Legislativul a renunţat la portretele domnitorilor

Arhiva 23 februarie 2016 702
Imagine simbol

Secretariatul Parlamentului a retras de pe site-ul Legislativului cererile iniţiale referitoare la achiziţionarea serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale, după ce Moldova Curată a semnalat nereguli la întocmirea criteriilor de selectare. La o zi de la apariţia articolului «Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără servicii de deservire a delegaţiilor oficiale sau portrete de domnitori?» cererile au fost înlocuite cu altele, care conţin condiţii generale și nu se mai referă strict la felul în care trebuie să arate pereţii restaurantelor sau la ce tablouri trebuie atârnate pe pereţi.



În articolul publicat săptămâna trecută am relatat despre faptul că Secretariatul Parlamentului îşi anunţa intenţia de achiziţionare a serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale pentru anul 2016. În cererea de oferte instituţia a inclus unele criterii caracteristice câtorva restaurante din ţară. Experţii în achiziţii publice afirmau că instituţia încalcă prevederile Legii privind achiziţiile publice, deoarece, prin condiţiile impuse, ar favoriza localuri concrete din capitală.

De exemplu, în una dintre cereri instituţia solicita ca restaurantul să fie „situat la marginea estică a Chișinăului (porțile orașului), cu mai multe terase care deschid o frumoasă priveliște asupra pădurii și grădinilor. Decorul interior creează atmosfera timpurilor străvechi, larg sortiment de preparate culinare tradiționale și bucătărie europeană. Capacitatea de locuri – de la 2 invitați până la 20, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

După mediatizarea acestei oferte, Secretariatul Legislativului şi-a schimbat opţiunea. Cererea plasată acum pe pagina web a Parlamentului sună astfel: “situat în partea estică a Chișinăului, fapt ce ar facilita transportarea rapidă a delegației spre Aeroportul Chișinău. Decorațiunile interioare adecvate specificului tradițional moldovenesc. Larg sortiment de produse culinare tradiționale și bucătărie europeană. Pentru deservirea delegației să fie asigurat un număr suficient de ospătari. Capacitatea de locuri – până la 40; 2 (două) sau mai multe săli separate, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

O altă cerere a instituţiei care a creat neclarităţi era legată de prezenţa în restaurant a portretelor de domnitori: „situat în centrul Chișinăului și servește bucate tradiționale și europene. Atmosfera intenționează să o reproducă pe cea din casele nobile și cele regale din secolele XV-XVI, prin imaginile domnitorilor moldoveni atârnate pe pereți. Capacitatea de locuri – de la 14 invitați până la 40, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

După publicarea materialului pe Moldova Curată, criteriul portretelor a dispărut fiind incluse condiţii generale: “situat în centrul Chișinăului, în raza de maxim 2 km de la sediul Parlamentului RM. Decorațiuni interioare specifice tradițiilor naționale vechi/medievale. Larg sortiment de preparare culinare tradiționale și bucătărie europeană…”.

Potrivit solicitărilor iniţiale, licitaţia publică urma să se desfăşoare astăzi, 23 februarie 2016. După retragerea caietului de sarcini şi includerea altor criterii, concursul public de achiziţionare a serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale va avea loc la 1 martie 2016.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Preşedintele CNI: „Vom rămâne la sapă de lemn, dacă nu...

Persoanele cu funcţii de răspundere în serviciul public ar putea avea posibilitatea, începând cu anul viitor, să-şi declare veniturile şi proprietăţile în formă electronică, printr-un program special numit „E-integritate”. Specialiştii afirmă că această modalitate va elimina erorile comise fără intenţie sau cu bună ştiinţă de către subiecţi, deoarece programul va include câmpuri de date obligatorii. Dacă acestea nu vor fi completate, declaraţia nu va putea fi recepţionată. Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) spune însă declararea electronică va fi posibilă de la anul viitor doar în situaţia în care deputaţii vor vota proiectele de lege care presupun reformarea CNI, dar şi modificarea formularului de declarare a averilor şi intereselor personale.

13 martie 2015
644
Arhiva

La Cojușna, primarul s-a „distanțat” de cumnata care îi...

Primarul comunei Cojușna din raionul Strășeni este bănuit că ar admite un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe cumnata sa, care este directoarea Școlii de Arte din localitate. Primarul se jură că nu a știut că actualul cadru legislativ conține prevederi care ar interzice conflictul de interese.

14 aprilie 2016
819
Arhiva

Achiziții publice: Instituție nouă cu oameni ”vechi”

Fostul șef al Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga, a fost desemnat de membrii Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe în calitate de director general al Agenției Naționale pentru Soluționare a Contestațiilor. Acesta deține în prezent funcția de consultant principal în cadrul secretariatului Parlamentului și a fost ales dintre trei candidați la funcția de director al acestei noi instituții.

21 iunie 2017
684
Arhiva

Prins băut la volanul maşinii de serviciu în noaptea de...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun pe stil vechi şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin îniante de a urca la volanul maşinii de serviciu, nu a fost sancţionat. Conducerea Cancelariei de Stat susţine că a iniţiat o anchetă, dar nu a luat încă o decizie, deşi de atunci a trecut mai bine de o lună şi jumătate. Experţi anticorupţie nu exclud că acest caz ar putea fi muşamalizat la fel ca altele.  

16 februarie 2015
691
Arhiva

Olesea Stamate: ”Un control public este întotdeauna cel...

Procesul de achiziții publice trebuie să devină mai transparent, cu acces liber al publicului la mai multe documente din dosarul de achiziții, este de părere preşedinta Asociației pentru o Guvernare Eficientă  și Responsabilă, Olesea Stamate. Ea a explicat, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, care sunt noutățile Legii cu privire la achizițiile publice,  care a intrat în vigoare la 1 mai 2016. În acest context, experta a subliniat importanță transparentizării acestui proces, de la inițiere,  până la finalizare.

08 iulie 2016
782
Arhiva

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conf...

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor pentru Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova Curată.

27 mai 2019
1989