Mass-media, cu peniţa pe averea şi interesele demnitarilor

Arhiva 17 iulie 2015 51
Vizita de studiu a reporterilor de la Moldova Curată la ANI a fost organizată de către PNUD Moldova

De la constituirea Comisiei Naţionale de Integritate(CNI), presa a avut un rol semnificativ în depistarea cazurilor în care subiecţi ai declarării erau suspectaţi de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese, al incompatibilităţii de funcţii sau situaţii de tăinuire a unor proprietăţi sau maşini scumpe. Deoarece majoritatea subiecţilor declarării vizaţi în actele de constatare ale CNI scapă basma curată, instituţia pierde pe zi ce trece din credibilitate. Experţii sunt de părere că pentru ca CNI să capete încredere din partea societăţii, aşa cum o are instituţia similară din România, ea ar trebui urgent reformată.În prezent, CNI este implicată în 61 de procese de judecată, în toate situaţiile subiecţii declarării contestând actele adoptate de membrii Comisiei. O bună parte din cazurile aflate în prezent în instanţa de judecată sunt sesizări din presă. Unul din puţinii demnitari sancţionaţi pentru admiterea unor ilegalităţi (conflict de interese şi incompatibilitate de funcţii) este fostul primar al comunei Ignăţei, Rezina, care a fost revocat din funcţie după ce ziarul regional Cuvântul şi portalul Moldova Curată a descoperit că instituţiile de învăţământ din această localitate achiziţionau pâine şi lapte de la firma primarului de atunci.

Date din Raportul de activitate pentru perioada de activitate ianuarie-martie 2015

Potrivit CNI, în anul 2014 Comisia a iniţiat 354 de controale, 63 dintre acestea având ca temei informaţii din mass-media. Însă în prima jumătate a anului 2015, CNI a iniţiat doar 14 contoale bazate pe sesizări din presă din cele 168 câte au fost înregistrate în primele şase luni ale acestui an. Anatolie Donciu, preşedintele CNI are şi o explicaţie pentru acest număr mic de controale iniţiate după publicarea materialelor din presă. "Probabil jurnaliştii s-au decurajat să mai scrie la acesta subiecte despre conflictele de interese sau despre averi. Jurnaliştii dar şi societatea se întreabă: degeaba se mediatizează, până la urmă nu sunt rezulatate şi puţini sunt sancţionaţi. Şi aici le dau dreptate, cu această structură şi cu asemenea competenţe, CNI nu este ineficientă", a declarat acesta pentru Moldova Curată.

Preşedintele CNI a mai precizat că este de apreciat atunci când jurnaliştii abordează aceste subiecte, reflectând temele în mod profesionist. "Da, atunci când un material din presă este unul argumentat şi este mediatizat dezinteresat, uneori ne ajută şi pe noi la investigarea de mai departe a cazului, însă din păcate unele instituţii de presă realizează materiale având un interes ascuns, nici pe departe nu este în interesul cetăţeanului".

ANI cu o reputaţie foarte bună în Romania

Dacă la noi CNI este văzută de societate ca o instituţie ineficientă în prezent, neavând competenţe de sancţionare, iar în mare parte subiecţii nedeclarării rămân în funcţii fără a fi pedepsiţi, cu totul altă situaţie este în România, unde societatea are încredere în Agenţia Naţională de Integritate. ANI, pe lângă funcţia de constatare a încălcărilor ce ţin de fals în declaraţii de avere, admiterea conflictului de interese şi incompatibilităţii de funcţii, are şi rolul de a sancţiona, atribuţie pe care CNI nu o are.

Presa este de mare ajutor pentru ANI. Reporterii de la Moldova Curată, fiind într-o vizită de studiu la ANI, au aflat că circa 20 la sută din controalele iniţiate de inspectorii de acolo, sunt efectuate în baza materialelor din presă. Silviu Ioan Popa, director pe comunicare la ANI a menţionat că în prezent atât mass-media cât şi cetăţenii sesizează instituţia, iar acest lucru este de apreciat că societatea în ansamblu are încredere în ANI.

Despre încrederea mass-media în ANI o vorbeşte şi numărul de relatări în presă despre această instituţie. Potrivit unui Raport ANI, în primele trei luni ale anului curent, în mass-media din România au fost înregistrate 22.222 de referiri la Agenţia Naţională de Integritate sau la domeniile care au legătură cu activitatea acestei instituţii în presa audio-vizuală şi online. Din acest număr, doar 41 de referiri au avut un context negativ, restul materialelor având un caracter pozitiv sau neutru.

Iana Spinei, expertă Transparency International-Moldova a declarat în cadrul unei mese rotunde că pentru a avea rezultate bune în activitatea sa, CNI trebuie urgent reformată, iar cele trei proiecte legislative ce presupun reformarea instituţiei, respinse de Guvern, să fie repuse în agenda de lucru a guvernanţilor.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

APEL PUBLIC CĂTRE CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Inițiativa de schimbare a modului de publicare a hotărârilor judecătorești afectează grav transparența sistemului judecătoresc și limitează accesul la informații de interes public

09 octombrie 2017
51
Arhiva

Raport Freedom House: Corupția și proasta guvernare la...

Deşi există un larg consens în ceea ce priveşte accederea în Uniunea Europeană, Republica Moldova este încetinită încă de grave conflicte interne şi de clivaje în ceea ce priveşte orientarea sa viitoare – se arată în raportul Nations in Transit 2015 al Freedom House.

27 iunie 2015
40
Arhiva

Profil candidat: Mariana Cușnir

Integritatea în activitatea politică

17 februarie 2019
133
Arhiva

Legislativul a renunţat la portretele domnitorilor

Secretariatul Parlamentului a retras de pe site-ul Legislativului cererile iniţiale referitoare la achiziţionarea serviciilor de deservire a delegaţiilor oficiale, după ce Moldova Curată a semnalat nereguli la întocmirea criteriilor de selectare. La o zi de la apariţia articolului «Mimarea achiziţiilor publice în Legislativ: se cumpără servicii de deservire a delegaţiilor oficiale sau portrete de domnitori?» cererile au fost înlocuite cu altele, care conţin condiţii generale și nu se mai referă strict la felul în care trebuie să arate pereţii restaurantelor sau la ce tablouri trebuie atârnate pe pereţi.

23 februarie 2016
54
Arhiva

Demnitar atenționat pentru că a urcat băut la volanul m...

Dorian Taşcă, şeful Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat Hânceşti, care a fost tras pe dreapta de inspectorii de patrulare în noaptea de Crăciun şi care a recunoscut că a băut două pahare de vin înainte de a urca  la volanul maşinii de serviciu, a fost... atenționat. Măsura a fost luată la două zile după ce Moldova Curată a relatat despre acest caz.

26 martie 2015
54
Arhiva

Conflictul de interese din Bleşteni rămâne nesancţionat

Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia este greşită şi că primarul ar fi trebuit sancţionat.

07 aprilie 2016
70