De frica testului de integritate profesională, funcționarii cer instruiri de la Centrul Naţional Anticorupţie

Arhiva 30 august 2014 51
Funcţionarii cer să fie instruiţi cum să procedeze atunci când li se oferă mită. Sursa foto: Adevărul

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  „Nu se ştie de unde sare iepurele”

Angajaţii CNA au instruit deja 10.000 de persoane din sistemul public, în timp ce sub incidenţa Legii privind testarea integrităţii profesionale cad 50.000 de funcţionari. „Odată cu demararea acestui proces, am început să fim şi mai solicitaţi. Le e frică să pice testul pentru că nu se ştie de unde sare iepurele”, comentează Cristina Ţărnă, directorul ajunct al CNA.  

Magistraţii de la Curtea Supremă de Justiţie, Curtea de Apel Chişinău şi Judecătoria Botanica au fost primii care au cerut să fie instruiţi. Reprezentanţii CNA le-au explicat judecătorilor ce au de făcut cu mita sau bunurile pe care le primesc în dar. „M-a mirat faptul că nu ştiu ce trebuie de făcut cu banii pe care îi primesc. «Oare nu este suficient să nu-i iau?», se întreabă mulţi. Unii susţin că omenia, bunătatea, cei şapte ani de-acasă nu le permit să-i denunţe pe cei care le-au adus bani în plic. Este vorba de mentalitate, iar Legea privind testarea integrităţii profesionale vine să o schimbe. Unui cetăţean simplu îi trece prin cap mai repede ce are de făcut”, susţine Cristina Ţărnă.

Patru denunţuri într-o săptămână

Situaţia e asemănătoare în cazul poliţiştilor. Dacă până acum denunţurile din partea oamenilor legii puteau fi numărate pe degete în decursul unui an, în mai puţin de o săptămână aceştia au semnalat patru cazuri în care cineva le-ar fi propus mită. Dar asta nu înseamnă că poliţiştii ştiu ce au de făcut până la capăt. „La aeroport, o persoană încearcă să-i ofere poliţistului de frontieră 50 de lei. Acesta, în loc să acţioneze pe loc, având mai multe pârghii, cum ar fi dreptul să-l reţină, să pornească un dosar penal, aleargă din urmă să-i întoarcă banii şi-l lasă să plece. Incidentul este surprins de camera de supraveghere din dotarea poliţiei, iar secvenţele pot fi probă în dosar. Dacă cineva ar fi reţinut la aeroport pentru oferirea mitei, toată lumea va şti pe viitor că e riscant să ofere bani”, adaugă directorul adjunct al CNA.

„Judecătorii, cei mai expuşi”

Victor Micu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, susţine că judecătorii intră cel mai des în contact direct cu cetăţenii, motiv pentru care ar trebui să ştie cum să se comporte în anumite situaţii. „Bineînţeles că judecătorii ştiu că nu trebuie să ia bani. Există însă diferite situaţii, neprevăzute. Perfect ar fi ca magistratul să interacţioneze cu părţile doar în proces, dar, din cauza condiţiilor inadecvate, cetăţenii intră direct în biroul magistratului ca să întrebe, bunăoară, la ce oră este fixată şedinţa. În şi mai multe situaţii, procesele se desfăşoară chiar în biroul judecătorului. În unele instanţe nici anticamere nu sunt”, explică preşedintele CSM.

Galina Bostan, directorul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), susţine că singura instruire de care are nevoie un funcţionar este foarte simplă: să-şi îndeplinească atribuţiile exact cum indică fişa de post, fără să ia mită. „Astfel niciunul dintre ei nu va pica testul”, susţine Galina Bostan. „Procesul de testare a integrităţii profesionale este binevenit atâta timp cât agenţii CNA vor fi pregătiţi să o facă profesionist şi îşi vor desfăşura activitatea cu bună credinţă, pentru că oricine poate fi provocat sau ar putea ceda la un moment dat”, explică directorul CAPC.

Notă: Aplicarea Legii privind testarea integrităţii profesionale are drept scop asigurarea integrităţii profesionale, prevenirii şi combaterii corupţiei în cadrul entităţilor publice, verificarea modului de respectare de către agenţii publici a obligaţiilor şi atribuţiilor de serviciu, precum şi a regulilor de conduită; identificarea, evaluarea şi înlăturarea vulnerabilităţilor şi a riscurilor care ar putea determina sau favoriza actele de corupţie, precum şi neadmiterea unor influenţe necorespunzătoare în exercitarea obligaţiilor sau atribuţiilor de serviciu ale agenţilor publici.

Anastasia Nani


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Aparent conflict de interese: de facto - noră, de jure...

Situația de la Primăria Scorțeni, raionul Telenești, unde primara Tamara Verejan o are subordonată pe nora sa, a pus în dificultate Comisia Națională de Integritate. Contabila Primăriei, Veronica Lașcu, este soția fiului primarei, deci, în condițiile legii, nu ar fi trebuit să se afle în subordinea soacrei, întrucât intervine situație de conflict de interese. S-a aflat însă că deși locuiesc în aceeași casă, au făcut nuntă și cununie, nora și fiul primarei nu și-au înregistrat căsnicia la Oficiul Stării Civile. Respectiv, din punct de vedere juridic, primara și nora sa nu sunt persoane apropiate, adică nu fac parte din categoria de persoane care cad sub incidența Legii cu privire la conflictul de interese. 

15 aprilie 2016
60
Arhiva

Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am act...

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.

09 august 2018
68
Arhiva

Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  

16 februarie 2015
62
Arhiva

Cum au fost pedepsiți funcționarii care s-au îmbogățit...

În prezentul articol mi-am propus să abordez instituţia îmbogăţirii ilicite prin prisma experienței altor state. Incontestabil, implementarea acesteia în ţara noastră ar asigura un plus de valoare activității Comisiei Naționale de Integritate şi ar constitui unul dintre cele mai importante instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului corupţiei.

02 septembrie 2013
76
Arhiva

Masa rotundă „Legea privind liberalizarea capitalului:...

28 decembrie 2016
53
Arhiva

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt candidaţii Legislat...

Sergiu Ostaf şi Mircea Tanasov sunt singurii candidaţi din partea Parlamentului la funcţia de membru al Consiliului de Integritate. Tanasov este un simpatizant al Partidului Democrat, iar Sergiu Ostaf - directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO).

12 decembrie 2016
51