La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării Populare a Găgăuziei, un proprietar al unei rețele de televiziune și un agronom

Alegeri in AP din UTAG 18 octombrie 2016 1539
Natalia Șoșeva, vice-președintele Adunării Populare a Găgăuziei, candidează pentru un nou mandat

La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie  din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.



Candidată bogată, mai vrea un mandat

Natalia Șoșeva este farmacistă de meserie, născută în 1964, și deține în prezent funcția de vice-președinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), fiind la al treilea mandat. Ea a fost aleasă în funcția de vice-președinte al Adunării Populare în iulie 2015, iar anterior fusese președinta Comisiei pentru sănătate și probleme sociale din cadrul APG. Acum candidează independent.

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală de la Comrat, Natalia Șoșeva indică venituri din salariu – 70 919 lei pentru anii 2014-2015, dar și din donații și moșteniri, în valoare totală de 121 500 lei. Cele mai mari venituri le-a declarat ca provenind din arendarea unor spații sau bunuri, fără să precizeze despre ce anume este vorba. Ea deține mai multe bunuri imobile, între care 9 terenuri agricole, 2 apartamente cu suprafața de 135 m. p. (nu specifică dacă aceasta este suprafața totală sau a fiecărui apartament în parte), o casă cu suprafața de 113 m. p., 10 spații comerciale cu suprafața de 1410 m. p., un garaj de 32 m. p și alte 2 imobile (subsol). Ea are în proprietate și două automobile: Ford Tranzit și Mazda 3.

Datele despre donații și bunuri moștenite – confidențiale

Solicitată de Moldova Curată să facă precizări în legătură cu donațiile primite și veniturile obținute din arendă, Natalia Șoșeva a refuzat să răspundă. ”Nu vreau să comentez. Dacă vreți să scrieți, faceți cum vreți, eu mă simt rău și nu pot vorbi”, a declarat candidata. Am întrebat când am putea reveni cu un apel, dar Natalia Șoșeva a declarat că nu mai vrea să comenteze nimic. ”Am scris în declarație tot ce trebuia, nu e prima dată când candidez”, a adăugat ea.

În ceea ce privește originea donațiilor, deputata a subliniat că această informație este confidențială și poate fi verificată doar de către instituțiile competente.

”Eu am indicat totul în declarație, toate veniturile, mi-am depus mandatul, iar mașina de serviciu și biroul le-am predat, am făcut totul cum trebuie”, a mai spus candidata.

În declarația sa de avere depusă la Comisie Electorală Centrală de la Comrat, Natalia Șoșeva indică faptul că deține o societate cu răspundere limitată (SRL), fără să precizeze denumirea.

Familia candidatei – proprietară a unei rețele de farmacii

La scrutinul precedent pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 2012, Natalia Șoșeva, în calitate de candidat, indica faptul că este șeful filialei ”Farmacon” SRL din Ceadîr-Lunga. În prezent, fondator și administrator al acestei firme, care gestionează o rețea de farmacii în orașul Ceadîr-Lunga, este Vladimir Șoșev. Candidata recunoaște că această companie i-a aparținut, dar spune că a renunțat la ea imediat ce a acces în funcția de deputat al APG.

”Farmacon” SRL are mai multe activități licențiate: acordarea asistenţei medicale de către instituţiile medico-sanitare private, activitate farmaceutică, comercializarea cu amănuntul a băuturilor alcoolice şi (sau) a berii și comercializarea cu amănuntul a produselor din tutun. Vladimir Șoșev mai este fondator și administrator la o altă companie, „MECALUX-LOGISTIC”.

În anii 2012 și 2013 ”Farmacon” SRL a fost menționată în lista celor mai buni întreprinzători din Găgăuzia și în Ceadîr-Lunga

Natalia Șoșeva și colegii săi deputați în APG s-au opus, în 2013, instalării camerelor de supraveghere la examenele de bacalaureat. "Noi nu suntem gata pentru instalarea camerelor video, căci nu suntem încă în Europa. Localitățile noastre nu sunt gata. Acoperișul nostru este fisurat și plouă chiar pe camera de luat vederi", spunea atunci Natalia Șoșeva.

