Primari cu interese în turul doi

Alegeri locale 16 iunie 2015 1501

Chiar dacă au avut probleme de integritate în mandatele anterioare, câţiva candidaţi la funcţia de primar au fost totuși aleși de oamenii din localitățile lor la scrutinul din 14 iunie și au trecut în turul doi. Unii au admis conficte de interese, cumpărând produse pentru primărie de la propiile firme. 




Ion Balan, candidatul la funcţia de primar în comuna Ignăţei, raionul Rezina, este propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM). În anul 2014, el a fost demis din funcţia de primar printr-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Orhei l-a acţionat în judecată. Atunci OTC a argumentat că Ion Balan este și fondator şi administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” şi GŢ „Ion Balan”, lucru interzis de lege.

Chiar dacă decizia Curții de Apel Chişinău era definitivă, Ion Balan continua să exercite atribuţiile la Primărie, deoarece majoritatea consilierilor l-au numit în funcţia de primar-interimar.
Candidatul PDM a admis un conflict de interese în timpul mandatului său, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale, „Ion Balan”. Şefa grădiniţei este soția primarului, Natalia Balan. După ce Moldova Curată şi ziarul regional “Cuvântul” au scris despre acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a pornit un control şi a stabilit existența unui conflict de interese. 

La alegerile din 14 iunie, Ion Balan s-a clasat pe locul doi. Contracandidatul său din al doilea tur va fi Alexandru Călăraş, propus de Partidul Liberal. 


Alt conflict, aceeaşi pâine


Un alt candidat interesat de primărie, dar şi de afacerile rudelor sale, este Gheorghe Caracuian, actualul primar al oraşului Ialoveni, care candidează pentru al treilea mandat, în prezent din partea PDM. Concurentul său este Sergiu Armaşu, candidat independent.Gheorghe Caracuian a intrat în vizorul presei după ce Moldova Curată a descoperit că firma ”Ialpanis”, administrată de ginerele său furniza pâine tuturor grădiniţelor din oraş, concursul public de achiziţionare fiind organizat de primărie. CNI s-a autosesizat şi a constatat că Gheorghe Caracuian s-a aflat în conflict de interese. Primarul însă a contestat în instanţă actul CNI, iar peste aproape un an, Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău a respins cererea. Chiar dacă acest caz era pe rol în instanţă,  Moldova Curată a mai descoperit că Gheorghe Caracuian a încheiat încă două contracte în valoare de peste 21 de mii de lei. Candidatul PDM are explicaţie şi pentru aceste achiziţii. El a spus că nu a influenţat rezultatele concursurilor, deoarece se afla în concediu când a fost desemnat câştigătorul.


Rechizite din familie


Alexandru Ambros, candidatul la funcţia de primar al oraşului Ungheni din partea PLDM, va lupta în turul doi cu socialistul Ghenadi Mitriuc. În timpul ultimului mandat al său, primăria Ungheni a încheiat cu firma ce aparţine soţiei lui Alexandru Ambros contracte de procurare a rechizitelor de birou, în valoare totală de 844 de mii de lei. Moldova Curată a descoperit acest fapt, iar după publicarea investigaţiei  „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei” CNI a stabilit că Ambros a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

În timpul examinării, CNI a constatat că Primăria Ungheni a continuat până în anul 2014 să cumpere mărfuri de la firma „Aledex-Info”. Primarul a contestat actul CNI. Cazul este acum în instanţă, la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău. Următoarea şedinţă este programată pentru 27 iunie 2015, cu o zi înainte de organizarea turului doi.


La Călaraşi – deficit de produse electrocasnice


Şi Nicolae Melnic, candidatul PDM la funcţia de primar al oraşului Călăraşi, a admis un conflict de interese în procesul de achiziţii. În timpul mandatului de primar, acesta a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul său, semnând trei contracte de achiziții de bunuri de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul argumenta că în oraş era deficit de asemenea produse.

Deşi CNI a stabilit că Nicolae Melnic a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, candidatul PDM nu a fost sancţionat, invocându-se expirarea termenului de prescripţie, achiziţiile fiind făcute în anul 2013.

Contracandidatul lui Nicolae Melnic la alegerile din turul doi este de omul de afaceri Nicolae Rozembac, propus de Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”. 


Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Primarii care şi-au angajat rudele mai râvnesc un manda...

Câţiva primari din ţară care în mandatele anterioare au admis conflicte de interese, au câștigat deja noi mandate în urma alegerilor din 14 iunie, iar alţii aşteaptă turul doi.

21 iunie 2015
1357
2015

Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în...

În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.

28 mai 2015
2932
2015

Primăria Ialoveni: şase candidaţi partinici şi unul ind...

În cursa pentru funcţia de primar al oraşului Ialoveni s-au înscris şapte candidaţi: şase propuşi de partide şi unul independent. Locuitorii oraşului vor trebui să fie foarte atenţi, deoarece lista de candidaţi conţine două nume identice. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, actualul primar, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi un alt Gheorghe Caracuian, propus de Partidul Popular. La funcţia de primar mai aspiră actualul deputat liberal, Vladimir Cernat, Vitalie Lavric, candidatul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Leonid Onceanu, propus de Partidul Socialiştilor şi  Mihail Iliescu din partea Partidului Naţional Liberal. Sergiu Armaşu, vicecomisarul oraşului Ialoveni, a ales să intre în cursa electorală în calitate de candidat independent.

02 iunie 2015
2120
2015

Florești: Zece candidați la 15 mii de locuitori

În oraşul Florești, pentru funcția de primar candidează zece persoane, între care actualul primar, Grigore Cojocaru (PCRM), despre care presa a scris că a reparat din fonduri publice drumul spre casa fiicei sale, un socialist, Sergiu Groza, care a donat partidului o sumă mare raportată la veniturile sale și o democrată, Svetlana Rusu, fostă deputată, care s-a aflat timp de un an în trei partide. Mai candidează Andrei Verenciuc (Blocul Iurie Leancă), Tatiana Grosu (Partidul Popular), Vitalie Ungureanu (candidat independent), Valeriu Ceapa („Partidul Nostru”), Mihail Lucinschi (Partidul Liberal), Veaceslav Lozan (Partidul Național Liberal) și Sergiu Sochircă (Partidul Liberal Democrat).

10 iunie 2015
1465
2015

Un fost deputat, actualul primar și doi vameși candidea...

Un fost deputat comunist, actualul primar din partea Partidului Democrat și doi angajați ai Vamei se numără printre candidații la funcția de primar al orașului Ștefan Vodă. Comunistul se numără printre semnatarii unui demers prin care a cerut, alături de unii colegi, indentificarea unui teren pentru construcția de locuințe pentru parlamentari. Asta chiar dacă deținea la acel moment două case la Ștefan Vodă și un apartament la Chișinău. Unul dintre vameși, propus de PSRM, are proprietăți în România, chiar dacă face parte dintr-o formațiune pro-rusă.     

20 mai 2015
1322
2015

Dosarul primarului din Cimişlia va fi trimis la Procura...

Actualul primar al oraşului Cimişlia, Gheorghe Răileanu, ar putea fi cercetat penal, deoarece nu şi-a declarat toată averea. CNI a stabilit în şedinţa din 21 mai că alesul local a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor şi proprietăţii. La rândul său, primarul spune că acţiunile CNI fac parte dintr-un joc politic. Actualul primar candidează la alegerile locale din 14 iunie curent pe lista Partidului Liberal-Democrat din Moldova(PLDM).

22 mai 2015
1146