Expert: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea transparenței decizionale

Arhiva 23 decembrie 2016 154
Nadejda Hriptievschi: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea transparenței decizionale

„La adoptarea în prima lectură a proiectelor de lege privind amnistia fiscală și a capitalurilor au fost încălcate atât procedurile de consultări publice, cât și cele de elaborare a actelor legislative”, a declarat Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice la o masă rotundă desfășurată la 22 decembrie.Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md pentru a discuta multiplele consecințe și riscuri care le-ar putea implica intrarea în vigoare a celor două legi. Experta a remarcat și graba cu care deputații au adoptat cele două documente - în două săptămâni: la 1 decembrie  proiectele au fost înregistrate în Parlament, iar la 16 decembrie au fost adoptate în prima lectură.

Deputații s-au lăudat că au organizat ”nenumărate dezbateri”

Potrivit Nadejdei Hriptievschi, societatea civilă care monitorizează sectorul anticorupție, justiție și integritate nu a fost anunțată despre această inițiativă a deputaților Partidului Democrat, care ar fi trebuit să informeze, în opinia sa, ONG-urile din domeniu. Astfel, reprezentanții societății civile au aflat despre proiecte abia la 8 decembrie, iar la 12 decembrie au făcut un apel public în care au cerut retragerea proiectelor. Abia după asta, experții au fost invitați să participe la o dezbatere publică a proiectelor, organizată de autorii acestora cu o zi înainte de a le pune pe agenda Parlamentului. Deși mai mulți experți au anunțat că nu vor putea să participe, pentru că sunt implicați în alte activități, autoritățile au refuzat să amâne dezbaterea.

Nadejda Hriptievschi s-a arătat indignată și de declarațiile ulterioare ale autorilor proiectelor, care au spus că ar fi avut  loc ”nenumărate dezbateri” cu societatea civilă.

”O dezbatere de două ore, la care au fost trimise invitații cu o zi înainte, asta nu este dezbatere și, cu siguranță, nu sunt ”dezbateri numeroase”, a remarcat experta. Potrivit ei, aceste proiecte sunt prea importante pentru a fi examinate în regim de urgență, pentru că afectează bugetul de stat, lupta cu corupția și încrederea cetățeanului în instituțiile statului.

Fără avizul Guvernului și al CNA

Nu doar legislația privind transparența decizională a fost încălcată, dar și regulile de întocmire a actelor legislative, a remarcat Nadejda Hriptievschi. Ea a subliniat că a lipsit avizul Guvernului, care este obligatoriu pentru orice act normativ care vizează bugetul, precum și avizul Centrului Național Anticorupție, care, de altfel, nu a făcut nici o declarație la acest subiect.Ea a amintit, în context, și despre un flash-mob organizat de jurnaliști și societatea civilă la Parlament, în ziua votării proiectelor de lege, care a fost ignorat de deputați.

Nadejda Hriptievschi a mai remarcat că însuși Andrian Candu, unul dintre autorii proiectelor, a recunoscut că acestea au mai multe lacune, dar a insistat totuși ca inițiativele să fie votate în prima lectură.  ”Adoptarea în prima lectură a legilor nu este o glumă, în a doua lectură nu schimbi conceptul legii, doar o ajustezi, clarifici. În ședința Parlamentul, Andrian Candu a făcut o sumedenie de promisiuni de modificare a textului. Cum poți să votezi un proiect despre care spui, în calitate de autor, că are multe lacune și că urmează a fi modificat?”, s-a întrebat Nadejda Hriptievschi. Un alt exemplu de lipsă de transparență a fost respingerea propunerii ca deputații să voteze nominal pentru aceste proiecte, mai consideră experta Centrului Resurse Juridice. În final, Nadeja Hriptievschi a remarcat contextul în care vin aceste inițiative: au trecut doi ani de la fraudele bancare din 2014, care nu au fost încă elucidate, iar beneficiarii finali nu au fost identificați.

Atât Fondul Monetar Internațional, cât și Banca Mondială au criticat proiectele de lege care prevăd liberalizarea capitalului și stimularea fiscală, pentru că nu ar corespunde programului de reforme economice și ar implica riscuri de integritate. 

Masa rotundă a avut loc în cadrul Proiectului “Monitorizarea integrităţii persoanelor cu funcţii publice şi a candidaţilor la alegerile în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia prin intermediul platformei online "www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația presei Independente,   cu   susţinerea   financiara   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul  Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia Fundaţiei.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Igor Dodon: Moldov(e)an s...

Igor Dodon este candidatul „Partidului Socialiștilor din Republica Moldova” (PSRM) înregistrat de CEC cu nr. 8 în cursa prezidențială. Este economist de profesie. Activează în perioada anilor 1997–2001 la Bursa de Valori a Moldovei, în 2001–2005 — preşedinte, membru al Consiliului de directori, Depozitarul Naţional de Valori Mobiliare al Moldovei, în 2002–2005 — preşedinte, membru al Comitetului de bursă, Bursa Universală de Mărfuri a Moldovei S.R.L. În perioada anilor 2005–2006 a ocupat funcția de viceministru al Economiei şi Comerţului, 2006–2008 — ministru al Economiei şi Comerţului, 2008–2009 — prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei şi Comerţului. Între anii 2009–2011 a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, fracţiunea PCRM, iar din 2011este deputat, fracţiunea PSRM[1].

24 octombrie 2016
157
Arhiva

Invitație la masa rotundă „Legea privind liberalizarea...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul www.moldovacurata.md vă invită la masa rotundă „Legea privind liberalizarea capitalului: efecte economice și fiscale vs pericole de subminare a eforturilor anticorupție”, care va avea loc joi, 22 decembrie 2016, în sala de conferinţe a Hotelului „Jazz”.

20 decembrie 2016
154
Arhiva

Consiliera socialistă Eugenia Ceban și-a construit o ca...

Eugenia Ceban, consilieră pe lista socialiștilor, pledează în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) pentru susținerea categoriilor sociale cu venituri mici: fie că sunt angajați în sistemul bugetar, fie că sunt persoane în etate care trăiesc din pensii mizere. Consiliera locuiește într-o casă nouă și modernă situată în localitatea Tohatin, municipiul Chișinău, care a fost ridicată în doar trei ani.

03 octombrie 2017
170
Arhiva

„Legile imperfecte și tergiversarea procesului de conso...

20 martie 2017
155
Arhiva

Primarul chinuit de datorii, inclusiv față de stat

Cinci locuitori ai satului Holercani din raionul Dubăsari stau în aceste zile cu teama că le vor fi sechestrate casele și averea, pentru că întreprinderea primarului din sat, Tudor Tanasev, a acumulat datorii, iar ei figurează pe lista fondatorilor acesteia. Cooperativa Agricolă de Producere ”Holercani Triumf” are față de 4 creditori datorii în sumă totală de 3 milioane de lei și în prezent se află în procedură de insolvalbilitate. Primarul spune că a fondat această întreprindere împreună cu finul său pentru că a vrut să facă afaceri în domeniul agricol, însă seceta din anul 2007 le-a stricat planurile. 

15 decembrie 2015
230
Arhiva

Profil candidat: Petru Corduneanu

Integritatea în activitatea politică

22 ianuarie 2019
527