Curtea Constituţională: Informaţiile despre utilizarea banilor statului trebuie făcute publice

Arhiva 22 iunie 2015 320

Funcționarii unei instituții publice care refuză să prezinte informații atunci când li se solicită acest lucru sunt obligați să demonstreze că divulgarea datelor pune în pericol securitatea statului și a cetățenilor. Decizia aparține Curții Constituţionale și a fost luată luni, 22 iunie. Magistrații au explicat că dreptul la informație poate fi restrâns doar atunci când are la bază un scop real și justificat de protecție a unui interes legitim privind protejarea cetățenilor sau asigurarea securităţii naţionale, iar interesul public pentru aflarea informației nu prevalează.Julieta Savițchi

„Orice restrângere a accesului la informație, inclusiv categoriile de informație specifice și limitate, care nu pot fi dezvăluite în vederea protecției cetățenilor sau siguranței naționale, trebuie să fie prevăzute de lege și necesară într-o societate democratică pentru protecția unui interes legitim. Justificarea interesului legitim se fundamentează pe gravitatea prejudicierii acestuia în cazul publicării unor informații, autoritățile publice urmând să demonstreze că divulgarea informației ar amenința în mod grav protecția cetățenilor sau siguranța națională”, se arată în decizia Înaltei Curți.

Instanţa a fost sesizată de către deputaţii liberali Mihai Ghimpu şi Valeriu Munteanu care au solicitat Curții Constituționale să explice dacă secretizarea informaţiei de către Guvern privind acordarea unor credite în valoare de miliarde de lei din rezervele Băncii Naționale a Moldovei pentru  Banca de Economii a fost justificată.

“Printr-o hotărâre a Executivului din noiembrie 2014, au fost acordate credite în sumă de 9500 milioane de lei din rezerva valutară de stat. La 27 martie 2015, printr-o hotărâre secretă de Guvern, au mai fost alocate către BEM alte 6000 milioane de lei. Solicităm elucidarea aspectului dacă informaţiile ce ţin de utilizarea banului public poate constitui secret de stat”, se arată în sesizare.

Potrivit deciziei Curții Constituționale, hotărârile Guvernului menţionate în sesizare nu pot constitui secret de stat şi sunt informaţii de interes public.

Sursa:www.anticoruptie.mdPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procesul de judecată în cazul Valentin Crudu vs ME decu...

„Clientul meu a fost demis din funcţie ilegal, iar dacă va câştiga judecata, el va fi restabilit în funcţie la Ministerul Educaţiei”. Declaraţia a fost făcută la 4 iunie curent, în cadrul unui club de discuţii, organizat de Amnesty International Moldova, de către avocatul Vitalie Nagacevschi. Acesta este apărătorul lui Valentin Crudu, fostul şef al Direcţiei generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei.

07 iunie 2013
845
Arhiva

Președintele raionului Dubăsari – după conflictul de in...

Președintele raionului Dubăsari, funcționar cu experiență de peste 20 de ani în domeniul administrației publice locale, a fost reținut aseară de procurori, fiind bănuit de abuz în serviciu, prin care ar fi adus daune în proporţii considerabile intereselor publice, şi de depăşirea atribuţiilor de serviciu, soldate cu urmări grave. Anterior demnitarul a încălcat regimul conflictului de interese, angajându-și fiica în instituția pe care o conduce.

27 septembrie 2017
346
Arhiva

Depunerea declaraţiilor de avere: instrument eficient d...

În statele membre ale Uniunii Europene precum Polonia şi Letonia, declararea averilor de către persoanele cu funcţii de răspundere este o practică ce contribuie la responsabilizarea demnitarilor şi funcţionarilor publici. Primarul oraşului Lublin din Polonia şi directorul Consiliului Fiscal din cadrul Ministerului de Finanţe din Letonia susţin că procesul de declarare a averilor facilitează depistarea posibilelor cazuri de îmbogăţire ilicită, de conflicte de interese, de incompatibilitate, precum și descoperirea și investigarea actelor de corupţie în sectorul public. Aceste practici au fost explicate în exclusivitate pentru Moldova Curată de către cei doi oficiali.

26 mai 2014
311
Arhiva

Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...

Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.

22 aprilie 2014
396