Interese.md, un instrument pentru jurnalişti şi membrii Comisiei Naţionale de Integritate
Juriştii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au lansat un portal în care au adunat la un loc mii de documente ce vizează oficialii şi funcţionarii din Republica Moldova, de la proclamarea independenţei până în prezent. La un click distanţă, oricine poate afla parcursul politic sau profesional al unui demnitar, iar prin încrucişarea informaţiilor, poate face conexiuni pentru a-i afla interesele de-a lungul carierei. Baza de date, susţin autorii proiectului, va fi un instrument util atât pentru jurnalişti, cât şi pentru membrii Comisiei Naţionale de Integritate.
Documentele publicate pe site-ul interese.md vizează preşedinţii ţării, deputaţii, membrii cabinetelor de Guvern, aleşii locali, oficialii de la Curtea de Conturi, magistraţii Curţii Constituţionale, procurorii generali, judecătorii şi autorităţile publice centrale.
Bunăoară, setul de date de la compartimentul „Preşedinte” conţine numele, poza şi profilul tuturor preşedinţilor Republicii Moldova, de proclamarea independenţei. Profilul demnitarului include, între altele, perioada deţinerii funcţiei, sigla partidului al cărui membru este, date biografice, declaraţiile cu privire la venit şi proprietate şi declaraţiile de interese personale, informaţii cu privire la participarea în alegeri.
Lângă numele şi fotografia fiecărei persoane există compartimentul conexiuni confirmate şi posibile. „Conexiunile au fost confirmate de către administratorul site-ului în cazul în care a avut certitudinea că acestea se referă la un anumit oficial. În conexiuni sunt indicate comisiile, grupurile de lucru, comitetele în componența cărora figurează numele lui. La fel, apar şi hotărârile Curţii de Conturi şi hotărârile Curţii Europene pentru Drepturile Omului, unde este vizat, proiectele de legi promovate, precum şi, după caz, expertiza coruptibilităţii a proiectului de lege respectiv”, a explicat Mariana Kalughin, care a coordonat acest proiect.
La modul practic, informaţia stocată pe interese.md presupune vrafuri de documente, susţin juriştii.
„Am adunat extrem de multă informaţie care poate fi găsită în diverse surse oficiale, dar care niciodată n-a fost sistematizată. Ceea ce am făcut noi este o premieră. Am încercat să creăm un instrument util pentru jurnalişti şi membrii CNI, unde căutarea datelor să fie cât mai facilă”, a spus Galina Bostan, directorul CAPC.
„Atunci când suntem sesizaţi, site-ul va deveni util pentru a aduce mai multe argumente în unele cazuri şi pentru a verifica dacă anumite interese au dus la conflicte de interese”, a accentuat Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI.
Anastasia Nani
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
IP Căpitănia Portului Giurgiulești ne îngrădește accesu...
Întrebare: Sunt reprezentant al unei organizații neguvernamentale în domeniul anticorupție. În baza Legii privind accesul la informație, am solicitat Căpităniei Portului Giurgiulești să includă organizația pe care o reprezint în lista părților interesate în procesul de consultare publică în cadrul Căpităniei și să ne prezinte următoarele informații: numele, prenumele, funcția și numărul de contact ale persoanei responsabile de procesul decizional în cadrul IP Căpitănia Portului Giurgiulești; să ne informeze despre organizarea consultărilor publice și a ședințelor publice, despre modalități de depunere a recomandărilor, dar și despre locul unde cetățenii se pot informa referitor la proiectele de decizie etc.
Ziarul de Gardă: Palatul şi relaţiile unei judecătoare...
Judecătoarea Tamara Chişca-Doneva de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) şi soţul ei, Vasile Chişca, inspector principal la Vama Leuşeni, locuiesc într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată la 7- 8 milioane de lei. Împreună, ei mai deţin nouă terenuri, un automobil Hyundai Santa Fe, un Mercedes E 220 şi bonuri patrimoniale într-o societate pe acţiuni. Totodată, membrii familiei Chişca figurează în calitate de persoane afiliate în mai multe rapoarte ale BC Victoriabank prin intermediul unei firme, iar potrivit paginii web a unei companii germane, specializate în comercializarea hranei pentru câini şi pisici, pe adresa unde locuieşte magistrata este înregistrată o firmă din R. Moldova, reprezentantă a companiei germane „Happy Dog” („Câine fericit”).
Socru şi ginere la primăria din Bârnova
Primarul satului Bârnova din raionul Ocniţa activează într-o instituţie cu ginerele său, care este secretar al consiliului local. Deşi experţii anticorupţie afirmă că ambii încalcă regimul juridic al conflictului de interese, socrul fiind persoană cu funcţie de demnitate publică, iar ginerele - funcţionar public, alesul local respinge aceste argumente. Valeriu Scutelnic motivează că atunci când a fost angajat la primărie, secretarul consiliului nu îi era ginere. Pentru comparaţie, în România, un primar aflat într-o situaţie similară, a ajuns să fie condamnat.
Ghenadi Mitriuc, un fidel donator al socialiștilor,...
După câteva încercări de a ajunge primar al municipiului Ungheni, Ghenadi Mitriuc, membru al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), a devenit președinte al raionului Ungheni. El este cunoscut opiniei publice pentru donațiile mari pe care le-a făcut partidului său, dar și pentru că deține cetățenia statului român, deși a blamat de mai multe ori România.
Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA
La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.
Aici așteptăm comentariul tău!