Date publice, dar ascunse în declaraţiile pe venit şi de interese personale ale demnitarilor

Arhiva 25 decembrie 2015 777
Membrii CNI în şedinţă

Mai multe declarații de venituri și proprietăți, precum și de interese personale pentru anul 2014 au fost publicate cu erori. Astfel au fost divulgate datele personale ale demnitarilor care le-au depus sau, dimpotrivă, au fost acoperite date care nu au caracter personal. De exemplu, denumirile și adresele firmelor și companiilor la care dețin acțiuni unii funcționari au fost hașurate, fapt care face inutilă publicarea declarației.Procurorul Iulia Mihailova de la procuratura Taraclia, de exemplu, indică în declarația sa de interese personale faptul că este acționară la două companii, dar denumirea și adresa acestora este hașurată. Și șefa serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru, declară că este asociată la o companie, dar datele despre aceasta rămân ascunse publicului. La fel s-a întâmplat și cu declarația de interese personale a lui Vladislav Harti, procuror în sectorul Botanica al municipiului Chișinău, care indică faptul că deține acțiuni la o întreprindere, dar denumirea acesteia este hașurată, la fel ca și domeniul de activitate.

O altă declarație "cu probleme" este cea a șefului Regiei Transport Electric din Bălți, Sergiu Mihailov. In documentul publicat pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) este hașurată adresa SRL-ului ”S.M.A.P. Trans”, al cărui fondator este funcționarul. Șeful Centrului de Sănătate de la Pîrlița, raionul Ungheni, Alexei Chirică, a arătat că este angajat și al unei întreprinderi individuale ”Dumitru Donici”, a cărei adresă este, de asemenea, hașurată.

CNI: Răspunderea o poartă „Fiscservinform”

Comisia Națională de Integritate, responsabilă de publicarea declarațiilor pe pagina sa, dă vina pe compania care a fost selectată să proceseze și să digitalizeze aceste documente, ”Fiscservinform”. Șeful direcției control al veniturilor și proprietăților, Lilian Chișcă, a declarat pentru Moldova Curată că reprezentații companiei au fost sesizați și au promis că vor repara greșelile care s-ar fi strecurat în unele declarații procesate. Potrivit lui Chișcă, numai compania "Fiscservinform" deține dreptul, dar și programul necesar pentru a interveni în declarațiile scanate. ”Toată răspunderea este plasată pe operatorul cu care avem contractul și care are dreptul să prelucreze date cu caracter personal și poartă răspundere dacă divulgă în mod intenționat unele date personale”, a remarcat și președintele CNI, Anatol Donciu.

„Fiscservinform” promite să corecteze greşelile

Operatorul responsabil de scanarea declarațiilor și de hașurarea datelor cu caracter personal, ”Fiscserviform” promite să rezolve problemele apărute. Șeful direcției de gestionare a datelor, Nicolae Casîm, a declarat pentru Moldova Curată că au început deja să fie revizuite unele declarații, în primul rând – cele ale deputaților și miniștrilor. ”În cazul acelor persoane, să le numim VIP-persoane, deja le-am verificat de vreo două ori personal și am mai găsit greșeli”, spune Nicolae Casîm, care argumentează că informația despre acești demnitari este mai solicitată. Cauza apariției erorilor, potrivit reprezentantului ”Fiscservinform”, este lipsa de experiență a angajaților care procesează declarațiile. ”Au fost instruiți, dar trebuie verificați de 2-3 ori”, adaugă Nicolae Casîm.

„Fiscservinform” a fost selectată deja al doilea an să digitalizeze declaraţiile de venit şi interese personale. Valoarea contractului semnat pentru anul curent cu CNI se ridică la aproape 800 de mii de lei, suma fiind de 3 ori mai mare decât în anul 2014.

Moldova Curată a scris anterior despre situații în care declarațiile pe venit sau cele de interese personale nu au putut fi utilizate ca sursă de informație pentru că datele de interes public fuseseră hașurate. Un caz investigat de portalul Moldova Curată este cel al lui Igor Bodorin, şeful Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS). În declarația sa erau ascunse date care, potrivit Legii datelor cu caracter personal, nu cad sub incidența prevederilor legale referitoare la informaţiile confidenţiale. Este vorba de denumirile şi adresa societăţilor comerciale pe care le deţine familia Bodorin.

