Portalul www.moldovacurata.md și API lansează campania „Fii cu ochii pe autorități!” și o “linie verde” cu apel gratuit în probleme care țin de accesul la informație și transparență decizională

MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente (API) lansează campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!”. Cetățenii din mai multe localități vor fi informați și ajutați să acceseze informații de interes public, să monitorizeze procesul de adoptare a deciziilor și a utilizării banilor publici de către autoritățile locale.
Campania „Fii cu ochii pe autorități!” se desfășoară în perioada septembrie 2017- martie 2018 și va include întâlniri cu cetățenii, consultanță juridică gratuită în probleme care vizează accesul la informație și transparența procesului decizional, investigarea jurnalistică a cazurilor de utilizare necorespunzătoare a banilor publici și a altor nereguli semnalate de cetățeni la “linia verde” cu apel gratuit, deschisă în perioada campaniei.
Astfel, în următoarele luni, API și portalul MoldovaCurata.md vor organiza întâlniri cu cetățenii din 10 localități mari din republică, la care se va discuta despre accesul la informație, mecanismele și instrumentele de implicare în procesul de adoptare a deciziilor la nivel local, în monitorizarea realizării acestor decizii și a utilizării banilor publici. Participanților le va fi oferită broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, editată de API în limbile română și rusă. Publicația conține extrase din legislația națională, modele și explicații cum pot fi depuse cereri de acces la informație și plângeri împotriva autorităților care îngrădesc acest drept, inclusiv în instanțele de judecată, alte date și informații utile.
În cadrul campaniei „Fii cu ochii pe autorități!” a fost deschisă “linia verde” cu apel gratuit de pe telefoanele fixe și mobile – 080080030. Cetățenii sunt îndemnați să semnaleze cazurile de îngrădire a accesului la informație, utilizare incorectă și ilegală a banilor publici, gestionare netransparentă a instituțiilor, adoptarea deciziilor fără consultări publice. Juristul API va răspunde la întrebările adresate de cetățeni, va acorda asistență în formularea cererilor de acces la informație, iar în câteva cazuri va reprezenta beneficiarii în eventuale procese judiciare care vor fi intentate împotriva instituțiilor și autorităților care îngrădesc accesul la informație. Consultanța gratuită la ”linia verde” va fi acordată până la 31 martie 2018. Răspunsurile la cele mai relevante întrebări ale cetățenilor vor fi publicate de portalul MoldovaCurata.md, în ziarele și pe paginile web ale redacțiilor membre și partenere ale API. De asemenea, jurnaliștii de investigație vor documenta cazurile de abuzuri în utilizarea banilor publici, semnalate de public, aceste cazuri fiind aduse ulterior în atenția instituțiilor publice responsabile la nivel național și organelor de drept.
Această campanie se desfășoară în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității și acordarea asistenței juridice pentru obținerea informațiilor de interes public prin intermediul platformei online www.MoldovaCurata.md”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/ Departamentul Buna Guvernare.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Un incident școlar a scos la iveală un conflict de inte...
Un incident produs la şcoala din satul Cotiujenii Mari, raionul Şoldăneşti, condusă de soția primarului din localitate, a scos la iveală și alte ”păcate” ale familiei funcționarului public. Astfel, directoarea Angela Comendant ar fi îmbrâncit o elevă, iar procurorii care au început să investigheze cazul au descoperit că, în școală, o firmă deţinută de primar şi soţia sa comercializa produse alimentare. Pe numele directoarei, care respinge toate acuzațiile, și, între timp, a decis să demisioneze, a fost deschis un dosar penal pentru folosirea intenționată a situației de serviciu. La rândul său, primarul spune că nu a avut loc niciun abuz sau conflict de interese, intrucât el nu a participat la selectarea firmei care urma să vândă chifle copiilor, iar totul ar fi o răfuială pusă la cale de o colegă de partid.
Unele judecătorii nu fac publice registrele de evidență...
În unele judecătorii, registre de evidență a cadourilor primite de magistrați sau de conducătorii instanțelor de judecată nu există, iar unde există, nu întotdeauna sunt accesibile publicului, așa cum prevede legea. Asta au constatat experții Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției într-un studiu preliminar privind punerea în aplicare a instrumentarului anticorupție în sistemul judecătoresc.
Nașul și finul, conducători de instanțe judecătorești
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îl va propune repetat președintelui R. Moldova Nicolae Timofti pe judecătorul Oleg Melniciuc la funcția de preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani din capitală. Anterior, șeful statului a respins candidatura acestuia pentru faptul că Melniciuc a încălcat de mai multe ori etica profesională și s-a aflat în conflict de interese.
Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA
La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.
Aici așteptăm comentariul tău!