Pensionari și șomeri ar fi donat zeci de mii de lei pentru candidata Partidului „Șor” în Găgăuzia

Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia 11 mai 2023 1733
Colaj Moldova Curată



Din cele 206 persoane care figurează pe lista donatorilor de bani cash în fondul electoral al candidatei la funcția de guvernator al autonomiei găgăuze Evghenia Guțul, 13 sunt pensionari, iar 7 – persoane temporar neangajate. Ceilalți „donatori” sunt, majoritatea, angajați la stat, deci persoane cu venituri moderate. Cu toate acestea, fac donații de zeci de mii de lei. Astfel, apar suspiciuni că în realitate oamenii nu au donat, dar au acceptat să le fie folosit numele pentru a legaliza un flux de bani electorali de proveniență necunoscută. Pentru că astfel de situații s-au atestat și la scrutinele trecute de nivel național, recent, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, legislația a fost modificată, așa că acum donatorul riscă amendă contravențională dacă a acceptat să facă o donație fictivă. Consiliul Electoral de Circumscripție de la Comrat spune că va comenta această situație abia sâmbătă, adică în ajunul alegerilor, după ce va examina o sesizare în acest sens primită de la Comisia Electorală Centrală de la Chișinău.

Pe lista de donatori inclusă în raportul financiar al candidatei Evghenia Guțul și publicată de CEC Comrat la 8 mai figurează 206 persoane fizice care ar fi donat, în lunile aprilie și mai, în total 1, 9 milioane de lei. Dintre ele, 13 sunt pensionare, iar 7 – temporar neangajate. Cei mai mulți dintre pensionari au donat câte 10 mii de lei, doi dintre ei – câte 25 de mii de lei, iar o pensionară cu numele Aretina Buiucli din Etulia, Vulcănești (localitatea de baștină a candidatei) a donat chiar 40 de mii de lei.

Dacă luăm în calcul faptul că pensia medie în Republica Moldova este de 3 mii de lei potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale, deducem că o persoană ar fi trebuit să-și adune pensie cu pensie timp de mai mult de un an ca să poată dona o sumă de 25 de mii de lei Evgheniei Guțul. I-am solicitat un comentariu la acest subiect candidatei, dar nu ne-a răspuns.

Legislația s-a schimbat: donatorii fictivi pot fi amendați contravențional

Situația nu este o premieră – practic la toate scrutinele din ultimii ani din Republica Moldova unele partide includ pe listele de donatori oameni care, judecând după veniturile lor legale, nu aveau de unde să doneze. Drept urmare, Comisia Electorală Centrală de la Chișinău a propus, iar Parlamentul a votat, mai multe modificări la legislație cu scopul de a preveni donațiile fictive. Astfel, pentru acest an, reieșind din lege, CEC a stabilit că suma maximă care poate fi donată în numerar unei formațiuni politice sau unui candidat este 11 700 de lei.

„Tocmai pentru că la scrutinele precedente din țară am atestat o mulțime de situații în care am văzut că persoane care nu au nici un venit sau venituri mici au făcut donații în adresa concurenților electorali, am propus, atunci când s-a făcut reforma electorală, să fie operate modificări inclusiv prin sancționarea donatorilor fictivi. Întrucât, din punctul nostru de vedere, acestea sunt donații fictive. Am prevăzut această sancțiune individuală (art. 48 Cod Contravențional), dar problema cea mare e că donația fictivă trebuie dovedită în fiecare caz în parte, adică trebuie confirmată prin documente corespunzătoare, prin cercetări suplimentare, care sunt complicat de făcut și cel mai probabil ele sunt efectuate în afara campaniei electorale”, a explicat pentru Moldova Curată Pavel Postică, vice-președintele Comisiei Electorale Centrale. Potrivit lui, CEC a verificat cu atenție la scrutinele precedente listele de donatori și, când a avut suspiciuni, a sesizat cel puțin Serviciul Fiscal de Stat.

CEC de la Chișinău a sesizat CEC a Găgăuziei privind donațiile făcute pentru candidați

Deși nu are nici o relație de subordonare cu autoritatea electorală din Găgăuzia, care este singura responsabilă de organizarea și desfășurarea procesului electoral în regiune, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a expediat, la 5 mai, la Comrat o sesizare în care arată că 6 din cei 8 candidați la alegerile bașkanului au încasat donații cu depășirea acestui plafon și a cerut „examinarea faptelor descrise” și luarea de măsuri „în limita competențelor funcționale”. Cei mai numeroși astfel de donatori sunt pe lista prezentată de Evghenia Guțul, urmată, la o mică distanță, de candidatul din turul întâi Victor Petrov.

