Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.
Iraida Bâzari (57 de ani) este istoric de profesie şi şi-a început cariera pedagogică în satul Scumpia. Câţiva ani a fost şi directoare a liceului "Mihai Eminescu" din oraşul Făleşti. În 2004 ea a fost aleasă consilier raional, calitate pe care a avut-o până după alegerile locale din anul 2007. Atunci a fost numită vicepreşedintă a raionului Făleşti. Iraida Bânzari a deţinut această funcţie până la alegerile locale din vara anului 2015, când a devenit preşedină a raionului din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).
Votul-minune
Alegerea Iraidei Bânzari a generat nemulţumiri între consilierii raionali. Ea a fost votată de către consilierii democraţi, liberali-democraţi, comunişti, populari-europeni şi de socialista Svetlana Pădure. Votul de aur al fostei socialiste a şi adus-o în funcţia de preşedintă de raion pe Iraida Bânzari.
Consilierul de la socialişti Ion Savva spune că votul Svetlanei Pădure ar fi fost cumpărat de democraţi, deoarece în acea şedinţă fosta lor colegă a anunţat că părăseşte PSRM. "Doamna s-a ridicat şi a spus că ne leapădă şi aderă la democraţi. Dacă nu era ea, doamna Bânzari nu mai câştiga. În fond acolo nu s-a schimbat nimic. Doar s-au schimbat piesele de joc: doamna din funcţia de vicepreşedinte a devenit preşedintă de raion, iar fostul preşedinte acum este adjunct", spune Ion Savva.
Svetlana Pădure reacţionează şi spune că nu a primit nici un ban pentru acel vot. "Eu nu mi-am vândut votul. Am ales omul din fruntea raionului şi nu partidul. O cunosc pe doamna Iraida demult. Eu eu eram primar în Călineşti, iar ea activa în calitate de vicepreşedintă de raion", afirmă fosta socialistă şi actuala democrată.
Făleşti-ul lui Usatîi, „răpit” de democraţi
Decizia consilierei din PSRM l-a nemulţumit pe liderul PPN Renato Usatîi, care-i acuza pe socialişti de „trădare”, întrucât au procedat la fel ca şi în cazul alegerii preşedintelui raionului Drochia. „Astăzi un consilier PSRM a trădat Partidul Nostru chiar în Făleştiul natal. Svetlana Pădure, consilier din partea partidului lui Dodon a trecut în fracţiunea PDM şi a asigurat majoritate pentru partidele de dreapta”, a reacţionat Usatîi pe Facebook.
Iraida Bânzari califică acuzaţiile acestora drept aberaţii. Actuala preşedintă a raionului Făleşti este fidelă PDM, fiind la alegerile parlamentare din anul 2010 pe lista candidaţilor la funcţia de deputat, pe poziţia 43.
La alegerile parlamentare din noiembrie anul trecut democrata se situa pe poziţia 72. Pe site-ul Comisiei Naţionale de Integritate nu este declaraţia de avere a democratei pentru anul 2014, însă în scrutinul parlamentar din noiembrie ea declara un salariu de circa 134 de mii de lei, o casă în oraşul Făleşti, două loturi de teren în satul de baştină, Glinjeni, dar şi un autoturism de model Wolkswaghen Bora.
Iraida Bânzari este şi preşedinta Organizaţiei Teritoriale PDM din raionul Făleşti.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au manife...
„Nu legalizaţi corupţia!” „Nu legalizaţi banii furaţi!” „Nu amnistiei fiscale!”. Acesta sunt câteva mesaje care au fost transmise la un flashmob organizat în dimineaţa zilei de vineri, 16 decembrie, de către câţiva reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi reprezentanţi ai unor formaţiuni politice. Manifestanţii au protestat în faţa Parlamentului, înainte de şedinţa în plen, faţă de adoptarea unor iniţiative legislative care prevăd liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală.
ALEGERI LOCALE, TURUL DOI: candidați și interese
În turul doi al alegerilor locale, care se va desfășura pe 3 noiembrie 2019, au acces și unii candidați care au la activ conflicte de interese recunoscute de autoritatea de profil. În unele orașe sunt pretendenți care, anterior, ocupând funcții publice, au încheiat contracte de achiziții cu firmele familiei sau au comis alte fapte calificate ulterior drept conflicte de interese. Majoritatea dintre ei nu au fost sancționați din cauza expirării termenului de prescripție.
ANI nu se va mai autosesiza din materialele de presă re...
Autoritatea Naţională de Integritate (ANI), structură care se va forma în locul actualei Comisii Naţionale de Integritate, nu se va mai putea autosesiza din materialele de presă în privinţa persoanelor cu funcţii publice. Cel puţin asta reiese din pachetul de legi intrat în vigoare la 1 august. Până acum, CNI era obligată să iniţieze controale în baza petiţiilor primite, dar şi în baza materialelor publicate în presă. Din noua lege însă este exclus termenul „mass-media”, fiind introdusă expresia „informaţii publice”. Unii experţi sunt de părere că această formulare va permite interpretarea legii şi, respectiv, eschivarea de la iniţierea unor controale. Astfel, va rămâne la discreţia inspectorilor de integritate să stabilească caracterul public al informaţiei.
Aici așteptăm comentariul tău!