Direcția Teritorială Sud a CNA nu a găsit „comportament corupțional” în cumpărarea cu supraplată a aparatelor USG la Comrat

Alte materiale 5 iunie 2021 482
Transmiterea a două aparate USG către spitalele din Găgăuzia, la 13 septembrie 2021; Sursa: Gagauzinfo.mdLa 30 martie 2021 portalul Moldova Curată a publicat investigația „O parte din banii europeni donați Găgăuziei pentru echipament medical a ajuns la o firmă creată urgent de un activist pro-rus de la Comrat”. În material a fost documentat faptul că Executivul de la Comrat a cumpărat cu 756 de mii de lei două aparate de ultrasonografie de la o firmă intermediară, creată cu două săptămâni înainte de achiziție. Asta, în timp ce distribuitorul oficial (din Chișinău) al aparatelor le vânduse cu 600 de mii de lei. În consecință, firma creată urgent înainte de achiziție s-a îmbogățit cu 156 de mii de lei.

După publicarea investigației, Moldova Curată a expediat o sesizare către Procuratura Generală, care, însă, a direcționat demersul către Direcția Teritorială Sud a CNA. Am solicitat investigarea neregulilor la organizarea acestei achiziții și a faptului dacă a existat sau nu o înțelegere între autoritatea contractantă, Comitetul Executiv al Găgăuziei, și firma care a livrat utilajul, „Ikar-Global”.

CNA nu a audiat părțile. A solicitat informații doar de la Executiv, nu și de la firma furnizoare

După examinarea care a durat o lună, DGT Sud a CNA ne-a informat că nu a găsit „careva acte de corupție”:

„Ca rezultat al examinării multilaterale și obiective, careva acte de corupție, infracțiuni conexe acestora sau manifestări de comportament corupțional nu au fost constatate”.

Din răspunsul la sesizare, reiese că CNA nici măcar nu a audiat părțile implicate în achiziție. Ni s-a comunicat că au fost solicitate informații numai de la Comitetul Executiv, care a răspuns, la fel cum a răspuns și autorilor investigației, că toate etapele formale ale achiziției au fost respectate, conform legislației. Toată examinarea făcută de DGT Sud a CNA este construită pe argumentele și informația primită de la Executiv, informație cunoscută și la etapa publicării investigației jurnalistice. Cu toate acestea, instituția a conchis că a examinat „multilateral și obiectiv” materialul. Răspunsul integral al CNA în puteți citi aici, iar investigația jurnalistică, aici.

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2021

Direcția Teritorială Sud a CNA nu a găsit „comportament...

05 iunie 2021
483
2021

Cadourile primite de Maia Sandu în primele trei luni al...

12 aprilie 2021
411
2021

Funcționare de la APP, cu indemnizații de la întreprind...

06 februarie 2021
516
2021

Un ac din aur pentru cravată – cadou pentru un reprezen...

13 martie 2021
2116