O nouă achitare într-un dosar de corupție la Judecătoria Buiucani: Ion Vrânceanu, cu milioane pe conturi și averi nedeclarate - nevinovat

Directorul Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, acuzat de fals în declarația de avere și depășirea atribuțiilor de serviciu, a fost achitat de către prima instanță. Sentința de achitare a fost pronunțată la 28 aprilie de către judecătoarea Silvia Gârbu, iar cel care a condus urmărirea penală și a susținut acuzarea a fost procurorul anticorupție Dorin Compan. Sentința motivată încă nu a fost publicată. Procuratura Generală a anunțat astăzi, printr-un comunicat, că procurorii o vor ataca la Curtea de Apel.
Ion Vrânceanu este unul dintre primii funcționari din Republica Moldova care s-au ales cu dosare penale pentru îmbogățire ilicită - o prevedere nouă în legislația țării, introdusă în anul 2012. Ulterior, pe măsură ce se desfășura urmărirea penală, i-au fost înaintate două capete de acuzare: fals în declarații - întrucât nu a indicat în declarațiile de avere pentru anii 2012 și 2013 o serie de imobile și conturi bancare pe care au rulat timp de un an milioane de lei - și depășirea atribuțiilor de serviciu (art. 352 prim și 328 al. 1 din Codul Penal).
Procurorii au susținut în instanță, cu documente și declarații ale martorilor, că Vrânceanu a determinat doi conducători de instituții educaționale - Liceul Teoretic «Vasile Vasilache» și Centrului de Educație Estetică «Lăstărel» să dea în chirie spații unei școli auto, fără ca aceasta să plătească pentru chirie. Înțelegerea s-ar fi făcut la nivel verbal, așa cum a declarat anterior pentru Moldova Curată directoarea uneia dintre cele două instituții, și nu prin decizia Consiliului Municipal, care, între altele, stabilește și plata pentru chirie. Aceste acțiuni ar fi adus, în anul 2014, un prejudiciu de 17 mii de lei bugetului municipal.
În ce privește averile sale, care depășesc cu mult veniturile legale, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au demonstrat că Ion Vrânceanu a indicat în declaraţia cu privire la venituri şi proprietăţi un preţ de două ori mai mic al unei case, fapt probat prin contractele de vânzare-cumpărare. De asemenea, el a omis din declarație faptul că fiicele sale, pe care le-a indicat ca persoane aflate la întreținerea sa, dețin apartamente în Chișinău. Anterior, Moldova Curată a făcut o radiografie a averilor lui Ion Vrânceanu și a arătat că acesta locuiește într-o casă la Durlești trecută în acte ca proprietate a fiicelor sale și deține o casă cu două etaje pe strada Onisifor Ghibu din Chișinău, aflată încă în fază de construcție. Valoarea acesteia, potrivit celor indicate de Ion Vrânceanu în declarația de avere, ar fi fost de aproape un milion de lei. De asemenea, fiicele sale, care în anul 2012 aveau 17 și 22 de ani și care la acel moment se aflau la întreținerea tatălui lor, dețineau deja apartamente cu câte 4 camere într-un bloc nou din zona Circului din Chișinău, dar și conturi bancare pe care au fost rulate sute de mii de lei. În total, procurorii susțin că Ion Vrânceanu nu a indicat în declarațiile de avere 7 conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia sa, închise în anul 2013, pe care se aflau sume de peste 2 milioane de lei şi 29 mii de euro. «În anul următor, acesta din nou nu a indicat conturile bancare, precum şi alte conturi noi deschise în anul 2013», se spune într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Vrânceanu susține că este nevinovat
În pofida acestor averi, singurele venituri oficiale declarate de Ion Vrânceanu sunt cele din salariul de director al Direcției Educație Buiucani, care abia depășește 100 de mii de lei anual. El nu a indicat veniturile soției sale.
