Orașul Sângerei: şapte candidați, printre care un fost primar, un fost vicepreşedinte de raion şi un medic

Alegeri locale 9 iunie 2015 1731
Gheorghe Braşovschi

În acest an pentru funcția de primar al orașului Sângerei luptă șapte concurenți: Gheorghe Brașovschi (PDM), Arcadie Covaliov (PLDM), Vitalie Tabarcea (PCRM), Tatiana Luca (PSRM), Viorel Onceanu (Blocul ”Platforma Populară Europeană – Iurie Leancă”), Vasile Bologan (Partidul Popular) și Ion Cazacu (PL).Potrivit ziarului local ”Ecoul nostru”, o parte dintre ei sunt noi pe arena politică, deși trei au deja o anumită experiență în acest domeniu. Gheorghe Brașovschi a fost de două ori primar de Sângerei și deputat în Parlamentul de Legislatura precedentă, Vitalie Tabarcea pînă la începutul campaniei electorale a ocupat postul de vice-președinte al Consiliului Raional (CR), iar Arcadie Covaliov este consilier raional.

Candidatul PDM, Gheorghe Brașovschi, ex-deputat fără  avere

Gheorghe Brașovschi s-a născut la 11 noiembrie 1964 în orașul Sângerei. Este agronom de profesie, magistru în domeniul administrației publice locale. Este președinte al Organizației teritoriale raionale a Partidului Democrat (PDM), este căsătorit și are doi copii. Gheorghe Brașovschi a mai fost primar de două ori - în 2003 și 2007. A participat și la alegerile parlamentare: în aprilie 2009 a candidat pe listele Partidului Comuniștilor (Nr. 61), în alegerile din iulie 2009 nu se regăsea pe liste, iar în noiembrie 2010 reprezenta deja Partidul Democrat (Nr. 18) și, devenind deputat, a părăsit postul de primar înainte de termen. În noiembrie 2014, a figurat la alegeri cu nr. 35 pe lista PDM, dar nu a trecut în Parlament.

În acest an, organizația teritorială raională a PDM și-a înaintat președintele la funcția de primar.

În declarația pe care Gheorghe Brașovschi a depus-o la Consiliul Electoral de Circumscripție, a indicat că timp de doi ani (2013-2014) a câștigat în calitate de deputat 351 673,24 lei și a mai obținut un venit de 4 tone de producție agricolă din darea în arendă a proprietății.

Candidatul deține 5 terenuri agricole (5,5 ha), două terenuri intravilane (7,3 ari), precum și un apartament în orașul Sângerei cu suprafața de 86 m2. Drept proprietate mobilă el a indicat o motocicletă Viper-125 și o mașină de teren Volvo XC 90, pe care a primit-o în comodat.

Din declarația depusă reiese că Gheorghe Brașovschi și soția sa nu au adunat averi, nu au hîrtii de valoare și nici acțiuni în capitalul social al vreunor întreprinderi. Însă, deputat fiind, Gheorghe Brașovschi a prezentat Comisiei Naționale de Integritate (CNI) o informație mult mai amplă. În declarațiile pentru anii 2012 și 2013, în afară de veniturile din salariu (137 849,98 lei pe anul 2012 și 144 180,93 lei pe anul 2013), el a indicat și venitul soției (74 626,33 și 114 111,48 lei), indemnizația de deputat (7648 și 10 127,23 lei) și venitul sub formă de produse agricole în sumă de 2130 și 9310 lei. În total se fac 311 246,14 lei. La rubrica proprietăți imobile declarațiile coincid: este indicat un apartament la Sângerei (81,1 m.p.), cinci terenuri agricole cu suprafața totală de 5 ha (trei au fost obținute în baza deciziei Primăriei satului Rădoaia, iar două au fost achiziționate în 2001), un teren pentru construcția garajului (30 m.p.), cumpărat în 2007, și două terenuri intravilane atribuite prin Decizia Consiliului orășenesc, un teren pentru grădină (1992, 10 ari) și un teren pentru construcția casei (2008, 6,36 ari).

