Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare din Dănceni, iar oamenii rămân cu mizeria în curți

2013-2018 23 aprilie 2018 2148

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.



Oamenii din sat au gropi în formă de fântâni săpate prin grădini, curți sau la porți - adâncituri unde se acumulează reziduurile de apă din gospodării. Periodic, oamenii apelează la servicii de pompare și de transportare a acestor deșeuri. Așa se chinuiesc ani de zile.

”O vedeți? Această fântână e din anul 1983. Are patru metri adâncime. Aici curge apa de la mașina de spălat și lavoar. Am construit-o din cărămidă, pneuri de cauciuc și nisip. Veceul este aparte”, ne spune dl Petru Botezatu, în timp ce ne arată infrastructura sistemului de canalizare improvizat, amplasat în afara porții.

Domnul Vladimir apelează, periodic, la serviciile de transportare a apei menajere acumulată în groapa din grădina sa.

Și la poarta doamnei Zinaida este săpată o astfel de groapă, iar periodic, femeia cheamă serviciul de curățare pentru a transporta deșeurile lichide.

Drumurile din Dănceni sunt cu denivelări din cauza săpăturilor făcute când au fost îngropate țevile pentru canalizare.

Un alt locuitor, domnul Vladimir, a săpat groapa la colțul grădinii. El spune că, o dată în trei luni, scoate din ea apa menajeră care se adună.

Pe străzile din Dănceni sunt semne că au fost săpate drumurile atunci când au fost instalate țevile pentru sistemul de canalizare din localitate. Însă până în prezent, sistemul nu funcționează, deși pentru instalarea lui au fost alocate din Fondul Ecologic Național peste 6,6 milioane de lei.

Banii au fost alocați în patru tranșe

Potrivit unui răspuns al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, banii au fost transferați în patru tranșe.

Prima tranșă, în valoare de un milion de lei, a fost transferată în vara anului 2015. În luna noiembrie a aceluiași an au fost transferați încă două milioane de lei. Pentru etapa a treia a proiectului a fost transferată suma de 1,647 milioane de lei în luna iunie 2016. Valoarea ultimei tranșe a fost de 1,967 milioane de lei.

Primarul din Dănceni: ”Trebuie bani”

Primarul localității, Andrei Vîrlan, nu știe suma exactă, dar ne-a spus că pentru acest sistem Primăria Dănceni a primit ”vreo 6 milioane de lei”. Alesul local a explicat pentru portalul Moldova Curată că lucrările nu pot continua, deoarece e nevoie de alte 15 milioane de lei pentru ca sistemul să fie pus în funcțiune. ”Nu ne finanțează Ministerul Ecologiei. În total proiectul costă 22 de milioane, incluzând aici construcția a șase stații de pompare, stația de epurare și 19 km de traseu. Au fost instalate doar 10 km de traseu. Stația de epurare este construită, dar nu este achitată. Trebuie bani”, conchide primarul Andrei Vîrlan.

Procuratura Anticorupție: ”Organul de urmărire penală are suspiciuni că licitația respectivă a fost una fictivă”

Firma care a câștigat concursul pentru construcția sistemului de canalizare și epurare din comuna Dănceni este SRL “Levprocons”. Atât autoritățile locale din Dănceni, cât și această firmă sunt în vizorul procurorilor anticorupție. Printr-un răspuns oficial expediat portalului Moldova Curată, instituția ne-a informat că sunt suspiciuni că licitația ar fi fost fictivă. ”SRL “Levprocons” a participat la licitația pentru construcția sistemului de canalizare și epurare din Dănceni, Ialoveni. Organul de urmărire penală are suspiciuni că licitația respectivă a fost una fictivă, deoarece pe lângă acest agent economic, la licitație au participat alte trei persoane juridice, care, de fapt, sunt gestionate de aceeași persoană ca și SRL “Levprocons”. Primăria Dănceni se află în vizorul Procuraturii Anticorupție, aceasta fiind vizată de investigațiile din cadrul unui dosar complex (29 episoade) cu implicarea a 29 de primării, una dintre care este primăria satului Ghelăuza. Urmărirea penală se află în derulare, iar alte informații nu pot fi furnizate”, se spune în răspunsul PA.

