La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării Populare a Găgăuziei, un proprietar al unei rețele de televiziune și un agronom

Alegeri in AP din UTAG 18 octombrie 2016 1256
Natalia Șoșeva, vice-președintele Adunării Populare a Găgăuziei, candidează pentru un nou mandat

La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie  din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.Candidată bogată, mai vrea un mandat

Natalia Șoșeva este farmacistă de meserie, născută în 1964, și deține în prezent funcția de vice-președinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), fiind la al treilea mandat. Ea a fost aleasă în funcția de vice-președinte al Adunării Populare în iulie 2015, iar anterior fusese președinta Comisiei pentru sănătate și probleme sociale din cadrul APG. Acum candidează independent.

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală de la Comrat, Natalia Șoșeva indică venituri din salariu – 70 919 lei pentru anii 2014-2015, dar și din donații și moșteniri, în valoare totală de 121 500 lei. Cele mai mari venituri le-a declarat ca provenind din arendarea unor spații sau bunuri, fără să precizeze despre ce anume este vorba. Ea deține mai multe bunuri imobile, între care 9 terenuri agricole, 2 apartamente cu suprafața de 135 m. p. (nu specifică dacă aceasta este suprafața totală sau a fiecărui apartament în parte), o casă cu suprafața de 113 m. p., 10 spații comerciale cu suprafața de 1410 m. p., un garaj de 32 m. p și alte 2 imobile (subsol). Ea are în proprietate și două automobile: Ford Tranzit și Mazda 3.

Datele despre donații și bunuri moștenite – confidențiale

Solicitată de Moldova Curată să facă precizări în legătură cu donațiile primite și veniturile obținute din arendă, Natalia Șoșeva a refuzat să răspundă. ”Nu vreau să comentez. Dacă vreți să scrieți, faceți cum vreți, eu mă simt rău și nu pot vorbi”, a declarat candidata. Am întrebat când am putea reveni cu un apel, dar Natalia Șoșeva a declarat că nu mai vrea să comenteze nimic. ”Am scris în declarație tot ce trebuia, nu e prima dată când candidez”, a adăugat ea.

În ceea ce privește originea donațiilor, deputata a subliniat că această informație este confidențială și poate fi verificată doar de către instituțiile competente.

”Eu am indicat totul în declarație, toate veniturile, mi-am depus mandatul, iar mașina de serviciu și biroul le-am predat, am făcut totul cum trebuie”, a mai spus candidata.

În declarația sa de avere depusă la Comisie Electorală Centrală de la Comrat, Natalia Șoșeva indică faptul că deține o societate cu răspundere limitată (SRL), fără să precizeze denumirea.

Familia candidatei – proprietară a unei rețele de farmacii

La scrutinul precedent pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 2012, Natalia Șoșeva, în calitate de candidat, indica faptul că este șeful filialei ”Farmacon” SRL din Ceadîr-Lunga. În prezent, fondator și administrator al acestei firme, care gestionează o rețea de farmacii în orașul Ceadîr-Lunga, este Vladimir Șoșev. Candidata recunoaște că această companie i-a aparținut, dar spune că a renunțat la ea imediat ce a acces în funcția de deputat al APG.

”Farmacon” SRL are mai multe activități licențiate: acordarea asistenţei medicale de către instituţiile medico-sanitare private, activitate farmaceutică, comercializarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice şi (sau) a berii și comercializarea cu amănuntul a produselor din tutun. Vladimir Șoșev mai este fondator și administrator la o altă companie, „MECALUX-LOGISTIC”.

În anii 2012 și 2013 ”Farmacon” SRL a fost menționată în lista celor mai buni întreprinzători din Găgăuzia și în Ceadîr-Lunga

Natalia Șoșeva și colegii săi deputați în APG s-au opus, în 2013, instalării camerelor de supraveghere la examenele de bacalaureat. "Noi nu suntem gata pentru instalarea camerelor video, căci nu suntem încă în Europa. Localitățile noastre nu sunt gata. Acoperișul nostru este fisurat și plouă chiar pe camera de luat vederi", spunea atunci Natalia Șoșeva.