Arcadie Covaliov

La  rubrica proprietăți mobile sunt discrepanțe: în declarația pentru anul 2012 este indicată doar motocicleta Viper-125, iar în declarația pentru 2013 apare și automobilul Volvo, care era în folosință din iulie 2012.

Gheorghe Brașovschi a explicat diferențele prin faptul că inițial se cerea să declare doar proprietatea pe care o avea în posesie, de aceea automobilul nu era inclus. În anul următor regulile s-au schimbat, și el a indicat nu doar proprietatea, dar și automobilul aflat în folosință.

În declarația pentru CNI pentru anii 2012 – 2013, valoarea salariilor este mai mare cu mai mult de 7 000 de lei decît fusese indicat în declarația pentru CEC și este de 282 030,91 (137 849,98 + 144 180,93). Candidatul a explicat că nu a făcut calcule de sine stătător, ci a indicat toate datele în baza certificatelor eliberate de contabilitatea Parlamentului. ”Ce mi-au dat, aceea am scris” – a spus el și a presupus că discrepanțele pot fi legate de faptul că unele cifre sunt cu taxele incluse, iar altele nu.

Ce a găsit Curtea de Conturi

În timpul activității candidatului în funcția de primar în 2010, Curtea de Conturi a efectuat auditul bugetului raional Sângerei și a gestionării  patrimoniului public și a identificat o serie de nereguli în Primăria orașului: ignorarea procedurilor legale de licitație publică, plăți neregulamentare la valorificarea mijloacelor pentru investiţii şi reparaţii capitale, iar unele cheltuieli legate de măsuri culturale implicau riscuri de fraudare. Curtea de Conturi a prezentat raportul în 2011, când Gheorghe Brașovschi părăsise deja postul de primar.

Fiind în funcția de deputat, Gheorghe Brașovschi a ajuns în vizorul presei de trei ori. În toamna anului 2013 el a fost printre cei 47 de deputați din partide diferite care au semnat o scrisoare către Guvern, solicitând repartizarea unui lot pentru construcția unui bloc locativ. Mai multe instituții de presă au scris că un metru pătrat de spațiu locativ într-o astfel de casă ar fi costat 300 euro, ceea ce este cu mult sub valoarea de piață a locuințelor în capitală (700 euro/m2). În martie 2014, această solicitare a devenit publică și s-a iscat un scandal. Doi deputați din PL și-au retras semnăturile.

După câteva zile, Gheorghe Brașovschi a prezentat în Parlament un proiect de lege, care prevedea micșorarea plăților către consilieri pentru participarea la ședințele consiliilor locale pînă la 500 de lei pentru o ședință (în Consiliul Municipal Chișinău consilierii primeau câte 2000 de lei pentru fiecare ședință). Unii consilieri i-au învinuit pe deputați de ipocrizie.

Încă o menționare în presă a numelui Gheorghe Brașovschi este legată de absența de la ședințe. Din cauza că au lipsit de la ședința Parlamentului din 22 iulie 2014 fără un motiv întemeiat, el și alți 43 de deputați au fost pedepsiți prin tăierea diurnelor pentru că nu au participat la ședințele plenare.

Gheorghe Brașovschi a candidat și la alegerile parlamentare din 2014 și a donat în fondul PDM 10 mii de lei. În actuala campanie electorală Gheorghe Brașovschi nu a facut contribuții.

Candidatul Arcadie Covaliov, fost democrat, susținut acum de PLDM

Arcadie Covaliov s-a născut pe 29 august 1965, în satul Mînzătești, raionul Ungheni. De profesie este medic dermato-venerolog, în prezent șeful secției de dermatologie și venerologie a Spitalului din Sângerei. Este consilier raional. Este căsătorit și are o fiică.

Candidează pentru prima dată la funcția de primar, deși anterior a mai participat la alegerile locale pe listele PDM și a făcut parte din Consiliul Raional, dar peste un an a devenit consilier independent. În aceste alegeri merge împreună cu echipa PLDM, dar rămâne apartinic. Arcadie Covaliov a declarat că merge împreună cu un partid doar pentru că așa ar avea mai multe șanse de a câștiga, însă ulterior intenționează să uite de apartenența politică pentru binele locatarilor orașului. ”Eu decid ce partid să susțin, și nu invers. Iar dacă cineva consideră că liderul partidului s-a discreditat, atunci totul poate fi reparat de către oamenii din teritoriu. Peștele se strică de la cap, dar se curăță de la coadă” – spune candidatul.

