Igor Șarov despre decizia ANI privind conflictul de interese: „Am prezentat toate explicațiile pertinente pe acest subiect. Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”

Actualul rector al Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pe vremea când deținea funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Anume, în anul 2018, a făcut parte din grupul de lucru care a selectat firma fiului său drept câștigătoare a unui concurs de achiziții publice pentru editarea unei publicații. Drept urmare, Ministerul a semnat cu firma un contract de peste 850 de mii de lei, iar Igor Șarov este acuzat că nu a declarat acest conflict de interese. Asta a constatat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Solicitat de Moldova Curată, Igor Șarov a spus că preferă să nu comenteze decizia ANI, dar că va încerca să probeze în instanță că este nevinovat.
ANI s-a autosesizat în ianuarie 2021 pe baza faptelor expuse într-o investigație a portalului Moldova Curată, referitoare la concursurile de achiziții de manuale la MECC. Se menționa că firmei „Cartdidact”, fondată de Igor Șarov, dar condusă în prezent de fiul său, i-au fost atribuite contracte de editare a manualelor de istorie și de literatură universală în anul 2020, când Igor Șarov era deja ministru.
Potrivit actului de constatare emis de ANI, în cursul controlului, inspectorul de integritate a acumulat probe care arată că nu în perioada în care exercita funcția de ministru (anul 2020), ci mai devreme, în 2018, Igor Șarov a luat parte la adoptarea unor decizii în privința firmei fiului său. Anume, a condus grupul de lucru care, în două ședințe din luna aprilie 2018, a ales firma „Cartdidact” să editeze „Cartea Națională”. Suma contractului – 852 750 de lei. Astfel, Igor Șarov a semnat 4 acte fiind în conflict de interese – două procese-verbale și două ordine ale MECC care se refereau la această achiziție. Pentru inspectorii de integritate, Igor Șarov a spus că, de fapt, nu a participat la ședințele grupului de lucru, ci doar a semnat procesele-verbale, care i-au fost aduse pentru semnare post-factum.
Reacția lui Igor Șarov : „Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”
„Regret această decizie. Am prezentat toate explicațiile pertinente pe acest subiect. Din discuțiile aplicate cu mai mulți juriști calificați și notorii, sunt sigur că voi putea să-mi demonstrez nevinovăția și să o probez. Nu mă caracterizează să comentez deciziile primite. Cu părere de rău, va trebui să ne întâlnim în judecată”, a comentat Igor Șarov actul de constatare al ANI, solicitat de MoldovaCurata.md la 6 iulie 2021.
Igor Șarov este doctor în Istorie și autor de manuale școlare la disciplina „Istoria”. Între anii 2013 și 2017 a fost decan al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova, apoi a lucrat în Ministerul Educației Culturii și Cercetății, în funcțiile de secretar de stat, viceministru, iar între martie și noiembrie 2020 a exercitat funcția de ministru. La sfârșitul anului 2020 a fost ales rector al Universității de Stat din Moldova, funcție pe care o exercită în prezent.
Viorica Zaharia
Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Ziarul Naţional: Bogdan Zumbreanu a primit un cadou de...
Șeful Direcției urmărire penală din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Bogdan Zumbreanu, indică în declarația sa de avere, făcută publică pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate, că a primit în dar, cu ocazia căsătoriei care a avut loc în 2011, 292 de mii de lei.
Judecătorii demisionează ca să nu piardă indemnizațiile...
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a examinat în această săptămână 16 cereri de demisie depuse de judecători, cifra fiind un record absolut. Alte 14 cereri au fost depuse și acceptate de la începutul acestui an. Majoritatea magistraților care demisionează vor împlini în curând 65 de ani, care este plafonul de vârstă până la care un judecător se poate afla în funcție. Surse din cadrul CSM spun că motivul este un proiect de lege, adoptat vineri, 4 aprilie, în prima lectură, care schimbă modalitatea de calcul a pensiilor și indemnizațiilor unice pe care le primesc judecătorii atunci când pleacă onorabil din sistem. Dacă va fi votat și în lectura a doua, proiectul va reduce substanțial pensiile magistraților și indemnizația. Așa că cei care demisionează acum, chiar dacă majoritatea neagă acest lucru, vor să mai prindă vechea modalitate de calcul și să beneficieze de pensie mare, de câteva mii de lei.
(FOTO/VIDEO) Familia lui Igor Dodon utilizează trei aut...
Familia prezidențială circulă de mai mulți ani cu câteva automobile care nu se regăsesc, însă, în declarația de avere a șefului statului, Igor Dodon. Acestea au fost văzute de mai multe ori, în diferite perioade ale anului, oprind în fața casei sau intrând în curtea casei președintelui, care se găsește în sectorul Buiucani al capitalei și pentru a cărei achiziționare Igor Dodon a declarat anterior că a accesat un credit imobiliar. Președinția însă, solicitată de MoldovaCurata.md, nu recunoaște că șeful statului ar folosi alte mașini decât cele declarate oficial. MoldovaCurata.md a constatat că două dintre mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.
Fratele și sora au prejudiciat o întreprindere de stat...
Conflict de interese la Edineț. Directorul şi contabila întreprinderii municipale „Apă Canal” din Edineţ au fost condamnați de Curtea de Apel Bălți la 9 și, respectiv, 8 ani de închisoare, după ce au prejudiciat bugetul companiei cu aproape jumătate de milion de lei.
Aici așteptăm comentariul tău!