Cu reputația pătată, a devenit membru al Consiliului Concurenței

Arhiva 12 iulie 2013 1054

Fostul consilier municipal prins cu mită în 2009, Emil Guțu, ar fost ales vineri, 12 iulie, membru şi vicepreşedinte al Consiliului Concurenței. Comuniștii au cerut ca la ședința Parlamentului să se prezinte conducerea Centrului Național Anticorupție (CNA) care să precizeze care este soarta dosarului penal deschis în 2009 pe numele acestuia. „Țin minte cum Bogdan Zumbreanu de la CNA ne arăta atunci video cum domnul Guțu lua mită de 50 de mii de euro. Înainte de a examina această candidatură, propun să se expună și Centrul Național Anticorupție”, a declarat deputatul comunist Alexandru Petkov.

Emil Guțu a fost anterior consilier municipal din partea Partidului Social Democrat. În mai 2009, acesta a fost reținut în flagrant delict în momentul în care primea de la o persoană 10 mii de euro. Banii marcați cu inscripția „mită CCCEC” au fost găsiți în automobilul de serviciu al consilierului. Aceștia constituiau un avans din suma de 50 mii de euro pretinsă de Guţu de la un agent economic pentru a-i acorda licență de activitate pentru o rută de microbuz din municipiul Chișinău.

Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă a CNA, Angela Starinschi, a precizat că dosarul în care Emil Guțu era învinuit de trafic de influență a fost transmis în judecată. Ulterior, magistrații l-au recalificat în caz contravențional. Nu am reușit să aflăm care a fost sentința dată fostului consilier municipal.

Emil Guţu este membru al Partidului Liberal Democrat, dar a promis deputaţilor că va renunţa la această calitate. 

În aceeaşi şedinţă a Parlamentului, deputaţii au votat pentru majorarea salariilor membrilor și conducătorilor Consiliului Concurenţei. Retribuţiile acestora vor fi egale cu cele de la Curtea de Conturi. 

Astfel, membrii Consiliului vor ridica lunar salarii de 6 400 de lei, în loc de 4 000 cât aveau până acum. Preşedintele instituției va primi un salariu de 8 300 de lei, iar vicepreşedintele va fi plătit cu 7 500 de lei pe lună.

După majorarea salariilor, cheltuielile anuale ale instituţiei vor crește cu aproximativ 540 de mii de lei, potrivit estimărilor efectuate de Ministerul Finanţelor.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Judecători cu apartamente de pomană

Pe parcursul ultimilor cinci ani (2012-2017), din bugetul municipiului Chișinău au fost alocați peste 127 de milioane de lei pentru asigurarea cu apartamente a unor persoane care au dat Primăria în judecată cerând locuințe sau pentru încheierea cu aceasta a unor tranzacții de împăcare. Printre beneficiari de astfel de apartamente, dar și de bani, sunt și magistrați. Unii, deși au primit apartamente gratuite din fondul locativ al municipiului Chișinău, s-au îmbogățit între timp și cu alte locuințe: unele achiziționate la prețuri preferențiale, alte - cumpărate la preț de piață. Sunt și judecători care au părăsit sistemul judecătoresc la scurt timp după ce s-au pricopsit cu apartamente gratuite în Capitală.

20 decembrie 2017
988
Arhiva

Constantin Țuțu, dat în urmărire

Fostul deputat democrat Constantin Țuțu este cercetat de Procuratura Anticorupție pentru trafic de influență, iar pe numele lui Judecătoria Chișinău a emis ieri un mandat de arest pentru 30 de zile, în contumacie – absența nejustificată atunci când este convocat de organele de drept. Informația a fost confirmată pentru portalul Moldova Curată de Boris Druță, avocat din oficiu al fostului deputat.

27 septembrie 2019
1769
Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
1030
Arhiva

Mister plătit din bani publici: Secretariatul Parlament...

Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a cheltuit anul trecut circa 158 de mii de lei ca să-i înveţe limba engleză pe funcţionarii instituţiei. Deşi cursurile au fost achitate din bani publici, Secretariatul a refuzat să ne furnizeze numele celor instruiţi, menţionând că va face acest lucru doar după ce aceştia îşi vor da acordul.

31 ianuarie 2017
750
Arhiva

Democrata Tatiana Golban ar fi fost numită în funcția d...

Șefa interimară a Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buicani din municipiul Chișinău, Tatiana Golban, ar fi fost numită în funcție, acum o lună, cu încălcarea legii. Cel puțin așa susțin unii juriști, care fac trimitere la Legea privind funcția publică. ”Odinul de numire este de contestat, întrucât Legea este absolut explicită în acest sens – doar funcționarii publici puteau fi numiți într-o astfeld e funcție”, spune experta anticorupție Mariana Kalughin.

21 iunie 2019
1269
Arhiva

Profil candidat: Elena Bodnarenco

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1283