În declarația depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție, Arcadie Covaliov a indicat că pe parcursul a doi ani la locul de muncă de bază a obținut un venit de 200 000 lei, 18 000 lei de la locul de muncă prin cumul și încă 18 000 lei din alte surse legale (indemnizații, premii ș.a.). El posedă un apartament (58 m.p.) și un teren intravilan (6 ari) şi un automobil Dacia Logan.

În celelalte rubrici sunt doar spații goale, adică nu are conturi bancare, fonduri de investiții, hîrtii de valoare și nici cote de participare în societăți comerciale.

Arcadie Covaliov este cunoscut prin activitatea sa în cadrul organiyaţiilor neguvernamentale. Potrivit CV-ului său, din anul 1998 a condus și a lucrat într-un ONG în sfera sănătății familiei și a tineretului. Începînd cu anul 2006 a coordonat, sub jurisdicția consiliului raional, crearea Centrului de zi și de întreținere temporară a persoanelor în vârstă și a adulților cu handicap ”Agape”, apoi l-a și condus până în 2011.

Acest Centru este menționat în același Raport de audit al bugetului raional Sângerei pe anul 2010 în legătură cu alocarea neîntemeiată a primelor pentru angajați, pentru alocarea premiilor unice care depășeau mărimea salariului, pentru încălcări ale procedurii de achiziții de bunuri (produse alimentare) și servicii (reparații).

Arcadie Covaliov a fost prezent la audierea raportului de audit și, deși nu a comentat cu voce tare concluziile Curții de Conturi, nu a fost de acord cu ele. Potrivit acestuia, auditul a fost realizat într-un mod tendențios și avea sarcina, în primul rînd, să exercite influență asupra directorului centrului care era și consilier independent și, în al doilea rând, să priveze Centrul de independență. De la deschidere, în ”Agape” contabilitatea a fost separată, ceea ce a permis formarea unei rații pentru beneficiari și oferirea serviciilor în conformitate cu regulamentul (transportul persoanelor vârstnice din sate, 3 mese pe zi). ”Era ca un sanatoriu” – explică fostul director.

Conform rezultatelor auditului, consiliul raional a propus instituirea unei contabilități centralizate și reducerea finanțării cu un sfert. Arcadie Covaliov spune că nu putea fi de acord cu această decizie și a părăsit postul de director. ”Recunosc că ar fi putut exista greșeli, dar nimeni nu mă poate acuza de furtul nici măcar a unui kilogram de cereale” – spune candidatul.

Candidatul comuniștilor, Vitalie Tabarcea, nu prea generos cu partidul deşi ...

Vitalie Tabarcea s-a născut pe 17 octombrie 1966 în orașul Sângerei și este de meserie merceolog. Din 2011 și până în prezent este vice-președinte al Consiliului raional, iar până în 2011 a deținut funcția de șef al Inspecției Muncii din raionul Sângerei. Este căsătorit, are un fiu și două nepoate. Aceasta este a doua campanie electorală pentru locale la care participă. În ambele cazuri reprezintă PCRM.

Vitalie Tabarcea și-a prezentat Consiliului Electoral de Circumscripție declarația de avere, în care a indicat venitul pentru ultimii doi ani din salariul de la locul de muncă de bază – 209 600,63 lei și 12 000 lei dintr-o muncă prestată prin cumul. El posedă un teren agricol de 14 ha și un apartament (59 m2) în Sângerei. Potrivit declarației, el și soția nu au alte proprietăți.

Datele din declarațiile sale depuse la Comisia Națională de Integritate (CNI) pentru anii 2012 și 2013 coincid, în general, cu cele indicate în documentul depus la CEC.

Apare și informația cu privire la venitul soției în calitate de director al întreprinderii comune (103 252,79 în 2012 și 110 112,94 lei în 2013), precum și referitor la datorii: în 2012 Vitalie Tabarcea a luat un credit în sumă de 50 000 lei, iar în anul următor încă unul de 60 000 lei.

