Posibil conflict de interese la Dumbrăvița: fiul primarului a câștigat 6 contracte de achiziții publice

Arhiva 19 decembrie 2015 1119
Primarul satului Dumbrăvița, Iurie Porcescu

O întreprindere care aparține fiului primarului din satul Dumbrăvița, raionul Sângerei, a câștigat timp de doi ani, adică în 2013 și 2014, șase licitații publice organizate de primărie. Valoarea totală a contractelor atribuite este de 1 217 646 de lei. Firma fiului primarului s-a angajat astfel să presteze diverse servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. Faptul că tatăl a condus comisiile de concurs la licitațiile în care fiul a ieșit învingător a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a pornit un control. Întreprinderea «Portjiovit-Plus» SRL a fost fondată de Gheorghe Porcescu, fiul primarului de la Dumbrăvița, în anul 2012 și deja peste un an câștiga contracte bănoase cu statul în diferite localități din raionul Sângerei. Spectrul serviciilor prestate de această întreprindere, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, este destul de vast - vânzarea băuturilor alcoolice și țigărilor, comercializarea furajelor, a articolelor de fierărie,a combustibililor solizi, a produselor agricole brute și animalelor vii etc. 

La Primăria Dumbrăvița, firma a câștigat, potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, 6 contracte. Cel mai «scump» dintre ele este de aproape 688 mii de lei și prevede lucrări de reconstrucție a sistemului de încălzire a gimnaziului din sat. Alte lucrări care au fost încredințate fiului primarului sunt reparația grădiniței de copii, reparația unui drum și livrarea de biocombustibil. 

«Am condus comisia de licitație, dar nu am participat la votare»

Solicitat de Moldova Curată, primarul Iurie Porcescu a recunoscut că a încheiat contracte de achiziții cu fiul său, dar afirmă că nu a știut că trebuie să anunțe despre asta CNI. Primarul spune că a condus Comisia de licitație și s-a abținut de la vot atunci când a fost desemnat câștigătorul. «Nu am știut că dacă eu sunt primar fiul meu nu poate participa la un concurs deschis. Procedurile au fost respectate, la licitație nu a fost doar el. La licitația pentru procurarea de biocombustibil a participat doar fiul meu, însă la celelalte au fost și alți concurenți. Eu am condus comisia de licitație, dar la votare nu am participat. Le-am spus membrilor comisiei că este fiul meu, de aceea mă abțin de la vot. Greșeala mea a fost că nu am informat Comisia Națională de Integritate despre asta. Am aflat mai târziu că trebuie să informez. Atunci nu știam», ne-a spus Iurie Porcescu. 

În cazul în care va constata că Iurie Porcescu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, Comisia Națională de Integritate ar urma să solicite în instanță anularea acestor contracte. Experta anticorupție de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, susține că anume asta este finalitatea controalelor - obținerea, până la urmă, a desfacerii contractelor încheiate în conflict de interese. «Evident, potrivit prevederilor legale actuale, contractele încheiate sau deciziile administrative emise în situație de conflict de interese urmează a fi anulate la acțiunea CNI depusă în instanță. Tocmai în asta constă finalitatea constatării unor astfel de situații. Însă din experiențele pe care le avem și din practicile CNI, astfel de acțiuni nu se depun și eu nu cunosc care este cauza. În informațiile oficiale pe care le furnizează CNI despre activitatea sa, astfel de cifre nu se regăsesc. Acest fapt este regretabil, pentru că asta ar însemna profanarea a însăși activității CNI. Dacă nu se merge până la capăt, atunci nici nu mai are sens acest efort pe care îl depune în constatarea conflictelor de interese», conchide Mariana Kalughin.

Credit, ale cărui rate de rambursare depășesc, aparent, venitul legal

Din declarația de avere pentru anul 2014 a lui Iurie Porcescu aflăm că la firma fiului lucrează și soția primarului. Potrivit documentului, alesul local are un salariu anual de 73 de mii de lei, adică în jur de 6 mii de lei lunar. Soția sa a avut în anul 2014 un venit ceva mai mare de 40 de mii de lei. Cu toate acestea, familia a contractat în anul 2012 un credit de 300 de mii de lei, la o dobândă de 10 la sută, care urma să fie rambursat până la 1 aprilie 2015. Un calcul simplu arată că pentru a rambursa creditul în termen familia trebuia să plătească băncii anual cel puțin 130 de mii de lei, sumă care depășește veniturile declarate ale ambilor soți.

În declarația de avere primarul din Dumbrăvița mai arată că deține două case de locuit, una obținută prin privatizare, iar alta moștenită, 8 terenuri agricole și o construcție nefinalizată, cumpărată în anul 2011, cu suma de 190 de mii de lei. 

Iurie Porcescu este primar din anul 2011, la ambele scrutine fiind ales pe lista Partidului Liberal Democrat.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI examinează astăzi cazul unui primar care cumpăra pâ...

Comisia Națională de Integritate (CNI) va examina în ședința de astăzi un posibil conflict de interese relatat acum doua luni de Moldova Curată. În articolul  „Afacere  cu pâine nedeclarată de primar”, publicat în luna ianuarie, a fost expusă schema după care Primăria satului Ilenuța din raionul Fălești făcea rost de pâine pentru instituțiile publice. Timp de opt ani, primăria cumpăra pâine pentru gimnaziu şi grădiniţă de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării. În plus, afacerea nici nu a fost indicată în declaraţia de avere a alesului local.

27 martie 2014
863
Arhiva

Un angajat al Ministerului Agriculturii refuză să depun...

Directorul executiv al Instituţiei Publice „Unitatea consolidată pentru implementarea şi monitorizarea Programului de restructurare a sectorului vitivinicol” (UCIMPRSVV) Iurie Brumărel conduce o instituţie publică de circa patru ani şi jumătate, însă nu a depus niciodată declaraţii de avere şi de interese personale. Chiar dacă este subiect al declarării veniturilor şi proprietăţilor, fiind salariat din bani publici, el refuză să depună declaraţii spunând că astfel ar divulga informaţii cu caracter personal.

31 martie 2015
1358
Arhiva

Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent...

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. 

14 martie 2016
832
Arhiva

Familia președintei CSP a cumpărat în anul 2016 un auto...

Două noi membre ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au indicat în declarațiile de venituri și interese personale faptul că dețin mașini pe care le-ar fi cumpărat cu suma de 10 mii de lei, adică 500 de euro. Mașina președintei CSP, Angela Motuzoc, este practic nouă, fabricată în anul 2012. Cea a familiei Ingăi Furtună este mult mai veche - din anul 2003. Ambele însă au fost cumpărate în anul 2016 cu aceeași sumă - 10 mii de lei.

15 ianuarie 2018
1028
Arhiva

Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălț...

Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș. 

20 aprilie 2016
891
Arhiva

Şleahtiţchi riscă să-şi piardă funcţia

Consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul culturii, învățământului și științei, Mihail Şleahtiţchi, ar putea fi demis. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că acesta a încălcat regimul juridic al conflictului de interese şi al incompatibilităţii de funcţii, atunci când, deţinând funcţia de ministru al Educaţiei, și totodată fiind fondatorul unei asociații obștești, a autorizat ca respectiva instituţie să avizeze, contra plată, planurile şi programele de formare profesională continuă pentru adulți.

24 ianuarie 2014
973