„În sesizare am atras atenția că se depășește plafonul donațiilor în numerar. Legea spune că plafonul donațiilor în numerar nu poate fi mai mare de 11 700 de lei. Ei pretind că actele normative din Găgăuzia nu prevăd un plafon și, respectiv, colectează depășind plafonul menționat. Dar să vedem ce decizie va lua în această privință Consiliul Electoral de Circumscripție din Găgăuzia. Tehnic vorbind, CEC din Găgăuzia trebuie să examineze fecare caz în parte de depășire a plafonului donațiilor în numerar. Există răspundere pentru fiecare persoană care încalcă prevederile legislației, art. 48 din Codul Contravențional prevede amendă pentru fiecare donator”, a mai explicat Pavel Postică.

Vice-președintele CEC mai spune că termenul de prescripție pentru verificarea și sancționarea unor astfel de donații este un an de la efectuarea ei. „Dar dacă veți analiza sesizarea noastră, veți vedea că numărul de donații care din punctul nostru de vedere încalcă prevederile legislației este destul de mare. Variază de la 20% până la 90% din totalul donațiilor unui candidat. Din punctul nostru de vedere, este o situație destul de virală, care trebuie soluționată cu celeritate și cât mai rapid posibil. Deci acum, la această etapă, așteptăm reacția colegilor din Găgăuzia. Nu intervenim altfel pentru a nu crea impresia că autoritățile centrale încearcă să intervină în procesul electoral din Găgăuzia”, a adăugat Pavel Postică.

Solicitată de Moldova Curată, președinta Comisiei Electorale din Găgăuzia, Iana Covalenco, ne-a spus că sesizarea CEC de la Chișinău în privința finanțării în numerar a concurenților electorali urma să se discute la 11 mai, însă ședința nu a avut cvorum, de aceea a fost amânată pentru ziua de sâmbătă, 13 mai, adică cu o zi înainte de ziua votării. Ea a refuzat să ne ofere alte comentarii până nu se pronunță, prin decizie, Comisia Electorală de la Comrat.

CEC se întreabă pe ai cui bani au cântat Stas Mihailov, Filip Kirkorov și Nicolai Baskov

O altă sesizare făcută de CEC de la Chișinău către autoritatea electorală de la Comrat se referă exclusiv la candidata Guțul. Faptul că într-un spot electoral al acesteia apar interpreți din Rusia încalcă, potrivit CEC, art. 36 și 37 al Codului Electoral din Găgăuzia, care interzic susținerea materială sau sub orice formă a campaniilor electorale din UTA Găgăuzia de către cetățeni străini.

Nici la această sesizare, trimisă în aceeași zi cu prima, CEC din Găgăuzia nu a răspuns deocamdată.

Partidul Șor, suspectat, în cadrul unui dosar penal, de coruperea alegătorilor în actuala campanie din Găgăuzia

La 7 mai, adică la sfârșitul primei săptămâni din turul al doilea al alegerilor pentru funcția de bașkan, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au făcut percheziții și alte acțiuni de urmărire penală în mai multe locații din Găgăuzia, în cadrul unui dosar penal care vizează coruperea alegătorilor de către Partidul „Șor”. Potrivit comunicatului emis de CNA, „s-a constatat că, în perioada martie – prezent, concurentul electoral vizat în prezenta cauză, precum și grupul său de inițiativă, ar fi acceptat cu bună ştiinţă mijloace financiare din partea unui grup criminal organizat, care ar fi fost și sunt utilizate pentru remunerarea ilicită a activiștilor implicați în campania electorală de alegere a bașcanului UTA Găgăuzia, precum și pentru determinarea alegătorilor să voteze pentru candidatul formațiunii”. Alte detalii nu au fost comunicate, urmărirea penală continuă. Evghenia Guțul, candidata Partidului „Șor”, nu a făcut nici un comentariu în privința acestor acuzații.

Turul al doilea al alegerilor guvernatorului autonomiei găgăuze va avea loc duminică, 14 mai. Candidează Grigori Uzun, care este sprijinit de Partidul Socialiștilor, și Evghenia Guțul, reprezentantă a Partidului „Șor”.

Viorica Zaharia

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de API cu suportul IMS (International Media Support). Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat cu opinia finanțatorului.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: NICOLAI DUDOGLO

14 aprilie 2023
910
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: GRIGORII UZUN

25 aprilie 2023
1926
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: SERGHEI CERNEV

15 aprilie 2023
880
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: EVGHENIA GUȚUL

13 aprilie 2023
2850
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: VICTOR PETROV

13 aprilie 2023
1023
Alegerile guvernatorului UTA Gagauzia

PROFIL CANDIDAT: SERGHEI CIMPOEȘ

13 aprilie 2023
670