Interese cu „tensiune înaltă”

Arhiva 11 martie 2014 1263
Mihail Stratan, directorul AEE.

O firmă fondată de Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică (AEE) a câştigat o licitaţie publică de achiziţionare a echipamentului energetic, în valoare de peste 44 mii de euro, destinat AEE. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Directorul Agenţiei a contestat actul CNI în judecată, calificându-l drept „aberaţie”.



La 7 martie 2013, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) şi Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ) au anunţat o licitaţie publică de achiziţionare a unui set de echipament pentru audit energetic destinat Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. La acest concurs public au participat patru SRL-uri: „Lokmera”, „Esco Voltaj”, „Sarco Service” şi „DI & Trade”.

Oferta cu cel mai mic preţ a fost descalificată

Deşi SRL „Lokmera” a oferit cel mai mic preţ, câştigător nu a fost ales acest agent economic, ci firma SRL „Esco Voltaj”, al cărui fondator şi asociat unic este Mihail Stratan, directorul Agenției pentru Eficiență Energetică. „Da, firma pe care o conduc a dat preţul cel mai mic, circa 450 de mii de lei, însă oferta a fost descalificată, deşi am prezentat toate actele cerute în caietul de sarcini. Am contestat rezultatele, însă fără nici un răspuns pozitiv”, afirmă Nicolai Iasîbaş, directorul firmei „Lokmera”.

La rândul său, Denis Gudumac, specialist în achiziții publice de la ADR Nord, susţine că agentul economic care a oferit cel mai mic preţ nu a îndeplinit toate condiţiile impuse de organizatori. „Oferta cu cel mai mic preț depusă de SRL „Lokmera” a fost descalificată pentru neprezentarea garanției ofertei la termen, omiterea unei poziții din lista bunurilor, neprezentarea pașapoartelor tehnice și a certificatelor de conformitate. Din această cauză, a fost selectată următoarea ofertă după preț care a corespuns tuturor cerințelor documentației de licitație, cea a operatorului economic SRL „Esco Voltaj”, susţine Denis Gudumac, membrul grupului de lucru din cadrului acelei licitaţii publice. Menţionăm că în caietul de sarcini al concursului se menţionează că: „ofertantul depune o declaraţie referitor la faptul că acesta nu este în conflict de interes privind participarea lui la licitaţie, şi anume că nu este asociat şi nici nu a fost asociat în trecut, în mod direct sau indirect, cu vreun consultant sau altă entitate care a pregătit specificaţiile şi alte documente aferente acestei licitaţii”. Firma SRL „Esco Voltaj”, fondată de Mihail Stratan, a furnizat pentru AEE echipament energetic în valoare de 44 196 Euro sau 706 300,6956 lei cu TVA cota zero.

Verdictul CNI: conflict de interese, incompatibilitate de funcţii şi nedeclararea mai multor bunuri

La 28 februarie curent, CNI a emis un act de constatare, potrivit căruia Mihai Stratan a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, atunci când firma fondată de el a participat la un concurs public de achiziţionare a echipamentului energetic destinat instituţiei pe care o conduce. Totodată, Mihail Stratan este bănuit că deţine funcția de administrator al unei societăți comerciale, concomitent cu funcția de director al Agenției pentru Eficiență Energetică, aceste două poziţii fiind incompatibile.

În timpul cercetării, CNI a mai constatat că directorul AEE nu şi-a declarat două imobile (un apartament și un teren), şase conturi bancare şi mai multe acțiuni în diverse societăți comerciale.

Mihail Stratan a declarat pentru Moldova Curată că nu este de acord cu decizia CNI care invocă încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. „Am contestat deja acest act în judecată, deoarece informaţia apărută este o aberaţie”, susţine directorul AEE.

Menţionăm că potrivit declaraţiei de interese personale, Mihail Stratan este asociat în şase firme, la trei dintre ele: „Omni Invest”, „Ergo Casa” şi „Esco Voltaj” fiind singurul asociat, deţinând 100% din acţiuni.


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ana Dabija: „Nu avem tortură în penitenciare. Sunt doar...

Directorul Departamentului  Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija  susține că tortura nu reprezintă un fenomen în cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.

03 februarie 2014
961
Arhiva

Director de programe Transparency International Ucraina...

Viktor Nestulia, director de programe Transparency International Ucraina, a explicat în cadrul unui interviu pentru portalul Moldova Curată cum funcționează sistemul electronic de achiziții publice din țara sa, renumitul ProZorro, și cum s-a reușit economisirea unui miliard de euro odată cu implementarea lui. Un sistem similar este testat în prezent și în Republica Moldova, iar expertul ucrainean explică ce măsuri mai trebuie să aplice autoritățile de la Chișinău. În opinia lui, pe lângă un sistem transparent în domeniul achizițiilor publice, este important ca instituțiile de drept să fie eficiente.

12 septembrie 2017
688
Arhiva

Un consilier al lui Igor Dodon a fost numit în funcție,...

Consilierul președintelui Igor Dodon pentru relații interetnice, Serghei Mișin, numit în funcție acum 4 luni, este, în prezent, subiectul unei cauze penale pornite de Procuratura Anticorupție, după ce o fostă clientă care l-a angajat ca avocat, l-a acuzat că a mințit-o timp de doi ani și jumătate. O investigație publicată vineri de Ziarul de Gardă arată că Serghei Mișin și-ar fi mințit clienta despre existența unui litigiu în instanță și despre pronunțarea unor hotărâri judecătorești în favoarea sa. Până la urmă, el i-a restituit banii pentru pretinsele servicii (15 mii de lei), dar femeia a ratat termenele de adresare în judecată și astfel a pierdut, practic, banii pe care i-a investit în construcția unui apartament.

03 mai 2019
1094
Arhiva

Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.

19 martie 2015
861
Arhiva

(Ne)cunoscuţii din Parlament

 - CV-urile actualilor deputaţi?  

16 martie 2015
892
Arhiva

Președintele raionului Florești este cercetat penal: ”N...

17 octombrie 2015
841