La Copceac, fostul bașcan al UTA Găgăuzia și un președinte de colhoz vor să apere interesele localității în APG
Spre deosebire de alte circumscripții din cele 35 înregistate în UTA Găgăuzia, unde la funcția de deputat în Adunarea Populară candidează 4-5 persoane, în circumscripția nr. 30, satul Copceac din raionul Ceadîr-Lunga, în cursa pentru fotoliul de deputat local s-au înscris doi candidați: actualul deputat Nicolai Dragan, cunoscut ca președintele colhozului „Pobeda”, unul dintre puținele care au rămas după destrămarea Uniunii Sovietice, dar și fostul bașcan al Găgăuziei.
Nostalgic după colhoz
Satul Copceac are circa zece mii de locuitori și este sigura localitate din autonomia găgăuză unde a mai rămas colhoz. Preşedintele colhozului „Pobeda”, Nicolai Dragan (50 de ani), candidează pentru al …. lea mandat în legislativul local. El se află la conducerea acestui colhoz de peste 24 de ani și se declară nemulțumit de faptul că autoritățile centrale nu recunosc acest termen, „colhoz”, moștenit din perioada sovietică. Anul trecut, Dragan a declarat în cadrul unei conferințe internaționale că aceasta este o problemă, deoarece în Registrul de stat al formelor de organizare juridică a întreprinderilor din Moldova nu există noţiunea de "colhoz". „Noi achităm anual la bugetul statului impozite şi taxe în sumă de 9 milioane de lei ($473 mii), dar ni se spune că nu existăm. Autorităţile se tem de acest cuvânt. Dar esenţa nu constă în denumire, ci în eficienţa întreprinderii, în munca angajaţilor. "Pe timpul guvernării Partidului Comuniştilor se resimţea grija pentru colhoz. Dar odată cu venirea la putere a partidelor pro-europene, în ultimii cinci ani, în sectorul agricol nu a fost realizată nicio reformă. Ramura degradează. Ne ţinem la suprafaţă, deoarece suntem uniţi şi lucrăm din 1947", a declarat Dragan.
Medaliat de Vladimir Voronin
În legislatura a V-a (2012–2016) a Adunării Populare a Găgăuziei, Nicolai Dragan a fost susținut de comuniști . Anul acesta, actualul deputat și președinte de colhoz a intrat în cursa electorală fără să fie sprijinit de vreun partid. Anterior, a fost decorat de către președintele comunist Vladimir Voronin cu titlul onorific “Om Emerit”.
Nicolai Dragan are pregătiri profesionale în două domenii diferite: este jurist și inginer-constructor.
Deși deține o funcție de conducere într-un colhoz bogat, deputatul indică în declarația de avere pentru anii 2014-2015 un venit salarial de circa 144 de mii de lei, ceea ce ar constitui peste 7 mii de lei lunar. El mai declară la Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia o casă de locuit cu suprafața de circa 120 metri pătrați, situată în satul Copceac, dar și un teren intravilan și altul extravilan – ambele în aceeași localitate.
Bașacan de două ori și deputat în Legislativul de la Chișinău din partea comuniștilor
Cel de-al doilea candidat la funcția de deputat pentru Circumscripția nr. 33 este Gheorghe Tabuncic. La cel 77 de ani, a hotărât să revină în viața politică a regiunii. În anul 1995, Gheorghe Tabuncic a devenit primul bașcan al Găgăuziei. În anul 1999 pierdut această funcție în fața lui Dmitri Croitoru. Ca și oponentul său, Tabuncic a fost și el un apropiat al lui Vladimir Voronin. La alegerile parlamentare din Moldova în 2001, el a devenit deputat în Parlamentul de la Chișinău pe lista Partidului Comuniștilor.
Bănuit de abuz de putere, bașacanul de atunci, Dmitri Croitor, a demisionat în anul 2002 și au fost organizate alegeri anticipate. Astfel, Gheorghe Tabuncic a fost reales bașcan. În anul 2006, el a pierdut alegerile în fața lui Mihail Formuzal.
Acum vrea să revină în viața politică a regiunii, dar, de această dată, fără sprijinul vreunui partid. La Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, Gheorghe Tabuncic indică un venit de 250 de mii de lei obținut timp de doi ani din pensie, un apartament de 78 de metri pătrați în orașul Chișinău, dar și un teren agricol în satul Copceac.
Chiar dacă este agronom de meserie, Gheorghe Tabuncic este cunoscut în regiune ca un autor de cărți. Pentru acest merit, anul trecut, bașcanul autonomiei găgăuze Irina Vlah i-a înmânat titlul ”Ordinul Găgăuziei”.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgă...
La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.
În primul tur al alegerilor din Găgăuzia un medic l-a d...
La 4 decembrie curent, în turul al doilea al alegerilor pentru legislativul găgăuz, pentru circumscripţia nr.1 Comrat, voturile vor fi împărţite între actualul președinte al Adunării Populare din Găgăuzia (APG), Dmitri Constantinov, şi medicul Vitalii Dolghii.
Voturile de aur din Cişmichioi şi Chiriet-Lunga
În această duminică, în 18 circumscripţii din cele 35 câte sunt în Găgăuzia, se va desfăşura turul doi al alegerilor deputaților în Adunarea Populară de la Comrat. Dacă în alte localităţi diferenţa este semnificativă dintre voturile obţinute de candidaţii care au ajuns în turul doi, în satele Cişmichioi din raionul Vulcăneşti şi Chiriet-Lunga din Ciadîr-Lunga pretendenţii au fost separaţi doar de un singur vot.
Fiul Președintelui Adunării Populare a Găgăuziei și un...
Trei candidați au fost înregistrați la Ferapontievca: Leonid Constantinov, fiul președintelui Adunării Populare a Găgăuziei – Dmitri Constantinov, Vitalii Cebanu, un prosper om de afaceri, care a figurat în unul dintre dosarele privind scoaterea banilor din Banca de Economii, și Elena Marcenco, asistentă medicală propusă de Partidul Socialiștilor.
Un fost primar, ofițer în rezervă, și un antreprenor ag...
La Gaidar, raionul Ceadîr-Lunga, o localitate cu aproximativ 5 mii de oameni, pentru un loc în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze candidează două persoane: Gheorghii Uzun și Nicolai Uzun. Ambii s-au născut în acest sat și candidează pentru prima dată. În prezent, localitatea, adică circumscripția 22, este reprezentată în APG de sora unuia dintre candidați, Zinaida Popaz, care nu mai vrea să participe la alegeri. Gheorghii Uzun este ofițer de poliție în rezervă, iar Nicolai Uzun este antreprenor cu afacere în domeniul agricol.
Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...
În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.
Aici așteptăm comentariul tău!