Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Arhiva 24 noiembrie 2015 1168
Iraida Bânzari

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.



Iraida Bâzari (57 de ani) este istoric de profesie şi şi-a început cariera pedagogică în satul Scumpia. Câţiva ani a fost şi directoare a liceului "Mihai Eminescu" din oraşul  Făleşti. În 2004 ea a fost aleasă consilier raional, calitate pe care a avut-o până după alegerile locale din anul 2007. Atunci a fost numită vicepreşedintă a raionului Făleşti. Iraida Bânzari a deţinut această funcţie până la alegerile locale din vara anului 2015, când a devenit preşedină a raionului din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Votul-minune

Alegerea Iraidei Bânzari a generat nemulţumiri între consilierii raionali. Ea a fost votată de către consilierii democraţi, liberali-democraţi, comunişti, populari-europeni şi de socialista Svetlana Pădure. Votul de aur al fostei socialiste a şi adus-o în funcţia de preşedintă de raion pe Iraida Bânzari.

Consilierul de la socialişti Ion Savva spune că votul Svetlanei Pădure ar fi fost cumpărat de democraţi, deoarece în acea şedinţă fosta lor colegă a anunţat că părăseşte PSRM. "Doamna s-a ridicat şi a spus că ne leapădă şi aderă la democraţi. Dacă nu era ea, doamna Bânzari nu mai câştiga. În fond acolo nu s-a schimbat nimic. Doar s-au schimbat piesele de joc: doamna din funcţia de vicepreşedinte a devenit preşedintă de raion, iar fostul preşedinte acum este adjunct", spune Ion Savva.

Svetlana Pădure reacţionează şi spune că nu a primit nici un ban pentru acel vot. "Eu nu mi-am vândut votul. Am ales omul din fruntea raionului şi nu partidul. O cunosc pe doamna Iraida demult. Eu eu eram primar în Călineşti, iar ea activa în calitate de vicepreşedintă de raion", afirmă fosta socialistă şi actuala democrată.

Făleşti-ul lui Usatîi, „răpit” de democraţi

Decizia consilierei din PSRM l-a nemulţumit pe liderul PPN Renato Usatîi, care-i acuza pe socialişti de „trădare”, întrucât au procedat la fel ca şi în cazul alegerii preşedintelui raionului Drochia. „Astăzi un consilier PSRM a trădat Partidul Nostru chiar în Făleştiul natal. Svetlana Pădure, consilier din partea partidului lui Dodon a trecut în fracţiunea PDM şi a asigurat majoritate pentru partidele de dreapta”, a reacţionat Usatîi pe Facebook.

Iraida Bânzari califică acuzaţiile acestora drept aberaţii. Actuala preşedintă a raionului Făleşti este fidelă PDM, fiind la alegerile parlamentare din anul 2010 pe lista candidaţilor la funcţia de deputat, pe poziţia 43.

La alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut democrata se situa pe poziţia 72. Pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este declaraţia de avere a democratei pentru anul 2014, însă în scrutinul parlamentar din noiembrie ea declara un salariu de circa 134 de mii de lei, o casă în oraşul Făleşti, două loturi de teren în satul de baştină, Glinjeni, dar şi un autoturism de model Wolkswaghen Bora.

Iraida Bânzari este şi preşedinta Organizaţiei Teritoriale PDM din raionul Făleşti.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Judecătorul român Cristi Danileț: ”Dintr-o societate bo...

”Judecătorii și procurorii din Republica Moldova încă nu acceptă că au o problemă cu lipsa de integritate a unor colegi de-ai lor”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.

18 septembrie 2015
779
Arhiva

Doi deputaţi şi trei judecători, din nou în vizorul CNI

În şedinţa de joi, 3 octombrie 2013, a Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), vor fi examinate declaraţiile de avere depuse de către doi deputaţi şi trei judecători. Astfel, pe numele deputaţilor Vladimir Hotineanu şi al lui Nicolae Juravschi vor fi emise acte de iniţiere a controlului averilor acestora. Acte de constatare privind eventualele încălcări efectuate în timpul declarării proprietăţilor vor fi emise pe numele magistraţilor: Tudor Micu, judecător al Curţii de Apel Chişinău; Liuba Pruteanu, vicepreşedinte al Judecătoriei sectorului Buiucani al municipiul Chşinău şi Nicolae Gordilă, judecător al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ).

03 octombrie 2013
828
Arhiva

Împrumut de zeci de mii de euro de la rude pentru procu...

Șeful secției combaterea traficului de persoane din cadrul Procuraturii Generale, Eduard Bulat, investește anual sute de mii de lei în construcția unui apartament, iar sumele depășesc veniturile sale oficiale. Este vorba despre un apartament dintr-un bloc situat pe strada Melestiu din capitală, în care au primit locuințe la jumătate de preţ mai mulţi procurori.

25 aprilie 2016
860
Arhiva

Profil candidat: Oazu Nantoi

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1357
Arhiva

БЫВШИЙ ОФИЦЕР КГБ И ДВА АГРОНОМА БУДУТ СОСТЯЗАТЬСЯ ЗА Г...

От округа № 17 коммуны Чок-Майдан муниципия Комрат за место депутата в Народном собрании Гагаузии (НСГ) борются трое претендентов, выступающих как независимые кандидаты, хотя ранее все были связаны с теми или иными политическими формированиями. При этом двое из них носят ту же фамилию, но не состоят в родстве.

08 noiembrie 2016
1410
Arhiva

Legea testării integrităţii - contestată, deşi aduce ro...

Legea privind testarea integrităţii profesionale îi nemulţumeşte pe mulţi agenţi publici, indiferent dacă au trecut sau au picat testul. Unele prevederi i-au nemulţumit şi pe câţiva deputaţi comunişti, care au cerut Curții Constituţionale să verifice dacă articolele referitoare la instanțele de judecată sunt conforme cu Legea Supremă.  Curtea însă a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia, care a notat că legea este una bună, fiind un instrument de contracarare a actelor de corupţie în instituţiile publice, dar că ar trebui revizuită pentru a nu lăsa loc de interpretări. Astfel, Curtea Constituțională urmează să se pronunțe dacă actul legislativ adoptat la sfârşitul anului 2013 este constituţional sau nu.

27 ianuarie 2015
825