Legislativul a renunţat la portretele domnitorilor

Arhiva 23 februarie 2016 858
Imagine simbol

Secretariatul Parlamentului a retras de pe site-ul Legislativului cererile iniţiale referitoare la achiziţionarea serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale, după ce Moldova Curată a semnalat nereguli la întocmirea criteriilor de selectare. La o zi de la apariţia articolului «Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără servicii de deservire a delegaţiilor oficiale sau portrete de domnitori?» cererile au fost înlocuite cu altele, care conţin condiţii generale și nu se mai referă strict la felul în care trebuie să arate pereţii restaurantelor sau la ce tablouri trebuie atârnate pe pereţi.



În articolul publicat săptămâna trecută am relatat despre faptul că Secretariatul Parlamentului îşi anunţa intenţia de achiziţionare a serviciilor de deservire a delegațiilor oficiale pentru anul 2016. În cererea de oferte instituţia a inclus unele criterii caracteristice câtorva restaurante din ţară. Experţii în achiziţii publice afirmau că instituţia încalcă prevederile Legii privind achiziţiile publice, deoarece, prin condiţiile impuse, ar favoriza localuri concrete din capitală.

De exemplu, în una dintre cereri instituţia solicita ca restaurantul să fie „situat la marginea estică a Chișinăului (porțile orașului), cu mai multe terase care deschid o frumoasă priveliște asupra pădurii și grădinilor. Decorul interior creează atmosfera timpurilor străvechi, larg sortiment de preparate culinare tradiționale și bucătărie europeană. Capacitatea de locuri – de la 2 invitați până la 20, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

După mediatizarea acestei oferte, Secretariatul Legislativului şi-a schimbat opţiunea. Cererea plasată acum pe pagina web a Parlamentului sună astfel: “situat în partea estică a Chișinăului, fapt ce ar facilita transportarea rapidă a delegației spre Aeroportul Chișinău. Decorațiunile interioare adecvate specificului tradițional moldovenesc. Larg sortiment de produse culinare tradiționale și bucătărie europeană. Pentru deservirea delegației să fie asigurat un număr suficient de ospătari. Capacitatea de locuri – până la 40; 2 (două) sau mai multe săli separate, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

O altă cerere a instituţiei care a creat neclarităţi era legată de prezenţa în restaurant a portretelor de domnitori: „situat în centrul Chișinăului și servește bucate tradiționale și europene. Atmosfera intenționează să o reproducă pe cea din casele nobile și cele regale din secolele XV-XVI, prin imaginile domnitorilor moldoveni atârnate pe pereți. Capacitatea de locuri – de la 14 invitați până la 40, parcaj auto, garderobă, grup sanitar, sisteme de climatizare și ventilație în spații de servire”.

După publicarea materialului pe Moldova Curată, criteriul portretelor a dispărut fiind incluse condiţii generale: “situat în centrul Chișinăului, în raza de maxim 2 km de la sediul Parlamentului RM. Decorațiuni interioare specifice tradițiilor naționale vechi/medievale. Larg sortiment de preparare culinare tradiționale și bucătărie europeană…”.

Potrivit solicitărilor iniţiale, licitaţia publică urma să se desfăşoare astăzi, 23 februarie 2016. După retragerea caietului de sarcini şi includerea altor criterii, concursul public de achiziţionare a serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale va avea loc la 1 martie 2016.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

15 martie 2018
978
Arhiva

Dosarul liderilor sindicatelor din agricultură: condamn...

Liderii sindicatelor din agricultură, Sergiu Bernevec și Sergiu Boța, condamnați joi, 12 aprilie, la 8,6 ani și, respectiv, 8 ani de închisoare cu executare, au fost lăsați în libertate, deși sentința este executorie din momentul pronunțării.

13 aprilie 2018
891
Arhiva

Prevederile legale referitoare la integritatea procuror...

În Recomandarea 1604 (2003) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind rolul Procuraturii într-o societate democratică guvernată în baza principiului supremaţiei legii, a fost recunoscut rolul esenţial al procurorului în asigurarea securităţii şi libertăţii în societatea europeană prin:

10 decembrie 2014
828
Arhiva

Profil candidat: Olga Coptu

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1097
Arhiva

Grefierul care a înlocuit într-un proces-verbal numele...

Eugeniu Garbuz, grefierul de la Judecătoria Chișinău, care a schimbat numele ”Plahotniuc” în ”Filat” în procesul-verbal de audiere a lui Veaceslav Platon încă nu a fost sancționat, deși a trecut jumătate de an de la descoperirea erorii. Vicepreședintele instanței a declarat, într-un răspuns expediat Asociației Presei Independente (API), că în acest caz a fost sesizată Comisia disciplinară din cadrul judecătoriei.

12 ianuarie 2018
1004
Arhiva

Reparaţia Judecătoriei Orhei, soldată cu dosar penal

O companie care a reparat sediul Judecătoriei Orhei a ajuns în vizorul procurorilor după ce a cerut pentru renovare un milion de lei, iar angajaţii Inspecţiei Financiare, subordonată Ministerului Finanţelor, au constatat mai multe abateri de la normele legale. Bunăoară, controlorii au stabilit că circa 425.000 de lei au fost trecuţi neîntemeiat la capitolul cheltuieli. Oamenii legii au pornit urmărirea penală în baza articolului 190, aliniat 5, din Codul Penal – escrocheria, în baza raportului inspectorilor. Deşi procurorii ne-au asigurat că administraţia judecătoriei nu poartă vreo vină, documentul arată că şi şefii instanţei au comis încălcări.

17 noiembrie 2014
968