Iluminare stradală instalată cu bani germani, compromisă de administrarea defectuoasă a unui sat din Soroca

Investigații 10 noiembrie 2020 1491
Lămpile care au fost demontate acum stau în depozitul de la primăria din Tătărăuca Veche

O investiție de aproape un milion de lei în iluminatul stradal al unui sat din raionul Soroca, bani donați de contribuabilii germani, a fost redusă la zero după niște lucrări banale de schimbare a stâlpilorDupă ce timp de șase ani a avut lumină pe străzi, satul Tătărăuca Veche s-a cufundat din nou în beznă din cauza unei erori a autorităților locale. Întreprinderea care furnizează energie electrică a instalat stâlpi noi, iar becurile nu au mai fost puse la loc și stau acum în depozite. Primăria afirmă că are nevoie de alte 300 de mii de lei pentru a reinstala sistemul de iluminare.

„Minunea” a durat 6 ani

„Ia minune dumnezeiască!”, s-a mirat o localnică din comuna Tătărăuca Veche atunci când, cu șapte ani în urmă, la lansarea sistemului de iluminare stradală, becurile s-au aprins pentru prima dată. Era în iarna anului 2013, după sărbătorile de iarnă.

„Minunea” a fost adusă în sat prin intermediul unui proiect susținut de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Astfel, în cele șase localități ale comunei, adică în satele Decebal, Niorcani, Slobozia Nouă, Tătărăuca Nouă, Tătărăuca Veche și Tolocănești, cu o populație totală de 2200 de oameni, au fost instalate 350 de corpuri de iluminat, bazate pe tehnologia LED, care erau dirijate prin intermediul a 13 dispozitive de evidenţă a energiei electrice. Costul investiției pentru întreaga comună a fost de peste 3,4 milioane de lei. 

Spre deosebire de celelalte cinci sate din comună, care au lumină și azi, în satul Tătărăuca Veche „fericirea” a durat doar șase ani.

Pilonii din satul Tătărăuca Veche și acum sunt fără lămpi

Anul trecut, furnizorul de energie, SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord”, a schimbat pilonii și a scos cele 57 de lămpi eficiente energetic, apoi le-a abandonat în curțile oamenilor sau chiar în drum. Așadar, investiția de peste 800 de mii de lei din satul Tătărăuca Veche a fost compromisă.

În depozitul de la primărie stau lămpile nefuncționale

Lămpile, cu firele scoase, zac acum claie peste grămadă în depozitul de la Primărie și acasă la șeful întreprinderii municipale din localitate.

În depozitul Primăriei am găsit și un contor, dezinstalat și el atunci când s-au făcut lucrările.

„Eram printre primii în raion, dar și printre primii în republică, ne mândream și mergeam înspre civilizație, dar acum am dat înapoi... Împrejur deja satele au, dar noi nu avem lumină: dacă ne mai reținem undeva seara, e problematic”, spune cu regret unul dintre localnici, Grigore Prisăcari.

O altă locuitoare din Tătărăuca Veche, Silvia Vânaga, stă aproape de centrul satului și se plânge că îi este frică să iasă afară după ce se întunecă:

„E rău, rău, chiar și o căldare cu apă să o aduc seara mă tem... acum câte se întâmplă. Ei au spus că au primit proiectul să schimbe stâlpii și vor pune lumină. Când am dat întrebarea de ce nu este iluminare stradală, au spus că nu pot pune pe acești stâlpi, trebuie alții”.

Întrebată dacă ar putea achita suplimentar pentru instalare, ea răspunde că ar contribui cu bani, numai să fie lumină pe străzi.

De ce s-au stins luminile la Tătărăuca Veche?