În 2014, fiind deputat în APG, ea s-a opus, alături de alți colegi, deciziei Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a suspenda transmisiunea postului TV Rossia 24 și a propus crearea în Găgăuzia a unei camere de licențiere proprii. „Astfel, nu vor fi scandaluri de fiecare dată când se vorbește despre eliberarea licențelor în Găgăuzia”, a spus atunci deputata.

De asemenea, ea și deputații din Adunarea Populară au votat un proiect prin care APG obținea atribuţiile de organ de monitorizare şi control asupra respectării de către radiodifuzori şi distribuitorii de servicii a prevederilor legale, fapt condamnat și contestat de CCA.

Candidat, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter

Un alt candidat independent este Semion Lazarev, fost președinte al Teleradio Găgăuzia, în perioada când instituția era de stat. Este născut în 1957, inginer de profesie, iar în prezent este director la SRL ”5-TV”, o rețea de televiziune prin eter. El a candidat și în anul 2012, dar a pierdut în fața Nataliei Șoșeva în turul doi, deși în primul tur acumulase mai multe voturi.

Semion Lazarev a fost director la Teleradio Găgăuzia din 2003 până în 2006, iar înainte de asta a condus un post de televiziune privat, „Eni Ay”, care acum aparține fiului său, Vladimir Lazarev.

Din activitatea sa de director la SRL ”5-TV”, unde figurează atât ca fondator, cât și ca administrator, candidatul Lazarev declară venituri destul de mici, de 24 829 de lei pentru un an, adică aproximativ 2000 de lei pe lună. Solicitat de Moldova Curată, el a spus că firma sa nu are un venit prea mare, iar concurența este puternică în acest domeniu, astfel că are puțini abonați. El a mai indicat că deține o casă în satul Joltai, primită drept moștenire de la părinți și încă una – în orașul Comrat, unde locuiește cu familia. Imobilul din Comrat a fost cumpărat în 1989. Candidatul are și un automobil Chevrolet Aveo, pe care a spus că l-a cumpărat în 2005.

Firmă nedeclarată, mai exact un nou post de radio

Semion Lazarev nu a indicat în declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală o firmă pe care o deține, BIZIM DALGAMIZ S.R.L. Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că firma a fost înregistrată în mai 2005, iar Semion Lazarev figurează ca fondator și administrator. Printre fondatori sunt Elena Lazarev și Maia Sadovici. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a spus că este vorba despre un post de radio cu aceeași denumire, Bizim Dalgamîz (în traducere: Unda noastră), care emite de câteva luni. Spune că nu a declarat firma, deoarece că aici este doar acționar, nu și director. Datele CCA arată că postul de radio este unul generalist și a obținut licență de emisie în la 29 iulie 2016 pe o frecvență din Comrat. Licența este valabilă până în anul 2023.

Familia Lazarev – proprietară a unui post de televiziune

Compania de televiziune "Eni Ay" aparține în întregime familiei candidatului Semion Lazarev, fondatori fiind Vladimir Lazarev (29%), Elena Lazarev (33%) și Ivanna Lazarev (33%), despre care candidatul a spus că sunt fiul, fiica și soția sa, cu toții ”oameni de creație”, după cum a remarcat Semion Lazarev. Printre fondatorii este și o altă companie, RADIO POLI DISC S.R.L (5%), condusă de Valeriu Galupa. Datele de la CCA arată că postul a obținut licență în 2009, valabilă până în octombrie 2016.

În cadrul alegerilor din 2012, pentru APG, postul de televiziune „Eni Ay” a fost monitorizat și s-a constatat că în buletinele de ştiri difuzate s-a remarcat favorizarea evidentă a candidatului independent Alexandr Tarnavski, înregistrat în circumscripţia nr. 3 din Comrat.

