Jumătate de milion de lei au fost returnați „Satului European Express”. Comuna Scumpia a ratat șansa extinderii iluminării stradale

O sumă similară a pierdut și Primăria Hîrcești, r. Ungheni
Comuna Scumpia, r. Fălești, a ratat o finanțare de jumătate de milion de lei din proiectul guvernamental „Satul European Express”, destinată extinderii iluminatului stradal, din cauză că o parte din consilierii locali i-au declarat vot de neîncredere fostului primar și au refuzat să voteze pentru implementarea proiectului. Consilierii spun că ar fi susținut proiectul dacă primarul ar fi organizat, așa cum i-au cerut, o adunare cu satul, în care să le prezinte oamenilor un raport pentru cei patru ani de mandat. La rândul său, fostul primar susține că nu a putut continua din cauză că a fost boicotat de consilieri. În consecință, concursul de achiziții publice pentru selectarea companiei care să instaleze sistemul nu s-a organizat la timp, proiectul a fost blocat, iar banii alocați Primăriei de către Oficiul Național pentru Dezvoltare Locală și Regională (ONDRL) au fost returnați.
„Unde-s drumurile bune este și lumină, da acolo măcar un bec să fi pus...”
Mihail Andrieș, un bărbat care locuiește într-o zonă a satului unde accesul este anevoios din cauza drumului spălat de ape, spune că a auzit vara trecută despre intenția Primăriei de a extinde sistemul de iluminare, dar că până la urmă nu s-a realizat nimic. Acum este iluminată doar strada centrală și alte câteva străzile adiacente. „Când am cerut să ni se repare drumul, pentru că era imposibil să ieși din mahala, primăria a pus un strat de pietriș și nu a făcut canale de scurgere. Primele ploi au dus pietrișul la vale și a rămas pământul gol, așa cum era drumul la început, prin anii 60. Dacă un pic plouă, gata, nu poți să intri nici cu mașina, copiii ies la școală numai cu cizme de cauciuc. Mai în scurt, și-au bătut joc. Așa că de lumină pe acel drum, nici vorbă. Vii de la lucru târziu și nu vezi nimic pe unde mergi. Unde-s drumurile bune este și lumină, iată cum e aici, în centru, da acolo măcar un bec să fi pus, nimic, și încă mai vor să-i votezi...”, spune Mihail Andrieș.
La alegerile locale din noiembrie primarul Petru Friptuleac, care a condus localitatea timp de 3 mandate, nu a mai fost ales. În primăvară însă, când încă mai era în funcție, el a inițiat un proiect de extindere și eficientizare a sistemului de iluminare stradală, care ar fi trebuit să acopere restul străzilor din sat. Pentru a obține finanțare, Primăria a depus dosarul la concursul de proiecte „Satul European Express”, a cărui start a fost dat la 2 mai 2023.
Programul este finanțat de Guvern și presupune implementarea proiectelor mici, de până la 450 de mii de lei, cu o durată de jumătate de an. Se urmărește îmbunătățirea infrastructurii localităților. Acesta este o continuare a proiectului „Satul European”, desfășurat de Guvern în anul 2022.
Consiliu divizat, proiect blocat
Pentru a-i fi acceptat dosarul, Primăria Scumpia ar fi trebuit să depună, împreună cu ideea de proiect și alte câteva acte, o decizie a Consiliului local prin care consilierii își asumă să susțină proiectul și să adopte deciziile necesare implementării.
Fostul primar Petru Friptuleac spune că la prima etapă consilierii au votat pentru: „Altfel, nici nu ne-ar fi acceptat dosarul la concurs. Asta era condiție obligatorie, să fie o decizie a Consiliului local privind implementarea proiectului”. Lucrurile au fost, de fapt, nuanțate, am aflat de la consiliera Larisa Lucic, directoare a gimnaziului din Scumpia. Ea spune că în luna mai, când subiectul s-a pus la vot, din cei 13 consilieri, doar 6 au votat pentru implementarea proiectului, unul a lipsit, iar restul au refuzat să voteze. Reiese că decizia a fost votată la limită. „Eu am votat pentru implementarea proiectului, nu puteam să nu votez ceva care este în folosul localității. Probabil că sunt niște interese personale, de asta alții s-au opus. S-a spus că sunt pomeni electorale în ajun de alegeri. Eu cred că trebuie de acceptat toate pomenile, dacă-s în folosul oamenilor”, a spus Larisa Lucic.
În prezent, comuna Scumpia are iluminare stradală doar pe artera principală și câteva drumuri adiacente acesteia.
