Igor Șarov despre decizia ANI privind conflictul de interese: „Am prezentat toate explicațiile pertinente pe acest subiect. Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”

Averi nedeclarate și conflicte de interese 6 iulie 2021 1116
Sursa foto: ZdGActualul rector al Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pe vremea când deținea funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Anume, în anul 2018, a făcut parte din grupul de lucru care a selectat firma fiului său drept câștigătoare a unui concurs de achiziții publice pentru editarea unei publicații. Drept urmare, Ministerul a semnat cu firma un contract de peste 850 de mii de lei, iar Igor Șarov este acuzat că nu a declarat acest conflict de interese. Asta a constatat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Solicitat de Moldova Curată, Igor Șarov a spus că preferă să nu comenteze decizia ANI, dar că va încerca să probeze în instanță că este nevinovat.

ANI s-a autosesizat în ianuarie 2021 pe baza faptelor expuse într-o investigație a portalului Moldova Curată, referitoare la concursurile de achiziții de manuale la MECC. Se menționa că firmei „Cartdidact”, fondată de Igor Șarov, dar condusă în prezent de fiul său, i-au fost atribuite contracte de editare a manualelor de istorie și de literatură universală în anul 2020, când Igor Șarov era deja ministru.

Potrivit actului de constatare emis de ANI, în cursul controlului, inspectorul de integritate a acumulat probe care arată că nu în perioada în care exercita funcția de ministru (anul 2020), ci mai devreme, în 2018, Igor Șarov a luat parte la adoptarea unor decizii în privința firmei fiului său. Anume, a condus grupul de lucru care, în două ședințe din luna aprilie 2018, a ales firma „Cartdidact” să editeze „Cartea Națională”. Suma contractului – 852 750 de lei. Astfel, Igor Șarov a semnat 4 acte fiind în conflict de interese – două procese-verbale și două ordine ale MECC care se refereau la această achiziție. Pentru inspectorii de integritate, Igor Șarov a spus că, de fapt, nu a participat la ședințele grupului de lucru, ci doar a semnat procesele-verbale, care i-au fost aduse pentru semnare post-factum.

Reacția lui Igor Șarov : „Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”

„Regret această decizie. Am prezentat toate explicațiile pertinente pe acest subiect. Din discuțiile aplicate cu mai mulți juriști calificați și notorii, sunt sigur că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția și să o probez. Nu mă caracterizează să comentez deciziile primite. Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”, a comentat Igor Șarov actul de constatare al ANI, solicitat de MoldovaCurata.md la 6 iulie 2021.

Igor Șarov este doctor în Istorie și autor de manuale școlare la disciplina „Istoria”. Între anii 2013 și 2017 a fost decan al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova, apoi a lucrat în Ministerul Educației Culturii și Cercetății, în funcțiile de secretar de stat, viceministru, iar între martie și noiembrie 2020 a exercitat funcția de ministru. La sfârșitul anului 2020 a fost ales rector al Universității de Stat din Moldova, funcție pe care o exercită în prezent.

Viorica Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...

Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.

26 septembrie 2016
1006
Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
966
Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
980
Avere la vedere

Deputatul Valeriu Saharneanu riscă să fie cercetat PENA...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat la 30 ianuarie curent că deputatul liberal-reformator Valeriu Saharneanu și-a ascuns o parte din proprietăți atunci când a întocmit declarația de avere. De asemenea, a încălcat norma legală și ministrul Finanțelor Anatol Arapu care a mers cu mașina de serviciu la nunta unui coleg din Guvern.

30 ianuarie 2014
1264
Avere la vedere

Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trim...

Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.

13 aprilie 2016
1382
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
1031