Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Arhiva 24 noiembrie 2015 1273
Iraida Bânzari

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.



Iraida Bâzari (57 de ani) este istoric de profesie şi şi-a început cariera pedagogică în satul Scumpia. Câţiva ani a fost şi directoare a liceului "Mihai Eminescu" din oraşul  Făleşti. În 2004 ea a fost aleasă consilier raional, calitate pe care a avut-o până după alegerile locale din anul 2007. Atunci a fost numită vicepreşedintă a raionului Făleşti. Iraida Bânzari a deţinut această funcţie până la alegerile locale din vara anului 2015, când a devenit preşedină a raionului din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

Votul-minune

Alegerea Iraidei Bânzari a generat nemulţumiri între consilierii raionali. Ea a fost votată de către consilierii democraţi, liberali-democraţi, comunişti, populari-europeni şi de socialista Svetlana Pădure. Votul de aur al fostei socialiste a şi adus-o în funcţia de preşedintă de raion pe Iraida Bânzari.

Consilierul de la socialişti Ion Savva spune că votul Svetlanei Pădure ar fi fost cumpărat de democraţi, deoarece în acea şedinţă fosta lor colegă a anunţat că părăseşte PSRM. "Doamna s-a ridicat şi a spus că ne leapădă şi aderă la democraţi. Dacă nu era ea, doamna Bânzari nu mai câştiga. În fond acolo nu s-a schimbat nimic. Doar s-au schimbat piesele de joc: doamna din funcţia de vicepreşedinte a devenit preşedintă de raion, iar fostul preşedinte acum este adjunct", spune Ion Savva.

Svetlana Pădure reacţionează şi spune că nu a primit nici un ban pentru acel vot. "Eu nu mi-am vândut votul. Am ales omul din fruntea raionului şi nu partidul. O cunosc pe doamna Iraida demult. Eu eu eram primar în Călineşti, iar ea activa în calitate de vicepreşedintă de raion", afirmă fosta socialistă şi actuala democrată.

Făleşti-ul lui Usatîi, „răpit” de democraţi

Decizia consilierei din PSRM l-a nemulţumit pe liderul PPN Renato Usatîi, care-i acuza pe socialişti de „trădare”, întrucât au procedat la fel ca şi în cazul alegerii preşedintelui raionului Drochia. „Astăzi un consilier PSRM a trădat Partidul Nostru chiar în Făleştiul natal. Svetlana Pădure, consilier din partea partidului lui Dodon a trecut în fracţiunea PDM şi a asigurat majoritate pentru partidele de dreapta”, a reacţionat Usatîi pe Facebook.

Iraida Bânzari califică acuzaţiile acestora drept aberaţii. Actuala preşedintă a raionului Făleşti este fidelă PDM, fiind la alegerile parlamentare din anul 2010 pe lista candidaţilor la funcţia de deputat, pe poziţia 43.

La alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut democrata se situa pe poziţia 72. Pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este declaraţia de avere a democratei pentru anul 2014, însă în scrutinul parlamentar din noiembrie ea declara un salariu de circa 134 de mii de lei, o casă în oraşul Făleşti, două loturi de teren în satul de baştină, Glinjeni, dar şi un autoturism de model Wolkswaghen Bora.

Iraida Bânzari este şi preşedinta Organizaţiei Teritoriale PDM din raionul Făleşti.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Pentru a-și spori integritatea deputații au nevoie de u...

În accepţiunea generală, prin integritate se înţelege: însuşirea de a fi integru; cinste; probitate; incoruptibilitate.

11 decembrie 2013
1109
Arhiva

Judecător american, despre alegerea magistraților de că...

Doi judecători federali din Statele Unite ale Americii, Dan Aaron Polster și Eduardo Robreno, au efectuat săptămâna trecută o vizită în Republica Moldova și au avut întâlniri cu magistrați de la Chișinău. De asemenea, ei au participat la o şedinţă a Clubului Jurnaliştilor de Investigaţie, organizată la 15 noiembrie, de Centrul de Investigații Jurnalistice.

24 noiembrie 2018
910
Arhiva

Prime acordate ilegal la Direcția învățământ Cahul

Șefa Direcției Generale Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, este suspendată din funcție în urma unor nereguli descoperite de Inspecția Financiară și investigate în prezent de către procurori. Potrivit inspectorilor, funcționara a emis ordine prin care și-a atribuit ilegal prime cu ocazia sărbătorilor, a permis plata către agenți economici a unor lucrări care nu ar fi fost executate, iar din depozite ar fi lipsit mai multe materiale de construcție achiziționate de către Direcție. Acum Tatiana Hulub are calitatea de bănuit într-un dosar deschis de Procuratura Cahul pentru delapidare. Ea spune că a fost suspendată din funcție ilegal și că toate acțiunile în privința sa ar avea motive politice. Experta anticorupţie Galina Bostan afirmă că gestionarea incorectă a banilor publici de către autorităţi afectează imaginea instituţiei, dar şi integritatea persoanei cu funcţie de răspundere.

02 aprilie 2014
1490
Arhiva

CEC nu va publica declarațiile de avere ale candidațilo...

La alegerile locale din acest an, Comisia Electorală Centrală (CEC) nu va publica declarațiile de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de primar și consilier local. Motivul -  sunt prea mulți candidați și instituția nu are capacitatea operațională de a prelucra declarațiile și de a le plasa online. Jurnaliștii spun că lipsa declarațiilor de avere le îngreunează munca și privează alegătorii de posibilitatea de a se informa în special despre candidații puțin cunoscuți opiniei publice.

03 octombrie 2019
1059
Arhiva

Vicepretor al sectorului Ciocana şi consilier local în...

Igor Moraru, unul dintre vicepretorii sectorului Ciocana din municipiul Chişinău, este, în acelaşi timp, consilier local în comuna Bubuieci din municipiu. El este suspectat de către primarul comunei că s-ar afla în incompatibilitate de funcţii. Vicepretorul spune însă că situaţia a fost examinată de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care a stabilit că nu există nicio abatere de la lege. Experţii anticorupţie afirmă însă că CEC şi-a depăşit atribuţiile, deoarece incompatibilitatea de funcţii poate fi examinată doar de către Comisia Naţională de Integritate (CNI).

19 ianuarie 2016
2270
Arhiva

Posibilă cauză penală: cineva a emis un demers fals în...

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) va cere Procuraturii Generale (PG) să investigheze cum au apărut două documente false, trimise din numele CSJ în adresa Adunării Populare din Găgăuzia (APG), cu solicitarea să modifice Codul electoral local. Preşedintele APG susţine că nu a ştiut că actele primite ar fi false.

12 iulie 2016
914