Constantin Becciev a fost restabilit în funcție: S.A „Apă-Canal” îi va plăti daune morale de circa 34 de mii de lei

Arhiva 20 februarie 2017 1163

Judecătoria Chișinău a emis, la 20 februarie curent, o decizie prin care a constatat că fostul director al Societății pe Acțiuni „Apă-Canal” Chișinău, Constantin Becciev, a fost demis ilegal. Prin hotărârea instanței, Becciev a fost restabilit în funcție, iar instituția va trebui să-i plătească un prejudiciu moral în valoare de circa 34 de mii de lei și alte zece mii vor fi achitate pentru cheltuieli de judecată.



Constantin Becciev a fost demis în luna septembrie 2016. După decizia instanţei, S.A „Apă-Canal” Chișinău este obligată să-i plătească despăgubiri morale. Avocatul lui Becciev, Oleg Efrim, a declarat pentru Moldova Curată că acesta va primi suma de circa 34 de mii de lei drept prejudiciu moral și zece mii pentru serviciile juridice. Avocatul a precizat că Becciev a fost demis în timp ce se afla în concediu.

La rândul său, Veronica Herța, actuală șefă a S.A „Apă-Canal” Chișinău, a declarat pentru Moldova Curată că banii i-ar putea fi plătiți doar după ce va fi emisă o decizie definitivă în acest sens, deoarece juriștii instituției vor contesta acestă hotărâre în instanța superioară.

Amintim că fostul șef de la „Apă-Canal” Chişinău Constantin Becciev a fost demis după ce ar fi fost descoperite cheltuieli nejustificate și alte nereguli în activitatea financiară a întreprinderii. În luna august 2016, Veronica Herţa, în calitate de șefă a Direcţiei generale finanţe a Primăriei Chişinău, raporta Consiliului municipal că întreprinderea ar fi achiziţionat mai multe obiecte la preţuri mai mari decât valoarea de piaţă. Atunci ea menţiona că doar pentru mobilarea biroului său, Becciev ar fi cheltuit aproape 400 de mii de lei. La scurt de la demiterea acestuia, Veronica Herţa a fost numită directoare a Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal” Chişinău.

Atunci, Becciev a spus că acuzațiile aduse nu sunt întemeiate. Acesta menționa că toate achizițiile au fost legale și necesare pentru întreprindere. „Nu am încălcat legea când am cumpărat toate aceste obiecte și nu cred că ar trebui să discutăm în public la acest subiect. Vă aduc la cunoștință că noi deja am expediat un dezacord în legătură cu rezultatele raportului”, a afirmat Becciev în luna august.

Fără averi declarate

Constantin Becciev nu este pentru prima dată în fața instanței. Deși a fost conducătorul unei instituții care prestează servicii publice, el nu și-a declarat niciodată averile și interesele personale. Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că Becciev este subiect al declarării și este obligat să-și facă publice veniturile și bunurile.

Decizia CNI a venit după ce Moldova Curată a relatat într-o investigație că Becciev deţine în satul Goianul Nou, comuna Stăuceni din municipiul Chişinău, o casă cu suprafaţa de 133 de metri pătraţi şi un teren pentru construcţii de 0,1524 ha în aceeaşi localitate. Constantin Becciev nu a fost de acord cu decizia CNI și a atacat-o în de instanță. În final, magistrații au decis că Beeciev nu este subiect al declarării veniturilor și proprietăților.

Lilia Zaharia

Casa lui Constantin Becciev din satul Goianul Nou din municipiul Chișinău



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Andrian Candu acuză societatea civilă de tărăgănarea pr...

Jurnaliștii au atras atenția asupra faptului că o bună parte a informației de interes public este ”cerșită”, prin intermediul solicitărilor în scris, de la autorități, care, de fapt, ar trebui să le facă publice din oficiu. ”Pentru a afla informații despre averile deputaților, despre bunurile pe care le dețin, de ce trebuie să scrii atâtea scrisori, dacă ar fi mai simplu să accesezi asta on-line?”, l-a întrebat pe Andrian Candu unul dintre jurnaliști, care stătea într-o cușcă improvizată, adusă acolo pentru a arăta, simbolic, îngrădirea accesului la informație în Republica Moldova. 

04 mai 2017
814
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată poate examina o cerere de chemare...

Întrebare: Sunt jurnalist și managerul unei publicații periodice din raionul Rezina. Am solicitat informații de interes public, prin cerere oficială, de la președintele raionului Rezina. Deși termenul prevăzut de lege, de 15 zile lucrătoare, a  expirat, răspuns așa și nu am primit. Am decis să acționez președintele raionului în judecată pentru refuzul de a-mi oferi informația solicitată. Responsabili de la judecătoria Rezina ne-au informat, însă, că în prezent instanța de judecată duce lipsă de judecători, corespunzător cererea noastră ar putea fi examinată abia în luna iunie 2018. Cum trebuie să procedăm în această situație? Există prevederi legale care ar oferi drepturi exclusive jurnaliștilor, având în vedere că din această cauză nu putem finaliza una din investigațiile jurnalistice inițiate? Există posibilitatea să ne adresăm la instanțe de judecată din alte localități etc.?

30 noiembrie 2017
1104
Arhiva

CNI va iniţia controale şi în Săptămâna Patimilor

În şedinţa de astăzi, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina averile şi interesele a 12 persoane cu funcţii de răspundere. Una dintre ele este directorul adjunct al Direcţiei Arhitectură a Primăriei Chişinău, Radu Blaj.

17 aprilie 2014
924
Arhiva

Maşinile Consiliului Raional din Rezina, la ele „acasă”

Acum două luni, preşedinta raionului Rezina, Eleonora Graur, a emis o dispoziţie potrivit căreia funcţionarii publici din cadrul Consiliului Raional nu mai au dreptul să parcheze maşinile de serviciu, pe timp de noapte sau în zilele de odihnă, în garajele personale cum o făceau anterior. Aceştia sunt obligaţi să le parcheze într-un loc special amenajat pe teritoriul şcolii tehnice auto din Rezina, pentru ca maşinile să nu fie utilizate de către funcţionarii publici în scopuri personale.

05 iulie 2013
1222
Arhiva

Miniștri bogați la Protecția Socială și Finanțe, dar im...

Ruxanda Glavan, noua ministră democrată a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, locuiește într-o casă de lux, iar pe lângă asta deține, împreună cu soțul, două apartamente și trei autoturisme. Fiind medic de meserie, la vârsta de 26 de ani, Glavan gestiona deja propria companie, care înregistra venituri de milioane de lei. La Finanțe, Anatol Arapu are și el o bogată experiență de activitate în sectorul privat, averea fiindu-i pe măsura cîștigurilor. Spre deosebire de Glavan și Arapu, Natalia Gherman nu se poate lăuda cu averi și imobile luxoase, dacă judecăm după declarația de avere.  

05 martie 2015
1150
Arhiva

Fostul șef al Direcției Educație Buiucani nu va fi pede...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, a rămas nepedepsit pentru faptul că a nu a indicat mai multe imobile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013. În schimb, Curtea de Apel Chișinău l-a găsit vinovat de abuz în serviciu și l-a condamnat la privațiune de libertate cu suspendarea executării pedepsei. 

21 iunie 2017
777