Fii cu ochii pe autorități!/CampaniiCampania “Cere socoteală pentru banii publici!”

În perioada martie 2020 - februarie 2021, Asociația Presei Independente (API) desfășoară campania de informare și încurajare a implicării civice “Cere socoteală pentru banii publici!”. Campania include  elaborarea și publicarea/difuzarea articolelor privind buna guvernare în ziare, pe site-uri, la radio și la posturile de televiziune regionale; organizarea și desfășurarea dezbaterilor tematice în regiuni, dezbateri televizate ș.a.

Campania se desfășoară în cadrul proiectului ”Mass-media regională pentru Buna Guvernare”, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.

Articole realizate:

Buna guvernare nu se rezumă la publicarea informațiilor pe site-urile oficiale

**********

Campania „Fii cu ochii pe autorități!”

În perioada septembrie 2017 - martie 2018, portalul MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente (API) a desfășurat campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”. Campania include întâlniri cu cetățenii, consultanță juridică gratuită în probleme care vizează accesul la informație și transparența procesului decizional, investigarea jurnalistică a cazurilor de utilizare necorespunzătoare a banilor publici și a altor nereguli.

Astfel, cetățenii au sunat la “linia verde” de pe telefoanele fixe și mobile – 080080030, și au semnalat cazurile de îngrădire a accesului la informație, utilizare incorectă și ilegală a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor, adoptarea deciziilor fără consultări publice. Juristul API oferă răspunsuri la întrebările adresate de cetățeni, acordă asistență în formularea cererilor de acces la informație, etc. Consultanța gratuită la ”linia verde” a fost acordată până la 31 martie 2018.

În cadrul campaniei a fost editată și broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, în versiune mixtă română-rusă. Îndrumarul conține extrase din legislația națională, modele și explicații cum pot fi depuse cereri de acces la informație și plângeri împotriva autorităților care îngrădesc acest drept, inclusiv în instanțele de judecată, alte date și informații utile. Broșura este oferită participanților la întâlnirile tematice din teritoriu, iar varianta web, detaliată, poate fi accesată și descărcată în pdf:

Accesul la Informatie si Transparenta in procesul decizional Доступ к информации и прозрачность в процессе принятия решений

Această campanie s-a desfășurat în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/ Departamentul Buna Guvernare.