Patru persoane cu funcții publice din Găgăuzia candidează la funcția de deputat în circumscripție nr. 1 din orașul Comrat

Toți candidații înscriși în cursa electorală din partea primei circumscripții din orașul Comrat dețin funcții publice de conducere. Este vorba despre Dmitri Constantinov, președintele legislativului din Găgăuzia; Anna Bratunova (57 de ani), propusă de comuniști, specialist pentru resurse umane la spitalul raional. Un alt demnitar pretendent la funcția de deputat este Maxim Mihailiuc, viceprimarul orașului Comrat, susținut de ”Partidul Nostru”, și Vitalii Dragoi, directorul spitalului de urgență din regiune, care candidează independent.
Șef de legislativ implicat în scandaluri
Actualul președinte al APG, Dmitri Constantinov, mai vrea un mandat. În anul 2012, a fost președinte al APG, câștigând această funcție în fața contracandidatului său Fiodor Gagauz. Cu patru ani în urmă, Dmitri Constantinov a fost susținut în alegeri de Mișcarea „Novaia Gagauzia” („Găgăuzia Nouă”). A mai ocupat funcția de deputat în APG între anii 1995-1999.
De profesie, Constantinov este zootehnician. A condus câteva întreprinderi zootehnice și firmele SA „Aydın”, „Ayna”, SRL „Komvinkom” și SRL „Moldplugvin”.
Suspectat de incompatibilitate de funcții
Dmitri Constantinov a fost suspectat de Comisia Națională de Integritate (CNI) de încălcarea regimului juridic al incompatibilității de funcții, deoarece, deși a fost ales președinte al APG, și-a păstrat funcția de administrator în mai multe firme pe care le deține. Constantinov a respins acuzațiile CNI, în prezent Autoritatea Națională de Integritate (ANI), argumentând că la compania„Kavincom” nu a fost remunerat pentru poziția deținută, iar firma SRL „Kotonda-Com” încă nu ar avea activitate financiară.
Scandalul interceptărilor
Firma care aparținea familiei Constantinov, mai exact fiului său, care este de fapt o fabrică de vin din Comrat, a fost vizată în dosarul interceptărilor telefonice strecurate în presă acum trei ani. Atunci fostul premier Vladimir Filat i-ar fi cerut fostului director al Serviciului Fiscal Principal de Stat, Nicolae Vicol, să blocheze conturile bancare ale fabricii, chiar dacă exista o decizie judecătorească privind deblocarea.
În prezent firma respectivă nu mai aparține familiei Constantinov și este administrată de Vasili Mincioglo, care este unicul fondator.
Datele de la CIS nu indică nici o firmă sau întreprindere înregistrată pe numele lui Dmitri Constantinov. Acesta a declarat anterior pentru Moldova Curată că odată ce a fost ales în funcția de președinte de Legislativ, nu se mai ocupă de afaceri.
Președintele APG trăiește în casa fiului său
Din funcția de președinte al APG, Dmitri Constantinov declară la CEC din Găgăuzia un venit salarial de peste 300 de mii de lei obținuți în doi ani și alte circa 46 de mii de lei din pensie.
Dmitri Constantinov locuiește într-o casă scumpă, în centrul orașului Comrat. Potrivit datelor cadastrale, casa aparține fiului acestuia, Leonid Constantinov, care, la fel, candidează la funcția de deputat în APG.
Anna Bratunova (57 de ani) este de profesie economistă și lucrează de circa 20 de ani la spitalul raional în calitate de inspector și specialist principal în Secția resurse umane.
Fidelă partidului
Anna Bratunova candidează din partea Partidului Comuniștilor. Ea a devenit membră a acestui partid în anul 1998. Acum Bratunova este secretar al celei mai mari organizații primare a PCRM din Comrat, dar și membră a biroului comitetului raional al partidului. Aceasta declara anterior că dacă îți schimbi partidul și îți înșeli alegătorii, vei fi taxat de electorat. Anna Bratunova a menționat că mulți colegi ai săi au procedat așa și la ultimul scrutin teritorial. ”La ultimele alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei, mai mulți candidați au participat în calitate de independenți, dar, până la urmă, au aderat la Partidul Democrat. Reiese că ei pur și simplu i-au înșelat pe alegători și au mers la această înșelăciune în mod conștient”, menționa candidata.
