Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliului comunal sunt incompatibile

Interese la vedere 25 februarie 2014 990
Svetlana Ivanova

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.Moldova Curată a relatat, în materialul „De luni până vineri – funcţionar public, sâmbăta şi duminica - asistent social”, despre faptul că Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din Grădiniţa, deţine şi funcţia de asistent social în aceeaşi localitate.

Recent, CNI a emis un act de constatare prin care a decis că Svetlana Ivanova a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu este în drept să primească alte remunerări decât cele rezultate din activităţi didactice, ştiinţifice sau de creaţie.

„Îi voi da în judecată”

Svetlana Ivanov spune, însă, că va ataca decizia CNI în instanţă. Totodată, aceasta invocă faptul că nu a fost anunţată de Comisie că pe numele ei a fost iniţiat un control. „De la dumneavoastră am aflat că sunt cercetată şi eu i-am telefonat pe cei de la CNI să-i întreb ce acte confirmative să le prezint. Îi voi da în judecată”, susţine funcţionara. Aceasta mai este indignată că, deşi controlul pe numele ei a fost iniţiat la sfârşitul lunii octombrie 2013, membrii CNI au emis o decizie finală abia după trei luni.

Cristina Dumbrăvan, consultantă în cadrul Serviciului informare şi relaţii cu publicul de la CNI, afirmă că Svetlana Ivanova a fost informată despre controlul respectiv pe 25 octombrie, iar pe 8 noiembrie 2013 aceasta a trimis o notă informativă şi documentele justificative pe care le-a considerat necesare. „Cât despre tergiversarea procedurii de control, dosarul acesteia a fost în gestiune la o persoană care a fost o perioadă în concediu, dupa care a demisionat”, explică reprezentanta CNI.

„Funcţionarul public trebuie să ştie legea”

Galina Bostan, expertă anticorupţie susţine că un funcţionar public trebuie să cunoască prevederile legale privind cumularea funcţiei. „Invocând aspectele procedurale, secretarulul consiliului local nu va salva situaţia de incompatibilitate. Doamna este funcţionar public şi, bănuiesc, ştie legea foarte bine în ceea ce priveşte activităţile pe care trebuie să le cumuleze. Dacă CNI spune că a anunţat-o printr-o scrisoare oficială depre procedura de control, este foarte uşor de demonstrat lucrul acesta în judecată”, explică experta.

Menţionăm că, la solicitarea motivată a Comisiei, pesoanele supuse controlului sunt obligate să prezinte, în termen de cel mult 15 zile lucrătoare, informaţiile şi documentele justificative ce ar putea conduce la soluţionarea cauzei. Actul de constatare privind incompatibilitatea de funcţii se aduce la cunoştinţa persoanei supuse controlului în cel mult 5 zile lucrătoare de la data adoptării, iar în termen de 15 zile lucrătoare de la data când i s-a adus la cunoştinţă despre acest act, persoana îl poate contesta în instanţa de judecată.

În cazul în care actul nu este contestat, iar decizia CNI rămâne definitivă, Comisia sesizează organele competente în vederea tragerii la răspundere disciplinară a persoanei supuse controlului şi a încetării raporturilor de muncă ale acesteia.

Lilia Zaharia
 

Galina BostanPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
867
Interese la vedere

ZdG: ministrul Agriculturii a pus în funcții de manager...

În ultimele luni, odată cu numirea lui Liviu Volconovici în funcţia de ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, mai multe persoane care activau la Universitatea Agrară (UASM) au fost numite în funcţii de conducere la întreprinderi sau instituţii de stat aflate în subordinea Ministerului, scrie Ziarul de Gardă, într-o investigație publicată joi, 2 august. UASM este instituția condusă de L. Volconovici până la preluarea funcției de ministru.

03 august 2018
1368
Interese la vedere

„Abonament" la banii primariei constatat de cni

Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.

10 decembrie 2014
957
Interese la vedere

Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de inter...

Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.

14 mai 2014
971
Interese la vedere

Deputatul și chirurgul Vladimir Hotineanu a pierdut pri...

Chirurgul și deputatul Vladimir Hotineanu a pierdut prima luptă împotriva Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Judecătoria sectorului Râșcani a respins solicitarea deputatului de a anula actul prin care CNI a constatat că Vladimir Hotineanu se află în incompatibilitate de funcții. Astfel, constatarea Comisiei rămâne validă. Parlamentarul spune că nici nu știa că instanța a luat o asemenea decizie, întrucât ședința ar fi fost planificată pentru luna martie și nu pentru februarie. «Dacă mi-au respins cererea ca nefondată nu-i nimic, voi discuta cu avocatul și voi merge la Curtea de Apel», spune Hotineanu.

29 februarie 2016
1065
Interese la vedere

Mama este şefa fiicei

Această situaţie se întâmplă în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa, unde mama este conducătoarea direcţiei, iar fiica sa este specialist principal în cadrul instituţiei. Experţii susţin că ambele funcţionare au încălcat regimul conflictului de interese.

27 februarie 2014
1562