La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru furt şi escrocherie. Acum are interdicţie de a părăsi ţara

Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.
A fost amendat pentru că şi-a „ajutat” consătenii
Sergiu Renţa (32 de ani) este originar din satul Tartaul de Salcie din raionul Cahul și are studii superioare în domeniul economiei. Problemele actualul candidat PN au început cu nouă ani în urmă, când s-a oferit să-şi ajute consătenii. Astfel, potrivit unei decizii de judecată emise în anul 2007, în toamna anului 2006, Sergiu Renţa a colectat de la un grup de 25 de persoane din satul Tartaul de Salcie câte 175 de lei, spunând că-i va putea ajuta să obţină câte un certificat igienic pentru struguri, necesar pentru vinderea acestora. În decizia judecăţii este menţionat că acest certificat se elibera gratuit și că beneficiarii achitau doar costul investigaţiilor de laborator. În final, sătenii lui Renţa au descoperit că le-au fost percepute taxe ilegal, deoarece alţi săteni au obţinut asemenea certificate în mod gratuit, de aceea au mers în instanţă.
Astfel, în anul 2007 Judecătoria Cahul l-a găsit vinovat pe Sergiu Renţa de escrocherie, (dobândirea ilicită a bunurilor altei persoane prin înşelăciune sau abuz de încredere – n. r.), și l-a amendat cu trei mii de lei. De asemenea, prin aceeaşi decizie de judecată, Rența a fost obligat să achite oamenilor pagube materiale. „Când a început recoltarea strugurilor, mai multe persoane s-au adresat să-i reprezint ca să facem în comun certificate sanitare, întrucât şi eu am o gospodărie ţărănească. Nu ştiu ce le-a venit oamenilor, că m-au dat în judecată”, a declarat Sergiu Renţa pentru Moldova Curată. El a menţionat că o parte din reclamanți şi-au retras plângerile, iar altora le-au fost restituite sumele cu care fuseseră păgubiţi. Ecaterina Cojocaru, locuitoare din Tartaul de Salcie, ne-a spus că după judecată, Sergiu Renţa i-a restituit suma de 140 de lei. ”Da, mi-a dat banii. De atunci nu am mai avut probleme cu el, deoarece el lucrează acum la Cahul”, a spus Ecaterina Cojocaru.
Probleme profesionale: Sergiu Renţa acuzat de furt la serviciu
Pagubele nu s-au oprit în anul 2006. Sergiu Renţa a avut probleme cu justiția și în anul 2013, când a fost bănuit că ar fi furat trei telefoane mobile dintr-un birou de serviciu al SA. „Moldelecom” din Cahul. Rența a fost acţionat în instanță fiind bănuit de furt. La sfârşitul anului însă instanţa de judecată a acceptat cererea procuraturii de a înceta urmărirea penală, invocandu-se împăcarea părţilor. Chiar dacă reclamantul a menţionat că prejudiciul a fost recuperat, instanţa a dispus şi o măsură preventivă în privinţa lui Sergiu Renţa, obligându-l să nu părăsească ţara până la intrarea în vigoare a sentinţei finale.
”Eu lucram la „Moldtelecom” în Departamentul Logistică. Cineva a încercat să-mi încrimineze acest furt. Era mai mult o comandă politică. Până la urmă „Moldtelecom” a depus cerere de retragere a plângerii”, a explicat acest caz Sergiu Renţa pentru Moldova Curată.
Probleme personale: decăzut din drepturile părinteşti
Nici în viaţa personală candidatul PN nu a scăpat de probleme. În luna martie 2014, Sergiu Renţa a fost decăzut din drepturile părinteşti. Până la acea dată însă era obligat să plătească pensie alimentară copilului. Deoarece nu s-a conformat deciziei, în luna februarie 2015, Judecătoria Cahul a emis o încheiere prin care i-a interzis lui Sergiu Renţa să părăsească ţara pe un termen de şase luni. Această încheiere a fost trimisă pentru executare Poliţiei de Frontieră. Candidatul PN spune însă că atunci când a aflat despre această interdicţie, a atacat-o la Curtea de Apel Cahul, dar deocamdată nu are nici un răspuns.
Despre alţi candidaţi citiţi în materialul "Orașul Cahul: la 40 de mii de locuitori - opt candidați, dintre care unul are dosar penal"
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Treisprezece candidați în lupta pentru fotoliul de prim...
În această campanie electorală, orașul Drochia este unul dintre campioni la numărul de candidați pentru funcția de primar al localității – la postul de șef al administrației orașului pretind 13 candidați, printre care patru independenți.
Primăria Călaraşi este dorită doar de partide politice
Ca şi la Ungheni, la Călaraşi lupta pentru fotoliul de primar al oraşului se va da doar între bărbaţi – opt la număr. Nici unul dintre ei nu este candidat independent, toţi sunt reprezentanţi ai partidelor: Nicolae Melnic de la Partidul Democrat din Moldova (PDM); Mihail Croitoru de la Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM); Nicolae Rozembac de la Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”; Veaceslav Coşcodan din partea Partidului Popular Creştin Democrat; Petru Cosoi de la Partidul Liberal; Vasile Banari de la Partidul Comuniştilor; Alexandru Dodon de la Partidul Socialiştilor şi Viorel Şişcov din partea Partidului Popular din Moldova.
Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e repre...
La conducerea capitalei țării, care are, potrivit ultimului recensământ, în jur de 500 de mii de locuitori, își doresc să ajungă 17 persoane. Toate candidează din partea partidelor, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai ”vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.
Oraşul Râşcani: câte un candidat la o mie de locuitori
La funcţia de primar de Râşcani, un oraș cu 11 mii de locuitori, aspiră 11 candidaţi. Unii dintre ei beneficiază de salarii de două ori mai mari decât cel de care ar beneficia în cazul în care ar câştiga alegerile. Printre candidaţi este şi actualul primar, care anterior a figurat într-un scandal legat de vânzarea unor terenuri publice şi care şi-a început mandatul răsturnând într-un şanţ automobilul de serviciu, proaspăt cumpărat de consiliul orăşenesc cu suma de 120 de mii de lei.
Aici așteptăm comentariul tău!