Posibil conflict de interese la Dumbrăvița: fiul primarului a câștigat 6 contracte de achiziții publice

Arhiva 19 decembrie 2015 1112
Primarul satului Dumbrăvița, Iurie Porcescu

O întreprindere care aparține fiului primarului din satul Dumbrăvița, raionul Sângerei, a câștigat timp de doi ani, adică în 2013 și 2014, șase licitații publice organizate de primărie. Valoarea totală a contractelor atribuite este de 1 217 646 de lei. Firma fiului primarului s-a angajat astfel să presteze diverse servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. Faptul că tatăl a condus comisiile de concurs la licitațiile în care fiul a ieșit învingător a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a pornit un control. 



Întreprinderea «Portjiovit-Plus» SRL a fost fondată de Gheorghe Porcescu, fiul primarului de la Dumbrăvița, în anul 2012 și deja peste un an câștiga contracte bănoase cu statul în diferite localități din raionul Sângerei. Spectrul serviciilor prestate de această întreprindere, potrivit Camerei Înregistrării de Stat, este destul de vast - vânzarea băuturilor alcoolice și țigărilor, comercializarea furajelor, a articolelor de fierărie,a combustibililor solizi, a produselor agricole brute și animalelor vii etc. 

La Primăria Dumbrăvița, firma a câștigat, potrivit portalului Agenției Achiziții Publice, 6 contracte. Cel mai «scump» dintre ele este de aproape 688 mii de lei și prevede lucrări de reconstrucție a sistemului de încălzire a gimnaziului din sat. Alte lucrări care au fost încredințate fiului primarului sunt reparația grădiniței de copii, reparația unui drum și livrarea de biocombustibil. 

«Am condus comisia de licitație, dar nu am participat la votare»

Solicitat de Moldova Curată, primarul Iurie Porcescu a recunoscut că a încheiat contracte de achiziții cu fiul său, dar afirmă că nu a știut că trebuie să anunțe despre asta CNI. Primarul spune că a condus Comisia de licitație și s-a abținut de la vot atunci când a fost desemnat câștigătorul. «Nu am știut că dacă eu sunt primar fiul meu nu poate participa la un concurs deschis. Procedurile au fost respectate, la licitație nu a fost doar el. La licitația pentru procurarea de biocombustibil a participat doar fiul meu, însă la celelalte au fost și alți concurenți. Eu am condus comisia de licitație, dar la votare nu am participat. Le-am spus membrilor comisiei că este fiul meu, de aceea mă abțin de la vot. Greșeala mea a fost că nu am informat Comisia Națională de Integritate despre asta. Am aflat mai târziu că trebuie să informez. Atunci nu știam», ne-a spus Iurie Porcescu. 

În cazul în care va constata că Iurie Porcescu a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, Comisia Națională de Integritate ar urma să solicite în instanță anularea acestor contracte. Experta anticorupție de la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, susține că anume asta este finalitatea controalelor - obținerea, până la urmă, a desfacerii contractelor încheiate în conflict de interese. «Evident, potrivit prevederilor legale actuale, contractele încheiate sau deciziile administrative emise în situație de conflict de interese urmează a fi anulate la acțiunea CNI depusă în instanță. Tocmai în asta constă finalitatea constatării unor astfel de situații. Însă din experiențele pe care le avem și din practicile CNI, astfel de acțiuni nu se depun și eu nu cunosc care este cauza. În informațiile oficiale pe care le furnizează CNI despre activitatea sa, astfel de cifre nu se regăsesc. Acest fapt este regretabil, pentru că asta ar însemna profanarea a însăși activității CNI. Dacă nu se merge până la capăt, atunci nici nu mai are sens acest efort pe care îl depune în constatarea conflictelor de interese», conchide Mariana Kalughin.

Credit, ale cărui rate de rambursare depășesc, aparent, venitul legal

Din declarația de avere pentru anul 2014 a lui Iurie Porcescu aflăm că la firma fiului lucrează și soția primarului. Potrivit documentului, alesul local are un salariu anual de 73 de mii de lei, adică în jur de 6 mii de lei lunar. Soția sa a avut în anul 2014 un venit ceva mai mare de 40 de mii de lei. Cu toate acestea, familia a contractat în anul 2012 un credit de 300 de mii de lei, la o dobândă de 10 la sută, care urma să fie rambursat până la 1 aprilie 2015. Un calcul simplu arată că pentru a rambursa creditul în termen familia trebuia să plătească băncii anual cel puțin 130 de mii de lei, sumă care depășește veniturile declarate ale ambilor soți.

În declarația de avere primarul din Dumbrăvița mai arată că deține două case de locuit, una obținută prin privatizare, iar alta moștenită, 8 terenuri agricole și o construcție nefinalizată, cumpărată în anul 2011, cu suma de 190 de mii de lei. 

Iurie Porcescu este primar din anul 2011, la ambele scrutine fiind ales pe lista Partidului Liberal Democrat.

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Boris Gherasim, bănuit că și-ar fi favorizat rudele

Săptămâna trecută, Procuratura Generală a prelungit pentru încă o lună acțiunile de urmărire penală în dosarul în care este bănuit Boris Gherasim, viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor. Acesta este cercetat penal, fiind bănuit de abuz în serviciu. Oficialul se consideră nevinovat.

29 mai 2013
1258
Arhiva

APEL privind necesitatea iniţierii unei investigaţii i...

Organizaţiile societăţii civile îşi exprimă profunda îngrijorare privind modalitatea în care este investigat furtul de 1 milliard dolari SUA din sistemul bancar al Republicii Moldova, în urma căruia cetăţenii ţării au fost deposedaţi de bunuri publice în valoare de 13% din PIB, moneda naţională a fost depreciată, au fost falimentate intenţionat 3 bănci şi s-a atentat la integritatea fluxurilor financiar-bancare, aflate sub supravegherea Băncii Naţionale a Moldovei de către grupuri obscure, punând astfel în pericol securitatea naţională, bancară, economică şi financiară a Republicii Moldova.

09 august 2016
764
Arhiva

Vicepreședintele Judecătoriei Botanica nu divulgă prețu...

Vicepreședintele Judecătoriei sectorului Botanica din municipiul Chișinău, Radu Țurcanu, refuză să indice în declarațiile de avere prețul autoturismelor pe care le deține. Familia sa este proprietară a două mașini, un Mercedes Benz și o Toyota Corola, ambele fabricate în anul 2010, dar cumpărate în 2011 și 2014. Pe de o parte, judecătorul spune că a indicat o singură dată valoarea lor, în declarațiile pentru anul în care acestea au fost cumpărate, de aceea nu le indică și în alți ani. Pe de altă parte, afirmă că prețul poate fi secret comercial, de aceea nu-l divulgă.

12 septembrie 2016
817
Arhiva

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conf...

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor pentru Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova Curată.

27 mai 2019
2304
Arhiva

Cumnații de la primăria din Bocani

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local,  cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.

15 decembrie 2015
1156
Arhiva

Adresează-i aici o întrebare președintelui CSJ, Mihai P...

Pe 6 septembrie curent, președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, vine în ospeție la Moldova Curată pentru a răspunde la întrebările care îi vor fi adresate de către cititorii portalului nostru într-un live-chat.

30 august 2013
1404