Și Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT a analizat declaraţiile de venit şi interese pentru anul 2014 și a constatat lipsa unui control eficient al CNI asupra serviciilor prestate de compania responsabilă de scanarea declaraţiilor de venituri şi interese, gestiunea incorectă a datelor cu caracter personal și întârzierile sistematice în publicarea versiunilor electronice ale declaraţiilor.

Soluţia – declaraţii completate on-line

Președintele CNI, Anatol Doncium susține că problema digitalizării declarațiilor ar dispărea odată cu depunerea acestora on-line. Soft-ul a fost elaborat de Centrul de Guvernare Electronică, însă legislația în acest sens nu a fost adoptată, a subliniat Anatol Donciu. „Ar fi foarte util pentru întreaga societate, atât pentru cei care depun declaraţiile, cât şi pentru cei care utilizează baza de date a CNI”, a menţionat Anatol Donciu. El a adăugat că sistemul declaraţiilor on-line este programat astfel încât datele cu caracter personal vor fi acoperite în mod automat.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dezbaterea publică „Înăsprirea sancţiunilor pentru demn...

Dezbaterea publică „Înăsprirea sancţiunilor pentru demnitarii şi funcţionarii care nu-şi declară sau declară eronat veniturile, proprietăţile şi interesele personale”, eveniment organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md pe data de 27 noiembrie 2013.

27 noiembrie 2013
740
Arhiva

Replică la acuzația deputatului Țurcan: Andrian Candu n...

Faptul că deputatul socialist Vladimir Țurcan și-a dus copilul la grădiniță cu mașina de serviciu nu constituie conflict de interese, ci mai degrabă o contravenție. Este opinia președintelui în exercițiu al Autorității Naționale de Integritate (ANI), Anatolie Donciu, solicitat să comenteze informația apărută în Ziarul Național, potrivit căreia deputatul a fost văzut la grădiniță cu autoturismul de serviciu. Țurcan l-a acuzat atunci și pe președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, că ar face la fel, dar că pe el „nimeni nu-l vede”. Solicitat de Moldova Curată, secretariatul Parlamentului a anunțat că „Andrian Candu nu beneficiază de mașini oferite de Parlament”. 

19 octombrie 2016
797
Arhiva

Magistratul care nu declară prețul mașinilor sale, prop...

Magistratul Radu Țurcanu, care nu indică în declarațiile de avere pentru ultimii ani prețul mașinilor pe care le deține, ar urma să fie avansat în funcție. Consiliul Superior al Magistraturii l-a ales astăzi, în urma unui concurs, președinte al nou-formatei Judecătorii a municipiului Chișinău. Candidatura sa urmează să fie aprobată de președintele Igor Dodon. La funcția de vicepreședinți ai acestei instanțe CSM i-a propus pe Oleg Melniciuc și Dorin Dulghier. Cei doi au condus până acum Judecătoria sectorului Râșcani și, respectiv, Judecătoria sectorului Buiucani.

07 martie 2017
829
Arhiva

Declaraţii de integritate semnate de miniştri la Chişin...

Declaraţiile de integritate semnate de către premierul Pavel Filip şi actualii miniştri stârnesc controverse. Chiar dacă au fost plasate pe pagina web a Guvernului, veridicitatea declaraţiilor este pusă la îndoială de către societatea civilă, atât timp cât acestea au fost semnate în taină. O altă situaţie este peste Prut. Deşi nu au fost semnate în public de către membrii Guvernului Cioloş, declaraţiile de integritate au fost stocate de către societatea civilă, iar presa are grijă să supravegheze ca demnitarii să respecte criteriile de integritate asumate la început de mandat.

29 ianuarie 2016
1825
Arhiva

Profil candidat: Violeta Ivanov

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1482
Arhiva

Poliția de Frontieră refuză să divulge numele „operato...

Datele despre traversarea frontierei și plecarea în Italia a tinerei care a acuzat de neglijență medicii  de la Centrul Mamei și Copilului nu au fost furnizate de către Poliția de Frontieră, ci de către un „operator extern”, care are acces la Sistemul informaţional integrat al Poliţiei de Frontieră (SIIPF).  Asta susține conducerea Poliției de Frontieră, solicitată de Moldova Curată. Instituția nu divulgă însă numele acestui „operator extern”, invocând ”lipsa unui substrat factologic suficient”.

15 ianuarie 2018
823