Interese.md, un instrument pentru jurnalişti şi membrii Comisiei Naţionale de Integritate

Arhiva 22 noiembrie 2014 55

Juriştii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au lansat un portal în care au adunat la un loc mii de documente ce vizează oficialii şi funcţionarii din Republica Moldova, de la proclamarea independenţei până în prezent. La un click distanţă, oricine  poate afla parcursul politic sau profesional al unui demnitar, iar prin încrucişarea informaţiilor, poate face conexiuni pentru a-i afla interesele de-a lungul carierei. Baza de date, susţin autorii proiectului, va fi un instrument util atât pentru jurnalişti, cât şi pentru membrii Comisiei Naţionale de Integritate.Documentele publicate pe site-ul interese.md vizează preşedinţii ţării, deputaţii, membrii cabinetelor de Guvern, aleşii locali, oficialii de la Curtea de Conturi, magistraţii Curţii Constituţionale, procurorii generali, judecătorii şi autorităţile publice centrale.

Bunăoară, setul de date de la compartimentul „Preşedinte” conţine numele, poza şi profilul tuturor preşedinţilor Republicii Moldova, de proclamarea independenţei. Profilul demnitarului include, între altele, perioada deţinerii funcţiei, sigla partidului al cărui membru este, date biografice, declaraţiile cu privire la venit şi proprietate şi declaraţiile de interese personale, informaţii cu privire la participarea în alegeri.

Lângă numele şi fotografia fiecărei persoane există compartimentul conexiuni confirmate şi posibile. „Conexiunile au fost confirmate de către administratorul site-ului în cazul în care a avut certitudinea că acestea se referă la un anumit oficial. În conexiuni sunt indicate comisiile, grupurile de lucru, comitetele în componența cărora figurează numele lui. La fel, apar şi hotărârile Curţii de Conturi şi hotărârile Curţii Europene pentru Drepturile Omului, unde este vizat, proiectele de legi promovate, precum şi, după caz, expertiza coruptibilităţii a proiectului de lege respectiv”, a explicat Mariana Kalughin, care a coordonat acest proiect.

La modul practic, informaţia stocată pe interese.md presupune vrafuri de documente, susţin juriştii.

„Am adunat extrem de multă informaţie care poate fi găsită în diverse surse oficiale, dar care niciodată n-a fost sistematizată. Ceea ce am făcut noi este o premieră. Am încercat să creăm un instrument util pentru jurnalişti şi membrii CNI, unde căutarea datelor să fie cât mai facilă”, a spus Galina Bostan, directorul CAPC.

„Atunci când suntem sesizaţi, site-ul va deveni util pentru a aduce mai multe argumente în unele cazuri şi pentru a verifica dacă anumite interese au dus la conflicte de interese”, a accentuat Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI.

Anastasia Nani


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
43
Arhiva

Primele declaraţii de avere şi interese pentru anul 201...

Procesarea declaraţiilor de avere şi de interese personale pentru anul 2013 a început la 16 iunie. Astfel primele cinci mii de declaraţii ar putea fi publicate pe site-ul CNI deja săptămâna viitoare.

17 iunie 2014
65
Arhiva

Profil candidat: Iurie Țap

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
70
Arhiva

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de l...

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, ne-a spus jurista Intrepinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc spune că a aflat de la noi despre aceste datorii.

14 octombrie 2019
98
Arhiva

Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișină...

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.

05 septembrie 2013
62
Arhiva

Președintele raionului Basarabeasca: cu 11 clase absolv...

Raionul Basarabeasca este condus de un tânăr în vârstă de 28 de ani, socialistul Piotr Pușcari, care a absolvit doar 11 clase și nu are o profesie. Pușcari spune că urmează să se înscrie pentru a susține bacalaureatul, chiar dacă afirmă că lipsa studiilor nu are nicio importanță în munca sa: ”Important e să fii un manager bun și oamenii să simtă rezultatele”.

25 noiembrie 2015
46