CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Buiucani, găsit vinovat de Curtea de Apel de fals în declarația de avere și exces de putere, să se restabilească în funcție

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.
Milioane pe conturi și proprietăți nedeclarate
Ion Vrânceanu se judecă acum cu DGETS pentru restabilirea în funcție. Cererea sa este pusă pe agenda judecătorului Vladislav Holban
Ion Vrânceanu a fost pus sub urmărire penală la începutul anului 2015, fiind acuzat de fals în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 și de abuz în serviciu. Procurorii și CNA au stabilit că el nu a declarat mai multe bunuri, inclusiv care aparțineau fiicelor sale, aflate atunci la întreținerea sa, dar și 7 conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia, închise în anul 2013, și pe care se aflau sume de peste 2 milioane de lei şi 29 de mii de euro. Moldova Curată a scris anterior că Ion Vrânceanu locuia într-o casă la sol din Durlești și deținea un alt imobil pe strada Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani. Un alt capăt de acuzare a fost că Ion Vrânceanu, în perioada iulie 2014 - ianuarie 2015, le-ar fi cerut directorilor Liceului "Vasile Vasilache", situat în centrul Chișinăului, și Centrului de educație estetică „Lăstărel” să ofere spații pentru cursuri de șoferie, fără ca banii pentru arendă să ajungă în bugetul municipal. Cele două școli auto ar fi activat în jur de jumătate de an. Astfel, prin neplata taxei de arendă, Vrânceanu ar fi adus un prejudiciu de 17 500 de lei bugetului municipal și și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu.
Curtea de Apel îl condamnă, Curtea Supremă îl scoate de sub învinuire
Prima instanță, în persoana judecătoarei Silvia Gârbu l-a achitat, la 28 aprilie 2016. Curtea de Apel Chișinău însă, prin sentința emisă la 20 iunie 2017, l-a condamnat. Instanța de apel a decis că Ion Vrânceanu se face vinovat de fals în declarația de avere, dar dosarul se clasează din cauză că expirase termenul de prescripție de doi ani (falsul în declarații fiind o infracțiune ușoară). L-a găsit însă vinovat de exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 328 Cod Penal) și l-a condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei și cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 3 ani. De asemenea, Vrânceanu a fost obligat să plătească Direcției Educație Buiucani 17 500 de lei. La ședință, fostul șef de direcție a declarat că este, de fapt, o victimă, că e total nevinovat și că necazurile i se trag de la fostul primar al capitalei Dorin Chirtoacă și Tatiana Nagnibeda, șefa Direcției Educație a municipiului Chișinău pe vremea când el era în funcție. Potrivit lui Vrânceanu, cei doi ar fi "distrus" mai multe grădinițe, iar el s-ar fi opus. Tatiana Nagnibeda a respins acuzațiile.
CSJ susține că în procesul de urmărire penală au fost comise erori, de aceea a încetat procesul penal
După trei ani de investigații penale și un proces soldat cu condamnare la Curtea de Apel, CSJ, prin decizia luată la 13 februarie 2018, dar publicată recent, constată că, la etapa urmăririi penale, lui Ion Vrânceanu învinuirea i-ar fi fost înaintată cu întârziere, ceea ce i-ar fi încălcat drepturile. „În speță, înaintarea învinuirii de către procuror a fost efectuată cu depășirea termenului legal, deoarece calitatea de bănuit în privința lui Vrînceanu Ion expirase de drept la data de 10 mai 2015, însă învinuirea i-a fost înaintată doar la data de 09 iunie 2015 și astfel organul de urmărire penală a admis o ingerință în garanțiile prevăzute de art.22 Cod de procedură penală. Într-o astfel de interpretare, se conchide că actele şi acțiunile organului de urmărire penală efectuate după expirarea termenului legal de ținere a persoanei în calitate de bănuit, sunt nule și procesul penal urmează a fi încetat”, se spune în decizia CSJ, pronunțată de judecătorii Nadejda Toma, Anatolie Țurcan, Constantin Alerguș, Vladimir Timofti și Iurie Diaconu.
Vrânceanu cere restabilirea în funcția care deja este ocupată de o persoană aleasă prin concurs
Cât timp a fost urmărit penal, Ion Vrânceanu a fost suspendat din funcție, apoi Direcția Generală Educație a municipiului Chișinău a dispus, printr-un ordin, desfacerea contractului lui de muncă. În luna septembrie 2017 a fost organizat un concurs pentru ocuparea funcției de șef al Direcției Educație Buiucani, câștigat ulterior de Veronica Solomițchi.
Cancelaria Judecătoriei Chișinău ne-a informat că la 14 martie 2018, ziua în care a fost publicată decizia mitovată a CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere în instanță prin care cere Direcției Generale Educație Chișinău (DGETS) să anuleze ordinul de desfacere a contractului de muncă și să-l restabilească în funcție. Cererea se află pe rol la judecătorul Vladislav Holban.
Decizia CSJ pare să-i fi contrariat atât pe reprezentanții DGETS, cât și pe noua șefă a Direcției Educație Buicani. Elena Vorotneac, responsabilă de relații cu presa la DGETS, ne-a spus că deocamdată Direcția nu are nici un comentariu privind eventuala restabilire în funcție a lui Ion Vrânceanu, deoarece de curând are o nouă șefă, care abia studiază documentele, iar jurista care s-a ocupat de caz a plecat recent la o altă funcție.
L-am căutat pe Ion Vrânceanu pentru a-i solicita un comentariu, însă la numărul său de telefon răspunde robotul.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat
Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.
Averile noilor miniștri au fost făcute publice
Cel mai bogat dintre miniștrii intrați în Guvern la ultima remaniere, adică în decembrie 2017, este de departe Chiril Gaburici, fostul premier demisionat din cauză că jurnaliștii i-au descoperit diploma falsă de studii liceale. Din declarațiile de avere publicate de ANI se vede că doar Gaburici deține autoturisme scumpe, mai multe imobile și afaceri. Restul noilor miniștri au venituri și bunuri mai modeste.
Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...
Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.
Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Proc...
”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.
Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...
Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.
Aici așteptăm comentariul tău!