În 2014, fiind deputat în APG, ea s-a opus, alături de alți colegi, deciziei Consiliului Coordonator al Audiovizualului de a suspenda transmisiunea postului TV Rossia 24 și a propus crearea în Găgăuzia a unei camere de licențiere proprii. „Astfel, nu vor fi scandaluri de fiecare dată când se vorbește despre eliberarea licențelor în Găgăuzia”, a spus atunci deputata.

De asemenea, ea și deputații din Adunarea Populară au votat un proiect prin care APG obținea atribuţiile de organ de monitorizare şi control asupra respectării de către radiodifuzori şi distribuitorii de servicii a prevederilor legale, fapt condamnat și contestat de CCA.

Candidat, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter

Un alt candidat independent este Semion Lazarev, fost președinte al Teleradio Găgăuzia, în perioada când instituția era de stat. Este născut în 1957, inginer de profesie, iar în prezent este director la SRL ”5-TV”, o rețea de televiziune prin eter. El a candidat și în anul 2012, dar a pierdut în fața Nataliei Șoșeva în turul doi, deși în primul tur acumulase mai multe voturi.

Semion Lazarev a fost director la Teleradio Găgăuzia din 2003 până în 2006, iar înainte de asta a condus un post de televiziune privat, „Eni Ay”, care acum aparține fiului său, Vladimir Lazarev.

Din activitatea sa de director la SRL ”5-TV”, unde figurează atât ca fondator, cât și ca administrator, candidatul Lazarev declară venituri destul de mici, de 24 829 de lei pentru un an, adică aproximativ 2000 de lei pe lună. Solicitat de Moldova Curată, el a spus că firma sa nu are un venit prea mare, iar concurența este puternică în acest domeniu, astfel că are puțini abonați. El a mai indicat că deține o casă în satul Joltai, primită drept moștenire de la părinți și încă una – în orașul Comrat, unde locuiește cu familia. Imobilul din Comrat a fost cumpărat în 1989. Candidatul are și un automobil Chevrolet Aveo, pe care a spus că l-a cumpărat în 2005.

Firmă nedeclarată, mai exact un nou post de radio

Semion Lazarev nu a indicat în declarația sa de avere depusă la Comisia Electorală o firmă pe care o deține, BIZIM DALGAMIZ S.R.L. Datele Camerei Înregistrării de Stat arată că firma a fost înregistrată în mai 2005, iar Semion Lazarev figurează ca fondator și administrator. Printre fondatori sunt Elena Lazarev și Maia Sadovici. Solicitat de Moldova Curată, candidatul a spus că este vorba despre un post de radio cu aceeași denumire, Bizim Dalgamîz (în traducere: Unda noastră), care emite de câteva luni. Spune că nu a declarat firma, deoarece că aici este doar acționar, nu și director. Datele CCA arată că postul de radio este unul generalist și a obținut licență de emisie în la 29 iulie 2016 pe o frecvență din Comrat. Licența este valabilă până în anul 2023.

Familia Lazarev – proprietară a unui post de televiziune

Compania de televiziune "Eni Ay" aparține în întregime familiei candidatului Semion Lazarev, fondatori fiind Vladimir Lazarev (29%), Elena Lazarev (33%) și Ivanna Lazarev (33%), despre care candidatul a spus că sunt fiul, fiica și soția sa, cu toții ”oameni de creație”, după cum a remarcat Semion Lazarev. Printre fondatorii este și o altă companie, RADIO POLI DISC S.R.L (5%), condusă de Valeriu Galupa. Datele de la CCA arată că postul a obținut licență în 2009, valabilă până în octombrie 2016.

În cadrul alegerilor din 2012, pentru APG, postul de televiziune „Eni Ay” a fost monitorizat și s-a constatat că în buletinele de ştiri difuzate s-a remarcat favorizarea evidentă a candidatului independent Alexandr Tarnavski, înregistrat în circumscripţia nr. 3 din Comrat.

Cu un an înainte de asta, la alegerile locale din 2011, „Eni Ay” a fost avertizat pentru părtinire politică.

Menționăm că televiziunea este membră a rețelei AICI TV, iar în 2011 a beneficiat de sprijin financiar pentru construcția paginii sale electronice, în cadrul unui program de asistență implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent. În 2009, televiziunea „Eni Ay” a beneficiat de finanțare și din partea Fundației Soros Moldova.

