Expert: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea transparenței decizionale

Arhiva 23 decembrie 2016 844
Nadejda Hriptievschi: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea transparenței decizionale

„La adoptarea în prima lectură a proiectelor de lege privind amnistia fiscală și a capitalurilor au fost încălcate atât procedurile de consultări publice, cât și cele de elaborare a actelor legislative”, a declarat Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice la o masă rotundă desfășurată la 22 decembrie.Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md pentru a discuta multiplele consecințe și riscuri care le-ar putea implica intrarea în vigoare a celor două legi. Experta a remarcat și graba cu care deputații au adoptat cele două documente - în două săptămâni: la 1 decembrie  proiectele au fost înregistrate în Parlament, iar la 16 decembrie au fost adoptate în prima lectură.

Deputații s-au lăudat că au organizat ”nenumărate dezbateri”

Potrivit Nadejdei Hriptievschi, societatea civilă care monitorizează sectorul anticorupție, justiție și integritate nu a fost anunțată despre această inițiativă a deputaților Partidului Democrat, care ar fi trebuit să informeze, în opinia sa, ONG-urile din domeniu. Astfel, reprezentanții societății civile au aflat despre proiecte abia la 8 decembrie, iar la 12 decembrie au făcut un apel public în care au cerut retragerea proiectelor. Abia după asta, experții au fost invitați să participe la o dezbatere publică a proiectelor, organizată de autorii acestora cu o zi înainte de a le pune pe agenda Parlamentului. Deși mai mulți experți au anunțat că nu vor putea să participe, pentru că sunt implicați în alte activități, autoritățile au refuzat să amâne dezbaterea.

Nadejda Hriptievschi s-a arătat indignată și de declarațiile ulterioare ale autorilor proiectelor, care au spus că ar fi avut  loc ”nenumărate dezbateri” cu societatea civilă.

”O dezbatere de două ore, la care au fost trimise invitații cu o zi înainte, asta nu este dezbatere și, cu siguranță, nu sunt ”dezbateri numeroase”, a remarcat experta. Potrivit ei, aceste proiecte sunt prea importante pentru a fi examinate în regim de urgență, pentru că afectează bugetul de stat, lupta cu corupția și încrederea cetățeanului în instituțiile statului.

Fără avizul Guvernului și al CNA

Nu doar legislația privind transparența decizională a fost încălcată, dar și regulile de întocmire a actelor legislative, a remarcat Nadejda Hriptievschi. Ea a subliniat că a lipsit avizul Guvernului, care este obligatoriu pentru orice act normativ care vizează bugetul, precum și avizul Centrului Național Anticorupție, care, de altfel, nu a făcut nici o declarație la acest subiect.Ea a amintit, în context, și despre un flash-mob organizat de jurnaliști și societatea civilă la Parlament, în ziua votării proiectelor de lege, care a fost ignorat de deputați.

Nadejda Hriptievschi a mai remarcat că însuși Andrian Candu, unul dintre autorii proiectelor, a recunoscut că acestea au mai multe lacune, dar a insistat totuși ca inițiativele să fie votate în prima lectură.  ”Adoptarea în prima lectură a legilor nu este o glumă, în a doua lectură nu schimbi conceptul legii, doar o ajustezi, clarifici. În ședința Parlamentul, Andrian Candu a făcut o sumedenie de promisiuni de modificare a textului. Cum poți să votezi un proiect despre care spui, în calitate de autor, că are multe lacune și că urmează a fi modificat?”, s-a întrebat Nadejda Hriptievschi. Un alt exemplu de lipsă de transparență a fost respingerea propunerii ca deputații să voteze nominal pentru aceste proiecte, mai consideră experta Centrului Resurse Juridice. În final, Nadeja Hriptievschi a remarcat contextul în care vin aceste inițiative: au trecut doi ani de la fraudele bancare din 2014, care nu au fost încă elucidate, iar beneficiarii finali nu au fost identificați.

Atât Fondul Monetar Internațional, cât și Banca Mondială au criticat proiectele de lege care prevăd liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, pentru că nu ar corespunde programului de reforme economice și ar implica riscuri de integritate. 

Masa rotundă a avut loc în cadrul Proiectului “Monitorizarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi a candidaţilor la alegerile în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia prin intermediul platformei online "www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația presei Independente,   cu   susţinerea   financiara   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul  Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

19 ianuarie 2016
2113
Arhiva

ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese

În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau au comis alte fapte calificate ulterior drept conflicte de interese. Majoritatea dintre ei nu au fost sancționați din cauza expirării termenului de prescripție.

01 noiembrie 2019
1327
Arhiva

Fostul judecător Dumitru Visterniceanu: În ultimii ani,...

Judecătorul Dumitru Visterniceanu, fost membru și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, acum pensionat, a comentat, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă, diverse aspecte ale activității din ultimii ani a sistemului de justiție. Potrivit lui, procesul de subordonare a justiției de către sfera politicului a început încă în perioaa guvernării comuniste, însă cel mai mare grad de dependență a fost înregistrat în ultimii ani, cnd la putere au fost democrații.

22 august 2019
1316
Arhiva

Membrii CNI despre averile lor verificate de deputaţi:...

Toţi cei cinci membri ai Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) deţin bunuri nedeclarate, se arată într-un raport al unei comisiei parlamentare speciale, mandatată să verifice declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale acestora. La rândul lor, membrii CNI au declarat pentru portalul „Moldova Curată” că la mijloc este doar o eroare şi că anterior au oferit deputaţilor explicaţii privind conturile bancare sau maşinile nedeclarate, care ar figura pe numele lor.

09 octombrie 2014
762
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
947
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Instanța de judecată a decis comasarea dosarelor fotoju...

După mai multe amânări, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a decis comasarea dosarelor fotojurnalistului Constantin Grigoriță privind îngrădirea accesului la informație contra lui Igor Dodon și contra Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decizia vine după ce examinarea în fond a cauzei a fost amânată de patru ori. Conform deciziei semnată de președinta ședinței, judecătoarea Speranța Clima, posibilitatea de conexare și examinare în aceeași procedură a dosarelor este ”oportună datorită faptului că necesită aplicarea aceleiași proceduri de soluționare, implică participarea acelorași părți, au la bază aceleași probe, iar conexarea lor va contribui la examinarea rapidă și justă a litigiilor.”

12 februarie 2018
1012