Legislativul a renunţat la portretele domnitorilor

Arhiva 23 februarie 2016 214
Imagine simbol

Secretariatul Parlamentului a retras de pe site-ul Legislativului cererile iniţiale referitoare la achiziţionarea serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale, după ce Moldova Curată a semnalat nereguli la întocmirea criteriilor de selectare. La o zi de la apariţia articolului «Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără servicii de deservire a delegaţiilor oficiale sau portrete de domnitori?» cererile au fost înlocuite cu altele, care conţin condiţii generale și nu se mai referă strict la felul în care trebuie să arate pereţii restaurantelor sau la ce tablouri trebuie atârnate pe pereţi.În articolul publicat săptămâna trecută am relatat despre faptul că Secretariatul Parlamentului îşi anunţa intenţia de achiziţionare a serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale pentru anul 2016. În cererea de oferte instituţia a inclus unele criterii caracteristice câtorva restaurante din ţară. Experţii în achiziţii publice afirmau că instituţia încalcă prevederile Legii privind achiziţiile publice, deoarece, prin condiţiile impuse, ar favoriza localuri concrete din capitală.

De exemplu, în una dintre cereri instituţia solicita ca restaurantul să fie „situat la marginea estică a Chișinăului (porțile orașului), cu mai multe terase care deschid o frumoasă priveliște asupra pădurii și grădinilor. Decorul interior creează atmosfera timpurilor străvechi, larg sortiment de preparate culinare tradiționale și bucătărie europeană. Capacitatea de locuri – de la 2 invitați până la 20, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

După mediatizarea acestei oferte, Secretariatul Legislativului şi-a schimbat opţiunea. Cererea plasată acum pe pagina web a Parlamentului sună astfel: “situat în partea estică a Chișinăului, fapt ce ar facilita transportarea rapidă a delegației spre Aeroportul Chișinău. Decorațiunile interioare adecvate specificului tradițional moldovenesc. Larg sortiment de produse culinare tradiționale și bucătărie europeană. Pentru deservirea delegației să fie asigurat un număr suficient de ospătari. Capacitatea de locuri – până la 40; 2 (două) sau mai multe săli separate, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

O altă cerere a instituţiei care a creat neclarităţi era legată de prezenţa în restaurant a portretelor de domnitori: „situat în centrul Chișinăului și servește bucate tradiționale și europene. Atmosfera intenționează să o reproducă pe cea din casele nobile și cele regale din secolele XV-XVI, prin imaginile domnitorilor moldoveni atârnate pe pereți. Capacitatea de locuri – de la 14 invitați până la 40, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

După publicarea materialului pe Moldova Curată, criteriul portretelor a dispărut fiind incluse condiţii generale: “situat în centrul Chișinăului, în raza de maxim 2 km de la sediul Parlamentului RM. Decorațiuni interioare specifice tradițiilor naționale vechi/medievale. Larg sortiment de preparare culinare tradiționale și bucătărie europeană…”.

Potrivit solicitărilor iniţiale, licitaţia publică urma să se desfăşoare astăzi, 23 februarie 2016. După retragerea caietului de sarcini şi includerea altor criterii, concursul public de achiziţionare a serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale va avea loc la 1 martie 2016.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Ana Dabija: „Nu avem tortură în penitenciare. Sunt doar...

Directorul Departamentului  Instituțiilor Penitenciare Ana Dabija  susține că tortura nu reprezintă un fenomen în cadrul instituțiilor penitenciare din R. Moldova.

03 februarie 2014
225
Arhiva

La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia,...

Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.

07 iunie 2018
242
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
504
Arhiva

Natalia Trofim, șefă de direcție la Curtea de Conturi:...

Sectorul achizițiilor publice reprezintă un domeniu favorabil pentru fraudă și abuz, fiind foarte sensibil la acte de corupție, a declarat şefa direcţiei generale de audit al bugetului de stat şi patrimoniului din cadrul Curții de Conturi, Natalia Trofim, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 martie 2016
282
Arhiva

Ambasadorul Slovaciei la Chișinău: ”Cu o minte coruptă...

Ambasadorul Republicii Slovacia la Chișinău Robert Kirnag a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre practicile slovace de combatere a corupției, de asigurare a transparenței decizionale și a integrității demnitarilor și funcționarilor publici. Diplomatul a subliniat că este nevoie atât de voința politică a celor aflați la putere, cât și de cea a cetățenilor, care trebuie să manifeste demnitate și să refuze să dea mită. De asemenea, Excelența Sa a calificat drept ”incredibilă” delapidarea unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc și a îndemnat autoritățile legale să îi aducă în fața justiției pe toți cei implicați.

24 octombrie 2016
202
Arhiva

Finanțele partidelor din R. Moldova, ascunse de ochii a...

Pe nicio pagină web a partidelor politice parlamentare din ţara noastră nu sunt publicate rapoartele financiare anuale, unde cetăţenii să vadă care au fost veniturile şi cheltuielile planificate şi realizate de aceste partide în fiecare an. Deşi actuala Lege privind partidele politice nu prevede expres ca aceste rapoarte să fie făcute publice, unii experţi sunt de părere că partide ar trebui să-şi respecte electoratul şi să prezinte toată suma mijloacelor financiare care a fost acumulată pe parcursul unui an.

03 mai 2013
224