Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Concurenței

Arhiva 12 iulie 2013 384

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. Comuniștii au cerut ca la ședința Parlamentului să se prezinte conducerea Centrului Național Anticorupție (CNA) care să precizeze care este soarta dosarului penal deschis în 2009 pe numele acestuia. „Țin minte cum Bogdan Zumbreanu de la CNA ne arăta atunci video cum domnul Guțu lua mită de 50 de mii de euro. Înainte de a examina această candidatură, propun să se expună și Centrul Național Anticorupție”, a declarat deputatul comunist Alexandru Petkov.

Emil Guțu a fost anterior consilier municipal din partea Partidului Social Democrat. În mai 2009, acesta a fost reținut în flagrant delict în momentul în care primea de la o persoană 10 mii de euro. Banii marcați cu inscripția „mită CCCEC” au fost găsiți în automobilul de serviciu al consilierului. Aceștia constituiau un avans din suma de 50 mii de euro pretinsă de Guţu de la un agent economic pentru a-i acorda licență de activitate pentru o rută de microbuz din municipiul Chișinău.

Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă a CNA, Angela Starinschi, a precizat că dosarul în care Emil Guțu era învinuit de trafic de influență a fost transmis în judecată. Ulterior, magistrații l-au recalificat în caz contravențional. Nu am reușit să aflăm care a fost sentința dată fostului consilier municipal.

Emil Guţu este membru al Partidului Liberal Democrat, dar a promis deputaţilor că va renunţa la această calitate. 

În aceeaşi şedinţă a Parlamentului, deputaţii au votat pentru majorarea salariilor membrilor și conducătorilor Consiliului Concurenţei. Retribuţiile acestora vor fi egale cu cele de la Curtea de Conturi. 

Astfel, membrii Consiliului vor ridica lunar salarii de 6 400 de lei, în loc de 4 000 cât aveau până acum. Preşedintele instituției va primi un salariu de 8 300 de lei, iar vicepreşedintele va fi plătit cu 7 500 de lei pe lună.

După majorarea salariilor, cheltuielile anuale ale instituţiei vor crește cu aproximativ 540 de mii de lei, potrivit estimărilor efectuate de Ministerul Finanţelor.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Vicepreședintele Judecătoriei Botanica nu divulgă prețu...

Vicepreședintele Judecătoriei sectorului Botanica din municipiul Chișinău, Radu Țurcanu, refuză să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul spune că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, afirmă că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.

12 septembrie 2016
282
Arhiva

Profil candidat: Iraida Bînzari

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
512
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
345
Arhiva

Ion Guzun: "ANI trebuie să fie o garanție pentru noi, c...

O instituție puternică în domeniul integrității ar putea pune în pericol interesele mai multor demnitari și funcționari de stat, este de părere Ion Guzun, expert al Centrului de Resurse Juridice.

26 iunie 2017
627