Preşedintele Judecătoriei Leova vinde miere la Fabrica de dulciuri “Bucuria”
Pe lângă venitul obţinut din salariu în anul 2015, Petru Vacula, preşedintele instanţei din Leova, a obţinut peste 36 de mii de lei din vânzarea mierii. Judecătorul a vândut producţia apicolă fabricii de dulciuri “Bucuria”.
Petru Vacula a fost numit preşedinte al Judecătoriei Leova în anul 2014. Până atunci magistratul a fost judecător de instrucţie în cadrul aceleiaşi instanţe.
Preşedintele instanţei, proprietar a şapte bunuri imobile
În declaraţia de avere pentru anul 2015, magistratul indică faptul că este titularul unei case de locuit de peste 140 de metri pătraţi şi a trei construcţii accesorii – toate bunurile imobile fiind în oraşul Leova. Toate construcţiile sunt obţinute în anul 1998, când Petru Vacula deţinea funcţia de şef al Secţiei anchetă penală a Comisariatului de Poliţie din Leova.
Tot în această localitate, judecătorul mai declară un obiect comercial (magazin), edificiul având suprafaţa de peste 141 de m.p. Întrebat dacă funcţionează acel magazin, magistratul a răspuns că familia sa a avut o întreprindere individuală, care a fost lichidată. “Acum acea clădire este doar ca un depozit şi este folosită ca sală de sport pentru familie”, a declarat judecătorul pentru Moldova Curată.
În declaraţia de avere a magistratului mai sunt indicate câteva terenuri: patru dintre ele fiind agricole, cu suprafaţa totală de 4,78 hectare, şi un alt teren pentru construcţii cu suprafaţa de 6 ari. De asemenea, lângă clădirea magazinului, judecătorul mai declară un teren de circa 5 ari.
Petru Vacula este şi proprietarul unui autoturism de model Honda CR-V, maşină achiziţionată cu trei ani în urmă cu suma de 125 de mii de lei.
Averea din miere
La capitolul venituri, familia Vacula a câştigat anul trecut din salarii peste 163 de mii de lei, alte peste 51 de mii de lei constituie pensia anuală a magistratului ca fost poliţist. Preşedintele instanţei din Leova a mai declarat suma de circa 36 de mii de lei obţinută din “vânzarea producţiei agricole”, despre care a precizat că este miere. “Surplusul de miere care l-am avut timp de doi ani l-am dat la fabrica de dulciuri “Bucuria”. Nu am voie să am afaceri, dar pot să am nişte iepuraşi pe lângă casă sau albini ca să mă dezdoi sâmbăta şi duminica”, a spus magistratul.
Ştefan Condratiuc, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Moldova, a declarat pentru Moldova Curată că o persoană fizică poate comercializa miere unui agent economic.
Reprezentanţii fabricii “Bucuria” au menţionat că persoana fizică care vrea să vândă fabricii mierea de albini, prezintă şi următoarele documente: autorizaţie sanitar - veterinară de funcţionare (dacă prisaca este autorizată); certificat de înregistrare a prisăcii de albini, emis de Primăria locală; certificat sanitar-veterinar (formularul nr.2) eliberat de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor; raport emis de laboratoarele de încercări a produselor alimentare autorizate.
Petru Vacula a absolvit Facultatea de Drept la Academia de Poliţie „Ştefan cel Mare”. Timp de 18 ani, el a fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), activând în Comisariatul de Poliţie din Leova. Acolo a deţinut mai multe funcţii: de la ofiţer de sector până la comisar adjunct. Timp de doi ani însă Petru Vacula a deţinut funcţia de comisar al Comisariatului de Poliţie din raionul Cantemir.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Două premii într-o lună, de la primar pentru primar
Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții.
Magistrații de la CSJ au decis: ”Poşta Moldovei” este o...
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis o decizie irevocabilă prin care obligă Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei” să ofere Asociaţiei Presei Independente (API) informații referitoare la concursurile de achiziții desfășurate pe parcursul anilor 2014-2016.
Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorul...
Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.
Şefi la Fisc şi consilieri locali – incompatibilitate d...
Mai mulţi angajaţi ai inspectoratelor fiscale teritoriale deţin şi calitatea de consilieri locali și, respectiv, sunt remuneraţi pentru participarea la şedinţe. Comisia Naţională de Integritate (CNI)a constatat în câteva astfel de cazuri situații de incompatibilitate, deoarece persoanele cu funcții publice nu au voie să mai presteze alte munci remunerate. Funcționarii respectivi se judecă acum cu CNI. În privința altor 4 angajați la Fisc, CNI a inițiat controale.
Dacă ”pachetul de integritate” va trece de Parlament, c...
Consilierii raionali, orăşeneşti şi cei săteşti vor trebui să depună declaraţii de avere şi interese, după adoptarea de către Parlament a pachetului de legi privind sistemul de integritate. Proiectele au fost votate recent la Guvern, fiind o restanţă a implementării Planului de Acţiuni pentru aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.
INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...
Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.
Aici așteptăm comentariul tău!