Cu un an înainte de asta, la alegerile locale din 2011, „Eni Ay” a fost avertizat pentru părtinire politică.

Menționăm că televiziunea este membră a rețelei AICI TV, iar în 2011 a beneficiat de sprijin financiar pentru construcția paginii sale electronice, în cadrul unui program de asistență implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent. În 2009, televiziunea „Eni Ay” a beneficiat de finanțare și din partea Fundației Soros Moldova.

Cel de-al treilea candidat în circumscripția nr. 19, Joltai, este Nina Cerneva, născută în 1964, agronom de profesie, brigadier la SRL ”Iurtluc”. Ea candidează independent, deși este și consilier local la Joltai din partea formațiunii ”Partidul Nostru”. Pentru ultimii doi ani, declară un venit de 40 000 lei din salariu și 2000 lei din darea în arendă a unui bun. Deține o casă cu suprafața de 130 de metri pătrați.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Deputatul care a amenințat Chișinăul cu armele mai cand...

În circumscripția 33 din satul Chioselia Rusă, cei în jur de 300 de alegători - atât s-au prezentat duminică, la alegerile prezidențiale - au de ales între doi candidați: actualul deputat Ilia Uzun și socialistul Alexandru Bairactar. Primul, candidat independent, a militat până acum pentru ca autoritățile centrale să asculte doleanțele Comratului și chiar a amenințat că "vom lua armele" dacă va fi altfel. Al doilea își încearcă norocul pentru prima dată în politică și merge cu socialiștii.

16 noiembrie 2016
1598
Alegeri in AP din UTAG

Din Avdarma vor să ajungă în Adunarea Populară din Găgă...

La 20 noiembrie curent, voturile celor peste două mii de alegători din satul Avdarma (circumscripția nr. 11) din raionul Comrat vor fi împărțite între pădurarul Ivan Trandafilov și directoarea de liceu Elena Caramit. La alegerile în Adunarea Populară de la Comrat, Trandafilov este înaintat de socialiști, în timp ce Caramit s-a înscris în cursa electorală în calitate de candidat independent.

24 octombrie 2016
1006
Alegeri in AP din UTAG

Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...

În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.

14 noiembrie 2016
1137
Alegeri in AP din UTAG

Decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat...

La circumscripția nr. 29 din localitatea Congazcic, mun. Comrat, candidează 2 concurenți pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Este vorba despre decanul Facultății de Drept a Universității din Comrat, Serghei Zaharia, și conducătorului unei întreprinderi agricole SA ”Congazcic”, Nicolai Comur.

12 noiembrie 2016
1170
Alegeri in AP din UTAG

Un fost ofițer KGB și doi specialiști în agricultură as...

În circumscripția nr. 17 din comuna Cioc-Maidan, localitate din mun. Comrat, pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează trei persoane, dintre care două au același nume de familie, nefiind însă rude. Toți se declară candidați independenți, deși anterior au cochetat cu anumite formațiuni politice.

26 octombrie 2016
1154
Alegeri in AP din UTAG

Candidați noi fac concurență actualilor deputați din ci...

În circumscripția nr. 2 Comrat, la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 20 noiembrie, au participat practic jumătate din alegătorii înscriși pe liste: 2518 din 5648 de votanți. Cu toate acestea, alegerile au fost declarate valide și în turul doi, care se va desfășura pe 4 decembrie, "duelul" se va da între Ivan Mardari și Constantin Zlatov. Primul a acumulat 962 de voturi, iar al doilea - 857 de voturi. Zlatov candidează pentru prima dată pentru un mandat de deputat. La Tomai situația e similară, o candidată, care își încearcă norocul pentru prima dată la scrutinul pentru legislativul local, Maia Ialama, a ajuns în turul doi.

30 noiembrie 2016
1304