Declarația de avere pentru anul 2013 a fost verificată de CNI, care însă, deși a constatat că pe conturile familiei lui Ion Vrânceanu în acel an s-au aflat milioane de lei, a clasat cauza. Actul CNI a fost prezentat în instanța de judecată drept unul dintre documentele care probează nevinovăția inculpatului. Avocatul acestuia a spus, de asemenea, la una dintre ședințele instanței: "Inculpatul Vrânceanu a negat comiterea actelor ilegale imputate, poziția acestuia fiind confirmată atât prin probele legale acumulate în cadrul urmăririi penale, cât și în cadrul cercetării judecătorești».
Astăzi, Ion Vrânceanu nu a răspuns la telefon când l-am căutat pentru a-i solicita o reacție la sentința de anchitare. Nu ne-a răspuns nici la sms-ul prin care l-am informat despre solicitarea noastră. Anterior el ne-a recomandat să ținem cont de prezumția nevinovăției și a refuzat să facă vreun comentariu.
În prezent, Ion Vrânceanu, care s-a aflat în funcția de șef al Direcției educație a sectorului Buiucani din anul 1997, este suspendat din funcție, din cauza anchetei penale. Direcția are un director interimar.
Încă o sentință de achitare pe dosare de corupție la Judecătoria Buiucani
Procurorii au solicitat condamnarea lui Ion Vrânceanu la doi ani privațiune de libertate într-un penitenciar de tip semiînchis și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de 5 ani. Judecătoarea Silvia Gârbu l-a achitat însă pe toate capetele de acuzare. Sentința urmează să fie atacată la Curtea de Apel.
O altă sentință de achitare într-un dosar de corupție răsunător a fost pronunțată de Judecătoria Buiucani acum jumătate de an, în dosarul fostului ministru al Tehnologiei Informației Vladimir Moldojen, despre care Moldova Curată a scris acum mai mult de un an. La 9 decembrie 2015 președintele Judecătoriei, Dorin Dolghier, a decis achitarea lui Molojen, acuzat de abuz în serviciu. Fostul ministru a dispus încheierea de către Întreprinderea de Stat «Registru», subordonată ministerului, cu firma familiei sale, a unor contracte de publicitate de peste 2 milioane de lei. Procurorii au susținut în instanță că aceste contracte nu erau necesare deoarece « Registru » este monopolist pe piața perfectării actelor de stare civilă și nu avea nevoie de publicitate, deci banii publici au fost cheltuiți în interesul familiei Molojen. Judecătorul Dorin Dolghier a notat în sentința de achitare faptul că acțiunile lui Moldojen nu au adus prejudicii unei persoane concrete. Sentința a fost atacată de către Procuratura Anticorupție și în prezent dosarul este pe rol la Curtea de Apel Chișinău.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Latifundiarii din CSM
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.
Maşinile de „nimic” ale magistraţilor
Unii judecători indică în declaraţiile de avere autoturisme a căror valoare nu depăşeşte zece mii de lei. În realitate, pe piaţa secundară, aceste maşini valorează câteva mii de euro. Experţii susţin că uneori, subiecţii declarării indică în acte preţuri mai mici ale bunurilor deţinute pentru ca oamenii să nu îşi dea seama că valoarea bunului achiziţionat le depăşeşte vădit venitul.
Venitul pentru anul 2016 al familiei preşedintelui Dodo...
Anul trecut, familia lui Igor Dodon a avut un venit de 456 de mii de lei. Acești bani provin din salariul şi îndemnizaţia de deputat şi din salariul soţiei președintelui, Galina Dodon. Ea a beneficiat şi de îndemnizaţie pentru creşterea copilului. Moldova Curată deține copia declaraţiei de avere pentru anul 2016 a lui Igor Dodon și, potrivit documentului, circa o treime din această sumă ar fi fost cheltuită pentru achitarea unui credit ipotecar.
Dosarul judecătorului Oleg Melniciuc a fost expediat în...
După un an și șapte luni de urmărire penală, dosarul magistratului Oleg Mleniciuc a fost transmis judecătorilor. Magistratul este învinuit de îmbogățire ilicită și fals în declarațiile de avere. Informația a fost confirmată pentru Moldova Curată de către Procuratura Anticorupție.
Aici așteptăm comentariul tău!