Laura Ştefan: Factorul politic este esenţial atunci când se ia decizia iniţială privind curățarea țării de corupție

Arhiva 21 decembrie 2015 1491
Laura Ștefan

Experta anticorupţie de la Bucureşti Laura Ştefan a vorbit în cadrul unui interviu cu Moldova Curată despre experienţa acumulată de instituţiile de drept din România în domeniul combaterii corupţiei şi ce ar putea prelua Republica Moldova în acest sens. Ea a subliniat importanţa asumării reformelor de către clasa politică, dar, mai ales, de către oamenii legii, de la poliţişti şi procurori până la judecători.



„Este esenţial ca politicienii să înţeleagă faptul că e nevoie de o justiţie puternică şi de curăţarea ţării de acest flagel care este corupţia. Dincolo de decizia politică, este nevoie şi de o înţelegere profundă a cerinţelor care se pun în faţa sistemului judiciar, e nevoie ca oamenii din sistemul judiciar să-şi asume rolul adevărat pe care îl au în societate. Scuze sunt multe şi explicaţii de ce ceva nu se poate, mai greu este să faci un lucru bine şi cu responsabilitate”, a remarcat Laura Ştefan.

Experta a mai a explicat cum funcţionează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Agenţia Naţională de Integritatea (ANI) şi de ce instanţele specializate anticorupţie nu sunt o soluţie bună într-o ţară afectată de corupţie.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Dorin Chirtoacă: „Din păcate, nici un funcţionar bănuit...

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, spune, într-un interviu pentru Moldova Curată, că în perioada celor două mandate ale sale, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei au fost bănuiţi de comiterea actelor de corupţie, însă nu au ajuns să fie condamnați. Chirtoacă afirmă că și în prezent în instituția pe care o conduce există funcţionari care îşi văd mai mult de interesele personale, decât de cele profesionale.

13 august 2014
1000
Arhiva

Republica Moldova, restantă la capitolul creării unui s...

În anul 2015, în runda a IV-a de evaluare, Republica Moldova va fi evaluată de către Grupul de State contra Corupţiei (GRECO) în ce privește conformitatea cu standardele care asigură inclusiv integritatea parlamentarilor. Republica Moldova va trebui să aducă dovezi că are prevederi şi practici aplicabile deputaţilor în Parlament, referitoare la:

21 septembrie 2014
1026
Arhiva

Viorel Morari: Mi-am stabilit un termen: până la 1 augu...

Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, ales recent pentru un mandat de 5 ani, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, despre cum planifică să reorganizeze Procuratura Anticorupţie şi despre angajarea unor noi procurori. El a declarat că accederea în funcţia de Procuror Anticorupţie este o provocare profesională şi că îşi acordă termenul de până la 1 august 2016 pentru a obţine primele rezultate. „În caz contrar, eu primul o să-mi pun întrebarea dacă este cazul să mă mențin în funcție după 1 august”, a adăugat Viorel Morari.

17 mai 2016
930
Arhiva

Un magistrat fără imunitate, propus pentru conferirea u...

Gheorghe Muntean, magistratul de la Judecătoria Comercială de Circumscripţie, căruia i s-a retras imunitatea în anul 2013, a fost propus de către instanţa unde activează pentru a i se oferi titlul onorific de „Veteran al sistemului judiciar”. Unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au solicitat amânarea examinării acestei propuneri, până când se va stabili dacă în prezent magistratul este sau nu urmărit penal.

15 decembrie 2015
1140
Arhiva

Portalul www.moldovacurata.md și API lansează campania...

MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente (API) lansează campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”. Cetățenii din mai multe localități vor fi informați și ajutați să acceseze informații de interes public, să monitorizeze procesul de adoptare a deciziilor și a utilizării banilor publici de către autoritățile locale.

19 septembrie 2017
955
Arhiva

Zeci de mii de declaraţii de avere ale funcţionarilor r...

Procesul de verificare a declaraţiilor de venit ale funcționarilor publici pentru anul 2012 a eşuat. Aceasta este concluzia la care au ajuns, recent, experții Transparency Internaţional Moldova (TI - Moldova) care au monitorizat 20 de autorităţi publice centrale. Potrivit lor, circa 25 de mii de declarații pe venit și proprietăți, depuse în anii 2010-2011, n-au fost verificate. Experţii se arată îngrijoraţi de acest fapt, deoarece, spun ei, în acea perioadă s-a înregistrat un flux foarte mare de cadre în instituţiile monitorizate.

29 aprilie 2013
1328