Ghimpu, cercetat de CNI
Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.
Sesizarea a venit din partea Alianţei Anticorupţie care a solicitat, de asemenea, verificarea informațiilor apărute în presă potrivit cărora liderul liberal și alți colegi de-ai săi ar deține vile la București. Într-o scrisoare adresată CNI, membrii Alianţei solicită să-i fie comunicate acţiunile întreprinse de această instituţie în vederea controlului veniturilor şi proprietăţilor expuse în declaraţie de către Mihai Ghimpu, ţinând cont de „prerogativele şi specificul funcţiei deţinute de deputatul Mihai Ghimpu”.
Amintim că mai multe instituţii mass-media au prezentat recent dovezi precum că Mihai Ghimpu este proprietarul unui apartament de peste 150 de metri pătrați pe str. Serghei Lazo din capitală încă din luna decembrie 2011. Această proprietate nu a fost indicată în declaraţia de avere a deputatului care a recunoscut public că urmează să se multe cu traiul în ea până la finele anului curent.
Tot astăzi, CNI a decis inițierea unor proceduri de control și în privința președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, și a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii.
Sesizarea pentru inițierea unor controale în privința ultimilor doi a venit din partea avocatului Andrei Năstase. Potrivit lui, Corochii și Poalelungi ar fi participat la examinarea unui dosar care îi viza direct.
În aceeași ședință, CNI a constatat că Directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, și-a cumpărat casa de cinci milioane de lei din bani obținuți legal. Potrivit vicedirectorului CNI, Victor Strătilă, Comisia nu a stabilit divergențe între veniturile și proprietățile lui Chetraru.
Mariana Rață
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Averea preşedintelui Nicolae Timofti, ţinută în secret
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti. În document, preşedintele indică un venit de 21 202 de lei pe care i-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012 până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit 115 335 lei în anul trecut.
Donciu și-a făcut publică în sfârșit averea
Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, autoritatea care verifică declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor, și-a plasat în sfârșit propriile declarații de avere și de proprietate pe site-ul instituției pe care o conduce.
Noul director al AGEPI, care va ridica lunar 45 de mii...
Noul director al Agenției de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), Octavian Apostol, în vârstă de 30 de ani, va avea un salariu de aproximativ 45 000 lei pe lună, sumă pe care o ridica lunar și fosta directoare, Lilia Bolocan. Asta înseamnă peste 2 mii de euro. Pentru comparație, salariul mediu pe economie constituie în prezent aproape 5000 de lei sau 220 de euro. Suma este de aproape 9 ori mai mare chiar și decât salariul primului-ministru. Apostol consideră că directorul unei instituții precum e AGEPI trebuie să aibă un salariu mare, pentru a preveni actele de corupție la care ar putea fi expus.
Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...
Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme.
Aici așteptăm comentariul tău!