Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Arhiva 24 noiembrie 2015 58
Iraida Bânzari

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.Iraida Bâzari (57 de ani) este istoric de profesie şi şi-a început cariera pedagogică în satul Scumpia. Câţiva ani a fost şi directoare a liceului "Mihai Eminescu" din oraşul  Făleşti. În 2004 ea a fost aleasă consilier raional, calitate pe care a avut-o până după alegerile locale din anul 2007. Atunci a fost numită vicepreşedintă a raionului Făleşti. Iraida Bânzari a deţinut această funcţie până la alegerile locale din vara anului 2015, când a devenit preşedină a raionului din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Votul-minune

Alegerea Iraidei Bânzari a generat nemulţumiri între consilierii raionali. Ea a fost votată de către consilierii democraţi, liberali-democraţi, comunişti, populari-europeni şi de socialista Svetlana Pădure. Votul de aur al fostei socialiste a şi adus-o în funcţia de preşedintă de raion pe Iraida Bânzari.

Consilierul de la socialişti Ion Savva spune că votul Svetlanei Pădure ar fi fost cumpărat de democraţi, deoarece în acea şedinţă fosta lor colegă a anunţat că părăseşte PSRM. "Doamna s-a ridicat şi a spus că ne leapădă şi aderă la democraţi. Dacă nu era ea, doamna Bânzari nu mai câştiga. În fond acolo nu s-a schimbat nimic. Doar s-au schimbat piesele de joc: doamna din funcţia de vicepreşedinte a devenit preşedintă de raion, iar fostul preşedinte acum este adjunct", spune Ion Savva.

Svetlana Pădure reacţionează şi spune că nu a primit nici un ban pentru acel vot. "Eu nu mi-am vândut votul. Am ales omul din fruntea raionului şi nu partidul. O cunosc pe doamna Iraida demult. Eu eu eram primar în Călineşti, iar ea activa în calitate de vicepreşedintă de raion", afirmă fosta socialistă şi actuala democrată.

Făleşti-ul lui Usatîi, „răpit” de democraţi

Decizia consilierei din PSRM l-a nemulţumit pe liderul PPN Renato Usatîi, care-i acuza pe socialişti de „trădare”, întrucât au procedat la fel ca şi în cazul alegerii preşedintelui raionului Drochia. „Astăzi un consilier PSRM a trădat Partidul Nostru chiar în Făleştiul natal. Svetlana Pădure, consilier din partea partidului lui Dodon a trecut în fracţiunea PDM şi a asigurat majoritate pentru partidele de dreapta”, a reacţionat Usatîi pe Facebook.

Iraida Bânzari califică acuzaţiile acestora drept aberaţii. Actuala preşedintă a raionului Făleşti este fidelă PDM, fiind la alegerile parlamentare din anul 2010 pe lista candidaţilor la funcţia de deputat, pe poziţia 43.

La alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut democrata se situa pe poziţia 72. Pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este declaraţia de avere a democratei pentru anul 2014, însă în scrutinul parlamentar din noiembrie ea declara un salariu de circa 134 de mii de lei, o casă în oraşul Făleşti, două loturi de teren în satul de baştină, Glinjeni, dar şi un autoturism de model Wolkswaghen Bora.

Iraida Bânzari este şi preşedinta Organizaţiei Teritoriale PDM din raionul Făleşti.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Iurie Urzică

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
129
Arhiva

Jurnaliştii au fost excluşi din componenţa Consiliului...

La 17 iunie curent Parlamentul a votat „pachetul de integritate”, adică cele trei legi care au menirea să reformeze Comisia Naţională de Integritate, dar şi să schimbe modalitatea de declarare a averilor şi intereselor personale. Potrivit unei legi din acest pachet, actuala CNI va fi transformată în Centrul Naţional de Integritate, care, pe lângă conducere, va avea şi un Consiliu de Integritate (CI). Dacă la votarea în prima lectură în componenţa acestui Consiliu a fost inclus şi un jurnalist, în lectură finală aleşii poporului au exclus reprezentantul presei. Experţii anticorupţie spun că astfel deputaţii au arătat că le este frică de presă.

23 iunie 2016
51
Arhiva

Procurorii şi primarii – lideri la capitolul fals în de...

Cel mai des uită să-şi declare toate averile procurorii, primarii şi funcţionarii publici din cadrul primăriilor. Asta reiese din analiza activităţii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru prima jumătate a acestui an. Comisia a iniţiat  66 de controale şi a emis 27 de acte de constatare în cazuri de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii.

13 octombrie 2014
63
Arhiva

PROFIL CANDIDAT: Nicolae Molozea

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
72
Arhiva

Metamorfoze electorale: unii candidați au trecut și pri...

La alegerile locale din acest an sunt candidați la funcția de primar care se remarcă printr-un traseism politic pronunțat. Unii pretendenți și-au schimbat partidele de câteva ori, migrând de la formațiuni pro-europene la socialiști, care sunt pro-ruși. Un candidat de la Drochia a ajuns din rândul socialiștilor la  unioniști.

18 octombrie 2019
88
Arhiva

Un funcţionar din Căuşeni lucrează în două instituţii p...

Artemie Cătănoi, şeful Secţiei administraţie publică din cadrul Consiliului Raional Căuşeni, deţine, concomitent, două funcţii în două instituţii publice: cea de funcţionar în cadrul Aparatului preşedintelui raionului Căuşeni şi de jurist la Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor Traficului de Fiinţe Umane din aceeaşi localitate. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat în acest caz incompatibilitate de funcţii.

09 ianuarie 2014
66