Interese.md, un instrument pentru jurnalişti şi membrii Comisiei Naţionale de Integritate

Arhiva 22 noiembrie 2014 1130

Juriştii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au lansat un portal în care au adunat la un loc mii de documente ce vizează oficialii şi funcţionarii din Republica Moldova, de la proclamarea independenţei până în prezent. La un click distanţă, oricine  poate afla parcursul politic sau profesional al unui demnitar, iar prin încrucişarea informaţiilor, poate face conexiuni pentru a-i afla interesele de-a lungul carierei. Baza de date, susţin autorii proiectului, va fi un instrument util atât pentru jurnalişti, cât şi pentru membrii Comisiei Naţionale de Integritate.Documentele publicate pe site-ul interese.md vizează preşedinţii ţării, deputaţii, membrii cabinetelor de Guvern, aleşii locali, oficialii de la Curtea de Conturi, magistraţii Curţii Constituţionale, procurorii generali, judecătorii şi autorităţile publice centrale.

Bunăoară, setul de date de la compartimentul „Preşedinte” conţine numele, poza şi profilul tuturor preşedinţilor Republicii Moldova, de proclamarea independenţei. Profilul demnitarului include, între altele, perioada deţinerii funcţiei, sigla partidului al cărui membru este, date biografice, declaraţiile cu privire la venit şi proprietate şi declaraţiile de interese personale, informaţii cu privire la participarea în alegeri.

Lângă numele şi fotografia fiecărei persoane există compartimentul conexiuni confirmate şi posibile. „Conexiunile au fost confirmate de către administratorul site-ului în cazul în care a avut certitudinea că acestea se referă la un anumit oficial. În conexiuni sunt indicate comisiile, grupurile de lucru, comitetele în componența cărora figurează numele lui. La fel, apar şi hotărârile Curţii de Conturi şi hotărârile Curţii Europene pentru Drepturile Omului, unde este vizat, proiectele de legi promovate, precum şi, după caz, expertiza coruptibilităţii a proiectului de lege respectiv”, a explicat Mariana Kalughin, care a coordonat acest proiect.

La modul practic, informaţia stocată pe interese.md presupune vrafuri de documente, susţin juriştii.

„Am adunat extrem de multă informaţie care poate fi găsită în diverse surse oficiale, dar care niciodată n-a fost sistematizată. Ceea ce am făcut noi este o premieră. Am încercat să creăm un instrument util pentru jurnalişti şi membrii CNI, unde căutarea datelor să fie cât mai facilă”, a spus Galina Bostan, directorul CAPC.

„Atunci când suntem sesizaţi, site-ul va deveni util pentru a aduce mai multe argumente în unele cazuri şi pentru a verifica dacă anumite interese au dus la conflicte de interese”, a accentuat Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI.

Anastasia NaniPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primarul care a vândut un teren public nepotului său a...

Primarul satului Racovăț, raionul Soroca, Mihail Mitrofan, despre care Moldova Curată a scris că a vândut, prin licitație, un teren cu o suprafață de 20 de hectare nepotului său, aflându-se în conflict de interese, a fost condamnat de Judecătoria Soroca la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu și fals în acte publice. Anunțul vine de la Procuratura Generală, care susține că între timp s-au descoperit și alte încălcări de lege la încheierea acelei tranzacții. 

23 martie 2016
769
Arhiva

Miniștri cu firme de la PDM: Pavel Filip, Vladimir Botn...

Ministrul democrat Pavel Filip pare să fie sprijinit masiv de angajaţii din întreprinderile de stat subordonate ministerului pe care îl conduce, întrucât aproape 200 de angajaţi la ”Registru” au făcut donaţii de mii de lei în campania electorală a PDM. El însuși nu a donat nimic, deși are de unde, judecând după declarația de avere. Un alt ministru democrat, Vasile Botnari, are și el acumulate ceva bunuri, în afară de locuință. Victor Osipov este un reprezentant al PDM care revine în Guvern și care, la fel ca primii doi, are cote părți în mai multe firme, în special din domeniul media.

06 martie 2015
1258
Arhiva

A scăpat de sancţiuni, chiar dacă a uitat să declare un...

După alegerile locale din vara anului curent, Ion Ciontoloi (PLDM) a fost ales preşedinte de raion pentru al treilea mandat. Asta chiar dacă jumătate de an mai devreme Comisia Naţională de Integritate a constatat că Ciontoloi a omis din declaraţia de venituri pentru 2013 un teren, un cont bancar şi două întreprinderi în care soţia sa deţinea cote-părţi a câte 50%.

05 decembrie 2015
1192
Arhiva

Profil candidat: Vasile Grădinaru

Integritatea în activitate politică

04 februarie 2019
2898
Arhiva

Leova: președinte de raion fără declarație de avere pub...

Raionul Leova riscă să rămână fără președinte. Alegerea liberal-democratului Ion Gudumac, votat în această vară fără a fi creată o majoritate în Consiliul Raional, a fost contestată în instanță de reprezentanții Partidului Democrat (PDM), în frunte cu Efrosinia Grețu, fosta președintă de raion. Procesul este în prezent pe rol la Judecătoria Leova.

28 noiembrie 2015
1235
Arhiva

Eficientizarea controlului intereselor, veniturilor şi...

Concluzie // CNI riscă să rateze realizarea misiunii sale instituţionale

23 decembrie 2013
998