Expert: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea transparenței decizionale

Arhiva 23 decembrie 2016 666
Nadejda Hriptievschi: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea transparenței decizionale

„La adoptarea în prima lectură a proiectelor de lege privind amnistia fiscală și a capitalurilor au fost încălcate atât procedurile de consultări publice, cât și cele de elaborare a actelor legislative”, a declarat Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice la o masă rotundă desfășurată la 22 decembrie.



Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md pentru a discuta multiplele consecințe și riscuri care le-ar putea implica intrarea în vigoare a celor două legi. Experta a remarcat și graba cu care deputații au adoptat cele două documente - în două săptămâni: la 1 decembrie  proiectele au fost înregistrate în Parlament, iar la 16 decembrie au fost adoptate în prima lectură.

Deputații s-au lăudat că au organizat ”nenumărate dezbateri”

Potrivit Nadejdei Hriptievschi, societatea civilă care monitorizează sectorul anticorupție, justiție și integritate nu a fost anunțată despre această inițiativă a deputaților Partidului Democrat, care ar fi trebuit să informeze, în opinia sa, ONG-urile din domeniu. Astfel, reprezentanții societății civile au aflat despre proiecte abia la 8 decembrie, iar la 12 decembrie au făcut un apel public în care au cerut retragerea proiectelor. Abia după asta, experții au fost invitați să participe la o dezbatere publică a proiectelor, organizată de autorii acestora cu o zi înainte de a le pune pe agenda Parlamentului. Deși mai mulți experți au anunțat că nu vor putea să participe, pentru că sunt implicați în alte activități, autoritățile au refuzat să amâne dezbaterea.

Nadejda Hriptievschi s-a arătat indignată și de declarațiile ulterioare ale autorilor proiectelor, care au spus că ar fi avut  loc ”nenumărate dezbateri” cu societatea civilă.

”O dezbatere de două ore, la care au fost trimise invitații cu o zi înainte, asta nu este dezbatere și, cu siguranță, nu sunt ”dezbateri numeroase”, a remarcat experta. Potrivit ei, aceste proiecte sunt prea importante pentru a fi examinate în regim de urgență, pentru că afectează bugetul de stat, lupta cu corupția și încrederea cetățeanului în instituțiile statului.

Fără avizul Guvernului și al CNA

Nu doar legislația privind transparența decizională a fost încălcată, dar și regulile de întocmire a actelor legislative, a remarcat Nadejda Hriptievschi. Ea a subliniat că a lipsit avizul Guvernului, care este obligatoriu pentru orice act normativ care vizează bugetul, precum și avizul Centrului Național Anticorupție, care, de altfel, nu a făcut nici o declarație la acest subiect.Ea a amintit, în context, și despre un flash-mob organizat de jurnaliști și societatea civilă la Parlament, în ziua votării proiectelor de lege, care a fost ignorat de deputați.

Nadejda Hriptievschi a mai remarcat că însuși Andrian Candu, unul dintre autorii proiectelor, a recunoscut că acestea au mai multe lacune, dar a insistat totuși ca inițiativele să fie votate în prima lectură.  ”Adoptarea în prima lectură a legilor nu este o glumă, în a doua lectură nu schimbi conceptul legii, doar o ajustezi, clarifici. În ședința Parlamentul, Andrian Candu a făcut o sumedenie de promisiuni de modificare a textului. Cum poți să votezi un proiect despre care spui, în calitate de autor, că are multe lacune și că urmează a fi modificat?”, s-a întrebat Nadejda Hriptievschi. Un alt exemplu de lipsă de transparență a fost respingerea propunerii ca deputații să voteze nominal pentru aceste proiecte, mai consideră experta Centrului Resurse Juridice. În final, Nadeja Hriptievschi a remarcat contextul în care vin aceste inițiative: au trecut doi ani de la fraudele bancare din 2014, care nu au fost încă elucidate, iar beneficiarii finali nu au fost identificați.

Atât Fondul Monetar Internațional, cât și Banca Mondială au criticat proiectele de lege care prevăd liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, pentru că nu ar corespunde programului de reforme economice și ar implica riscuri de integritate. 

Masa rotundă a avut loc în cadrul Proiectului “Monitorizarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi a candidaţilor la alegerile în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia prin intermediul platformei online "www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația presei Independente,   cu   susţinerea   financiara   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul  Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cunoaște-ți candidatul!

În perioada 6 octombrie – 3 noiembrie 2019, portalul MoldovaCurata.md, în colaborare cu jurnaliștii Centrului de Investigații Jurnalistice, publică  profilurile de integritate ale candidaților la funcția de primar al municipiilor, inclusiv ale suburbiilor, și orașelor-centre de raion la alegerile locale generale din 20 octombrie 2019. Profilurile au fost elaborate în baza unor criterii stabilite împreună cu experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției și vizează veniturile și bunurile candidaților, conflictele de interese, modul cum au fost gestionați banii publici etc.

10 octombrie 2019
770
Arhiva

Profil candidat: Igor Munteanu

Integritatea în activitatea politică

18 ianuarie 2019
767
Arhiva

Ce se ascunde în spatele afacerilor de pe piața farmace...

Situația de pe piața farmaceutică din R. Moldova este alarmantă, atenționează comisia parlamentară de anchetă privind examinarea situației pe această piață. Portalul "Moldova Curată” a făcut rost de raportul acestei comisii care dezvăluie ce se ascunde în spatele medicamentelor care ne sunt administrate atunci când ne îmbolnăvim.

12 august 2013
688
Arhiva

Prevederile legale referitoare la integritatea procuror...

În Recomandarea 1604 (2003) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind rolul Procuraturii într-o societate democratică guvernată în baza principiului supremaţiei legii, a fost recunoscut rolul esenţial al procurorului în asigurarea securităţii şi libertăţii în societatea europeană prin:

10 decembrie 2014
620
Arhiva

Un consilier al lui Igor Dodon a fost numit în funcție,...

Consilierul președintelui Igor Dodon pentru relații interetnice, Serghei Mișin, numit în funcție acum 4 luni, este, în prezent, subiectul unei cauze penale pornite de Procuratura Anticorupție, după ce o fostă clientă care l-a angajat ca avocat, l-a acuzat că a mințit-o timp de doi ani și jumătate. O investigație publicată vineri de Ziarul de Gardă arată că Serghei Mișin și-ar fi mințit clienta despre existența unui litigiu în instanță și despre pronunțarea unor hotărâri judecătorești în favoarea sa. Până la urmă, el i-a restituit banii pentru pretinsele servicii (15 mii de lei), dar femeia a ratat termenele de adresare în judecată și astfel a pierdut, practic, banii pe care i-a investit în construcția unui apartament.

03 mai 2019
892
Arhiva

Standarde duble la CNI

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) aplică legislația diferit pentru același fel de dosare. În cazurile a doi şefi ai Inspectoratelor Fiscale (IFS) din Ungheni şi Cahul, care dețineau şi funcţiile elective de consilieri, opiniile CNI au fost diferite. Într-un caz s-a stabilit că funcţionarul a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii de funcţii, iar în al doilea - CNI se mai gândeşte dacă deținerea concomitentă a două funcții este sau nu o încălcare de lege.

12 octombrie 2015
1009