Familia primarului din Durleşti a obţinut 39 de terenuri pe durata a două mandate
Primarul oraşului Durleşti, Nicolae Crudu, şi familia sa sunt proprietarii a 65 de terenuri, dintre care mai mult de jumătate sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, adică de la începutul primului mandat al alesului local şi până în prezent. Primarul susţine însă că majoritatea terenurilor sunt cumpărate din banii soţiei sale, care a lucrat o perioadă în Italia.
În declaraţia de avere depusă în acest an, Nicolae Crudu a indicat 65 de terenuri, 17 dintre ele fiindu-i donate sau obţinute prin moştenire. Cele mai multe însă, 39 de loturi, sunt obţinute între anii 2007 şi 2014, de când este primar.
Alesul local mai declară două case şi un spaţiu comercial de producţie. O casă împreună cu acest spaţiu comercial au o suprafaţă de 431 metri pătraţi, iar cealaltă casă are 120 de metri pătraţi.
Vecinii spun că într-o casă stă primarul cu familia sa, iar locuinţa de alături o dă cu chirie. „Camerele nu sunt mari, în schimb sunt multişoare. Le dă cu chirie demult, după ce a deschis magazinul, înainte de a deveni primar. Toţi cei care trăiesc acolo sunt tineri”, afirmă una dintre vecine.
Nicolae Crudu mai indică în declaraţie faptul că în anul 2013 a obţinut împreună cu soţia un venit de circa 99 de mii de lei. La bunuri mobile, demnitarul menţionează şi două mijloace de transport: o maşină Wolksvagen T4 şi un Tractor MTZ. Deseori însă alesul local este văzut la volanul unui autoturism de marca Subaru.
„Draga mea, aţi terminat cu bogătanii cei mari şi aţi început cu bieţii primari?”
Nicolae Crudu are şi explicaţii pentru toată averea inclusă în declaraţie. „Într-o casă, la primul etaj, este magazin. Iar la al doilea etaj sunt camere în care trăiesc vânzătoarele, fiica, ginerele şi finul meu. E o casă de la care nu am venit”, specifică primarul, care adaugă că în cea de-a doua casă locuieşte el cu soţia sa.
Totodată, edilul susţine că majoritatea terenurilor indicate în declaraţia de avere au fost cumpărate din banii obţinuţi de soţia sa, care a lucrat o perioadă în Italia, dar şi din banii câştigaţi de el înainte de a deveni primar. „Am şi terenuri aflate prin raionul Străşeni, dar sunt moştenite de la mama”, mai spune primarul. Printre explicaţii, Nicolae Crudu scapă şi o întrebare: „Draga mea, aţi terminat cu bogătanii cei mari şi aţi început cu bieţii primari?”.
Cât despre automobile, Nicolae Crudu spune că deţine două autoturisme, cele indicate în declaraţie. „Subaru de care vorbiţi este al fiicei mele şi este luat în comodat”, explică primarul.
Preşedintele CNI: „Arenda şi comodatul trebuie declarate”
Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, susţine că subiectul declarării veniturilor trebuie să indice toate bunurile mobile şi imobile de toate tipurile, deţinute în proprietate sau în baza contractelor de folosinţă (locaţiune, arendă, leasing, comodat). „Chiar dacă o persoană dă sau ia în arendă bunuri imobile sau mobile, acest lucru trebuie legalizat prin contract, pentru a fi plătite impozite. Totodată, arendatorul trebuie să declare venitul obţinut din arenda unui bun. Dacă se dovedeşte însă că are venituri de la arenda acestuia, însă nu-l declară, persoana poate fi bănuită de evaziune fiscală”, explică Donciu.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Milionarii cu robe
Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.
Bănăruc și Muruianu, cu averile „curate”
După un control ce a durat mai multe luni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a ajuns la concluzia că atât secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, cât și fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, au declarațiile de avere în ordine.
Ziarul Naţional: Bogdan Zumbreanu a primit un cadou de...
Șeful Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, indică în declarația sa de avere, făcută publică pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate, că a primit în dar, cu ocazia căsătoriei care a avut loc în 2011, 292 de mii de lei.
Mihai Ghimpu a donat partidului tot ce a câștigat
Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a donat formațiunii pe care o conduce 810 850 lei, sumă comparabilă cu întregul său venit pentru anul 2014. Datele privind donatorii partidelor politice au fost publicate recent pe portalul Comisiei Electorale Centrale, astfel că din raportul financiar depus de Partidul Liberal reiese că Mihai Ghimpu este cel mai generos lider de partid.
Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare
Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.
Aici așteptăm comentariul tău!