Întrebată de ce un proiect de succes, cu care se mândrea întreg raionul și în care au fost investiți bani, a fost compromis, primara comunei, Ludmila Guțu, recunoaște că a fost o eroare a autorităților publice locale. În primăvara anului 2019, când ea exercita funcția de secretară a Consiliului local, la Primărie ar fi venit o notă informativă, prin care SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord” anunța că a decis să schimbe stâlpii. Ludmila Guțu spune că Primăria ar fi trebuit să semneze cu furnizorul de energie un acord prin care se angaja să restabilească lămpile după schimbarea pilonilor. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece primarul de atunci a mers în concediu imediat după sărbătorile pascale până în luna septembrie, iar după ce a revenit a început campania electorală. Fără un acord cu Primăria, furnizorul de energie a schimbat stâlpii, iar lămpile, cablurile și contoarele au fost abandonate în drum sau în curțile oamenilor.

Unii piloni din Tătărăuca Veche stau prăbușiți la pământ

Fost primar: „Problema trebuia rezolvată de către întreprinderea municipală” 

De cealaltă parte, fostul primar Liviu Raischi spune că aude pentru prima dată despre o astfel de notă informativă și că de fapt problema trebuia rezolvată de către întreprinderea municipală din localitate. El confirmă că anul trecut a revenit la serviciu după un concediu de câteva luni și că la întoarcere lămpile erau deja deconectate: „Să fi fost acel aviz de la Red Nord sau să nu fi fost, oricum pilonii erau ai lor, iar întreprinderea municipală trebuia să achite pentru serviciile de reinstalare a lămpilor. Atunci, la moment, eu nu eram pe loc și era tot dumneaei înlocuitoarea (Ludmila Guțu – n.r.), că eu am plecat în concediu, timp de patru luni am fost în concediu în Olanda”.

Înțelegere omenească

Gheorghe Cauș, șeful Întreprinderii municipale din Tătărauca Veche, spune că și contoarele au fost scoase de furnizorul de energie

La rândul său, șeful Întreprinderii municipale din Tătărauca Veche, Gheorghe Cauș, dă vina pe furnizorul de energie, deoarece nu a vrut „să se înțeleagă omenește” și să restabilească sistemul de iluminat stradal, după îngroparea stâlpilor.

„Noi am stat lângă dânșii două-trei zile, când au început lucrările din marginea satului. Le-am spus: „Hai, vă rugăm, hai faceți, instalați-le înapoi, noi vom da ajutor măcar ceva”, însă nimica”, spune funcționarul.

Vasilii Lungu, șeful Oficiului raional Dondușeni al SA „Rețelele Electrice de Distribuție Nord”, a explicat că a trimis la Primărie avizul despre schimbarea pilonilor, așa cum a procedat și cu alte localități, iar autoritatea locală din Tătărăuca Veche ar fi trebuit să încheie acel acord privind reinstalarea lămpilor.

Ludmila Guțu afirmă că, reieșind din calculele preliminare pe care le-a făcut Primăria, ar fi necesare 300 de mii de lei pentru reinstalarea lămpilor, a cablurilor și a contoarelor, bani care nu pot fi planificați nici în bugetul pentru anul viitor, întrucât nu au de unde să se acumuleze.

Primarul din Rudi: „Să cheltuiești de două ori bani pentru același lucru, cam nu-i gospodărește”

În prezent se schimbă stâlpii și în satul Rudi, localitate amplasată la o distanță de 20 de km de Tătărăuca Veche. Acolo însă, după ce a primit nota informativă de la furnizorul de energie, primarul Iurie Marian a semnat cu acesta un acord de reinstalare a lămpilor, lucru pe care trebuia să îl facă și Primăria Tătărăuca Veche.

„Diferența este în preîntâmpinare. În decembrie anul trecut, mi-am planificat niște surse financiare pentru a extinde iluminatul. Eu consider așa și cred că nu greșesc: să cheltuiești de două ori bani pentru același lucru, cam nu-i gospodărește”, spune primarul de la Rudi. „Red Nord anunță printr-o scrisoare oficială că vor să schimbe stâlpii. Și asta din motivul că la noi foarte mulți stâlpi sunt vechi, de lemn, iar conductorii sunt deschiși, fără izolare. Acum ei schimbă și conductorii și stâlpii, spre beneficiul cetățenilor”, mai explică alesul local.

