Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliului comunal sunt incompatibile

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.
Moldova Curată a relatat, în materialul „De luni până vineri – funcţionar public, sâmbăta şi duminica - asistent social”, despre faptul că Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din Grădiniţa, deţine şi funcţia de asistent social în aceeaşi localitate.
Recent, CNI a emis un act de constatare prin care a decis că Svetlana Ivanova a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu este în drept să primească alte remunerări decât cele rezultate din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.
„Îi voi da în judecată”
Svetlana Ivanov spune, însă, că va ataca decizia CNI în instanţă. Totodată, aceasta invocă faptul că nu a fost anunţată de Comisie că pe numele ei a fost iniţiat un control. „De la dumneavoastră am aflat că sunt cercetată şi eu i-am telefonat pe cei de la CNI să-i întreb ce acte confirmative să le prezint. Îi voi da în judecată”, susţine funcţionara. Aceasta mai este indignată că, deşi controlul pe numele ei a fost iniţiat la sfârşitul lunii octombrie 2013, membrii CNI au emis o decizie finală abia după trei luni.
Cristina Dumbrăvan, consultantă în cadrul Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la CNI, afirmă că Svetlana Ivanova a fost informată despre controlul respectiv pe 25 octombrie, iar pe 8 noiembrie 2013 aceasta a trimis o notă informativă şi documentele justificative pe care le-a considerat necesare. „Cât despre tergiversarea procedurii de control, dosarul acesteia a fost în gestiune la o persoană care a fost o perioadă în concediu, dupa care a demisionat”, explică reprezentanta CNI.
„Funcţionarul public trebuie să ştie legea”
Galina Bostan, expertă anticorupţie susţine că un funcţionar public trebuie să cunoască prevederile legale privind cumularea funcţiei. „Invocând aspectele procedurale, secretarulul consiliului local nu va salva situaţia de incompatibilitate. Doamna este funcţionar public şi, bănuiesc, ştie legea foarte bine în ceea ce priveşte activităţile pe care trebuie să le cumuleze. Dacă CNI spune că a anunţat-o printr-o scrisoare oficială depre procedura de control, este foarte uşor de demonstrat lucrul acesta în judecată”, explică experta.
Menţionăm că, la solicitarea motivată a Comisiei, pesoanele supuse controlului sunt obligate să prezinte, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, informaţiile şi documentele justificative ce ar putea conduce la soluţionarea cauzei. Actul de constatare privind incompatibilitatea de funcţii se aduce la cunoştinţa persoanei supuse controlului în cel mult 5 zile lucrătoare de la data adoptării, iar în termen de 15 zile lucrătoare de la data când i s-a adus la cunoştinţă despre acest act, persoana îl poate contesta în instanţa de judecată.
În cazul în care actul nu este contestat, iar decizia CNI rămâne definitivă, Comisia sesizează organele competente în vederea tragerii la răspundere disciplinară a persoanei supuse controlului şi a încetării raporturilor de muncă ale acesteia.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu aface...
Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.
Licitație cu „dedicație” la Ialoveni
Direcția raională Ialoveni a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a indicat până la milimetri, într-un anunț de achiziții publice, dimensiunile unei mașini care urma să fie cumpărată pentru instituție. Asta înseamnă că alți potențiali ofertanți, care vând mașini cu un milimetru mai lungi sau mai înalte, sunt automat eliminați din concurs. Experții spun că un astfel de anunț poate indica faptul că instituția și-a găsit deja obiectul care urmează să fie procurat, iar licitația se organizează de formă. Șeful Direcției ANSA Ialoveni respinge acuzația și afirmă că, de fapt, a fost o greșeală, provenită din neștiința de a întocmi anunțurile de achiziții.
CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...
Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA
Un primar revocat din funcție conduce o localitate din...
Revocat deja de două luni de prima instanţă pentru incompatibilitate de funcţii, primarul comunei Sipoteni, Vasile Raţă, continuă să conducă localitatea. Experţii anticorupţie susţin că practica judiciară existentă arată că până la emiterea unei decizii definitive pot trece și câţiva ani, de aceea propun suspendarea din funcţia publică a persoanei revocate până când instanţa va emite o decizie definitivă.
Șeful CNA și-a declarat veniturile: a avut în 2013 un...
În declarația de avere pentru anul trecut, plasată pe pagina web a Centrului Național Anticorupție (CNA), directorul instituției, Viorel Chetraru, anunță că a ridicat un salariu de circa 238 de mii de lei, ceea ce ar însemna aproape 20 de mii de lei lunar, iar soţia acestuia - peste 116 mii de lei. Un salariu ce depășește 10 mii de lei a avut și directorul adjunct al Centrului, Vadim Cojocaru, a cărui declarație tot a apărut pe pagina web a CNA.
Decizie controversată a CNI: Un fost primar și-a angaja...
Fostul primar al orașului Orhei și actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Orhei, Vitalie Colun, a admis două situații de conflict de interese, ambele constatate de Comisia Naționalăde Integritate (CNI), însă a rămas nepedepsit. Fostul ales local a închiriat mașina fratelui său și l-a angajat ca șofer pe tatăl său. CNI a constatat conflictul, dar a clasat cauza, întrucât a luat expirarea contractelor drept o «soluționare» a situației de conflict de interese. Experta anticorupție Mariana Kalughin spune însă că hotărârea este confuză, deoarece un conflict constatat nu poate fi considerat soluționat, iar fostul primar ar trebui penalizat, în opinia sa, pentru abuz în serviciu.
Aici așteptăm comentariul tău!