La Făleşti se vrea dreptate: trei din cei nouă candidaţi la funcţia de primar sunt jurişti de profesie

Primăria oraşului Făleşti îşi aşteaptă conducătorul. Cei nouă bărbaţi candidaţi la funcţia de primar sunt propuşi de partide. Trei dintre ei sunt jurişti, alţi trei - directori de intreprinderi, doi sunt ingineri, iar unul este economist. Cea mai mare luptă este dusă între fracţiunile de stânga: partidul comuniştilor, cel al socialiştilor şi Partidul Nostru.
Valeriu Muduc (56 de ani) este propus de către Partidul Comuniştilor (PCRM). Este de profesie economist, în prezent deţine funcţia de preşedinte al raionului Făleşti.
A părăsit primăria în anul 2011
Muduc a devenit primar după scrutinul din 5 iunie 2011, însă nu nu a stat mult timp în această poziţie. O lună mai târziu acesta a demisionat, venind în funcţia de preşedinte de raion. Urmare a demisiei acestuia, la 13 noiembrie 2011 în oraşul Făleşti au fost organizate alegeri noi, care au fost câştigate de Victor Zalevschi, colegul de partid al lui Muduc.
În noiembrie 2014, Valeriu Muduc a aspirat şi la funcţia de deputat, fiind înscris în lista PCRM pe poziţia 43. Muduc a declarat la Consiliul Electoral de Circumscripţie din Făleşti că pe parcursul anulor 2013-2014 a obţinut un venit de peste 233 de mii de lei. El mai deţine două apartamente în oraşul Făleşti.
Vrea să fie primarul oraşului de baştină al liderului său de partid
Vladimir Rusu, candidatul Partidului Nostru, este cel mai în vârstă candidat la funcţia de primar al oraşului Făleşti. Are 64 de ani, dintre care 42 de ani a lucrat la S.A. RED NORD.
Aici a deţinut mai multe funcţii: tehnician, inginer şi director. La conducerea acestei instituţii s-a aflat 15 ani. Acum Vladimir Rusu este pensionar. „Dorm mai liniştit acum de când nu lucrez. Când sună telefonul, nu mai tremur şi nici nu tresar”, a declarat Vladimir Rusu pentru Moldova Curată.
În doi ani, Vladimir Rusu a avut un venit de circa 340 de mii de lei, peste 276 de mii constituind salariul şi circa 64 de mii de lei sunt venituri din alte surse legale precum indemnizaţii, pensii, premii. Acesta a indicat în declaraţia de avere depusă la CECE Făleşti că are o casă de locuit fără a indica suprafaţa acesteia şi 6 ari de teren agricol. La automobile, indică un autoturism GAZ 2410. Vladimir Rusu are şi un depozit bancar de 100 mii de lei.
Chiar dacă susţine că acum doarme mai liniştit, Vladimir Rusu vrea să acceadă la primăria Făleşti – oraşul unde s-a născut liderul PN, Renato Usatîi. De Hramul localităţii, la 9 mai curent, Vladimir Rusu a declarat mulţimii adunate la un concert, că este mândru de oraşul său şi că este sigur că acesta poate deveni mai frumos.
Foşti colegi de serviciu, rivali în alegeri
Vladimir Patraş (50 de ani) este reprezentantul Partidului Socialiştilor (PSRM). Acesta este inginer-electrician şi acum nu este angajat în câmpul muncii. Anterior, Vladimir Patraş a activat şi el timp de 28 de ani la S.A RED NORD. A demisionat în anul 2013.
Candidatul PSRM nu mai vrea ca locuitorii oraşului Făleşti să aibă dinţi galbeni
El se declară convins că odată venit în funcţia de primar, va rezolva problema apei în oraş. „Eu sunt născut în oraş, iar toţi cei care sunt din Făleşti au dinţi galbeni, ca şi ai mei, din cauza apei”, a spus acesta pentru Moldova Curată.
