Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliului comunal sunt incompatibile

Interese la vedere 25 februarie 2014 1102
Svetlana Ivanova

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.



Moldova Curată a relatat, în materialul „De luni până vineri – funcţionar public, sâmbăta şi duminica - asistent social”, despre faptul că Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din Grădiniţa, deţine şi funcţia de asistent social în aceeaşi localitate.

Recent, CNI a emis un act de constatare prin care a decis că Svetlana Ivanova a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu este în drept să primească alte remunerări decât cele rezultate din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.

„Îi voi da în judecată”

Svetlana Ivanov spune, însă, că va ataca decizia CNI în instanţă. Totodată, aceasta invocă faptul că nu a fost anunţată de Comisie că pe numele ei a fost iniţiat un control. „De la dumneavoastră am aflat că sunt cercetată şi eu i-am telefonat pe cei de la CNI să-i întreb ce acte confirmative să le prezint. Îi voi da în judecată”, susţine funcţionara. Aceasta mai este indignată că, deşi controlul pe numele ei a fost iniţiat la sfârşitul lunii octombrie 2013, membrii CNI au emis o decizie finală abia după trei luni.

Cristina Dumbrăvan, consultantă în cadrul Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la CNI, afirmă că Svetlana Ivanova a fost informată despre controlul respectiv pe 25 octombrie, iar pe 8 noiembrie 2013 aceasta a trimis o notă informativă şi documentele justificative pe care le-a considerat necesare. „Cât despre tergiversarea procedurii de control, dosarul acesteia a fost în gestiune la o persoană care a fost o perioadă în concediu, dupa care a demisionat”, explică reprezentanta CNI.

„Funcţionarul public trebuie să ştie legea”

Galina Bostan, expertă anticorupţie susţine că un funcţionar public trebuie să cunoască prevederile legale privind cumularea funcţiei. „Invocând aspectele procedurale, secretarulul consiliului local nu va salva situaţia de incompatibilitate. Doamna este funcţionar public şi, bănuiesc, ştie legea foarte bine în ceea ce priveşte activităţile pe care trebuie să le cumuleze. Dacă CNI spune că a anunţat-o printr-o scrisoare oficială depre procedura de control, este foarte uşor de demonstrat lucrul acesta în judecată”, explică experta.

Menţionăm că, la solicitarea motivată a Comisiei, pesoanele supuse controlului sunt obligate să prezinte, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, informaţiile şi documentele justificative ce ar putea conduce la soluţionarea cauzei. Actul de constatare privind incompatibilitatea de funcţii se aduce la cunoştinţa persoanei supuse controlului în cel mult 5 zile lucrătoare de la data adoptării, iar în termen de 15 zile lucrătoare de la data când i s-a adus la cunoştinţă despre acest act, persoana îl poate contesta în instanţa de judecată.

În cazul în care actul nu este contestat, iar decizia CNI rămâne definitivă, Comisia sesizează organele competente în vederea tragerii la răspundere disciplinară a persoanei supuse controlului şi a încetării raporturilor de muncă ale acesteia.

Lilia Zaharia
 

Galina Bostan



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.

15 iulie 2015
1469
Interese la vedere

Soacra şi nora, în funcţii de conducere la Şcoala de bo...

Directoarea Şcolii sportive republicane de box din satul Grimăncăuţi, raionul Briceni, şi-a angajat nora în funcţia de director adjunct, motivând că locul era vacant şi că nu se găsea un specialist potrivit. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a decis că directoarea s-a condus de interesele personale, aşa că va cere instanţei de judecată anularea ordinului de angajare.

24 septembrie 2014
1462
Interese la vedere

CNI, acuzată că intenționează să discrediteze un demnit...

Adunarea Populară din Găgăuzia acuză Comisia Națională de Integritate (CNI) că încearcă să-l discrediteze pe președintele Adunării Populare din Găgăuzia (APG),Dmitri Constantinov.

25 iunie 2013
1363
Interese la vedere

Contractul încheiat de primarul din Mileştii-Mici cu so...

Primarul comunei Mileştii-Mici din raionul Ialoveni s-a condus de interesele personale atunci când a achiziţionat servicii de transport de la firma administrată de soacra sa. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), formulată în decizia din 29 mai. Astfel, primarul riscă o amendă, iar contractul semnat între cele două părţi ar putea fi anulat.

18 iunie 2014
1626
Interese la vedere

Naşul şi fina în primăria Bălăbăneşti

În comuna Bălăbăneşti, raionul Criuleni, naşul-primar şi-a angajat fina în funcţia de secretar al Consiliului local. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, susţine că actualul cadru legislativ nu interzice ca un funcţionar public să activeze în subordinea cumetrilor sau naşilor. Totuşi, ar fi necesar ca să fie interzise asemenea relaţii într-o instituţie publică unde una dintre persoanele publice este conducător, fiindcă şi această situaţie poate fi o formă de protecţionism.

02 iulie 2013
1912
Interese la vedere

Ziarul Naţional: Președinții de raioane au dat de gustu...

MOFT // Criza economică nu a tăiat din „poftele” aleșilor locali care continuă să cumpere mașini de lux de la un singur agent economic

19 octombrie 2013
1153