Igor Dodon şi casele de bugetari
Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.
Casa lui Igor Dodon situată în sectorul Buiucani din municipiul Chişinău
"Am luat credit de la Victoriabank, cu 8% anual. Am vândut apartamentul, am luat credit şi am procurat casa, şi mai am de întors încă până la un milion de lei. Acum trăim din banii soţiei, ai mei, avem şi părinţi care ne ajută cu bani. Am declarat public acest lucru. Da, am procurat casa de la o rudă, care a plecat peste hotare”, declara Igor Dodon în luna septembrie 2016 pentru Pro TV.
Casă de bugetar
Casa părintească a lui Igor Dodon din Sadova, Călăraşi
Reporterul Moldova Curată a mers în localitatea de baştină a lui Igor Dodon, iar unii săteni de aici au spus contrariul: socialistul a fost cel care şi-a ajutat părinţii la renovarea şi reconstrucţia casei. Situată pe un deal, casa părintească a candidatului iese în evidență în raport cu cele de alături: este înconjurată cu un gard de cărămidă, care se întinde pe câteva zeci de metri. Are două căi de acces prin două porți masive. Curtea este pavată, iar construcţia ce se vede în interior a fost renovată în ultimii ani. „Construcţia din ogradă este făcută de câţiva ani, pe când trăia tatăl său. Igoraş i-a ajutat să repare această clădire, la primul etaj e garaj, sus – e mansardă", spune un vecin.
Un alt locuitor de la Sadova afirmă că părinţii săi nu au avut afaceri. "Tatăl său a lucrat brigadier. Acum, la bătrâneţe, făceau vin şi-l vindeau. Dar nu te îmbogăţeşti cu vinul. Aţi văzut ce gard lung e construit? Dacă vă uitaţi aşa printre poartă, ograda e pavată toată”, spune un consătean al lui Igor Dodon, care a preferat să nu-i divulgăm identitatea. „Suntem într-un sat, deal cu deal s-ajunge, d-apoi om cu om”, argumentează bărbatul.
Casa din Sadova şi construcţiile accesorii sunt înregistrate la Cadastru pe numele mamei lui Igor Dodon. Ea a moștenit aceste bunuri după moartea soțului. Galina Dodon este profesoară de limba română, acum pensionară, dar continuă să muncească la gimnaziul din localitate. Mama candidatului nu a vrut să ne spună din ce surse a fost renovată casa pe care o deţine şi de unde a luat bani pentru a-şi ajuta fiul, motivând că se află la ore şi nu poate vorbi. După ce a fost întrebată când va fi disponibilă pentru o discuție, ea a închis, apoi nu a mai răspuns la telefon.
Igor Dodon ocoleşte presa
Am contactat și serviciul de presă al Partidului Socialiștilor, pentru a verifica dacă într-adevăr Igor Dodon și-a ajutat părinții, așa cum afirmă vecinii, și nu invers, cum a declarat el însuși. Carmena Lupei, reprezentanta serviciului de presă a Partidului Socialiștilor,a promis că Igor Dodon va veni cu o opinie, însă ulterior nu a mai răspuns mesajelor și apelurilor telefonice.
Recent, Igor Dodon a refuzat să acorde un interviu publicaţiei „Ziarul de Gardă”, iar în primul tur al campaniei electorale nu s-a prezentat la unele dezbateri televizate, fiind reprezentat de deputaţi socialişti.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Directoare cu trei rude în subordine, declarată în conf...
Directoarea gimnaziului din satul Rădeni, raionul Călărași, ar putea fi pusă în situația să-și concedieze soțul, fiica și fratele pe care i-a angajat în instituție anul trecut. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat că ea s-a aflat în conflict de interese, de aceea ordinele de angajare urmează să fie anulate. La rândul său, Vera Cigulea susține că s-a condus de Codul Muncii și și-a angajat rudele în condiții legale.
Președintele CALM: Dacă omul potrivit nu a fost ales, e...
Președintele Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova (CALM), Tatiana Badan, care este și primar al satului Selemet din raionul Cimișlia deja al 4-lea mandat, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care s-a referit la surprizele oferite de ultimele alegeri locale, la integritatea unor primari și la situațiile de zi cu zi, deloc ușoare, cărora trebuie să le facă față reprezentanții administrațiilor publice locale.
Fațadele caselor de cultură din Drochia, Cahul și Slobo...
La scurt timp după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani) a fost „decorată” cu un banner enorm al Partidului Democrat din Moldova (PDM), fațadele altor trei instituții de stat - din Drochia și Cahul și din satul Slobozia Dușca, raionul Criuleni - au fost amenajate în același mod, cu ocazia unor evenimente politice organizate de democrați. Pereții de la intrarea în casele de cultură au fost „îmbrăcați” cu bannere albastre cu trandafiri. În timp ce experții afirmă că astfel PDM acaparează instituțiile statului, purtătorul de cuvânt al partidului spune că bannerele au avut rol de indicatoare pentru participanți.
Triunghiul intereselor la Micleşti
Primarul din comuna Micleşti, raionul Criuleni, are în subordinea sa două rude – pe soţia lui care este contabilă şi pe socrul său care activează în calitate de inginer cadastral. Deşi experţii afirmă că este vorba de două conflicte de interese, funcţionarii nu văd nicio problemă în această situaţie.
Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunuri...
După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor.
Aici așteptăm comentariul tău!