Pe lângă funcția din cadrul spitalului raional din Comrat, Anna Bratunova este din anul 2005 și consilier din partea Partidului Comuniștilor în Consiliul Municipal Comrat, fiind totodată președinta Comisiei pentru probleme sociale.
În anul 2012 a candidat pentru funcția de deputat, însă a pierdut în fața lui Nicolai Dudoglo.
Anna Bratunova se laudă în presă că pe banii familiei sale au fost renovate patru fântâni din orașul Comrat. La Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia aceasta indică un venit salarial de circa 18 mii de lei lunar și peste 17 mii de lei obținuți pe parcursul a doi ani, din pensie.
Ea deține o casă impunătoare și un teren intravilan, ambele bunuri fiind situate în orașul Comrat.
Încă două persoane cu funcții publice vor să fie deputați
Alți doi candidați în la funcția de deputat din această circumscripție sunt Maxim Mihailiuc (48 de ani), jurist, viceprimar al orașului Comrat și reprezentant al Partidului Nostru, și Vitalii Dragoi (58 de ani), directorul Stației Zonale Medicale de Urgență din UTA Găgăuzia. Dragoi nu este susținut de nici un partid, candidând independent. La alegerile locale din anul trecut, el a fost ales consilier local, tot candidând independent.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Candidați noi fac concurență actualilor deputați din ci...
În circumscripția nr. 2 Comrat, la alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei, din 20 noiembrie, au participat practic jumătate din alegătorii înscriși pe liste: 2518 din 5648 de votanți. Cu toate acestea, alegerile au fost declarate valide și în turul doi, care se va desfășura pe 4 decembrie, "duelul" se va da între Ivan Mardari și Constantin Zlatov. Primul a acumulat 962 de voturi, iar al doilea - 857 de voturi. Zlatov candidează pentru prima dată pentru un mandat de deputat. La Tomai situația e similară, o candidată, care își încearcă norocul pentru prima dată la scrutinul pentru legislativul local, Maia Ialama, a ajuns în turul doi.
Circumscripția nr. 6 Ceadîr-Lunga: trei candidați indep...
În circumscripția nr. 6 din or. Ceadîr-Lunga pentru un loc în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) candidează 5 persoane. Gheorghe Leiciu, actualul deputat din această circumscripție, care candidează ca independent, are patru concurenți, dintre care doi propuși de partide, iar alți doi, independenți.
La Baurci candidează un actual deputat în Adunarea Popu...
La funcția de deputat în Adunarea Populară a Găguziei (APG), din circumscripția nr. 12, situată în satul Baurci, raionul Ceadîr-Lunga, au fost înregistrați doi candidați. Este vorba despre Grigorii Cadîn, actual deputat în APG, votat în 2012 în cadrul aceleiași circumscripții, și Dmitri Cheosea, inginer-șef la SA ”Drumuri Comrat”. Ambii candidează independent.
Mai mulți oameni de afaceri au trecut în turul doi și v...
La Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 6, în turul doi al alegerilor pentru funcția de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei, unul dintre cei doi candidați care au trecut în turul al doilea este Serghei Goncear, un om de afaceri înaintat de Partidul Socialiștilor. În primul tur, el s-a clasat pe locul doi, cu 523 de voturi, iar cele mai multe voturi – 981, le-a acumulat candidatul Gheorghii Leiciu.
Vicepreşedintele APG candidează pentru un nou mandat. O...
În circumscripția nr. 3 din Comrat doi candidați aspiră la fotoliul de deputat: Alexandru Tarnavschi, care ocupă la momentul actual funcția de vicepreședinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG), și Vasilii Vornicov, lector la Universitatea de Stat din Comrat, membru al Partidului Socialiștilor.
La Joltai lupta se dă între vice-președintele Adunării...
La Joltai, raionul Ceadîr-Lunga, în circumscripția numărul 19 din autonomia găgăuză, candidează 3 persoane, între care și deputatul care reprezintă circumscripția în actuala componență a legislativului local. Este vorba despre Natalia Șoșeva, singura femeie din Adunarea aleasă în anul 2012. Contracandidații ei sunt Semion Lazarev, proprietar al unei rețele de televiziune prin eter și al unui post de radio, și Nina Cerneva, agronom de meserie.
Aici așteptăm comentariul tău!