Ghenadi Mitriuc, un fidel donator al socialiștilor, a fost ales președinte al raionului Ungheni
După câteva încercări de a ajunge primar al municipiului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a devenit președinte al raionului Ungheni. El este cunoscut opiniei publice pentru donațiile mari pe care le-a făcut partidului său, dar și pentru că deține cetățenia statului român, deși a blamat de mai multe ori România.
Ghenadi Mitriuc este unul dintre cei mai generoși donatori ai PSRM. La alegerile prezidențiale din anul 2016 a finanțat campania electorală a lui Igor Dodon cu peste 73 000 de lei: 33 550 de lei a donat la mijlocul lunii octombrie, iar circa 40 000 de lei - la sfârșitul aceleiași luni.
Mitriuc a mai vărsat în conturile socialiștilor suma de 52 000 de lei la referendumul de demitere a primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă, și 26 600 de lei la alegerile locale din mun. Chișinău, in fondul electoral al candidatului PSRM, Ion Ceban.
La alegerile parlamentare din acest an, Ghenadi Mitriuc a donat socialiștilor suma de 43 100 de lei.
La alegerile locale din această toamnă, Ghenadi Mitriuc nu figurează în calitate de donator al PSRM.
Întrebat, prin telefon, de unde a avut atât de mulți bani pentru donațiile din campaniile electorale, de vreme ce a fost angajat bugetar în ultimii ani, Ghenadi Mitriuc a răspuns că nu poate discuta cu noi deoarece se află la volan. Ulterior nu a mai răspuns la telefon, deși a precizat că va reveni cu un sunet.
De la PLDM la PSRM
Ghenadi Mitriuc este originar din raionul Ungheni. În anii 2007-2011 a deținut funcția de viceprimar al orașului Ungheni. La scrutinul local din anul 2011, a fost ales consilier orășenesc din partea Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Nu a stat mult la liberali-democrați, că a migrat la socialiști. Potrivit portalului Actualitati.md, Ghenadi Mitriuc şi-a motivat decizia prin incompatibilitatea viziunilor sale cu cele ale PLDM. „Întotdeauna am susţinut partidele de stânga, iar PSRM mă reprezintă întocmai. Primarul oraşului a fost cel care m-a motivat să fac parte din echipa Partidului Liberal Democrat, însă niciodată nu m-am regăsit în acest partid”, a declarat atunci Ghenadi Mitriuc.
După această perioadă a mai avut tentative de a conduce orașul. La alegerile locale din vara anului 2015, dar și la scrutinul local din luna octombrie curent, Mitriuc a candidat pentru fotoliul de primar, pe lista socialiștilor. La ambele scrutine a fost devansat de către actualul primar, Alexandru Ambros. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Mitriuc a candidat la funcția de deputat pe locul 18 în lista PSRM.
Românul pro-rus
Proaspătul președinte al raionului Ungheni este și cetățean al României. El a depus actele pentru redobândirea cetățeniei române în anul 2003 şi a obținut acest drept în anul 2004. Deși este cetățean român, s-a remarcat prin replici dure la adresa României. Astfel, în anul 2017, după ce președintele Igor Dodon a refuzat să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a reînaintat inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Cel mai bogat angajat al Centrului Naţional Anticorupţi...
Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), ar putea să revină în funcţie. Mihail Gofman, despre care Ziarul de Gardă a scris că ar fi cea mai bogată persoană de la CNA, cu avere înscrisă pe numele rudelor, a contestat în judecată decizia prin care a fost demis. În instanţă, ofiţerul CNA invocă faptul că atât membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), cât şi procurorii Anticorupţie au constatat anterior că el nu a încălcat legea. La rândul lor, reprezentanţii Centrului au cerut Parlamentului să anuleze actul CNI pentru că fiul lui Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei, care a semnat documentul, a fost subalternul angajatului demis. În acest fel, potrivit juriştilor, a fost admis un conflict de interese.
Acțiunea de regres împotriva judecătorilor Domnica Mano...
Trei judecători ai Curții de Apel Chișinău - Domnica Manole, Sergiu Arnăut și Gheorghe Crețu (ultimul - deja trecut în avocatură) - ar putea fi obligați de către instanță să achite statului suma de 787 886 de lei, care reprezintă valoarea prejudiciului pe care statul l-a plătit unei companii într-o cazuă judecată inclusiv de către Curtea de Apel Chișinău. Împotriva acestor magistrați Procuratura Anticorupție a pornit o procedură de regres la începutul anului 2016.
Aici așteptăm comentariul tău!