de la primăria comunei Regina Maria din raionul Soroca, este cercetată de Comisia Naţională de Integritate(CNI). În calitate de preşedintă a grupului de lucru în cadrul unui tender, aceasta ar fi deţinut şi funcţia de contabil al firmei care a fost desemnată câştigătoare la concurs. Ea este suspectată de CNI că ar fi încălcat regimul juridic al conflicului de interese, al declarării veniturilor şi proprietăţii şi cel al incompatibilităţii.

15 ianuarie 2014
1156