Portalul Moldova Curată a căutat să ia legătura cu Sergiu Aramă, fondatorul și administratorul firmei ”SRL “Levprocons”, însă în comuna Budești, pe strada Chișinăului, adresa unde este înregistrat acest agent economic, locuiește o altă familie. O femeie care ne-a răspuns la telefon ne-a spus că până anul trecut toată corespondența firmei a venit pe această adresă, însă nu știe nimic despre conducătorul firmei, Sergiu Aramă. ”Da, firma e la această adresă, dar nu locuiește domnul pe care l-ați pomenit. Știu că este adresa firmei, că până anul trecut au venit scrisorile aici (n.r ”corespondența”). Nu știu nimic despre domnul Aramă, doar știu că el a fost anul trecut și a luat toate scrisorile. Aceasta nu e casa acestui Sergiu Aramă”, a argumentat femeia care locuiește în casa de la adresa juridică a firmei.

Cu mizeria în curte

La rândul său, primarul spune că acest concurs a fost organizat corect și că actele ar fi fost verificate de Agenția Achiziții Publice. El știe că procurorii anticorupție au pe rol o investigație legată de sistemul de canalizare și epurare. ”Au fost și cei de la Corupție și de la Procuratură, au ridicat documente. Dar noi, ca Primărie, noi de unde putem să știm? Documentele au fost duse la Agenția Achiziții Publice și ei se ocupă de verificarea unor astfel de întrebări. Noi nu avem acces la astfel de informații despre firmă. Noi am făcut concursul așa cum a fost”, a explicat primarul.

Până când APL din Dănceni vor găsi resursele necesare pentru a valorifica milioanele de lei îngropate în pământ, oamenii continuă să arunce reziduurile lichide în gropile improvizate pe lângă gospodarii.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul Proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat    de    Asociația Presei Independente,   cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Opiniile exprimate în articol aparțin autorului şi nu reflectă neapărat poziția Fundației.

Petru Botezatu din Dănceni spune că sistemul de canalizare din Dănceni este construit cu lacune.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentarii:

Constantin Tocaru 10/02/2020

Tot în modul descris a fost și este păcălită primăria com Porumbrei Cimișlia.Acelaș Levprocons se eschivează de la obligațiunile contractuale și se ascunde. Are bani nevalorificați în sume de circa 2 mln lei primiți anterior de la Ministerul Ecologiei prin intermediul beneficiarului - primăria com. Porumbrei. Însă refuză să execute lucrările de construcție a Stației de epurare.

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Primăria Ungheni continuă să cumpere mărfuri de la firm...

Primăria Ungheni continuă să procure bunuri de la firma „Aledex-Info”, care aparține soției primarului, chiar dacă acum doi ani Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit că edilul a admis un conflict de interese când achiziționa pentru Primărie produse de birotică de la firma familiei. În timp ce Alexandru Ambros se judecă pentru anularea actului CNI, Primăria a găsit o modalitate mai „sigură” de a  continua tranzacțiile cu „Aledex-Info”: nu mai organizează concursuri de achiziții, ci încheie contracte directe, de mică valoare. În anul 2015, datorită acestor contracte, Primăria Ungheni a virat pe contul „Aledex-Info” 103 702 lei și a cumpărat rechizite de birou, broșuri, blanchete de contabilitate etc.

25 mai 2016
1190
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
1665
2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
1044
2013-2018

Salarii duble pentru viceminiştri

Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.

27 noiembrie 2013
1359
2013-2018

După „deconspirarea secretului de la „Moldsilva” au fos...

Un contract de arendă a fost reziliat şi doi funcţionari publici de la Agenţia „Moldsilva” au fost concediaţi. Acest lucru s-a întâmplat după publicarea investigaţiei „Secretul de la Moldsilva”, în luna martie 2014, în care au fost aduse probe ce arătau că unii angajaţi şi rudele lor au arendat fâşii forestiere, încălcând legislaţia. După mediatizarea acestor cazuri de către Moldova Curată, din suprafaţa totală de peste cinci hectare de teren forestier arendat de funcţionarii de la „Moldsiva”, patru hectare au fost redate în folosinţa statului.

05 martie 2015
1231
2013-2018

Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...

Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.

19 iulie 2017
2401