Igor Șarov despre decizia ANI privind conflictul de interese: „Am prezentat toate explicațiile pertinente pe acest subiect. Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”

Averi nedeclarate și conflicte de interese 6 iulie 2021 204
Sursa foto: ZdGActualul rector al Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pe vremea când deținea funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Anume, în anul 2018, a făcut parte din grupul de lucru care a selectat firma fiului său drept câștigătoare a unui concurs de achiziții publice pentru editarea unei publicații. Drept urmare, Ministerul a semnat cu firma un contract de peste 850 de mii de lei, iar Igor Șarov este acuzat că nu a declarat acest conflict de interese. Asta a constatat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Solicitat de Moldova Curată, Igor Șarov a spus că preferă să nu comenteze decizia ANI, dar că va încerca să probeze în instanță că este nevinovat.

ANI s-a autosesizat în ianuarie 2021 pe baza faptelor expuse într-o investigație a portalului Moldova Curată, referitoare la concursurile de achiziții de manuale la MECC. Se menționa că firmei „Cartdidact”, fondată de Igor Șarov, dar condusă în prezent de fiul său, i-au fost atribuite contracte de editare a manualelor de istorie și de literatură universală în anul 2020, când Igor Șarov era deja ministru.

Potrivit actului de constatare emis de ANI, în cursul controlului, inspectorul de integritate a acumulat probe care arată că nu în perioada în care exercita funcția de ministru (anul 2020), ci mai devreme, în 2018, Igor Șarov a luat parte la adoptarea unor decizii în privința firmei fiului său. Anume, a condus grupul de lucru care, în două ședințe din luna aprilie 2018, a ales firma „Cartdidact” să editeze „Cartea Națională”. Suma contractului – 852 750 de lei. Astfel, Igor Șarov a semnat 4 acte fiind în conflict de interese – două procese-verbale și două ordine ale MECC care se refereau la această achiziție. Pentru inspectorii de integritate, Igor Șarov a spus că, de fapt, nu a participat la ședințele grupului de lucru, ci doar a semnat procesele-verbale, care i-au fost aduse pentru semnare post-factum.

Reacția lui Igor Șarov : „Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”

„Regret această decizie. Am prezentat toate explicațiile pertinente pe acest subiect. Din discuțiile aplicate cu mai mulți juriști calificați și notorii, sunt sigur că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția și să o probez. Nu mă caracterizează să comentez deciziile primite. Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”, a comentat Igor Șarov actul de constatare al ANI, solicitat de MoldovaCurata.md la 6 iulie 2021.

Igor Șarov este doctor în Istorie și autor de manuale școlare la disciplina „Istoria”. Între anii 2013 și 2017 a fost decan al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova, apoi a lucrat în Ministerul Educației Culturii și Cercetății, în funcțiile de secretar de stat, viceministru, iar între martie și noiembrie 2020 a exercitat funcția de ministru. La sfârșitul anului 2020 a fost ales rector al Universității de Stat din Moldova, funcție pe care o exercită în prezent.

Viorica Zaharia

Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.

 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primarul din Jora de Mijloc despre angajarea soţiei:“Nu...

Primarul comunei Jora de Mijloc din raionul Orhei, Ion Terentii, ar putea fi amendat deoarece a admis, cu bună ştiinţă, un conflict de interese, angajându-şi soţia în primărie în funcţia de contabil. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a costatat încălcarea recent, deşi Moldova Curată a scris despre acest caz încă în luna decembrie 2013.

06 aprilie 2015
390
Avere la vedere

Adevărul: Primul funcţionar de stat care îşi declară ca...

Secretarul adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, vizat în câteva anchete ale Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), a inclus în declaraţia pe venit pentru anul 2012 şi cadourile de nuntă în valoare de 30 600 de dolari, primite împreună cu soţia sa.

22 iulie 2013
320
Interese la vedere

Firma surorii directorului de la achiziții publice a câ...

O firmă fondată de sora directorului Agenției Achiziții Publice (AAP) Viorel Moșneaga a câștigat în ultimii ani contracte cu statul în valoare de 35 de milioane de lei. Asta a constatat o echipă de reporteri ai Ziarului de Gardă și ai Centrului de Investigații Jurnalistice. Potrivit investigației publicate astăzi, firma «Aldos Grup» a fost fondată în anul 2005 de către sora lui Viorel Moșneaga, Diana Cotruța, care avea atunci 21 de ani, împreună cu un partener. De activitatea firmei s-ar ocupa însă fratele lor, Dan Moșneaga.

14 ianuarie 2016
358
Interese la vedere

La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rud...

După ce Moldova Curată a publicat, luna trecută, un material în care relata despre faptul că rude şi amici ai unor funcţionari publici din raionul Ungheni au vizitat Lituania, deplasarea fiind achitată din bani publici, câţiva cititori din Ungheni ne-au informat despre o altă vizită ale autorităţilor raionale în străinătate. Astfel, în vara anului trecut, o delegaţie din raionul Ungheni a vizitat acelaşi oraş lituanian, Moletai, grupul fiind constituit din zece persoane, inclusiv soţia şi cele două fiice ale preşedintelui raionului Ungheni, Iurie Toma. Demnitarul susţine că nu el a fost responsabil de selectarea participanţilor.

01 octombrie 2013
315