Primari cu interese în turul doi
Chiar dacă au avut probleme de integritate în mandatele anterioare, câţiva candidaţi la funcţia de primar au fost totuși aleși de oamenii din localitățile lor la scrutinul din 14 iunie și au trecut în turul doi. Unii au admis conficte de interese, cumpărând produse pentru primărie de la propiile firme.
Ion Balan, candidatul la funcţia de primar în comuna Ignăţei, raionul Rezina, este propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM). În anul 2014, el a fost demis din funcţia de primar printr-o hotărâre judecătorească definitivă, după ce Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Orhei l-a acţionat în judecată. Atunci OTC a argumentat că Ion Balan este și fondator şi administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” şi GŢ „Ion Balan”, lucru interzis de lege.
Chiar dacă decizia Curții de Apel Chişinău era definitivă, Ion Balan continua să exercite atribuţiile la Primărie, deoarece majoritatea consilierilor l-au numit în funcţia de primar-interimar.
Candidatul PDM a admis un conflict de interese în timpul mandatului său, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale, „Ion Balan”. Şefa grădiniţei este soția primarului, Natalia Balan. După ce Moldova Curată şi ziarul regional “Cuvântul” au scris despre acest caz, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a pornit un control şi a stabilit existența unui conflict de interese.
La alegerile din 14 iunie, Ion Balan s-a clasat pe locul doi. Contracandidatul său din al doilea tur va fi Alexandru Călăraş, propus de Partidul Liberal.
Alt conflict, aceeaşi pâine
Un alt candidat interesat de primărie, dar şi de afacerile rudelor sale, este Gheorghe Caracuian, actualul primar al oraşului Ialoveni, care candidează pentru al treilea mandat, în prezent din partea PDM. Concurentul său este Sergiu Armaşu, candidat independent.Gheorghe Caracuian a intrat în vizorul presei după ce Moldova Curată a descoperit că firma ”Ialpanis”, administrată de ginerele său furniza pâine tuturor grădiniţelor din oraş, concursul public de achiziţionare fiind organizat de primărie. CNI s-a autosesizat şi a constatat că Gheorghe Caracuian s-a aflat în conflict de interese. Primarul însă a contestat în instanţă actul CNI, iar peste aproape un an, Judecătoria sectorului Râşcani al municipiului Chişinău a respins cererea. Chiar dacă acest caz era pe rol în instanţă, Moldova Curată a mai descoperit că Gheorghe Caracuian a încheiat încă două contracte în valoare de peste 21 de mii de lei. Candidatul PDM are explicaţie şi pentru aceste achiziţii. El a spus că nu a influenţat rezultatele concursurilor, deoarece se afla în concediu când a fost desemnat câştigătorul.
Rechizite din familie
Alexandru Ambros, candidatul la funcţia de primar al oraşului Ungheni din partea PLDM, va lupta în turul doi cu socialistul Ghenadi Mitriuc. În timpul ultimului mandat al său, primăria Ungheni a încheiat cu firma ce aparţine soţiei lui Alexandru Ambros contracte de procurare a rechizitelor de birou, în valoare totală de 844 de mii de lei. Moldova Curată a descoperit acest fapt, iar după publicarea investigaţiei „Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii Primăriei” CNI a stabilit că Ambros a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.
În timpul examinării, CNI a constatat că Primăria Ungheni a continuat până în anul 2014 să cumpere mărfuri de la firma „Aledex-Info”. Primarul a contestat actul CNI. Cazul este acum în instanţă, la Judecătoria Râşcani din municipiul Chişinău. Următoarea şedinţă este programată pentru 27 iunie 2015, cu o zi înainte de organizarea turului doi.
La Călaraşi – deficit de produse electrocasnice
Şi Nicolae Melnic, candidatul PDM la funcţia de primar al oraşului Călăraşi, a admis un conflict de interese în procesul de achiziţii. În timpul mandatului de primar, acesta a cumpărat un televizor, două fotolii şi un frigider de la magazinul său, semnând trei contracte de achiziții de bunuri de mică valoare în sumă totală de 13 900 lei. Primarul este fondatorul firmei SRL “Nicolae Melnic”, iar soţia sa, Natalia Melnic, administrator. Edilul argumenta că în oraş era deficit de asemenea produse.
Deşi CNI a stabilit că Nicolae Melnic a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, candidatul PDM nu a fost sancţionat, invocându-se expirarea termenului de prescripţie, achiziţiile fiind făcute în anul 2013.