Satul Tătărăuca Veche a rămas doar cu panoul, în loc de iluminare stradală

Un locuitor se oferă să reinstaleze lămpile pe cont propriu

Iurie Sârbu, un locuitor din Tătărăuca Veche, s-a mutat de curând aici, după ce a decis să renoveze casa părintească, situată la marginea satului. Nu prea știe cum arăta satul scăldat în lumină, dar spune că ar fi în stare să instaleze el însuși acele lămpi dacă i s-ar permite.

„Nu mă tem eu tare, dar trebuie lumină să fie. Merg noaptea străini, bat la poartă. Am câini buni, dar ei nu vor ajuta. Au schimbat stâlpii, lumina au scos-o și așa au și lăsat-o. Las să dea becurile de la primărie, că le pun eu pe stâlpi, dacă nu trebuie la nimeni. Eu trag lumină de la mine de acasă, de la contorul meu. Cine trebuie să plătească? Primăria? Lasă să plătească, primăria trebuie să aibă bani”, spune localnicul.

O altă săteancă, Lidia Nedelciuc, afirmă că Primăria este săracă și ar fi bine dacă banii pentru reinstalare ar fi alocați de autoritățile publice centrale:

„Primăria comunei nu cred să aibă sursele bănești care se cer, să facă față la toate acestea. Văd rezolvarea printr-un ajutor sau implicarea bugetului „de sus””.

Era un indicator că satul îi viu, dar acum e noapte

Unii săteni sunt gata să plătească eșalonat, odată cu factura lunară, și lucrările de reinstalare a lămpilor, dacă ar exista o astfel de posibilitate.

„Cred că fiecare cetățean ar fi de acord să plătească un procent oarecare, atunci când achităm factura pe lumină, numai să restabilim iluminarea. Să nu fi avut așa ceva înainte, poate că nici nu ne dădeam seama cât de bine e să avem. La ora 5.00 deja este târziu, fiecare ba vine de la serviciu, ba se duce după copii la grădiniță. Parcă și satul prinsese la viață. Cei mai bătrâni puteau să se ducă fără probleme la vecini. Era un indicator că satul îi viu, dar acum e noapte”, spune, cu regret, Rodica Dub.

Marginea satului Tătărăuca Veche

Primara Ludmila Guțu afirmă că de la oameni nu poate colecta bani, fiindcă nu are nici un argument legal să îi ceară. Ea susține însă că dacă în viitorul apropiat nu va găsi cele peste 300 de mii de lei necesare, va fi nevoită să caute alte proiecte și donatori care ar putea susține acest proiect.

Lilia Zaharia

Foto și video de Constantin Celac

Investigația a fost realizată în cadrul proiectului „Cartea neagră a risipei banilor publici în Republica Moldova 2020”, implementat de către Biroul pentru Romania și Republica Moldova al Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în țările Parteneriatului Estic și Rusia”. Părerile exprimate în investigație sunt exclusiv ale autorilor. Acestea nu reflectă obligatoriu opiniile finanțatorilor. Ediția tipărită a „Cărții negre a risipei banilor publici” va apărea la sfârșitul lunii noiembrie 2020.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
2402
2013-2018

Magistrați cu case de milioane

Cu venituri de circa zece mii de lei pe lună, mai toți judecătorii Curții Constituționale (CC) locuiesc în vile de sute de metri pătrați și țin în garaje mașini de lux. De cele mai multe ori, însă, proprietățile sunt înregistrate pe numele soțiilor sau ale soților.

29 aprilie 2013
616
2021

Lux pe patru roți. În pandemie, unele primării și consi...

O parte din aceste cumpărături fuseseră planificate în buget, altele însă au fost făcute din economii.

31 martie 2021
1926
2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
574