Igor Dodon şi casele de bugetari

Interese la vedere 11 noiembrie 2016 1577

Candidatul socialist la actualele alegeri prezidențiale, Igor Dodon, care a deținut până acum doar funcții publice, locuiește într-un imobil de milioane în municipiul Chişinău, iar atunci când a fost întrebat de presă de unde a luat bani pentru casă, a răspuns că a fost ajutat de părinţi şi a luat un credit. Unii locuitori ai satului de baştină al acestuia, Sadova, raionul Călaraşi, spun că mișcarea banilor ar fi fost pe sens invers: Igor Dodon a fost cel care a ajutat la repararea și renovarea casei părintești. Candidatul socialist și mama sa au refuzat să comenteze aceste afirmaţii.Casa lui Igor Dodon situată în sectorul Buiucani din municipiul Chişinău

"Am luat credit de la Victoriabank, cu 8% anual. Am vândut apartamentul, am luat credit şi am procurat casa, şi mai am de întors încă până la un milion de lei. Acum trăim din banii soţiei, ai mei, avem şi părinţi care ne ajută cu bani. Am declarat public acest lucru. Da, am procurat casa de la o rudă, care a plecat peste hotare”, declara Igor Dodon în luna septembrie  2016 pentru Pro TV.

Casă de bugetar

Casa părintească a lui Igor Dodon din Sadova, Călăraşi

Reporterul Moldova Curată a mers în localitatea de baştină a lui Igor Dodon, iar unii săteni de aici au spus contrariul: socialistul a fost cel care şi-a ajutat părinţii la renovarea şi reconstrucţia casei. Situată pe un deal, casa părintească a candidatului iese în evidență în raport cu cele de alături: este înconjurată cu un gard de cărămidă, care se întinde pe câteva zeci de metri. Are două căi de acces prin două porți masive. Curtea este pavată, iar construcţia ce se vede în interior a fost renovată în ultimii ani. „Construcţia din ogradă este făcută de câţiva ani, pe când trăia tatăl său. Igoraş i-a ajutat să repare această clădire, la primul etaj e garaj, sus – e mansardă", spune un vecin.

Un alt locuitor de la Sadova afirmă că părinţii săi nu au avut afaceri. "Tatăl său a lucrat brigadier. Acum, la bătrâneţe, făceau vin şi-l vindeau. Dar nu te îmbogăţeşti cu vinul. Aţi văzut ce gard lung e construit? Dacă vă uitaţi aşa printre poartă, ograda e pavată toată”, spune un consătean al lui Igor Dodon, care a preferat să nu-i divulgăm identitatea. „Suntem într-un sat, deal cu deal s-ajunge, d-apoi om cu om”, argumentează bărbatul.

Casa din Sadova şi construcţiile accesorii sunt înregistrate la Cadastru pe numele mamei lui Igor Dodon. Ea a moștenit aceste bunuri după moartea soțului. Galina Dodon este profesoară de limba română, acum pensionară, dar continuă să muncească la gimnaziul din localitate. Mama candidatului nu a vrut să ne spună din ce surse a fost renovată casa pe care o deţine şi de unde a luat bani pentru a-şi ajuta fiul, motivând că se află la ore şi nu poate vorbi. După ce a fost întrebată când va fi disponibilă pentru o discuție, ea a închis, apoi nu a mai răspuns la telefon.

Igor Dodon ocoleşte presa

Am contactat și serviciul de presă al Partidului Socialiștilor, pentru a verifica dacă într-adevăr Igor Dodon și-a ajutat părinții, așa cum afirmă vecinii, și nu invers, cum a declarat el însuși. Carmena Lupei, reprezentanta serviciului de presă a Partidului Socialiștilor,a promis că Igor Dodon va veni cu o opinie, însă ulterior nu a mai răspuns mesajelor și apelurilor telefonice.

Recent, Igor Dodon a refuzat să acorde un interviu publicaţiei „Ziarul de Gardă”, iar în primul tur al campaniei electorale nu s-a prezentat la unele dezbateri televizate, fiind reprezentat de deputaţi socialişti.

Lilia Zaharia

Gardul casei părinteşti a lui Igor Dodon

Casa din orgada părintească a lui Igor DodonPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
847
Interese la vedere

Benzină de la firma soţiei

Consiliul Raional (CR) Soroca a cumpărat benzină de la o firmă adminsitrată de soţia preşedintelui raionului, Victor Său, în valoare de peste 326 mii de lei. Acum, acesta este bănuit de Comisia Naţională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului conflictului de interese. Victor Său afirmă însă că el nu a fost implicat în procesul de achiziţii publice, comisia de selectare a câştigătorului fiind condusă de o altă persoană.

24 iulie 2014
566
Interese la vedere

„Abonament" la banii primariei constatat de cni

Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.

10 decembrie 2014
560
Interese la vedere

Afaceri cu monumente la Primăria Chișinău

Un monument de arhitectură de importanță națională riscă să fie privatizat de o companie specializată în cumpărarea și vânzarea bunurilor imobiliare. Clădirea, construită în a doua jumătate a secolului 19, în stil eclectic cu reminiscenţe ale stilului neoclasic, este situată în centrul capitalei și i-a fost oferită companiei în locațiune prin decizia Consiliului Municipal Chișinău (CMC), iar mai mulți consilieri afirmă că proiectul a fost promovat de șeful fracțiunii PCRM, Boris Golovin. Anterior aceeași companie a obținut, prin judecată, dreptul de „folosință și posesie” asupra mai multor terenuri din capitală.

15 aprilie 2014
630