Familia primarului din Durleşti a obţinut 39 de terenuri pe durata a două mandate

Avere la vedere 8 august 2014 1250
Nicolae Crudu, primarul oraşului Durleşti.

Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, şi familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local şi până în prezent. Primarul susţine însă că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soţiei sale, care a lucrat o perioadă în Italia.În declaraţia de avere depusă în acest an, Nicolae Crudu a indicat 65 de terenuri, 17 dintre ele fiindu-i donate sau obţinute prin moştenire. Cele mai multe însă, 39 de loturi, sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, de când este primar.

Casa primarului cu suprafaţa de 431 metri patraţi

Alesul local mai declară două case şi un spaţiu comercial de producţie. O casă împreună cu acest spaţiu comercial au o suprafaţă de 431 metri pătraţi, iar cealaltă casă are 120 de metri pătraţi.

Casa lui Nicolae Crudu în care trăieşte cu soţia sa

Vecinii spun că într-o casă stă primarul cu familia sa, iar locuinţa de alături o dă cu chirie. „Camerele nu sunt mari, în schimb sunt multişoare. Le dă cu chirie demult, după ce a deschis magazinul, înainte de a deveni primar. Toţi cei care trăiesc acolo sunt tineri”, afirmă una dintre vecine.

Nicolae Crudu mai indică în declaraţie faptul că în anul 2013 a obţinut împreună cu soţia un venit de circa 99 de mii de lei. La bunuri mobile, demnitarul menţionează şi două mijloace de transport: o maşină Wolksvagen T4 şi un Tractor MTZ. Deseori însă alesul local este văzut la volanul unui autoturism de marca Subaru.

„Draga mea, aţi terminat cu bogătanii cei mari şi aţi început cu bieţii primari?”

Nicolae Crudu are şi explicaţii pentru toată averea inclusă în declaraţie. „Într-o casă, la primul etaj, este magazin. Iar la al doilea etaj sunt camere în care trăiesc vânzătoarele, fiica, ginerele şi finul meu. E o casă de la care nu am venit”, specifică primarul, care adaugă că în cea de-a doua casă locuieşte el cu soţia sa.

Totodată, edilul susţine că majoritatea terenurilor indicate în declaraţia de avere au fost cumpărate din banii obţinuţi de soţia sa, care a lucrat o perioadă în Italia, dar şi din banii câştigaţi de el înainte de a deveni primar. „Am şi terenuri aflate prin raionul Străşeni, dar sunt moştenite de la mama”, mai spune primarul. Printre explicaţii, Nicolae Crudu scapă şi o întrebare: „Draga mea, aţi terminat cu bogătanii cei mari şi aţi început cu bieţii primari?”.

Cât despre automobile, Nicolae Crudu spune că deţine două autoturisme, cele indicate în declaraţie. „Subaru de care vorbiţi este al fiicei mele şi este luat în comodat”, explică primarul.

Preşedintele CNI: „Arenda şi comodatul trebuie declarate”

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, susţine că subiectul declarării veniturilor trebuie să indice toate bunurile mobile şi imobile de toate tipurile, deţinute în proprietate sau în baza contractelor de folosinţă (locaţiune, arendă, leasing, comodat). „Chiar dacă o persoană dă sau ia în arendă bunuri imobile sau mobile, acest lucru trebuie legalizat prin contract, pentru a fi plătite impozite. Totodată, arendatorul trebuie să declare venitul obţinut din arenda unui bun. Dacă se dovedeşte însă că are venituri de la arenda acestuia, însă nu-l declară, persoana poate fi bănuită de evaziune fiscală”, explică Donciu.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
1074
Avere la vedere

Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...

Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.

11 septembrie 2015
2014
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
925
Avere la vedere

Ziarul Național: Imperiul lui Plahotniuc

BUSINESS //  Unde își ascunde afacerile Vladimir Plahotniuc

12 august 2013
1337
Avere la vedere

Fost deputat cu venituri nejustificate de peste un mili...

Dumitru Godoroja, fost deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM) riscă să fie cercetat penal deoarece, potrivit Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), nu a putut dovedi prin acte veniturile obţinute împreună cu soţia în sumă totală de peste 22 de mii de euro şi 80 de mii de dolari. Fostul demnitar afirmă că este gata să dea CNI în judecată.

22 decembrie 2014
1139
Avere la vedere

Mihai Ghimpu ascunde un apartament procurat în 2011

Deputatul liberal Mihai Ghimpu și-a luat apartament de lux, pe care însă nu îl indică în declarația de avere.

29 aprilie 2013
944