Guvernul a demis un funcționar, invocând implicarea acestuia în conflicte de interese, dar fără să existe o decizie a ANI

Averi nedeclarate și conflicte de interese 30 decembrie 2020 1557
Andrei Popa; Sursa foto: Shok.md



Directorul adjunct al AGEPI, Andrei Popa, a fost demis recent de către Guvern, invocându-se existența unor conflicte de interese, chiar dacă un act de constatare în acest sens, emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), nu există. Andrei Popa susține că va ataca decizia de demisie, pe care o consideră „absolut ilegală”. Totuși, la ANI se află în procedură un control pe numele lui Andrei Popa, la sesizarea organizației obștești Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC).

În luna decembrie 2019, CAPC a depus o sesizare la ANI, cu solicitarea să examineze dacă Andrei Popa, care exercita atunci funcția de director general interimar al AGEPI, a încălcat sau nu regimul juridic al conflictelor de interese, având în vedere că până în anul 2016 el a fost fondator și director al firmei „IP Consult”, care este mandatar autorizat să înregistreze mărci pe teritoriul Republicii Moldova. Din 2016 firma este condusă de fratele și cumnata lui Andrei Popa. Inițial, ANI a refuzat să examineze sesizarea, apoi, după o solicitare repetată, a pornit un control, care, deocamdată, nu s-a încheiat.

Între timp, la AGEPI a fost numit un nou director general, iar Andrei Popa a revenit în funcția pe care o deținuse anterior, de director general adjunct. Cu toate acestea, în luna ianuarie 2020, Guvernul a emis un preaviz privind eliberarea acestuia din funcție, apoi, în aprilie 2020, l-a demis, invocându-se reorganizarea AGEPI. Andrei Popa susține că ambele acte ar fi fost ilegale, de aceea le-a contestat în instanță, iar la 13 noiembrie 2020, Judecătoria Chișinău l-a restabilit în funcție.

Restabilit în funcție, dar demis din nou

La ședința din 22 decembrie 2020, Guvernul Ion Chicu a executat hotărârea instanței și l-a restabilit pe Andrei Popa în funcție, dar imediat a emis o altă dispoziție, prin care l-a demis din nou. De această dată, invocând-se „existența unor conflicte de interese”.

Solicitat de Moldova Curată, Andrei Popa susține că va contesta din nou dispoziția privind demisia sa:

„Motivele demisiei repetate, dispuse de Guvern, îmi rămân necunoscute, or, până în prezent lipsește vreun act prin care să fie constatat faptul că aș fi încălcat legislația în vreun fel. Cu siguranță voi ataca și această nouă eliberare din funcție, fiind evident că este absolut ilegală, iar despre „cine” și „de ce” se stăruie cu atâta înverșunare asupra eliberării mele din funcție, voi comunica ulterior, după finalizarea procedurii legale amintite, pentru a nu compromite procedura la această etapă”.

Fostul director general adjunct al AGEPI afirmă, de asemenea, că, în activitatea sa în funcția publică, a respectat „cu strictețe regimul juridic al conflictelor de interese, acționând în strictă conformitate cu legislația în vigoare și principiile generale de activitate a unui agent public”, dar că, din noiembrie 2019 ar fi fost supus „unor presiuni îndreptate spre eliberarea mea din funcția ocupată (nu le pot dezvolta pentru că formează obiectul unei proceduri legale separate), după care, subit au apărut în presă insinuări răutăcioase, însoțite de afirmații false”.

De cealaltă parte, actuala conducere a AGEPI, cea care a făcut demersul către Guvern ca Andrei Popa să fie demis, susține că s-a bazat pe analiza documentelor pe care le-a expediat către ANI.