Contracandidatul lui Nicolae Melnic la alegerile din turul doi este de omul de afaceri Nicolae Rozembac, propus de Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă”.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Nouă candidați la funcția de primar al orașului Căușeni
Pentru fotoliul de primar al orașului Căușeni au fost înregistrați 9 candidați, dintre care 7 sunt propuși de partide și 2 independenți. Grigore Repeșciuc, actualul primar, ajuns în funcție ca independent în 2011, transformat între timp în democrat, va da piept cu fostul său rival, comunistul Veaceslav Nigai, vicepreședintele raionului, dar și cu Anatolie Donțu, reprezentantul PLDM, care provine din mediul de afaceri.
Glodeni: primarul și subalternul său sunt adversari în...
În lupta pentru fotoliul de primar al orașului Glodeni s-au înscris șapte candidați: Marian Țărnă de la Partidul Socialiștilor; Stela Onuțu de la ”Partidul Nostru”; Iurie Budcenco de la Partidul Democrat; Iulian Scripcaru de la Partidul Liberal; Iulian Bogdan de la Partidul Comuniștilor; Petru Grijuc de la ”Platforma Populară Europeană din Moldova – Iurie Leancă” și Tudor Grozavu de la Partidul Liberal Democrat. Ultimele scrutine arată că alegătorii orașului Glodeni dau preferință partidelor de stînga. Primăria Glodeni este condusă de mai mult timp de reprezentanți ai PCRM, însă, la ultimele alegeri parlamentare, din luna noiembrie 2014, în orașul Glodeni victoria a fost de partea PSRM. Vom prezenta candidații desemnați de aceste două formațiuni politice.
În orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca în turul d...
Un șomer, o femeie aflată în concediu de maternitate și un fost consilier comunist sunt candidații la funcțiile de primar care au ajuns în turul doi al alegerilor locale din partea Partidului Nostru în orașele Florești, Glodeni și Basarabeasca. Toți reprezintă formațiuni pro-ruse, care își vor disputa fotoliile de primar cu reprezentanți ai unor formațiuni cu o orientare similară. Despre contracandidații lor Moldova Curată a scris în articolelele anterioare, publicate în lunile mai și iunie 2015.
Primăria Ungheni este râvnită de şase bărbaţi
În cursa electorală pentru şefia oraşului Ungheni s-au înregistrat şase candidaţi, toţi fiind propuşi de către partide. Trei dintre ei sunt în funcţii publice: actualul primar al oraşului Alexandru Ambros de la Partidul Liberal Democrat (PLDM); vicepreşedintele raionului Petru Langa de la Partidul Democrat din Moldova (PDM) şi actualul deputat din partea Partidului Socialiştilor (PSRM), Ghenadi Mitriuc. Fotoliul de primar este râvnit şi de antreprenorii Ion Scutaru de la Partidul Liberal (PL), de reprezentantul Partidului Popular (PP) Viorel Vrabie, dar şi de medicul Vladimir Popovici, propus de Partidul Comuniştilor (PCRM).
“Excentricul” preşedinte al raionului şi doi candidaţi...
Cinci candidaţi sunt antrenaţi în bătălia pentru fotoliul de primar al oraşului Vulcăneşti. Doi dintre ei candidează independent, iar trei au fost propuşi de “Partidul Nostru”, Partidul Socialiştilor şi de Mişcarea Populară “Antimafie”. După Comrat, este al doilea oraş din autonomia găgăuză la conducerea căruia partidele pro-europene PDM, PLDM şi PL n-au propus niciun candidat.
Primarul scandalagiu de la Nisporeni candidează din nou...
Zece candidați, șase propuși de partide și patru independenți, aspiră la fotoliul de primar al orașului Nisporeni. Unul dintre ei, actualul edil, Ion Gangan, propus de Partidul Democrat din Moldova (PDM), a fost implicat de-a lungul anilor în diverse scandaluri. Fiind primar, Ion Gangan nu a declarat în ultimii ani firma soției, o întreprindere individuală activă, cu afaceri în raion. Condracandidații lui sunt doi tineri, propuși de Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) și Partidul Liberal (PL), implicați și ei în afaceri. Candidatul PLDM, deși este cunoscut în zonă ca om de afaceri, nu a indicat, în declarația depusă la Comisia Electorală de Circumscripție, firmele la care este fondator.
Aici așteptăm comentariul tău!