Ghimpu, cercetat de CNI

Avere la vedere 20 iunie 2013 976
Blocul în care Mihai Ghimpu și-a cumpărat apartamentul de 150 de m.p.

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.Sesizarea a venit din partea Alianţei Anticorupţie care a solicitat, de asemenea, verificarea informațiilor apărute în presă potrivit cărora liderul liberal și alți colegi de-ai săi ar deține vile la București. Într-o scrisoare adresată CNI, membrii Alianţei solicită să-i fie comunicate acţiunile întreprinse de această instituţie în vederea controlului veniturilor şi proprietăţilor expuse în declaraţie de către Mihai Ghimpu, ţinând cont de „prerogativele şi specificul funcţiei deţinute de deputatul Mihai Ghimpu”.

Amintim că mai multe instituţii mass-media au prezentat recent dovezi precum că Mihai Ghimpu este proprietarul unui apartament de peste 150 de metri pătrați pe str. Serghei Lazo din capitală încă din luna decembrie 2011. Această proprietate nu a fost indicată în declaraţia de avere a deputatului care a recunoscut public că urmează să se multe cu traiul în ea până la finele anului curent.

Tot astăzi, CNI a decis inițierea unor proceduri de control și în privința președintelui Curții Supreme de Justiție, Mihai Poalelungi, și a președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nichifor Corochii.

Sesizarea pentru inițierea unor controale în privința ultimilor doi a venit din partea avocatului Andrei Năstase. Potrivit lui, Corochii și Poalelungi ar fi participat la examinarea unui dosar care îi viza direct.

În aceeași ședință, CNI a constatat că Directorul Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, și-a cumpărat casa de cinci milioane de lei din bani obținuți legal. Potrivit vicedirectorului CNI, Victor Strătilă, Comisia nu a stabilit divergențe între veniturile și proprietățile lui Chetraru.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Primul dosar de fals în declarația de avere care ajunge...

Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să fie condamnat la un an de închisoare pentru fals în declarația de avere. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a încheiat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința directorului Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan. El este cercetat penal pentru că nu a indicat în declarațiile de avere și de interese mai multe proprietăți și acțiuni pe care le deține în câteva întreprinderi. Acesta este primul caz penal pentru fals în declarații care a ajuns în instanță.

15 mai 2014
918
Avere la vedere

SECRET: Trei membri CSM, cu averea

Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.

06 februarie 2014
1553
Avere la vedere

CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.

08 ianuarie 2014
951
Avere la vedere

Președintele Comisiei Electorale Centrale are averi în...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acum o săptămână, CNI a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către Ciocan, acuzat anterior de presă că ar fi tăinuit o casă de vacanță pe care o are în România și cota de acțiuni într-o companie deschisă la București. Ciocan afirmă că are inima împăcată, pentru că a indicat în declarația sa de venit tot ce deține.

26 iulie 2013
920
Avere la vedere

Primarul de Horeşti nu şi-a declarat porcii

Anton Revenco, primarul comunei Horeşti din raionul Făleşti, nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul trecut ferma de porci pe care o deţine în localitate. Alesul local susţine că nu a făcut acest lucru, deoarece această fermă este o afacere mică, care nu-i duce profit considerabil.

30 octombrie 2013
1200
Avere la vedere

Președintele CEC despre casa din România: „A fost o scă...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, recunoaște că a admis anumite erori atunci când și-a completat declarația de avere. Acestea se referă la o cotă parte deținută în cadrul unei societăți din România, precum și la un imobil amplasat în țara vecină. „Am depus deja o explicație în acest sens la Comisia Națională pentru Integritate prin care mi-am recunoscut vina”, a declarat oficialul într-un interviu pentru adevărul.ro, citat de unimedia.info. 

15 august 2013
912