Conform datelor Camerei Înregistrării de Stat, Vitalie Tabarcea nu figurează printre fondatori, administratori sau deținători de acțiuni în vreo afacere. Soția conduce fabrica de confecții ”EUROCONFEX”, fondatorul căreia este compania românească ”EUROCONF” (100%). În 2012, potrivit raportului financiar, această fabrică a obținut un profit din vînzări de 3 194 000 lei.

În baza de date a Camerei Înregistrării de Stat mai figurează o întreprindere legată de familia candidatului. În 2013, fiul lui Vitalie Tabarcea a fondat firma ”SIMPANOX-CONST”, care are un spectru foarte larg de activități – de la construcții, inginerie și comerț cu materiale de construcții, până la transportul de mărfuri, creșterea plantelor și multe altele. În calitate de administrator el a numit-o pe mama sa, iar adresa juridică a înregistrat-o la domiciliul părinților.

Potrivit lui Vitalie Tabarcea, în prezent activitatea acestei întreprinderi este sistată, deoarece fiul său a obținut licență de avocat și s-a mutat în Chișinău.

Conform rapoartelor financiare prezentate la CEC de către PCRM, firmele menționate nu figurează printre donatori formațiunii în actuala campanie electorală, însă Vitalie Tabarcea a contribuit personal cu suma de 1100 de lei.

Marina BzovaiaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Nouă candidați aspiră la funcția de primar al orașului...

Printre candidații la funcția de primar al orașului Basarabeasca, localitate cu peste 12 mii de oameni, unul a fost inițiatorul referendumului privind orientarea politicii externe a țării spre Uniunea Vamală - candidatul Partidului Socialiștilor (PSRM), Piotr Pușcari, iar alţi sunt susținători ai acestei inițiative, între care, actualul primar, reprezentantul PCRM, Nicolai Nicolaev. Candidatul PLDM, Vasile Guzun, este vicepreședintele raionului, demis pentru că ar fi venit beat la serviciu, dar restabilit prin hotărâre judecătorească.

09 iunie 2015
996
2015

Actualul primar, fostul edil și un lider local, abonat...

Opt candidați și-au depus actele pentru funcția de primar de Cantemir. Printre ei, actualul primar, reprezentantul PCRM, fostul primar, care reprezintă PLDM, și un lider local, care a fost până nu demult coleg cu primarul comunist în Consiliul Orășenesc, dar care candidează din partea PDM. În ultimii ani, asociația condusă de el a câștigat licitații de peste un milion de lei organizate de Primăria condusă de fostul camarad de partid.

04 iunie 2015
1251
2015

BMW-ul Primăriei Soroca, reparat de firma soţiei primar...

În luna martie curent, Primăria oraşului Soroca a încheiat un contract de prestări servicii cu  firma „Navisor” SRL, administrată de Natalia Său, soţia primarului. Alesul local nu vede un eventual conflict de interese în acest caz şi motivează că a ales firma familiei sale deoarece ar fi singurul agent economic din oraş care prestează astfel de servicii.

22 iunie 2017
1115
2015

Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nost...

Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM. 

19 iunie 2015
1307
2015

Partidele pro-europene, fără candidați oficiali la șefi...

Șase candidați, patru propuși de partide și doi independenți, se bat pentru funcția de primar al municipiului Comrat. PLDM, PDM și PL, considerate cele mai mari partide cu viziuni pro-europene din țară, nu au înregistrat niciun candidat. În schimb, pentru un nou mandat candidează deputatul PDM, Nicolae Dudoglo, tot el, primarul orașului până la începutul anului 2015, când a renunțat la funcție în favoarea mandatului de deputat. Dudoglo candidează la alegerile din 14 iunie în calitate de independent.

07 iunie 2015
916
2015

Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e repre...

La conducerea capitalei țării, care are, potrivit ultimului recensământ, în jur de 500 de mii de locuitori, își doresc să ajungă 17 persoane. Toate candidează din partea partidelor, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai ”vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.

06 iunie 2015
1097