Plahotniuc, Muruianu, Toma și alți funcționari, pe agenda CNI

Arhiva 31 octombrie 2013 885

În şedinţa de joi, 31 octombrie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va decide iniţierea procedurii de control pe numele a şapte persoane cu funcţii de răspundere şi va examina  rezultatele controlului pe numele a încă cinci funcționari.



Vladimir Plahotniuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, şi Vasile Gherasimenco, procuror adjunct al municipiului Chişinău, sunt bănuiţi de către CNI că nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin.

Au intrat în atenţia Comisiei şi patru persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Consiliului raional Ungheni, despre care Moldova Curată a relatat că au plecat într-o deplasare în Lituania, pe bani publici, fiind însoţiţi de rude şi prieteni. Este vorba Iurie Toma, preşedinte al raionului Ungheni, Petru Langa, vicepreşedinte al Consiliului raional (CR) Ungheni, Tatiana Scripcari, contabil al Secţiei cultură şi turism al CR Ungheni, şi  Eugenia Rotari, consultant al Centrului de Resurse şi Atragere a Investiţiilor din cadrul aceleiaşi instituţii. CNI urmează să decidă dacă va porni, pe numele acestora, procedura de control privind eventualele încălcari ale regimului juridic privind conflictul de interese.
Un alt caz care va fi discutat la CNI, fiind sesizat de Moldova Curată, este cel al primarului comunei Regina Maria din raionul Soroca. Acesta este bănuit că ar fi favorizat câştigarea unei licitaţii publice de către firma soţiei sale.

Tot în cadrul şedinţei vor fi expuse şi rezultatele controlului pe marginea eventualelor cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat, Ion Muruianu, judecător al Curţii de Apel Chişinău, Ion Bobeica, primar al orăşelului Vatra din municipiul Chişinău, şi Lida Carpenco, primar al satului Iujnoe, raionul Cahul.



Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI examinează astăzi cazul unui primar care cumpăra pâ...

Comisia Națională de Integritate (CNI) va examina în ședința de astăzi un posibil conflict de interese relatat acum doua luni de Moldova Curată. În articolul  „Afacere  cu pâine nedeclarată de primar”, publicat în luna ianuarie, a fost expusă schema după care Primăria satului Ilenuța din raionul Fălești făcea rost de pâine pentru instituțiile publice. Timp de opt ani, primăria cumpăra pâine pentru gimnaziu şi grădiniţă de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În plus, afacerea nici nu a fost indicată în declaraţia de avere a alesului local.

27 martie 2014
862
Arhiva

Profil candidat: Mihai Moldovanu

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1382
Arhiva

Legea privind testarea integrităţii profesionale dă roa...

La un an de la adoptarea Legii privind testarea integrităţii profesionale, numărul actelor de corupţie denunţate a crescut. Potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), în ultimele cinci luni ale anului 2014 au fost denunţate 155 de cazuri de corupere activă, fiind de 15 ori mai multe denunţuri decât în anul 2013. Aceste rezultate au fost făcute publice în cadrul mesei rotunde cu titlul „Pachetul de legi anticorupţiie: între aşteptări şi realizări”, desfăşurată la 20 decembrie. Experţii prezenţi la eveniment şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu faptul că acum, când începe să funcţioneze, constituţionalitatea legii este pusă la îndoială.

22 ianuarie 2015
908
Arhiva

Ambasadorul UE la Chișinău: În Republica Moldova există...

Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.  El a subliniat că pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație”.

24 februarie 2018
879
Arhiva

(Doc) Ce au invocat procurorii la clasarea dosarului pe...

Aureliu Colenco, Valeriu Harmaniuc, Eugeniu Clim și Ala Nogai, foşti magistraţi la judecătoriile economice, au scăpat de pedeapsă după ce procurorii Anticorupţie au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. Ei au ajuns în vizorul oamenilor legii după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În document, procurorii au invocat faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru.

18 februarie 2015
909
Arhiva

Viceministrul Sănătății, luat la ochi de CNI

Comisia Națională de Integritate s-a autosesizat dintr-un articol publicat de portalul „Moldova Curată” și a inițiat un control din oficiu privind încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către viceministrul Sănătății, Octavian Grama.

20 august 2013
925