”În urma multiplelor interpelări primite de la ANI în adresa AGEPI privind furnizarea informațiilor necesare investigării sesizării depuse de către CAPC, AGEPI a remis în adresa ANI toate actele ce țin de fondul sesizării. În paralel, am realizat o analiză a actelor remise, care a finalizat cu întocmirea unei opinii pe marginea actelor studiate, care a fost direcționată atât ANI, cât și către Guvernul Republicii Moldova, la data de 18.12.2020, privind aparența existenței unui conflict de interese în sensul legislației în vigoare, atât conflict real cât și potențial. Am constatat și faptul că în Registrul de evidență a declarațiilor privind conflictele de interese din cadrul AGEPI, Andrei Popa nu a efectuat nici o înregistrare. Totodată remarcăm că de către dl Andrei Popa au fost emise acte administrative, decizii/dispoziții/ordine în privința unor reprezentanți (frate, cumnată etc.) din cadrul agentului economic vizat în sesizare, dar și a participat și a examinat litigiile în cadrul Comisiei de Contestații a AGEPI, unde, în calitate de reprezentanți în fața comisiei de contestații erau reprezentanții agentului economic vizat, «IP Consult» SRL, și, ca urmare, au fost abrogate deciziile direcției de profil și emise alte decizii favorabile «IP Consult» SRL”, se spune în răspunsul AGEPI expediat portalului Moldovacurata.md.

Lilia Ioniță, CAPC: ”Guvernul și-a arogat rolul ANI de a constata conflictul de interese?”

Solicitată să comenteze situația, Lilia Ioniță, coordonatoare de proiecte la CAPC, organizație care a depus sesizările la ANI, a remarcat că procedura de control a ANI pe acest caz durează deja de mai mult de un an.

„Privitor la decizia Guvernului de a-l elibera pe dl Popa pe motivul „conflictelor de interese” trebuie remarcat că cel puțin e una curioasă. Aparent, Guvernul cunoaște mai multe decât ANI și chiar și-a arogat rolul Autorității de a constata conflictul de interese. Și din această perspectivă apare întrebarea firească: cât de complex este probatoriul investigat de ANI, care timp de un an și ceva colectează probe, le analizează atent și minuțios, în timp ce Guvernul reușește suficient de rapid să ateste conflictul de interese (deși nu este de competența lui) și să elibereze funcționarul? Urmând interpretarea strictă a legislației, pentru a elibera din funcție persoana pe motivul invocat, Guvernul urma să acționeze în baza actului de constatare al ANI. În eventualitatea în care ANI nu va constata conflictul de interese, litigiile ulterioare sunt inevitabile, inclusiv probabilitatea suportării de către stat a unor cheltuieli pentru achitarea prejudiciilor cauzate. Totuși, afirmațiile de mai sus sunt în mare parte speculative, atâta timp cât încă nu a fost publicată hotărârea Guvernului și nu avem claritatea asupra temeiului exact de eliberare din funcție. În cazul de față, este regretabilă tergiversarea procedurii de control de către ANI, deoarece stabilirea existenței sau absenței unui conflict de interese presupune examinarea cu precădere a actelor și stabilirea conexiunilor dintre persoanele implicate: sunt ele sau nu persoane apropiate, a semnat funcționarul acte sau a participat la luarea deciziilor care vizează persoanele apropiate. Iar aceste acțiuni de control chiar nu presupun mult efort intelectual sau de timp”, a comentat Lilia Ioniță.

Decizia Guvernului din 22 decembrie 2020 nu a fost publicată deocamdată, ea fiind doar votată și anunțată verbal în cadrul ședinței.

Viorica Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentarii:

Palega Vitalie 30/12/2020

Guvernul este competent sa se expuna, pentru ca gestioneaza functiile publice. Iar dupa ce a fost sesizat de catre AGEPI, Guvernul trebuia sa ia atitudine si sa adopte o pozitie cu privire la caz. Decizia luata poate fi acoperita si prin pierderea increderii in functionar. Am in vedere situatia legala, fara a intra in intrigi de palat, ce nu pot fi excluse si sunt des intalnite.

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Fostul președinte al raionului Fălești: dosar penal și...

26 septembrie 2020
1818
2020

Primarul municipiului Hâncești, Alexandru Botnari, risc...

09 iulie 2020
4291
2020

Un primar a semnat cu sine însuși un contract de vânzar...

19 octombrie 2020
2940
2020

Directorul AGEPI, Andrei Popa, s-ar putea afla în situa...

ANI a fost solicitată să pornească un control

14 ianuarie 2020
2103
2020

Deputatul Grigore Repeșciuc susține că unele prevederi...

Sesizare la Curtea Constituțională

12 februarie 2020
1769
2020

Rodica Guțu, fără locuință în declarația de avere și c...

24 ianuarie 2020
2160