Foto: Moldova Curată
În baza acelei decizii din iulie 2023, a fost elaborat și la 16 august 2023 a fost semnat contractul de finanțare în valoare de 454 473, 47 de lei, dintre care contribuția Primăriei a fost de 4 944, 82 de lei. În calitate de finanțator este ONDRL, iar de beneficiar – Primăria Scumpia.
Doar că la 1 septembrie 2023 Oficiul Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat a expediat o notificare prin care anunța că decizia fusese adoptată cu un număr insuficient de voturi și cerea Consiliului local să remedieze lacunele.
La 15 septembrie Consiliul a abrogat decizia de susținere a proiectului privind extinderea iluminatului stradal. În aceeași zi, consilierii au decis să amâne examinarea chestiunii privind continuarea proiectului pentru o altă ședință, fără să precizeze data.
Între timp, cei 7 consilieri care s-au opus au depus la Primărie o declarație prin care susțin că „acordă vot de neîncredere” primarului Petru Friptuleac și boicotează toate inițiativele acestuia. În declarație, depusă la primărie la 24 septembrie 2023, se spune că pe parcursul ultimilor ani primarul ar fi ignorat executarea deciziilor Consiliului Comunal Scumpia, ar fi evitat consultările publice și propunerile venite din partea locuitorilor și ar fi folosit ineficent resursele bugetului local.
„Consilierii au boicotat ședința, apoi când au venit la ședință au refuzat să voteze, au spus că lasă pentru următoarea ședință. Și următoarea ședință era în decembrie. Iar în decembrie gata, s-a terminat proiectul. Discutasem deja și cu rețelele electrice, să vină reprezentantul în teritoriu să decidem care piloni îi punem și cum îi punem, dar dacă nu s-a acceptat, deja nu am mai deranjat pe nimeni”, explică versiunea sa a celor întâmplate Petru Friptuleac.
„Noi nu ne-am opus proiectului, am vrut doar să-l punem pe primar la treabă, să lucreze”
În timp ce fostul primar dă vina pe cei 7 consilieri că ar fi boicotat proiectul, unii dintre aceștia, la rândul lor, spun că ar fi susținut extinderea iluminatului stradal, dacă primarul ar fi convocat o adunare generală a satului în care ar fi raportat ce a realizat în cei 12 ani. „Noi suntem pentru toate proiectele pentru comună, dar i-am pus condiția: implementăm proiectul dacă faci adunare cu satul, ca să-și dea darea de seamă – să vedem ce a făcut în cei 12 ani, pentru ce s-au cheltuit banii. Era înainte de alegeri și noi am socotit că acestea-s pomeni electorale. Dacă făcea adunarea noi nu stopam proiectul. Îmi pare foarte rău, pentru că puteau fi făcute multe lucruri bune”, ne-a spus consiliera Maria Friptuleac.
„Nimic nu s-a făcut în sat în acești 12 ani. Doar ce s-a dat de la Guvern, drumurile astea în variantă albă și iluminatul stradal care este astăzi. I-am cerut să dea darea de seamă în fața satului și noi imediat am fi pornit proiectul. Dar el s-a trezit înainte de alegeri, ca pomană electorală. A lăsat special înainte de alegeri să facă acest proiect ca să-l aleagă lumea din nou, iată de ce. Din cauza primarului am pierdut banii, nu din a noastră. Noi am vrut. El nu a avut nici un interes să facă, dar noi am vrut să-l punem la treabă, să lucreze”, a argumentat o altă consilieră, Elena Zaiț.
„Apeductul la Măgureanca, extinderea apeductului în Scumpia, grădinița de copii s-a făcut în sat, am făcut reparație la Primărie...”, enumeră, la rândul său, fostul primar, activitățile pe care le-ar fi făcut și susține că, dimpotrivă, consilierii ar fi blocat mai multe proiecte: „În acești patru ani ei (consilierii opozanți – n.n.) au lucrat împotriva primarului, nu pentru sat. Eu din CNA și procuratură nu ieșeam, atâtea scrisori împotriva mea scriau”.
Cât despre condiționarea să facă mai întâi adunare cu satul, Petru Friptuleac spune: „Discuție despre organizarea adunării generale cu oamenii nu a fost. Numai la ultima ședință, în care au respins ultima dată proiectul, ei atunci au spus despre adunare, dar deja când să mai faci, că peste câteva zile începea campania electorală”.
