Încă un şef de la Interne cercetat de CNI

Avere la vedere 31 iulie 2013 1356
Vladimir Ţurcan, şef de Direcţie din cadrul MAI

După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.La 25 iulie curent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii funcţiilor, desfăşurând, în paralel cu activitatea de bază de muncă, activităţi de antreprenoriat în calitate de fondator şi administrator al unor companii. Comisia mai menţionează că funcţionarul a încălcat şi regimul declarării veniturilor şi proprietăţii. Potrivit actului de constatare emis de CNI, contrar statutului funcţiei deţinute şi obligaţiilor stabilite prin legislaţie, Vladimir Ţurcan nu a declarat calitatea sa de administrator a SRL ,,Elat-Constructor”, de asociat în cadrul SRL ,,Euro Metal” şi SRL ,,Tevas Grup”, precum şi de fondator al Organizaţiei ,,Împreună pentru Moldova”.

În documentul emis de CNI mai este menţionat faptul că funcţionarul nu a declarat nici venitul obţinut din deţinerea cotei-parţi în capitalul social al societăţilor comerciale SRL ,,Euro Metal” şi SRL ,,Tevas Grup”. ,,În acelaşi context, nu a declarat automobilul de model „Dacia Logan”, conturile bancare curente şi de card deţinute, un bun imobil deţinut în proprietate de feciorul acestuia care se află la întreţinerea sa. Astfel, a admis date false în declaraţiile depuse cu încălcarea termenilor prevăzuţi de legislaţie”, se arată în actul de constatare.

,,În actul de la CNI sunt aberaţii menite să mă discrediteze”

Şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI afirmă, însă, că toate faptele incluse în actul CNI sunt nişte aberaţii menite să îl discrediteze. ,,Comisia a dat dovadă de incorectitudine în procesul de examinare a declaraţiei mele. Casa pomenită în act este a feciorului meu care acum are 23 de ani, iar din acea locuinţă eu am plecat cu 17 ani în urmă. Cum puteam să o specific în declaraţie, dacă locuinţa nu este a mea?”, întreabă Vladimir Ţurcan. Funcţionarul susţine că nu a declarat venitul obţinut de la societăţile comerciale SRL ,,Euro Metal” şi SRL ,,Tevas Grup”, deoarece pe parcursul anului 2012 aceste firme nu şi-au desfăşurat activitatea.

Prejudiciul material va fi donat unei case de bătrâni sau de copii

Vladimir Ţurcan ameninţă CNI că o va acţiona în judecată pentru defăimare. ,,Neapărat voi merge în instanţă şi, dacă ştiu că am dreptate, cu siguranţă voi câştiga procesul. Voi cere despăgubiri materiale de la Comisie, iar prejudiciul pe care-l voi primi îl voi dona unei case de bătrâni sau de copii. După modul cum activează acum Comisia, ea trebuie să se numească Comisia Naţională de Dezintegritate”, spune supărat Vladimir Ţurcan.

Nu declară niciun imobil

Menţionăm că, potrivit declaraţiei de venituri şi proprietate pentru anul 2012, Vladimir Ţurcan a obţinut în această perioadă circa 183 de mii de lei, salariul de bază constituind 103 mii de lei, restul banilor fiind declaraţi la capitolul venituri obţinute din alte surse legale precum pensii, burse sau indemnizaţii. Vladimir Ţurcan nu declară niciun bun imobil, în schimb notează că este posesorul unui autoturism de modelul „Toyota”, fabricat în anul 2006 şi cumpărat în 2007. Maşina valorează, potrivit declaraţiei, 455 de mii de lei.
Declaraţia de avere pentru anul 2012 a fost completată de Vladimir Ţurcan la începutul lunii aprilie curent, în timp ce cadrul legislativ prevede ca acest document să fie completat de către persoanele cu funcţii de răspundere până la 31 martie.


Lilia Zaharia
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Milionarii cu robe

Salariile modeste pe care le ridică judecătorii contrastează izbitor cu vilele luxoase și limuzinele pe care le au și le conduc aceștia. Presa a scris în ultimul timp despre mai mulți magistrați care, deși indică venituri anuale de câteva zeci de mii de lei, dețin în proprietate case și mașini de milioane. Cu toate acestea, deocamdată niciunul dintre ei nu a fost sancționat pentru că averile lor nu corespund veniturilor obținute. Comisia Națională de Integritate afirmă că astfel de cazuri sunt greu de demonstrat.

10 iunie 2013
1169
Avere la vedere

Funcționarii care nu și-au prezentat declarațiile de av...

Funcționarii care nu și-au declarat averile vor răspunde în fața instanței. Comisia Națională de Integritate a acționat în judecată 80 de funcționari care nu și-au prezentat declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de legislație. În listă sunt incluși primari, viceprimari, directori de școli și de spitale din întreaga republică, dar și aleșii locali din Găgăuzia în frunte cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

18 iunie 2013
913
Avere la vedere

Magistrat cu Mercedes pe datorie

Anatolie Ţurcanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a împrumutat 200 de mii de lei ca să-şi cumpere un Mercedes. Magistratul susţine că a luat banii de la sora sa care locuieşte de mai mulţi ani în Israel.

17 martie 2015
1138
Avere la vedere

Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.

11 noiembrie 2013
1210
Avere la vedere

O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecători...

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel. 

06 mai 2016
1200
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
924