Portalul www.moldovacurata.md și API lansează campania „Fii cu ochii pe autorități!” și o “linie verde” cu apel gratuit în probleme care țin de accesul la informație și transparență decizională

Arhiva 19 septembrie 2017 818

MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente (API) lansează campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”. Cetățenii din mai multe localități vor fi informați și ajutați să acceseze informații de interes public, să monitorizeze procesul de adoptare a deciziilor și a utilizării banilor publici de către autoritățile locale.



Campania „Fii cu ochii pe autorități!” se desfășoară în perioada septembrie 2017- martie 2018 și va include întâlniri cu cetățenii, consultanță juridică gratuită în probleme care vizează accesul la informație și transparența procesului decizional, investigarea jurnalistică a cazurilor de utilizare necorespunzătoare a banilor publici și a altor nereguli semnalate de cetățeni la “linia verde” cu apel gratuit, deschisă în perioada campaniei.

Astfel, în următoarele luni, API și portalul MoldovaCurata.md vor organiza întâlniri cu cetățenii din 10 localități mari din republică, la care se va discuta despre accesul la informație, mecanismele și instrumentele de implicare în procesul de adoptare a deciziilor la nivel local, în monitorizarea realizării acestor decizii și a utilizării banilor publici. Participanților le va fi oferită broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată de API în limbile română și rusă. Publicația conține extrase din legislația națională, modele și explicații cum pot fi depuse cereri de acces la informație și plângeri împotriva autorităților care îngrădesc acest drept, inclusiv în instanțele de judecată, alte date și informații utile.

În cadrul campaniei „Fii cu ochii pe autorități!” a fost deschisă “linia verde” cu apel gratuit de pe telefoanele fixe și mobile – 080080030. Cetățenii sunt îndemnați să semnaleze cazurile de îngrădire a accesului la informație, utilizare incorectă și ilegală a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor, adoptarea deciziilor fără consultări publice. Juristul API va răspunde la întrebările adresate de cetățeni, va acorda asistență în formularea cererilor de acces la informație, iar în câteva cazuri va reprezenta beneficiarii în eventuale procese judiciare care vor fi intentate împotriva instituțiilor și autorităților care îngrădesc accesul la informație. Consultanța gratuită la ”linia verde” va fi acordată până la 31 martie 2018. Răspunsurile la cele mai relevante întrebări ale cetățenilor vor fi publicate de portalul MoldovaCurata.md, în ziarele și pe paginile web ale redacțiilor membre și partenere ale API. De asemenea, jurnaliștii de investigație vor documenta cazurile de abuzuri în utilizarea banilor publici, semnalate de public, aceste cazuri fiind aduse ulterior în atenția instituțiilor publice responsabile la nivel național și organelor de drept.

Această campanie se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/ Departamentul Buna Guvernare.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un pachet de legi anticorupție, respins de Guvern. S-au...

Respingerea de către Guvern a proiectelor de lege privind declararea averilor și intereselor personale și reforma Comisiei Naționale de Integritate s-ar putea solda cu tăierea finanțării din partea Uniunii Europene, este de părere experta anticorupție Mariana Kalughin. Adoptarea acestor proiecte era deja o restanță a Republicii Moldova astfel încât, la fel ca și în cazul tărăgănărilor în procesul de reformare a organelor Procuraturii, Republica Moldova ar putea să rateze anumite părți din tranșele care urmau să fie acordate de UE în suportul reformei sectorului justiției, a explicat Mariana Kalughin pentru Moldova Curată.

16 iunie 2015
913
Arhiva

Fiscul nu îi va verifica pe deputații care au donat par...

08 septembrie 2015
873
Arhiva

Avertizorii de integritate au nevoie de protecție din p...

În septembrie 2013, un Regulament–Cadru adoptat de Guvern a introdus termenul de „avertizor de integritate”, adică funcţionarul public şi alte persoane care prestează servicii publice, care informează benevol, cu bună-credinţă şi în interes public, despre comiterea actelor de corupţie, a faptelor de comportament corupţional, despre nerespectarea regulilor privind declararea veniturilor şi a proprietăţii şi despre încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese. Deși angajaţii instituţiilor publice sunt încurajaţi să-i informeze pe conducători despre încălcările descoperite la locul de muncă, totuși Regulamentul nu le oferă protecție sigură acestor avertizori. Experții anticorupţie sunt de părere că, fără un cadru legislativ adecvat care i-ar proteja de persecuţii, funcţionarii nu vor dori să vorbească despre actele de corupție din instituţiile publice.

21 aprilie 2016
1176
Arhiva

API prezintă un raport de monitorizare a eficienței sis...

Miercuri, 23 octombrie 2019, Asociația Presei Independente (API) va prezenta rezultatele primului raport de monitorizare a eficienței sistemului național de control al averilor și intereselor persoanelor cu funcții publice și a activității Autorității Naționale de Integritate (ANI). În raport este evaluat cadrul legislativ și normativ care reglementează acest domeniu și sunt formulate recomandări pentru sporirea eficienței și eliminarea disfuncționalităților.

19 octombrie 2019
1196
Arhiva

Consiliera socialistă Eugenia Ceban și-a construit o ca...

Eugenia Ceban, consilieră pe lista socialiștilor, pledează în Consiliul Municipal Chișinău (CMC) pentru susținerea categoriilor sociale cu venituri mici: fie că sunt angajați în sistemul bugetar, fie că sunt persoane în etate care trăiesc din pensii mizere. Consiliera locuiește într-o casă nouă și modernă situată în localitatea Tohatin, municipiul Chișinău, care a fost ridicată în doar trei ani.

03 octombrie 2017
2937
Arhiva

Boris Gherasim, bănuit că și-ar fi favorizat rudele

Săptămâna trecută, Procuratura Generală a prelungit pentru încă o lună acțiunile de urmărire penală în dosarul în care este bănuit Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Acesta este cercetat penal, fiind bănuit de abuz în serviciu. Oficialul se consideră nevinovat.

29 mai 2013
1363