Cel de-al treilea candidat în circumscripția nr. 19, Joltai, este Nina Cerneva, născută în 1964, agronom de profesie, brigadier la SRL ”Iurtluc”. Ea candidează independent, deși este și consilier local la Joltai din partea formațiunii ”Partidul Nostru”. Pentru ultimii doi ani, declară un venit de 40 000 lei din salariu și 2000 lei din darea în arendă a unui bun. Deține o casă cu suprafața de 130 de metri pătrați.

Natalia Enache



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegeri in AP din UTAG

Candidați la funcția de deputat în APG: Un fost condamn...

În circumscripția nr. 13 din s. Beșalma, mun. Comrat, pentru un loc de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 3 persoane. Bogdan Simion, actualul deputat ales în această regiune, a renunțat între timp la PCRM și candidează ca independent. El va lupta pentru un nou mandat cu alți doi independenți, un contabil și un director de firmă.

08 noiembrie 2016
1184
Alegeri in AP din UTAG

Voturile de aur din Cişmichioi şi Chiriet-Lunga

În această duminică, în 18 circumscripţii din cele 35 câte sunt în Găgăuzia, se va desfăşura turul doi al alegerilor deputaților în Adunarea Populară de la Comrat. Dacă în alte localităţi diferenţa este semnificativă dintre voturile obţinute de candidaţii care au ajuns în turul doi, în satele Cişmichioi din raionul Vulcăneşti şi Chiriet-Lunga din Ciadîr-Lunga pretendenţii au fost separaţi doar de un singur vot.

30 noiembrie 2016
1469
Alegeri in AP din UTAG

Cel mai în vârstă deputat din APG candidează pentru al...

Actualul deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) din partea circumscripției nr. 34 Svetlîi, mun. Comrat, Piotr Ceavdarî, în vârstă de 66 de ani, candidează pentru al patrulea mandat. El spune că o face la rugăminte lui „Igor Nicolaevici” (Dodon - n. r.), iar unii contracandidați îl acuză că ar folosi resursele administrative în campanie. Oponenții săi sunt fostul consilier al ex-bașcanului al Găgăuziei, Mihail Formuzal, Vasilii Torlac, un bugetar de la Inspecția Financiară, Victor Ponomari, și un lăcătuș, Ruslan Unilovschi.

16 noiembrie 2016
1222
Alegeri in AP din UTAG

Un deputat, o funcționară și o profesoară candidează în...

Trei candidați s-au înscris în cursa pentru un mandat de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) în circumscripția nr 32, Cotovscoe. La fel ca și în celelalte regiuni, majoritatea candidaților nu reprezintă partide politice, venind în fața alegătorilor ca independenți. Asta deși, indirect, sunt sau au fost susținuți de entități politice.

15 noiembrie 2016
1250
Alegeri in AP din UTAG

La Carbalia, un singur candidat. Are salarii mici, dar...

În cursa pentru fotoliul de deputat al Adunării Populare a Găgăuziei din partea circumscripţiei Carbalia, nr. 23 (raionul Vulcăneşti), aspiră un singur candidat, Valentin Gaidarji, inginer de profesie, director şi fondator al întreprinderii „Zegor Grup” SRL. Gaidarji candidează pentru al doilea mandat, după ce în 2012 l-a învins în turul doi pe socialistul Ivan Dergaci. Carbalia este o localitate cu 534 de locuitori, potrivit datelor ultimului recensământ. La alegerile parlamentare, în listele electorale au figurat 410 persoane cu drept de vot.

25 octombrie 2016
1349
Alegeri in AP din UTAG

Socialist cu avere și, în trecut, cu cetățenie română,...

Trei candidați luptă pentru voturile alegătorilor din circumscripția nr. 10 Vulcănești la alegerile deputaților în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze (APG), care vor avea loc la 20 noiembrie 2016. Vorbim despre președintele organizației PSRM a raionului Vulcănești, deputatul Roman Tiutin, președintele Societății Orbilor din același raion, Vasilii Tucan, și omul de afaceri Valerii Cernev. 

01 noiembrie 2016
1119