Nemulţumiri la Primăria Chetrosu după organizarea unui concurs public

Arhiva 17 mai 2016 802
imagine simbol

Săptămâna trecută, în cadrul Primăriei Chetrosu din raionul Drochia s-a desfăşurat un concurs public de angajare a secretarului consiliului local. Moldova Curată a primit o sesizare prin care un cititor ne-a informat că persoana care a câştigat concursul nu ar avea studii juridice sau în domeniul administraţiei publice locale, aşa cum prevede legea.Sesizarea a venit la rubrica „Semnalează abuzuri! Fii cu ochii pe autorităţi!”. Aici orice cetăţean poate semnala eventuale nereguli în activitatea persoanelor cu funcţii publice. În mesajul venit de la Chetrosu se spune că la concursul organizat de primărie au participat trei candidaţi. Dintre ei, doar doi au fost acceptaţi la proba scrisă: Aliona Eşanu şi Elena Tighineanu. Prima a fost declarată câştigătoare. În sesizare se mai spune că doamna care a câştigat concursul nu ar avea pregătirea necesară pentru această funcţie şi că timp de mai mulţi ani ea ar fi lucrat peste hotare. Autorul sesizării este de părere că Aliona Eşanu ar fi fost ajutată de către primar să ajungă în această funcţie.

La rândul său, Aliona Eşanu a explicat pentru Moldova Curată că are o experienţă de muncă de cinci ani în domeniul juridic. Totodată, ea a negat că ar fi lucrat peste hotare.

De cealaltă parte, Elena Tighineanu, candidata care a pierdut concursul, spune că ea are studii şi experienţă în domeniul administraţiei publice locale şi nu ştie de ce nu a fost selectată.

Timp de 21 de ani la Primăria din Chetrosu a activat un singur secretar al consiliului local, însă doamna a fost eliberată din funcţie, din motivul pensionării pe vârstă. Aceasta este mama candidatei care a pierdut concursul.

Ambele candidate au studii juridice

Şi primarul localităţii, Ion Prodan, confirmă că Aliona Eşanu are studii juridice şi că ar fi activat o perioadă în cadrul unui cabinet de avocaţi din capitală. „Eu nu am fost în comisie, atunci când a fost selectată doamna, însă am văzut dosarul ei şi ştiu că are diplomă de studii juridice. Ea a câştigat deoarece a fost mai bună la proba scrisă”, afirmă primarul din Chetrosu.

Moldova Curată a obţinut copiile diplomelor de licenţă ale ambelor candidate la funcţia de consilier local din Chetrosu. Respectiv, aceste acte arată că atât Aliona Eşanu, cât şi Elena Cincilei au studii juridice, astfel că cele expuse în sesizarea trimisă pe adresa portalului Moldova Curată nu s-au adeverit. Aliona Eşanu, cu numele de dinainte de căsătorie Donici, a absolvit în anul 2006 Universitatea de Studii Europene din Chişinău, la specializarea Drept economic. În acelaşi an a absolvit facultatea şi Elena Tighineanu (Cincilei), având aceeaşi specializare, doar că şi-a făcut studiile la Academia de Studii Economice din Moldova.

Amintim că Legea privind administraţia publică locală stabileşte că persoana candidată la funcţia de secretar se va selecta pe bază de concurs. “Persoana numită, în condiţiile prezentei legi, în funcţia de secretar trebuie să fie licenţiat al unei facultăţi (secţii) de drept sau de administraţie publică”, este menţionat în actul legislativ.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Conspirație sau lege: Consiliul orășenesc Cahul i-a ret...

10 octombrie 2015
1305
Arhiva

Prevederile legale referitoare la integritatea procuror...

În Recomandarea 1604 (2003) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind rolul Procuraturii într-o societate democratică guvernată în baza principiului supremaţiei legii, a fost recunoscut rolul esenţial al procurorului în asigurarea securităţii şi libertăţii în societatea europeană prin:

10 decembrie 2014
856
Arhiva

Membra CNI, Vera Lupu – este sau nu este fina lui Nicol...

Deputatul neafiliat Nicolae Juravschi a ajuns recent pentru a doua oară în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), însă membrii acesteia au decis să nu inițieze un control pe numele lui. Trei din cei 4 membri prezenți la ședință au votat pentru neinițierea controlului. Printre ei a fost și Vera Lupu, despre care un blogger a scris că ar fi fina lui Juravschi. Vera Lupu neagă acest fapt, spunând că nu a fost niciodată căsătorită. Deputatul, la rândul său, susține că o cunoaște pe membra CNI, dar că nu îi este naș.

20 februarie 2016
1197
Arhiva

Interese.md, un instrument pentru jurnalişti şi membrii...

Juriştii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) au lansat un portal în care au adunat la un loc mii de documente ce vizează oficialii şi funcţionarii din Republica Moldova, de la proclamarea independenţei până în prezent. La un click distanţă, oricine  poate afla parcursul politic sau profesional al unui demnitar, iar prin încrucişarea informaţiilor, poate face conexiuni pentru a-i afla interesele de-a lungul carierei. Baza de date, susţin autorii proiectului, va fi un instrument util atât pentru jurnalişti, cât şi pentru membrii Comisiei Naţionale de Integritate.

22 noiembrie 2014
1123
Arhiva

Avertizorii de integritate au nevoie de protecție din p...

În septembrie 2013, un Regulament–Cadru adoptat de Guvern a introdus termenul de „avertizor de integritate”, adică funcţionarul public şi alte persoane care prestează servicii publice, care informează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public, despre comiterea actelor de corupţie, a faptelor de comportament corupţional, despre nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii şi despre încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese. Deși angajaţii instituţiilor publice sunt încurajaţi să-i informeze pe conducători despre încălcările descoperite la locul de muncă, totuși Regulamentul nu le oferă protecție sigură acestor avertizori. Experții anticorupţie sunt de părere că, fără un cadru legislativ adecvat care i-ar proteja de persecuţii, funcţionarii nu vor dori să vorbească despre actele de corupție din instituţiile publice.

21 aprilie 2016
1083
Arhiva

Victor Strătilă despre punctajul mic obținut la proba s...

Candidatul Teodor Cîrnaț care a obținut cele mai multe puncte la proba scrisă pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), a apreciat, după test, că „proba a fost bine gândită”, în schimb, al doilea participant la concurs, Victor Strătilă, fost  vicepreședinte al CNI, a refuzat să vorbească la acest subiect.

22 septembrie 2017
862