Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Concurenței

Arhiva 12 iulie 2013 1004

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. 



Comuniștii au cerut ca la ședința Parlamentului să se prezinte conducerea Centrului Național Anticorupție (CNA) care să precizeze care este soarta dosarului penal deschis în 2009 pe numele acestuia. „Țin minte cum Bogdan Zumbreanu de la CNA ne arăta atunci video cum domnul Guțu lua mită de 50 de mii de euro. Înainte de a examina această candidatură, propun să se expună și Centrul Național Anticorupție”, a declarat deputatul comunist Alexandru Petkov.

Emil Guțu a fost anterior consilier municipal din partea Partidului Social Democrat. În mai 2009, acesta a fost reținut în flagrant delict în momentul în care primea de la o persoană 10 mii de euro. Banii marcați cu inscripția „mită CCCEC” au fost găsiți în automobilul de serviciu al consilierului. Aceștia constituiau un avans din suma de 50 mii de euro pretinsă de Guţu de la un agent economic pentru a-i acorda licență de activitate pentru o rută de microbuz din municipiul Chișinău.

Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă a CNA, Angela Starinschi, a precizat că dosarul în care Emil Guțu era învinuit de trafic de influență a fost transmis în judecată. Ulterior, magistrații l-au recalificat în caz contravențional. Nu am reușit să aflăm care a fost sentința dată fostului consilier municipal.

Emil Guţu este membru al Partidului Liberal Democrat, dar a promis deputaţilor că va renunţa la această calitate. 

În aceeaşi şedinţă a Parlamentului, deputaţii au votat pentru majorarea salariilor membrilor și conducătorilor Consiliului Concurenţei. Retribuţiile acestora vor fi egale cu cele de la Curtea de Conturi. 

Astfel, membrii Consiliului vor ridica lunar salarii de 6 400 de lei, în loc de 4 000 cât aveau până acum. Preşedintele instituției va primi un salariu de 8 300 de lei, iar vicepreşedintele va fi plătit cu 7 500 de lei pe lună.

După majorarea salariilor, cheltuielile anuale ale instituţiei vor crește cu aproximativ 540 de mii de lei, potrivit estimărilor efectuate de Ministerul Finanţelor.

Crina Vlaicu



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Fiica - ministră a Sănătăţii, mama - conducătoare a une...

Ministra Sănătăţii, Ruxanda Glavan, este suspectată de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. Alianţa Anticorupţie a expediat o sesizare la Comisia Naţională de Integritate (CNI) în care menţionează că mama ministrei Sănătăţii, Anadela Glavan, care este şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale (ATM) Centru din municipiul Chişinău, ar fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii (MS), condus de fiica sa.

28 ianuarie 2016
2327
Arhiva

Profil candidat: Mihai Stratulat

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1483
Arhiva

Profil candidat: Corneliu Furculita

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1273
Arhiva

Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost solu...

Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții. 

17 iulie 2016
1664
Arhiva

Preşedintele raionului Cimişlia, fără locuinţă în decla...

După alegerile locale din vara anului curent, în fruntea raionului Cimişlia a acces un reprezentant al Partidului Popular European, unul dintre cei mai tineri preşedinţi de raion, Mihai Olărescu, în vârstă de 30 de ani. Licenţiat în finanţe şi asigurări, Olărescu s-a lansat în politică cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014. Iniţial a făcut parte din organizaţia de tineret a PDM, dar după lansarea blocului lui Iurie Leancă, a decis să adere la PPEM. Şi-a propus candidatura la funcţia de primar de Cimişlia, dar colegii de partid au optat pentru o persoană cu mai multă experienţă. Au pierdut în cursa pentru funcţia de primar, în schimb PPEM a câştigat cele mai multe mandate în consiliul raional. Candidatura lui Olărescu a fost propusă la funcţia de preşedinte de raion şi a fost aprobată cu votul unei majorităţi PPEM-PDM.

10 decembrie 2015
880
Arhiva

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conf...

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor pentru Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova Curată.

27 mai 2019
2314