Candidatul PSRM a declarat că în doi ani a obţinut un venit de circa 57 de mii de lei. Astfel venitul mediu lunar al acestuia a constituit circa 2380 de lei. „Eu m-am concediat în a doua jumătate a anului 2013, acum sunt gasterbiter”, a explicat Vladimir Patraş. El a mai indicat că deţine o casă de locuit în oraşul Făleşti şi un teren agricol cu suprafaţa de 1,2 ha amplasat în satul Egorovca din acelaşi raion.
Juriştii la primărie
Ceilalţi şase candidaţi la funcţia de primar sunt şi ei susţinuţi de partide politice. Fostul primar, Liubomir Sacara, propus de Partidul Liberal Democrat, este magistru în administraţie publică, în prezent director la SRL „Demaror”.
Un alt jurist care vrea să fie edil este democratul Mihail Nanii, în prezent specialist în lucrul cu consumatorii la SRL,,Bălţi-Gaz”, filiala Făleşti.
Partidul Popular a intrat în cursa electorală la Făleşti cu Vasile Pleşca, jurist de profesie, în prezent pensionar.
Un alt funcţionar public, candidat la funcţia de primar este Vitalie Bârliba, jurist la primăria din Făleşti, propus de Partidul Liberal.
Blocului Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” l-a propus în această funcţie pe Marin Bilic, care este administrator la SRL ,,Combinatul de produse naturale” din oraşul Făleşti.
Partidul Naţional Liberal l-a propus pe Mihail Morteanu, directorul unei intreprinderi individuale.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Orașul Ocnița: actualul primar nu mai candidează, dar s...
Pentru conducerea orașului Ocnița care are ceva mai mult de nouă mii de locuitori, concurează opt persoane. Localitatea a fost condusă până în prezent de un reprezentant al Partidului Comuniștilor, care însă nu mai candidează. Astfel, cum tradițional în acest oraș la alegeri câștigă partidele de stânga, acum cei mai activi sunt reprezentanții comuniștilor și socialiștilor.
Anenii Noi nu rămâne în urmă de alte orașe - și aici co...
La Anenii Noi, oraș cu peste 10 mii de locuitori, candidează 10 persoane. Printre acestea și actualul primar, democratul Mihail Cheibaș, care își dorește al 4-lea mandat, dar și un fost deputat comunist, Veaceslav Bondari, care acum e șomer. De asemenea, candidează și o tânără de 33 de ani, în calitate de candidat independent, Elena Bejan, economistă și angajată a Direcției Teritoriale de Asigurări Sociale.
Treisprezece candidați în lupta pentru fotoliul de prim...
În această campanie electorală, orașul Drochia este unul dintre campioni la numărul de candidați pentru funcția de primar al localității – la postul de șef al administrației orașului pretind 13 candidați, printre care patru independenți.
În orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca în turul d...
Un șomer, o femeie aflată în concediu de maternitate și un fost consilier comunist sunt candidații la funcțiile de primar care au ajuns în turul doi al alegerilor locale din partea Partidului Nostru în orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca. Toți reprezintă formațiuni pro-ruse, care își vor disputa fotoliile de primar cu reprezentanți ai unor formațiuni cu o orientare similară. Despre contracandidații lor Moldova Curată a scris în articolelele anterioare, publicate în lunile mai și iunie 2015.
La Cahul candidează o persoană cercetată penal pentru f...
Sergiu Renţa intenţionează să devină primarul oraşului Cahul, fiind propus de către formațiunea Partidul Nostru (PN), condusă de Renato Usatîi. El are un cazier juridic impresionant, fiind anterior cercetat penal pentru furt şi escrocherie. Totodată instanţa de judecată a emis o hotărâre prin care Sergiu Renţa este decăzut din drepturile părinteşti. Instanţa l-a mai obligat să-i plătească pensie alimentară copilului său, însă acesta nu s-a conformat deciziei, iar pentru asta are în prezent interdicţie de a părăsi ţara.
Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...
Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.
Aici așteptăm comentariul tău!