Încă un şef de la Interne cercetat de CNI

Avere la vedere 31 iulie 2013 157
Vladimir Ţurcan, şef de Direcţie din cadrul MAI

După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.La 25 iulie curent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii funcţiilor, desfăşurând, în paralel cu activitatea de bază de muncă, activităţi de antreprenoriat în calitate de fondator şi administrator al unor companii. Comisia mai menţionează că funcţionarul a încălcat şi regimul declarării veniturilor şi proprietăţii. Potrivit actului de constatare emis de CNI, contrar statutului funcţiei deţinute şi obligaţiilor stabilite prin legislaţie, Vladimir Ţurcan nu a declarat calitatea sa de administrator a SRL ,,Elat-Constructor”, de asociat în cadrul SRL ,,Euro Metal” şi SRL ,,Tevas Grup”, precum şi de fondator al Organizaţiei ,,Împreună pentru Moldova”.

În documentul emis de CNI mai este menţionat faptul că funcţionarul nu a declarat nici venitul obţinut din deţinerea cotei-parţi în capitalul social al societăţilor comerciale SRL ,,Euro Metal” şi SRL ,,Tevas Grup”. ,,În acelaşi context, nu a declarat automobilul de model „Dacia Logan”, conturile bancare curente şi de card deţinute, un bun imobil deţinut în proprietate de feciorul acestuia care se află la întreţinerea sa. Astfel, a admis date false în declaraţiile depuse cu încălcarea termenilor prevăzuţi de legislaţie”, se arată în actul de constatare.

,,În actul de la CNI sunt aberaţii menite să mă discrediteze”

Şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI afirmă, însă, că toate faptele incluse în actul CNI sunt nişte aberaţii menite să îl discrediteze. ,,Comisia a dat dovadă de incorectitudine în procesul de examinare a declaraţiei mele. Casa pomenită în act este a feciorului meu care acum are 23 de ani, iar din acea locuinţă eu am plecat cu 17 ani în urmă. Cum puteam să o specific în declaraţie, dacă locuinţa nu este a mea?”, întreabă Vladimir Ţurcan. Funcţionarul susţine că nu a declarat venitul obţinut de la societăţile comerciale SRL ,,Euro Metal” şi SRL ,,Tevas Grup”, deoarece pe parcursul anului 2012 aceste firme nu şi-au desfăşurat activitatea.

Prejudiciul material va fi donat unei case de bătrâni sau de copii

Vladimir Ţurcan ameninţă CNI că o va acţiona în judecată pentru defăimare. ,,Neapărat voi merge în instanţă şi, dacă ştiu că am dreptate, cu siguranţă voi câştiga procesul. Voi cere despăgubiri materiale de la Comisie, iar prejudiciul pe care-l voi primi îl voi dona unei case de bătrâni sau de copii. După modul cum activează acum Comisia, ea trebuie să se numească Comisia Naţională de Dezintegritate”, spune supărat Vladimir Ţurcan.

Nu declară niciun imobil

Menţionăm că, potrivit declaraţiei de venituri şi proprietate pentru anul 2012, Vladimir Ţurcan a obţinut în această perioadă circa 183 de mii de lei, salariul de bază constituind 103 mii de lei, restul banilor fiind declaraţi la capitolul venituri obţinute din alte surse legale precum pensii, burse sau indemnizaţii. Vladimir Ţurcan nu declară niciun bun imobil, în schimb notează că este posesorul unui autoturism de modelul „Toyota”, fabricat în anul 2006 şi cumpărat în 2007. Maşina valorează, potrivit declaraţiei, 455 de mii de lei.
Declaraţia de avere pentru anul 2012 a fost completată de Vladimir Ţurcan la începutul lunii aprilie curent, în timp ce cadrul legislativ prevede ca acest document să fie completat de către persoanele cu funcţii de răspundere până la 31 martie.


Lilia Zaharia
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
149
Avere la vedere

Familia deputatului Nicolae Juravschi – al treilea an m...

Din anul 2015, familia deputatului democrat Nicolae Juravschi înregistrează venituri ce depășesc un milion de lei. Dacă în anul 2016 familia câștiga lunar peste 143 de mii de lei, anul trecut a fost unul și mai bănos pentru soții Juravschi. Aceștia au avut un venit anual de peste două milioane de lei, ceea ce, împărțit la 12 luni, ar însemna circa 167 de mii de lei lunar.

18 mai 2018
223
Avere la vedere

Funcționară al cărei dosar a fost trimis de CNI la Proc...

”Mă ofer să fac voluntariat la Ungheni ca să explic pentru funcționarii publici cum trebuie să completeze corect declarațiile de venituri și proprietăți”, a spus Iulia Chirilov, specialist principal la Oficiul Teritorial Ungheni al Cancelariei de Stat, după ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru fals în declarația de avere. Iulia Chirilov nu a inclus în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2013 o serie de bunuri și conturi bancare. Ea susține că a făcut-o din neștiință și nu din rea-credință.

03 aprilie 2015
147
Avere la vedere

Ministrul de Interne și-a ascuns în 2011 veniturile

Ministrul în exercițiu al Afacerilor Interne, Dorin Recean, a ascuns în declarația de avere pentru anul 2011 conturi bancare deschise la mai multe bănci.

29 aprilie 2013
146
Avere la vedere

Vicepreședintele CEC își ascunde averile

De doi ani încoace, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Ștefan Urâtu, „uită” să indice în declarația sa de avere o casă din Chișinău înregistrată pe numele soției sale.

14 iunie 2013
144
Avere la vedere

Deputații și miniștrii, la control

Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.

19 septembrie 2013
148