Ghenadi Mitriuc, un fidel donator al socialiștilor, a fost ales președinte al raionului Ungheni

Arhiva 22 noiembrie 2019 1134

După câteva încercări de a ajunge primar al municipiului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a devenit  președinte al raionului Ungheni. El este cunoscut opiniei publice pentru donațiile mari pe care le-a făcut partidului său, dar și pentru că deține cetățenia statului român, deși a blamat de mai multe ori România.



Ghenadi Mitriuc este unul dintre cei mai generoși donatori ai PSRM. La alegerile prezidențiale din anul 2016 a finanțat campania electorală a lui Igor Dodon cu peste 73 000 de lei:  33 550 de lei a donat la mijlocul lunii octombrie, iar circa 40 000 de lei - la sfârșitul aceleiași luni.

Mitriuc a mai vărsat în conturile socialiștilor suma de 52 000 de lei la referendumul de demitere a primarului Capitalei, Dorin Chirtoacă, și 26 600 de lei la alegerile locale din mun. Chișinău, in fondul electoral al candidatului PSRM, Ion Ceban.

La alegerile parlamentare din acest an, Ghenadi Mitriuc a donat socialiștilor suma de 43 100 de lei.

La alegerile locale din această toamnă, Ghenadi Mitriuc nu figurează în calitate de donator al PSRM.

Întrebat, prin telefon, de unde a avut atât de mulți bani pentru donațiile din campaniile electorale, de vreme ce a fost angajat bugetar în ultimii ani, Ghenadi Mitriuc a răspuns că nu poate discuta cu noi deoarece se află la volan. Ulterior nu a mai răspuns la telefon, deși a precizat că va reveni cu un sunet.

De la PLDM la PSRM

Ghenadi Mitriuc este originar din raionul Ungheni. În anii 2007-2011 a deținut funcția de viceprimar al orașului Ungheni. La scrutinul local din anul 2011, a fost ales consilier orășenesc din partea Partidului Liberal-Democrat din Moldova. Nu a stat mult la liberali-democrați, că a migrat la socialiști. Potrivit portalului Actualitati.md, Ghenadi Mitriuc şi-a motivat decizia prin incompatibilitatea viziunilor sale cu cele ale PLDM. „Întotdeauna am susţinut partidele de stânga, iar PSRM mă reprezintă întocmai. Primarul oraşului a fost cel care m-a motivat să fac parte din echipa Partidului Liberal Democrat, însă niciodată nu m-am regăsit în acest partid”, a declarat atunci Ghenadi Mitriuc.

După această perioadă a mai avut tentative de a conduce orașul. La alegerile locale din vara anului 2015, dar și la scrutinul local din luna octombrie curent, Mitriuc a candidat pentru fotoliul de primar, pe lista socialiștilor. La ambele scrutine a fost devansat de către actualul primar, Alexandru Ambros. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Mitriuc  a candidat la funcția de deputat pe locul 18 în lista  PSRM.

Românul pro-rus

Proaspătul președinte al raionului Ungheni este și cetățean al României. El a depus actele pentru redobândirea cetățeniei române în anul 2003 şi a obținut acest drept în anul 2004. Deși este cetățean român, s-a remarcat prin replici dure la adresa României. Astfel, în anul 2017, după ce președintele Igor Dodon a refuzat să promulge un protocol de amendare a Acordului de cooperare în domeniul militar încheiat între România și Republica Moldova, Mitriuc a reînaintat inițiativa în Legislativ, argumentând că Acordul ar conține prevederi neconstituționale. 

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Viceministrul Culturii şi-a completat declaraţia de ave...

Viceministrul Culturii, Igor Șarov, și-a completat declarația de avere de două ori, lucru pe care legea nu îl permite. Imediat ce a preluat funcția, în septembrie 2013, el a depus o declarație de avere și scria că nu deține nici un imobil, iar pentru Moldova Curată a explicat că locuiește cu familia întrun apartament al mamei sale. După apariția articolului însă, declarația a fost completată și republicată atât pe pagina Comisiei Naționale de Integritate (CNI), cât și pe cea a Ministerului Culturii. În noul document, în proprietatea oficialului apare un apartament. Experţii susţin că legea nu prevede recompletarea declaraţiilor de avere, iar acest lucru este ilegal.

07 aprilie 2014
880
Arhiva

Dezbatere: „Activitatea de comunicare a Comisiei Naţion...

14 februarie 2014
782
Arhiva

Încă un judecător urmărit penal. Denunțat de o persoană...

Procuratura Anticorupție l-a pus sub acuzare pe judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut (58 de ani), cercetat într-un dosar de corupere pasivă și trafic de influență. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de șeful Procuraturii Anticorupție Viorel Morari. Dosarul a fost deschis în baza unui denunț al unei persoane, care a afirmat că Arnăut ar fi pretins o sumă de câteva mii de euro pentru a anula decizia primei instanțe și a emite o sentință mai blândă într-un dosar penal. 

24 octombrie 2017
1103
Arhiva

Șefa Direcției Cultură a autonomiei găgăuze: „Nu am act...

Șefa Direcției Cultură a Executivului autonomiei găgăuze, Marina Semionova, despre care jurnaliștii din regiune au scris că ar avea o activitate paralelă cu cea de funcționar public, susține că nu defășoară activități de antreprenoriat. Ea afirmă că într-adevăr a prestat servicii de regizare și moderare a ceremoniilor până a veni în funcția publică, adică acum un an și jumătate. Portalul regional Nokta.md a publicat un video preluat de pe Facebook, în care ar apărea Marina Semionova moderând o nuntă. Un expert anticorupție spune că legislația ar permite funcționarilor prestarea unor servicii în afara orelor de program. Portalul Moldova Curată va sesiza Autoritatea Națională de Integritate să verifice această situație.

09 august 2018
812
Arhiva

Primarul oraşului Râşcani a scăpat de sancţiune

Victor Bogatico, primarul oraşului Râşcani, a încălcat regimul conflictului de interese prin faptul că a prezidat concursurile publice de dare în arendă a unor terenuri nepotului său, edilul fiind cel care a semnat şi procesele verbale de la licitaţiile cu strigare. Deşi anul trecut Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că alesul local a admis această abatere, Victor Bogatico nu a fost sancţionat, la mijloc fiind cunoscuta luptă dintre CNI şi CNA – termenul de prescripţie.

20 decembrie 2015
881
Arhiva

„Declaraţiile de integritate: între declararea intenţie...

Asociaţia Presei Independente (API) şi portalul web www.moldovacurata.md, vă invită la masa rotundă  „Declaraţiile de integritate: între declararea intenţiei şi confirmarea integrităţii”, care va avea loc joi, 11 februarie 2016, cu începere de la ora 14:30, în Sala de conferinţe a Hotelului "Jolly Alon" (mun. Chişinău, str. Maria Cebotari 37).

08 februarie 2016
870