INTERVIU// Alina Mungiu–Pippidi: ”Corupția din Republica Moldova a atins acel punct în care te întrebi dacă democrația mai poate supraviețui”

Arhiva 1 octombrie 2018 857
Alina Mungiu-Pippidi

Corupția sistemică, așa cum este în Republica Moldova, nu poate fi combătută doar prin adoptatea unor legi și instituirea unor structuri anticorupție, susține politologul din România Alina Mungiu-Pippidi, expertă în politici publice, buna guvernare, lupta anticorupție și democratizare, autoare a volumului ”În căutarea bunei guvernări: Cum au scăpat alte ţări de corupţie?”.



”În țări în care nu este domnia legii, te apuci să te lupți cu corupția prin legi. Ce, ești nebun? Mai întâi trebuie să faci cu totul altceva – trebuie să te asiguri că legea e egală pentru toți în țara respectivă”, a subliniat experta în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

Ea a remarcat că din 200 de țări analizate în cartea sa, numai 7 au reușit să lupte eficient împotriva corupției, iar măsurile luate au fost, în primul rând, legate de promovarea după merite în funcții în instituțile statului. În Republica Moldova, corupția este și o consecință negativă a așezării ei geografice, observă Alina Mungiu–Pippidi. ”Moldova este practic folosită de grupuri de crimă organizată care schimbă bani prin această zonă și care au nevoie de o intrare în Europa și intră pe aici”, a opinat experta.

În ceea ce privește banii furați din sistemul bancar moldovenesc, aceasta este de părere că există șanse foarte slabe de a fi recuperați. În opinia sa, cel mai important lucru acum este ca să nu se mai repete acest scenariu. ”La fel de important este ca exact cei care au organizat asta, să nu fie cei care să fie la guvernare. (...) Este un stat foarte capturat aici și chestiile astea nu s-ar fi putut întâmpla într-o țară normală, într-o țară în care nu au existat complicități foarte mari la vârf. Nu o să recuperați niciun fel de bani”, a opinat Alina Mungiu–Pippidi, în cadrul interviului pentru Moldova Curată.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Preşedinţia ocolește legea: Ion Ceban, aflat în incompa...

Preşedinţia a găsit o modalitate inventivă de a-l păstra pe Ion Ceban, care este și consilier municipal, în funcţia de purtător de cuvânt al preşedintelui Republicii Moldova. După ce Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) s-a expus asupra situaţiei de incompatibilitate, Ion Ceban a fost angajat în funcţia de secretar al lui Igor Dodon, îndeplinind şi atribuţiile de purtător de cuvânt. Prin această schimbare, Ion Ceban a fost scutit de declararea veniturilor şi intereselor personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate  publică.

09 februarie 2017
890
Arhiva

Procurorul general a semnat ordonanța de pornire a urmă...

Procurorul general Eduard Harunjen a semnat vineri, 22 decembrie 2017, ordonanța de pornire a urmăririi penale pentru fals în declarația de venituri și interese personale pe numele judecătoarei la Judecătoria Căușeni Maria Tertea (Țugui). După ce marți, 19 decembrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a autorizat suspendarea din funcție și pornirea urmăririi penale, aceasta va fi urmărită penal conform art. 352 prim, alineatul 2, „includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale”. 

25 decembrie 2017
973
Arhiva

Profil candidat: Elena Bodnarenco

Integritatea în activitatea politică

19 ianuarie 2019
1231
Arhiva

Profil candidat: Mihail Gnatiuc

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
1333
Arhiva

CSM vrea să verifice averile judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii vrea să obțină dreptul de a verifica averile judecătorilor, competență pe care o are în prezent doar Comisia Națională de Integritate (CNI). Juriștii din organizațiile neguvernamentale, dar și conducerea CNI se pronunță împotriva acestei inițiative, spunând că astfel s-ar dubla competențele celor două instituții. Președintele CSM, Victor Micu, care este unul dintre autorii inițiativei, argumentează că, dimpotrivă, acest lucru va permite o reacție mai rapidă și sancționarea disciplinară a judecătorilor care nu își declară corect averile.

30 septembrie 2015
875
Arhiva

Profil candidat: Irina Lozovan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1656