Igor Dodon şi casele de bugetari

Interese la vedere 11 noiembrie 2016 502

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.Casa lui Igor Dodon situată în sectorul Buiucani din municipiul Chişinău

"Am luat credit de la Victoriabank, cu 8% anual. Am vândut apartamentul, am luat credit şi am procurat casa, şi mai am de întors încă până la un milion de lei. Acum trăim din banii soţiei, ai mei, avem şi părinţi care ne ajută cu bani. Am declarat public acest lucru. Da, am procurat casa de la o rudă, care a plecat peste hotare”, declara Igor Dodon în luna septembrie  2016 pentru Pro TV.

Casă de bugetar

Casa părintească a lui Igor Dodon din Sadova, Călăraşi

Reporterul Moldova Curată a mers în localitatea de baştină a lui Igor Dodon, iar unii săteni de aici au spus contrariul: socialistul a fost cel care şi-a ajutat părinţii la renovarea şi reconstrucţia casei. Situată pe un deal, casa părintească a candidatului iese în evidență în raport cu cele de alături: este înconjurată cu un gard de cărămidă, care se întinde pe câteva zeci de metri. Are două căi de acces prin două porți masive. Curtea este pavată, iar construcţia ce se vede în interior a fost renovată în ultimii ani. „Construcţia din ogradă este făcută de câţiva ani, pe când trăia tatăl său. Igoraş i-a ajutat să repare această clădire, la primul etaj e garaj, sus – e mansardă", spune un vecin.

Un alt locuitor de la Sadova afirmă că părinţii săi nu au avut afaceri. "Tatăl său a lucrat brigadier. Acum, la bătrâneţe, făceau vin şi-l vindeau. Dar nu te îmbogăţeşti cu vinul. Aţi văzut ce gard lung e construit? Dacă vă uitaţi aşa printre poartă, ograda e pavată toată”, spune un consătean al lui Igor Dodon, care a preferat să nu-i divulgăm identitatea. „Suntem într-un sat, deal cu deal s-ajunge, d-apoi om cu om”, argumentează bărbatul.

Casa din Sadova şi construcţiile accesorii sunt înregistrate la Cadastru pe numele mamei lui Igor Dodon. Ea a moștenit aceste bunuri după moartea soțului. Galina Dodon este profesoară de limba română, acum pensionară, dar continuă să muncească la gimnaziul din localitate. Mama candidatului nu a vrut să ne spună din ce surse a fost renovată casa pe care o deţine şi de unde a luat bani pentru a-şi ajuta fiul, motivând că se află la ore şi nu poate vorbi. După ce a fost întrebată când va fi disponibilă pentru o discuție, ea a închis, apoi nu a mai răspuns la telefon.

Igor Dodon ocoleşte presa

Am contactat și serviciul de presă al Partidului Socialiștilor, pentru a verifica dacă într-adevăr Igor Dodon și-a ajutat părinții, așa cum afirmă vecinii, și nu invers, cum a declarat el însuși. Carmena Lupei, reprezentanta serviciului de presă a Partidului Socialiștilor,a promis că Igor Dodon va veni cu o opinie, însă ulterior nu a mai răspuns mesajelor și apelurilor telefonice.

Recent, Igor Dodon a refuzat să acorde un interviu publicaţiei „Ziarul de Gardă”, iar în primul tur al campaniei electorale nu s-a prezentat la unele dezbateri televizate, fiind reprezentat de deputaţi socialişti.

Lilia Zaharia

Gardul casei părinteşti a lui Igor Dodon

Casa din orgada părintească a lui Igor DodonPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Mama şefă, la control...

Cu două săptămâni în urmă, Moldova Curată a publicat materialul „Mama este şefa fiicei” despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa. Această instituţie este condusă de doamna Liudmila Patîca, iar fiica ei Iana Patîca a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei. În şedinţa de joi, 13 martie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a început un control pe acest caz, pentru a cerceta dacă funcţionarele au încălcat regimul juridic al conlictului de interese. Pe lângă acest control, CNI a mai iniţiat încă şase controale pe numele unor persoane cu funcţii de răspundere.

13 martie 2014
254
Interese la vedere

Neamuri de gradul întâi la primăria Ratuş

În primăria comunei Ratuş, raionul Teleneşti, soţul este primar, iar soţia deţine funcţia de perceptor fiscal. Specialiştii afirmă că un funcţionar nu poate exercita o funcţie publică, fiind în subordinea unei rude în cadrul aceleiaşi autorităţi publice. Primarul afirmă, la rândul lui, că i-ar încălca drepturile soţiei dacă ar concedia-o, fiindcă mai are puţin timp până să se pensioneze.

26 iunie 2013
248
Interese la vedere

Fostul primar al orașului Orhei: contract cu fratele, p...

Actualul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat Telenești, Vitalie Colun, a fost implicat într-un posibil conflict de interese pe vremea când deținea funcția de primar al orașului Orhei, adică între anii 2011-2015. Curtea de Conturi a stabilit că el a încheiat în anul 2013 un contract de prestare a serviciilor de transport cu fratele său, Sergiu Colun. 

03 martie 2016
250
Interese la vedere

Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru...

După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.

20 octombrie 2015
240
Interese la vedere

Curtea Constituțională are autoturism nou, cumpărat cu...

Trei mașini de model Skoda Octavia care aparțineau Curții Constituționale din Moldova (CC) au fost date la trei primării din raionul Orhei. În schimb, parcul de mașini al Curții s-a îmbogățit cu un alt autoturism de model Skoda Superb, care a costat aproape jumătate de milion de lei.

20 iulie 2018
354
Interese la vedere

Fiică în subordinea mamei, la contabilitatea Primăriei...

Contabila Primăriei satului Roșu, Cahul, o are în subordine pe fiica sa, dar fostul primar, care a semnat contractul de angajare, afirmă că nu este vorba despre un conflict de interese, pentru că cele două ar avea atribuții diferite. Ca în majoritatea cazurilor de acest fel, contabila spune că fiica sa a fost angajată pentru că în sat nu ar fi fost găsiți alți specialiști.

15 iulie 2015
281