Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă

Arhiva 5 decembrie 2015 941
Președintele raionului Orhei, Tudor Golub

Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.Tudor Golub are 43 de ani, s-a născut în satul Piatra, raionul Orhei, și este istoric de profesie. El și-a luat licența și masteratul la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității din Oradea, pe care a ales-o chiar dacă fusese admis la Universitarea Pedagogică de Stat din Chișinău «Ion Creangă», tot la Facultatea de Istorie. Timp de 8 ani a fost colaborator științific la Muzeul de Istorie și Etnografie din Orhei, iar în paralel a activat în cadrul diferitelor programe de dezvoltare finanțate de organizații internaționale. Timp de doi ani, din 2009 până în 2011, a fost coordonator de programe în cadrul Agenției de Dezvoltare Rurală.

În anul anul 2011, printr-o dispoziție a premierului de atunci Vlad Filat, a fost numit șef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, instituție care monitorizează legalitatea deciziilor și dispozițiilor emise de către administrațiile publice locale. A deținut această funcție până în luna iulie 2015.

Tudor Golub a fost ales la conducerea raionului de către consilierii PDM, PL și PPEM, adică fără voturile liberal-democraților. Cu toate acestea, el susține că se poate baza pe conlucrarea cu Consiliul Raional și ne-a anunțat că următoarea ședință va avea loc pe 17 decembrie.

Pe lista de așteptare ca să primească teren pentru construcții

Potrivit declarației de avere depuse la Comisia Națională de Integritate pentru anul 2013, Tudor Golub a avut un salariu anual de 116 mii de lei, ceea ce ar însemna peste 9 mii de lei lunar. Soția sa, angajată la Liceul Teoretic ”Alecu Russo” din Orhei, a ridicat un salariu anual de peste două ori mai mic - 43 de mii de lei.

La averi Tudor Golub a indicat că deține o casă obținută prin moștenire, a cărei valoare ar fi de 42 de mii de lei, adică mai puțin de 2 mii de euro. «Nu e nicio greșeală. Am indicat valoarea din acte a casei. Este veche de 100 de ani și avariată. Desigur că nu pot locui în ea, de aceea stau în casa părinților mei», ne-a explicat Tudor Golub.

Președintele raionului spune că a adunat ceva economii de-a lungul anilor în care a muncit pentru organizații internaționale și intenționează să-și procure în curând locuință sau să-și construiască, dacă va reuși să obțină teren. «Sunt consilier orășenesc din anul 2003 și tot de atunci sunt pe lista de așteptare ca să îmi fie repartizat un teren pentru construcții. S-au schimbat mai mulți primari și unele persoane aflate în urma mea pe listă au primit deja loturi», ne-a mai spus Tudor Golub.

Actualul președinte de raion a mai indicat că deține două mașini – un Volkswagen Golf din 1987 și un Ford Fusion din 2002. ”De fapt, Volkswagen-ul a fost vândut în anul 2009 în bază de procură, dar proprietarul a plecat peste hotare, de aceea nici până astăzi nu pot scoate această mașină de la evidență, unde figurează pe numele meu”, ne-a explicat Tudor Golub.

Activitate politică și științifică

Președintele raionului Orhei a intrat în politică în anul 2003, odată cu crearea Partidului Social-Liberal, condus de Oleg Serebrean. După fuzionarea acestuia cu Partidul Democrat, Tudor Golub a rămas la PDM. De-a lungul anilor, a publicat mai multe monografii și lucrări științifice, între care ”Comuna Căzănești. Monografia satelor Căzănești și Vadul-Leca” și ”Jorile. Monografia satelor Jora de Jos, Jora de Mijloc, Jora de Sus și Lopatna”, la care a fost co-autor.

Viorica Manole
 Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către aleg...

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.

16 martie 2019
1140
Arhiva

Profil candidat: Chiril Moțpan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1253
Arhiva

Şefi la Fisc şi consilieri locali – incompatibilitate d...

Mai mulţi angajaţi ai inspectoratelor fiscale teritoriale deţin şi calitatea de consilieri locali și, respectiv, sunt remuneraţi pentru participarea la şedinţe. Comisia Naţională de Integritate (CNI)a constatat în câteva astfel de cazuri situații de incompatibilitate, deoarece persoanele cu funcții publice nu au voie să mai presteze alte munci remunerate. Funcționarii respectivi se judecă acum cu CNI. În privința altor 4 angajați la Fisc, CNI a inițiat controale.

28 martie 2016
988
Arhiva

Preşedinte judecătoriei Buiucani şi-a cumpărat apartame...

Dorin Dulghieru, preşedintele Judecătoriei Buiucani din municipiul Chişinău, a solicitat de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i fie alocat spaţiu locativ, chiar dacă deține un apartament în Chişinău. Acum magistratul are două apartamente, dintre care unul cu suprafaţa de peste 87 metri patraţi. L-a cumpărat la un preţ preferenţial, de peste 31 de mii de euro.

28 iunie 2016
1791
Arhiva

Judecătorii sancţionaţi disciplinar rămân fără prime la...

De la începutul anului curent, Colegiul disciplinar din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aplicat 11 sancţiuni judecătorilor care au comis abateri disciplinare în exercitarea funcţiei. Potrivit Codului Muncii, odată cu aplicarea acestor sancţiuni disciplinare, judecătorii nu mai beneficiază de stimulări salariale pe perioada validităţii sancţiunii şi nici nu pot fi avansaţi în funcţie.

05 iunie 2013
966
Arhiva

Canal Regional:"Pentru un Parlament Curat 2019". Emisiu...

12 martie 2019
991