Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Arhiva 24 noiembrie 2015 1184
Iraida Bânzari

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.Iraida Bâzari (57 de ani) este istoric de profesie şi şi-a început cariera pedagogică în satul Scumpia. Câţiva ani a fost şi directoare a liceului "Mihai Eminescu" din oraşul  Făleşti. În 2004 ea a fost aleasă consilier raional, calitate pe care a avut-o până după alegerile locale din anul 2007. Atunci a fost numită vicepreşedintă a raionului Făleşti. Iraida Bânzari a deţinut această funcţie până la alegerile locale din vara anului 2015, când a devenit preşedină a raionului din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Votul-minune

Alegerea Iraidei Bânzari a generat nemulţumiri între consilierii raionali. Ea a fost votată de către consilierii democraţi, liberali-democraţi, comunişti, populari-europeni şi de socialista Svetlana Pădure. Votul de aur al fostei socialiste a şi adus-o în funcţia de preşedintă de raion pe Iraida Bânzari.

Consilierul de la socialişti Ion Savva spune că votul Svetlanei Pădure ar fi fost cumpărat de democraţi, deoarece în acea şedinţă fosta lor colegă a anunţat că părăseşte PSRM. "Doamna s-a ridicat şi a spus că ne leapădă şi aderă la democraţi. Dacă nu era ea, doamna Bânzari nu mai câştiga. În fond acolo nu s-a schimbat nimic. Doar s-au schimbat piesele de joc: doamna din funcţia de vicepreşedinte a devenit preşedintă de raion, iar fostul preşedinte acum este adjunct", spune Ion Savva.

Svetlana Pădure reacţionează şi spune că nu a primit nici un ban pentru acel vot. "Eu nu mi-am vândut votul. Am ales omul din fruntea raionului şi nu partidul. O cunosc pe doamna Iraida demult. Eu eu eram primar în Călineşti, iar ea activa în calitate de vicepreşedintă de raion", afirmă fosta socialistă şi actuala democrată.

Făleşti-ul lui Usatîi, „răpit” de democraţi

Decizia consilierei din PSRM l-a nemulţumit pe liderul PPN Renato Usatîi, care-i acuza pe socialişti de „trădare”, întrucât au procedat la fel ca şi în cazul alegerii preşedintelui raionului Drochia. „Astăzi un consilier PSRM a trădat Partidul Nostru chiar în Făleştiul natal. Svetlana Pădure, consilier din partea partidului lui Dodon a trecut în fracţiunea PDM şi a asigurat majoritate pentru partidele de dreapta”, a reacţionat Usatîi pe Facebook.

Iraida Bânzari califică acuzaţiile acestora drept aberaţii. Actuala preşedintă a raionului Făleşti este fidelă PDM, fiind la alegerile parlamentare din anul 2010 pe lista candidaţilor la funcţia de deputat, pe poziţia 43.

La alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut democrata se situa pe poziţia 72. Pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este declaraţia de avere a democratei pentru anul 2014, însă în scrutinul parlamentar din noiembrie ea declara un salariu de circa 134 de mii de lei, o casă în oraşul Făleşti, două loturi de teren în satul de baştină, Glinjeni, dar şi un autoturism de model Wolkswaghen Bora.

Iraida Bânzari este şi preşedinta Organizaţiei Teritoriale PDM din raionul Făleşti.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vasile Luca

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
1347
Arhiva

Profil candidat: Grigore Colun

Integritatea în activitate politică

22 ianuarie 2019
1850
Arhiva

De frica testului de integritate profesională, funcțion...

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  

30 august 2014
812
Arhiva

Judecătorii, la control

Judecătorii din R. Moldova vor fi obligaţi să-şi verifice starea de sănătate o dată la cinci ani, iar candidaţii la funcţiile de judecător vor trece un examen medical până la derularea concursului pentru suplinirea funcţiei. Un ordin în acest sens a fost înregistrat în Registrul actelor juridice de către Oleg Efrim, ministrul Justiţiei, la 19 iunie curent.

27 iunie 2013
942
Arhiva

Judecători supăraţi pe jurnalişti

Unii judecători moldoveni răspund pe un ton agresiv atunci când sunt întrebaţi de către jurnalişti despre proprietăţile şi veniturile mari incluse în declaraţiile de avere. În timp ce unii experţi spun că magistraţii au nevoie de instruiri în domeniul comunicării, alţii sunt de părere că judecătorii sunt obligaţi prin lege să-şi declare averile şi să argumenteze provenienţa bunurilor scumpe pe care le posedă.

29 septembrie 2016
1698
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
1021