Plahotniuc, Muruianu, Toma și alți funcționari, pe agenda CNI
În şedinţa de joi, 31 octombrie curent, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va decide iniţierea procedurii de control pe numele a şapte persoane cu funcţii de răspundere şi va examina rezultatele controlului pe numele a încă cinci funcționari.
Vladimir Plahotniuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, şi Vasile Gherasimenco, procuror adjunct al municipiului Chişinău, sunt bănuiţi de către CNI că nu şi-ar fi declarat toate averile pe care le deţin.
Au intrat în atenţia Comisiei şi patru persoane cu funcţii de răspundere din cadrul Consiliului raional Ungheni, despre care Moldova Curată a relatat că au plecat într-o deplasare în Lituania, pe bani publici, fiind însoţiţi de rude şi prieteni. Este vorba Iurie Toma, preşedinte al raionului Ungheni, Petru Langa, vicepreşedinte al Consiliului raional (CR) Ungheni, Tatiana Scripcari, contabil al Secţiei cultură şi turism al CR Ungheni, şi Eugenia Rotari, consultant al Centrului de Resurse şi Atragere a Investiţiilor din cadrul aceleiaşi instituţii. CNI urmează să decidă dacă va porni, pe numele acestora, procedura de control privind eventualele încălcari ale regimului juridic privind conflictul de interese.
Un alt caz care va fi discutat la CNI, fiind sesizat de Moldova Curată, este cel al primarului comunei Regina Maria din raionul Soroca. Acesta este bănuit că ar fi favorizat câştigarea unei licitaţii publice de către firma soţiei sale.
Tot în cadrul şedinţei vor fi expuse şi rezultatele controlului pe marginea eventualelor cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii de către Eduard Bănăruc, secretar general adjunct al Cancelariei de Stat, Ion Muruianu, judecător al Curţii de Apel Chişinău, Ion Bobeica, primar al orăşelului Vatra din municipiul Chişinău, şi Lida Carpenco, primar al satului Iujnoe, raionul Cahul.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Grefierul care a înlocuit într-un proces-verbal numele...
Eugeniu Garbuz, grefierul de la Judecătoria Chișinău, care a schimbat numele ”Plahotniuc” în ”Filat” în procesul-verbal de audiere a lui Veaceslav Platon încă nu a fost sancționat, deși a trecut jumătate de an de la descoperirea erorii. Vicepreședintele instanței a declarat, într-un răspuns expediat Asociației Presei Independente (API), că în acest caz a fost sesizată Comisia disciplinară din cadrul judecătoriei.
Ambasadorul Slovaciei la Chișinău: ”Cu o minte coruptă...
Ambasadorul Republicii Slovacia la Chișinău Robert Kirnag a vorbit în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată despre practicile slovace de combatere a corupției, de asigurare a transparenței decizionale și a integrității demnitarilor și funcționarilor publici. Diplomatul a subliniat că este nevoie atât de voința politică a celor aflați la putere, cât și de cea a cetățenilor, care trebuie să manifeste demnitate și să refuze să dea mită. De asemenea, Excelența Sa a calificat drept ”incredibilă” delapidarea unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc și a îndemnat autoritățile legale să îi aducă în fața justiției pe toți cei implicați.
Primari cu interese şi averi ascunse
După alegerile locale din vara anului 2015, mai mulţi primari din ţară nu şi-au declarat interesele personale la Comisia Naţională de Integritate(CNI). Printre ei sunt aleşi locali aflați la primul mandat, dar şi dintre cei care ar fi trebuit să aibă deja obișnuița depunerii acestor declarații.
Aici așteptăm comentariul tău!