Consiliul este atenționat că va pierde banii
Divergențele dintre consilieri și primar au ajuns la apogeu la 24 septembrie, când a fost semnată declarația privind votul de neîncredere. Atunci trecuse deja o lună de la semnarea contractului, timp în care ar fi trebuit deja să fie lansată procedura de achiziție publică a lucrărilor de instalare a sistemului de iluminare stradală. Pentru că acest lucru nu s-a făcut, Primăria a început să fie atenționată că riscă rezilierea contractului.
La 14 noiembrie 2023, Oficiul Național de Dezvoltare Locală și Regională a expediat o somație pe numele lui Petru Friptuleac în care anunța că, din cauza nerespectării angajamentelor, contractul urmează să fie rezoluționat. La 5 decembrie 2023 Primăria a fost deja informată oficial, printr-o notificare a ONDRL, că contractul a fost desfăcut.
Noua primară: „Vom căuta finanțare din alte fonduri și vom implementa neapărat proiectul”
„Eu am venit în funcție la 27 noiembrie. Chiar în acea zi am sunat la ONDRL ca să aflu care este situația cu acest proiect, dar era târziu. Contractul a fost anulat și banii returnați. Acest proiect a fost pierdut dintr-o prostie. Am spus noului consiliu că astfel de prostii să nu mai avem, e o rușine. S-a depus multă muncă, a cheltuit primăria niște bani pentru pregătirea proiectului, e păcat să se piardă. De aceea vom căuta neapărat finanțare din alte fonduri și îl vom aplica neapărat, mai ales că proiectul îl avem gata, doar trebuie să-l depunem”, spune noua primară, Alina Curzac.
Situații similare în alte localități
O situație similară este în comuna Hârcești din raionul Ungheni, care include 5 sate. Aici, în satul Drujba urma să fie amenajat un parc cu estradă pentru evenimente în aer liber. „Noi nu avem club în sat. Când avem o activitate, nu e loc unde s-o facem. O organizăm aici, la școală. Recent am sărbătorit ziua satului Drujba, a împlinit 50 de ani, și la fel la școală am organizat-o. Tot în clădirea școlii e și biblioteca, de aceea am vrut să avem un parc unde să se poată juca copiii și să organizăm evenimente”, ne-a spus Angela Chitoroagă, directoarea școlii din Drujba, consilieră locală care a lucrat la scrierea propunerii de proiect.
„Scriem proiecte, pentru că vrem să reanimăm satul, să atragem fonduri. Cum să se întoarcă tinerii înapoi dacă nimic nu este?”, spune directoarea școlii din Drujba, Angela Chitoroagă. Foto: Moldova Curată
„Am intrat în cursa electorală și nu a avut cine să se ocupe cu treburile astea. În august s-a semnat contractul. De fapt, a fost o mică problemă. Proiectul a fost acceptat cu o schiță de proiect. Ulterior, ni s-a solicitat un proiect tehnic. Foarte greu am obținut avizul de la Agenția de Mediu și astfel s-au tărăgănat și stopat astfel lucrurile”, a explicat ratarea fondurilor fosta primară, Tatiana Sîrbu.
Noua primară a comunei Hîrcești, Elena Medvețchi. Foto: Moldova Curată
Actuala primară a localității, Elena Medvețchi, este hotărâtă să caute alte finanțări pentru proiect. „Eu deja studiez concursurile de proiecte care apar. Vom aplica neapărat din nou cu acest proiect, la Satul European sau la altele, dar sigur nu îl vom abandona”, ne-a spus Elena Medvețchi. „Prin proiectul Satul European am văzut că cineva și-a adus aminte și de noi, localitățile mici. Hîrcești are 1700 de locuitori. Eu am fost consilieră locală în ultimii patru ani și la fel căutam proiecte să atragem în sat. La majorotatea nu eram eligibili pentru că se cerea ca localitatea să aibă mai mult de 2000 de oameni. Acum suntem eligibili. Da, suntem puțini, dar asta nu înseamnă că nu avem și noi nevoie de drumuri, apă și alte condiții. Așa că deja caut proiecte și oportunități ca să îmbunătățim condițiile de viață aici”, a adăugat Elena Medvețchi.
Potrivit ONDRL, în total 6 din cele 421 de proiecte acceptate în programul „Satul European Express” nu au ajuns să fie realizate. În trei cazuri primăriile au primit notificări de la ONDRL despre rezoluțiunea contractelor din cauza nerespectării prevederilor contractuale. În alte trei cazuri primarii au fost cei care au solicitat „încetarea raportului contractual de finanțare a proiectelor”.
Viorica Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!