Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui concurs public

Arhiva 17 mai 2016 986
imagine simbol

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.



Sesizarea a venit la rubrica „Semnalează abuzuri! Fii cu ochii pe autorităţi!”. Aici orice cetăţean poate semnala eventuale nereguli în activitatea persoanelor cu funcţii publice. În mesajul venit de la Chetrosu se spune că la concursul organizat de primărie au participat trei candidaţi. Dintre ei, doar doi au fost acceptaţi la proba scrisă: Aliona Eşanu şi Elena Tighineanu. Prima a fost declarată câştigătoare. În sesizare se mai spune că doamna care a câştigat concursul nu ar avea pregătirea necesară pentru această funcţie şi că timp de mai mulţi ani ea ar fi lucrat peste hotare. Autorul sesizării este de părere că Aliona Eşanu ar fi fost ajutată de către primar să ajungă în această funcţie.

La rândul său, Aliona Eşanu a explicat pentru Moldova Curată că are o experienţă de muncă de cinci ani în domeniul juridic. Totodată, ea a negat că ar fi lucrat peste hotare.

De cealaltă parte, Elena Tighineanu, candidata care a pierdut concursul, spune că ea are studii şi experienţă în domeniul administraţiei publice locale şi nu ştie de ce nu a fost selectată.

Timp de 21 de ani la Primăria din Chetrosu a activat un singur secretar al consiliului local, însă doamna a fost eliberată din funcţie, din motivul pensionării pe vârstă. Aceasta este mama candidatei care a pierdut concursul.

Ambele candidate au studii juridice

Şi primarul localităţii, Ion Prodan, confirmă că Aliona Eşanu are studii juridice şi că ar fi activat o perioadă în cadrul unui cabinet de avocaţi din capitală. „Eu nu am fost în comisie, atunci când a fost selectată doamna, însă am văzut dosarul ei şi ştiu că are diplomă de studii juridice. Ea a câştigat deoarece a fost mai bună la proba scrisă”, afirmă primarul din Chetrosu.

Moldova Curată a obţinut copiile diplomelor de licenţă ale ambelor candidate la funcţia de consilier local din Chetrosu. Respectiv, aceste acte arată că atât Aliona Eşanu, cât şi Elena Cincilei au studii juridice, astfel că cele expuse în sesizarea trimisă pe adresa portalului Moldova Curată nu s-au adeverit. Aliona Eşanu, cu numele de dinainte de căsătorie Donici, a absolvit în anul 2006 Universitatea de Studii Europene din Chişinău, la specializarea Drept economic. În acelaşi an a absolvit facultatea şi Elena Tighineanu (Cincilei), având aceeaşi specializare, doar că şi-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din Moldova.

Amintim că Legea privind administraţia publică locală stabileşte că persoana candidată la funcţia de secretar se va selecta pe bază de concurs. “Persoana numită, în condiţiile prezentei legi, în funcţia de secretar trebuie să fie licenţiat al unei facultăţi (secţii) de drept sau de administraţie publică”, este menţionat în actul legislativ.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Miniștri bogați la Protecția Socială și Finanțe, dar im...

Ruxanda Glavan, noua ministră democrată a Muncii, Protecției Sociale și Familiei, locuiește într-o casă de lux, iar pe lângă asta deține, împreună cu soțul, două apartamente și trei autoturisme. Fiind medic de meserie, la vârsta de 26 de ani, Glavan gestiona deja propria companie, care înregistra venituri de milioane de lei. La Finanțe, Anatol Arapu are și el o bogată experiență de activitate în sectorul privat, averea fiindu-i pe măsura cîștigurilor. Spre deosebire de Glavan și Arapu, Natalia Gherman nu se poate lăuda cu averi și imobile luxoase, dacă judecăm după declarația de avere.  

05 martie 2015
1328
Arhiva

Angajații comisiilor parlamentare vor avea câștiguri ma...

Angajații comisiilor parlamentare ar putea deține funcții în organele de administrare de la întreprinderile de stat şi de la societăţile pe acţiuni cu capital de stat, potrivit unor amendamente efectuate la legislația actuală la finele anului trecut.

20 ianuarie 2014
1047
Arhiva

Gafă a deputaților de aproape jumătate de milion de lei

Doi directori ai Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Nicolae Răileanu și Leonid Belinschi, continuă să activeze în cadrul instituției, chiar dacă mandatele le-au expirat încă acum un an și jumătate. Aceștia susțin că nu se pot concedia, pentru că Parlamentul nu a decis încheierea mandatelor, în schimb a votat numirea altor doi directori la ANRE. Timp de un an și jumătate, cât au lucrat cu mandatul expirat, Răileanu și Belinschi au primit împreună peste un milion și jumătate de lei.

20 septembrie 2013
1088
Arhiva

Datoriile de sute de mii ale judecătorilor, între riscu...

Circa 170 de judecători de la instanțele de fond şi de apel din Republica Moldova au indicat în declaraţiile lor de avere şi interese personale pentru anul 2016 împrumuturi de zeci sau sute de mii de lei, zeci de mii de euro sau lire sterline de la bănci şi rude. Împrumuturile au fost luate chiar dacă în ultimii ani salariile magistraţilor au crescut considerabil, comparativ cu cele ale altor bugetari, bunăoară medici sau profesori. Cel puţin opt dintre aceştia, cu datorii de sute de mii de lei, se angajează, spre deosebire de ceilalţi, să întoarcă banii în câțiva ani. Dacă e să raportăm la veniturile familiilor unora dintre ei, rambursarea datoriilor i-ar putea lăsa fără economiile adunate din salarii, pensii sau alte venituri legale. Au contractat credite și magistrați care dețin locuințe şi mașini scumpe. Constatările au fost făcute după ce am analizat cele 418 declaraţii de avere ale judecătorilor pentru anul trecut. Unii experţi subliniază că dependența magistraţilor de anumiți creditori trebuie privită ca factor de risc pentru sistem. Ei admit că unele din aceste împrumuturi de la persoane fizice pot fi privite ca forme quasi-legale de justificare a unor venituri ce ar fi fost obținute ilegal. Şi în cazul împrumuturilor de la persoane fizice, dar şi în cazul creditelor de la bănci, situaţia ar trebui monitorizată de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) ca să nu existe riscul ca unii creditori să influențeze examinarea unor dosare şi luarea unor decizii în favoarea lor. 

02 octombrie 2017
1655
Arhiva

Decizie CSJ: Episcopul Marchel, obligat să-i plătească...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a pronunțat miercuri, 3 iulie 2019, o hotărâre definitivă în procesul de judecată intentat de Maia Sandu Episcopului de Bălți, Marchel. Actuala prim-ministră l-a acționat în judecată pe episcop pentru declarațiile făcute de acesta în timpul campaniei prezidențiale din 2016, atunci când Maia Sandu a concurat în turul doi al alegerilor cu Igor Dodon. Episcopul Marchel îl sprijinea atunci pe candidatul socialist.

04 iulie 2019
1292
Arhiva

Profil candidat: Vasile Bolea

Integritate în activitatea politică

19 ianuarie 2019
3022