Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Concurenței

Arhiva 12 iulie 2013 980

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. Comuniștii au cerut ca la ședința Parlamentului să se prezinte conducerea Centrului Național Anticorupție (CNA) care să precizeze care este soarta dosarului penal deschis în 2009 pe numele acestuia. „Țin minte cum Bogdan Zumbreanu de la CNA ne arăta atunci video cum domnul Guțu lua mită de 50 de mii de euro. Înainte de a examina această candidatură, propun să se expună și Centrul Național Anticorupție”, a declarat deputatul comunist Alexandru Petkov.

Emil Guțu a fost anterior consilier municipal din partea Partidului Social Democrat. În mai 2009, acesta a fost reținut în flagrant delict în momentul în care primea de la o persoană 10 mii de euro. Banii marcați cu inscripția „mită CCCEC” au fost găsiți în automobilul de serviciu al consilierului. Aceștia constituiau un avans din suma de 50 mii de euro pretinsă de Guţu de la un agent economic pentru a-i acorda licență de activitate pentru o rută de microbuz din municipiul Chișinău.

Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă a CNA, Angela Starinschi, a precizat că dosarul în care Emil Guțu era învinuit de trafic de influență a fost transmis în judecată. Ulterior, magistrații l-au recalificat în caz contravențional. Nu am reușit să aflăm care a fost sentința dată fostului consilier municipal.

Emil Guţu este membru al Partidului Liberal Democrat, dar a promis deputaţilor că va renunţa la această calitate. 

În aceeaşi şedinţă a Parlamentului, deputaţii au votat pentru majorarea salariilor membrilor și conducătorilor Consiliului Concurenţei. Retribuţiile acestora vor fi egale cu cele de la Curtea de Conturi. 

Astfel, membrii Consiliului vor ridica lunar salarii de 6 400 de lei, în loc de 4 000 cât aveau până acum. Preşedintele instituției va primi un salariu de 8 300 de lei, iar vicepreşedintele va fi plătit cu 7 500 de lei pe lună.

După majorarea salariilor, cheltuielile anuale ale instituţiei vor crește cu aproximativ 540 de mii de lei, potrivit estimărilor efectuate de Ministerul Finanţelor.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui...

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.

17 mai 2016
779
Arhiva

Profil candidat: Igor Munteanu

Integritatea în activitatea politică

18 ianuarie 2019
928
Arhiva

Noii miniștri Mircea Buga și Vladimir Grosu au avut an...

Declarațiile de avere ale noilor miniștri de la Sănătate și Justiție, Vladimir Grosu și Mircea Buga, arată că anul trecut ei au avut lunar, din salariu și premii, venituri pentru care alți angajați în domeniul public i-ar invidia - în jur de 20 de mii de lei. Astfel, Mircea Buga vine la minister la un salariu de aproape două ori mai mic decât cel pe care îl ridica anul trecut, la Compania Națională de Asigurări în Medicină. El are și o firmă prosperă, administrată de soția sa. Vladimir Grosu a ridicat, în medie, 17 mii de lei lunar de la Ministerul Justiției și a avut și alte venituri din activitatea didactică.

07 martie 2015
1059
Arhiva

Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.

14 martie 2014
855
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Integritatea în activitatea politică

24 ianuarie 2019
1171
Arhiva

Posibil conflict de interese la Dumbrăvița: fiul primar...

O întreprindere care aparține fiului primarului din satul Dumbrăvița, raionul Sângerei, a câștigat timp de doi ani, adică în 2013 și 2014, șase licitații publice organizate de primărie. Valoarea totală a contractelor atribuite este de 1 217 646 de lei. Firma fiului primarului s-a angajat astfel să presteze diverse servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. Faptul că tatăl a condus comisiile de concurs la licitațiile în care fiul a ieșit învingător a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a pornit un control. 

19 decembrie 2015
1103