Interese cu „tensiune înaltă”

Arhiva 11 martie 2014 1242
Mihail Stratan, directorul AEE.

O firmă fondată de Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) a câştigat o licitaţie publică de achiziţionare a echipamentului energetic, în valoare de peste 44 mii de euro, destinat AEE. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Directorul Agenţiei a contestat actul CNI în judecată, calificându-l drept „aberaţie”.La 7 martie 2013, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) au anunţat o licitaţie publică de achiziţionare a unui set de echipament pentru audit energetic destinat Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. La acest concurs public au participat patru SRL-uri: „Lokmera”, „Esco Voltaj”, „Sarco Service” şi „DI & Trade”.

Oferta cu cel mai mic preţ a fost descalificată

Deşi SRL „Lokmera” a oferit cel mai mic preţ, câştigător nu a fost ales acest agent economic, ci firma SRL „Esco Voltaj”, al cărui fondator şi asociat unic este Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică. „Da, firma pe care o conduc a dat preţul cel mai mic, circa 450 de mii de lei, însă oferta a fost descalificată, deşi am prezentat toate actele cerute în caietul de sarcini. Am contestat rezultatele, însă fără nici un răspuns pozitiv”, afirmă Nicolai Iasîbaş, directorul firmei „Lokmera”.

La rândul său, Denis Gudumac, specialist în achiziții publice de la ADR Nord, susţine că agentul economic care a oferit cel mai mic preţ nu a îndeplinit toate condiţiile impuse de organizatori. „Oferta cu cel mai mic preț depusă de SRL „Lokmera” a fost descalificată pentru neprezentarea garanției ofertei la termen, omiterea unei poziții din lista bunurilor, neprezentarea pașapoartelor tehnice și a certificatelor de conformitate. Din această cauză, a fost selectată următoarea ofertă după preț care a corespuns tuturor cerințelor documentației de licitație, cea a operatorului economic SRL „Esco Voltaj”, susţine Denis Gudumac, membrul grupului de lucru din cadrului acelei licitaţii publice. Menţionăm că în caietul de sarcini al concursului se menţionează că: „ofertantul depune o declaraţie referitor la faptul că acesta nu este în conflict de interes privind participarea lui la licitaţie, şi anume că nu este asociat şi nici nu a fost asociat în trecut, în mod direct sau indirect, cu vreun consultant sau altă entitate care a pregătit specificaţiile şi alte documente aferente acestei licitaţii”. Firma SRL „Esco Voltaj”, fondată de Mihail Stratan, a furnizat pentru AEE echipament energetic în valoare de 44 196 Euro sau 706 300,6956 lei cu TVA cota zero.

Verdictul CNI: conflict de interese, incompatibilitate de funcţii şi nedeclararea mai multor bunuri

La 28 februarie curent, CNI a emis un act de constatare, potrivit căruia Mihai Stratan a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, atunci când firma fondată de el a participat la un concurs public de achiziţionare a echipamentului energetic destinat instituţiei pe care o conduce. Totodată, Mihail Stratan este bănuit că deţine funcția de administrator al unei societăți comerciale, concomitent cu funcția de director al Agenției pentru Eficiență Energetică, aceste două poziţii fiind incompatibile.

În timpul cercetării, CNI a mai constatat că directorul AEE nu şi-a declarat două imobile (un apartament și un teren), şase conturi bancare şi mai multe acțiuni în diverse societăți comerciale.

Mihail Stratan a declarat pentru Moldova Curată că nu este de acord cu decizia CNI care invocă încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. „Am contestat deja acest act în judecată, deoarece informaţia apărută este o aberaţie”, susţine directorul AEE.

Menţionăm că potrivit declaraţiei de interese personale, Mihail Stratan este asociat în şase firme, la trei dintre ele: „Omni Invest”, „Ergo Casa” şi „Esco Voltaj” fiind singurul asociat, deţinând 100% din acţiuni.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Oleg Sîrbu

Integritatea în activitatea politică

09 februarie 2019
1225
Arhiva

La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi...

Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.

14 aprilie 2016
1014
Arhiva

Profil candidat: Larisa Ungurean

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
1110
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

Ce trebuie să întreprindem în cazul în care o instituți...

Întrebare: La 4 octombrie a.c., Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociației Presei Independente (API) informații despre firmele care au prestat servicii de construcție, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poștale din țară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016. Deja a trecut mai mult de o lună de la emiterea hotărârii CSJ, iar Î.S. „Poșta Moldovei” așa și nu a oferit informația solicitată. Ce trebuie să mai întreprindă API pentru a determina entitatea respectivă să se conformeze deciziei CSJ?

07 noiembrie 2017
1188
Arhiva

Un membru al Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, sus...

Timp de patru luni, Olga Dorul, fostă membră a Colegiului Disciplinar (CD) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a deţinut concomitent două funcţii. CSM a decis că aceasta, fiind membră a CD din partea societăţii civile, dar şi şefă de cabinet a ministrului de Interne, a admis o incompatibilitate de funcţii. Pentru această abatere, Olgăi Dorul i-a fost retrasă calitatea de membru al Colegiului Disciplinar. Aceasta însă a contestat decizia, argumentând că legislaţia nu impune restricţii membrilor CD.

21 octombrie 2015
1305
Arhiva

Încă o tergiversare! Nu a fost aleasă conducerea Autori...

Nici în ședința de astăzi, 31 iulie 2017, nu a fost ales președintele și vicepreședintele ANI. Din cei patru candidați înscriși în concurs, membrii Consiliului de Integritate din cadrul ANI au stabilit că doar dosarul lui Victor Strătilă a fost complet. Concursul a fost prejungit cu zece zile.

31 iulie 2017
992