Î.S „Poșta Moldovei” ar putea plăti o amendă de până la 9 mii de lei pentru neexecutarea unei decizii a CSJ privind asigurarea accesului la informație
La începutul lunii octombrie 2017, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) au emis o decizie irevocabilă prin care au obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016. Deși a trecut deja o lună, termen în care urma să furnizeze informația solicitată, „Poșta Moldovei” nu s-a conformat. În timp ce jurista întreprinderii afirmă că nu a primit încă decizia instanței, avocatul API susține că „Poșta Moldovei” ar putea fi obligată să execute în mod silit această decizie, totodată fiind sancționată contravențional pentru neexecutare.
Procesul de judecată a durat circa un an și jumătate. API ceruse de la Î.S „Poșta Moldovei” informaţii despre firmele care au prestat servicii de construcţie, renovare, reabilitare şi modernizare a oficiilor poştale din ţară, dar și despre sumele cheltuite în acest scop în perioada ianuarie 2014 - martie 2016.
Printr-un răspuns semnat de directorul întreprinderii, Serghei Nastas a refuzat să ofere informația solicitată, argumentând că aceasta ar conţine secret comercial și date cu caracter personal. De asemenea, Nastas a motivat că „Poşta Moldovei” nu ar fi furnizor de informaţii publice, de aceea nu se conformează Legii privind accesul la informație.
Întreprinderea a fost atacată în judecată, iar în instanța de fond a pierdut procesul. Magistrații de la Judecătoria Chișinău (sediul Centru), au emis o decizie prin care au stabilit că „Poșta Moldovei” a încălcat dreptul de acces la informaţie și au obligat-o să furnizeze informația. Hotărârea a fost confirmată și de Curtea Supremă de Justiție, care a stabilit că ”dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit”.
Plata amenzii nu scutește întreprinderea de obligația de a executa hotărârea de judecată
Decizia CSJ din 4 octombrie 2017 este irevocabilă și cu executare imediată. Până în prezent însă API nu a primit acel răspuns, deși termenul prevăzut de lege a expirat. Romina Cotruța, juristă la „Poșta Moldovei”, a precizat că la întreprindere nu a ajuns încă decizia instanței. Ea a adăugat că atunci când va vedea decizia instanței, conducerea întreprinderii va hotărî cum va proceda.
Pe de altă parte, avocatul API, Vitalie Zama, a menționat că acea decizie a fost expediată de instanță la 23 octombrie curent, iar întreprinderea trebuia deja să ofere răspuns. ”În materie de contencios administrativ, hotărârea se execută în termenul stabilit în dispozitivul ei, iar în cazul în care termenul nu este stipulat, atunci se execută în cel mult 30 de zile de la data la care hotărârea devine irevocabilă. În speță, Î.S „Posta Moldovei” trebuia să execute decizia CSJ până la 4 noiembrie 2017”, a precizat Vitalie Zama.
Avocatul a adăugat că întreprinderea ar putea să fie sancționată cu amendă pentru neexecutarea hotărârii judecătorești, sancțiune care e cuprinsă între 1500 și 9000 de lei. Apărătorul a argumentat însă că plata amenzii nu scutește întreprinderea de obligația de a executa hotărârea de judecată.
API va informa instanța de fond că Î.S ”Poșta Moldovei” nu s-a conformat deciziei irevocabile și va cere executarea silită a hotărârii. De asemenea, va fi sesizat Inspectoratul General de Poliție, referitor la sancționarea contravențională a întreprinderii.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
„Poșta Moldovei” silită să execute o decizie a CSJ priv...
Au trecut deja trei luni de când Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care a obligat Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații despre concursurile de achiziții desfășurate în anii 2014-2016. În pofida hotărârii, „Poșta Moldovei” nu a oferit însă informația solicitată, de aceea API a intentat procedurile juridice de executare silită. După o săptămână de la intentarea procedurii de executare silită, întreprinderea a expediat informația solicitată.
Muncă în vânt la Comisia Națională de Integritate
Cele mai multe dintre cazurile de incompatibilitate, de conflict de interese și de fals în declarațiile de avere, descoperite de Comisia Națională de Integritate (CNI), rămân nepedepsite. De aproape un an, Centrul Național Anticorupție refuză să aplice amenzi în baza actelor de constatare emise de CNI, motivând prin expirarea termenului de prescripție. Din același motiv, rămân nepedepsite și cazurile de nedeclarare a averilor.Doar două amenzi
OTC Orhei a închis ochii la un conflict de interese
Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) să verifice existența unui conflict de interese la primăria Horodişte, Rezina, abia la un an şi jumătate după ce Moldova Curată a scris despre asta. Atunci şeful OTC spunea că nu vede un conflict de interese în faptul că la Horodişte soţia primarului este secretar al consiliului local.
Familia președintei CSP a cumpărat în anul 2016 un auto...
Două noi membre ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au indicat în declarațiile de venituri și interese personale faptul că dețin mașini pe care le-ar fi cumpărat cu suma de 10 mii de lei, adică 500 de euro. Mașina președintei CSP, Angela Motuzoc, este practic nouă, fabricată în anul 2012. Cea a familiei Ingăi Furtună este mult mai veche - din anul 2003. Ambele însă au fost cumpărate în anul 2016 cu aceeași sumă - 10 mii de lei.
Poliția de Frontieră refuză să divulge numele „operato...
Datele despre traversarea frontierei și plecarea în Italia a tinerei care a acuzat de neglijență medicii de la Centrul Mamei și Copilului nu au fost furnizate de către Poliția de Frontieră, ci de către un „operator extern”, care are acces la Sistemul informaţional integrat al Poliţiei de Frontieră (SIIPF). Asta susține conducerea Poliției de Frontieră, solicitată de Moldova Curată. Instituția nu divulgă însă numele acestui „operator extern”, invocând ”lipsa unui substrat factologic suficient”.
Aici așteptăm comentariul tău!