Primarii care şi-au angajat rudele mai râvnesc un mandat

Alegeri locale 21 iunie 2015 1160

Câţiva primari din ţară care în mandatele anterioare au admis conflicte de interese, au câștigat deja noi mandate în urma alegerilor din 14 iunie, iar alţii aşteaptă turul doi.



Doi primari din Teleneşti, victorioşi în alegeri, au divorţat pentru a soluţiona conflictul de interese

În anul 2013, Moldova Curată relata despre faptul că primarul comunei Chiştelniţa Constantin Ciobanu ar admite un conflict de interese, întrucât soţia sa, Feodora Ciobanu, activa în calitate de contabil-şef în primăria din localitate. Comisia Naţională de Integritate (CNI) s-a autosesizat şi a confirmat că alesul local a admis un conflict de interese, iar pentru a soluţiona cazul, primarul din Chiştelniţa a divorţat.

Şi în scrutinul din 2011, dar şi la alegerile locale din acest an, Constantin Ciobanu a candidat pe lista Partidului Liberal Democrat (PLDM). La alegerile din 14 iunie a obținut peste 56 la sută din voturi.

Moldova Curată a scris despre o situaţie similară în comuna Ratuş, Teleneşti, unde soţul era primar – Tudor Ţurcanu, iar soţia - perceptor fiscal, în subordine directă. La scurt timp după publicarea materialului, soții Țurcanu au divorţat și au rămas să activeze în primărie.

Şi Tudor Ţurcanu a câştigat alegerile locale din acest an din primul tur. El a candidat din partea Partidului Democrat (PDM) şi a acumulat peste 66 la sută din voturi.

Doi primari “interesaţi” din raionul Rezina

Un alt primar care a încălcat regimul juridic al conflictului de interese este Dorel Iurcu, din comuna Horodişte, Rezina. El a candidat la alegerile locale pentru funcţia de primar din anul 2011 pe lista PLDM. Când a venit în funcţie, soţia sa, Vera Iurcu, activa deja în primărie din anul 2009, în calitate de secretar al consiliului local. Moldova Curată a dat în vileag această posibilă abatere. CNI a constatat în luna aprilie curent că Dorel Iurcu a admis un conflict de interese. La scurt timp, Vera Iurcu şi-a suspendat activitatea. “Am plecat de la primărie ca să nu mai fie probleme”, a declarat aceasta pentru Moldova Curată.

Dacă la alegerile din 2011 Dorel Iurcu a candidat pe lista PLDM, în acest scrutin local el a mers cu PDM, a fost singurul candidat şi a obţinut 100% din voturi.

Tot din raionul Rezina este şi Ion Ţurcan, primarul comunei Cuizăuca. Acesta a fost ales în fruntea satului la alegerile din 5 iunie 2011 pe listele PDM. Pe parcusul mandatului trecut, a activat în primărie cu sora sa, Feodora Teut, care era contabil-şef. CNI s-a autosesizat dintr-un material publicat pe Moldova Curată şi a stabilit că alesul este în conflict de interese. Actul CNI a fost trimis la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru aplicarea amenzii, însă CNA a invocat expirarea termenului de prescripţie.

Şi la alegerile din 14 iunie, Ion Ţurcan a candidat pe lista PDM, câştigând alegerile din primul tur, cu peste 71 la sută din voturi.

În raionul Criuleni sunt doi primari care au admis conflicte de interese

Este vorba despre Fiodor Tipa, primarul satului Coşerniţa. La începutul lunii martie 2014, Moldova Curată semnala un eventual conflict de interese la primărie. Fiodor Tipa a fost ales primar în anul 2007, pe listele PLDM. La numai o săptămână după ce a început mandatul, a semnat o dispoziţie prin care şi-a angajat soţia în funcţia de specialist pe probleme funciare, motivând că a făcut acest lucru din lipsă de cadre în domeniul cadastral. După ce a studiat situaţia, CNI a emis, la 10 aprilie 2014, un act de constatare, prin care a decis că Fiodor Tipa a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Şi de această dată, CNA nu a aplicat o amendă, invocând expirarea termenului de prescripţie. Fiodor Tipa a declarat pentru Moldova Curată că şi în prezent soţia sa lucrează în primărie ca perceptor fiscal.

Fiodor Tipa merge în aceste alegeri alături de echipa Partidului Socialiştilor. El va concura în al doilea tur cu Alexei Cibotar de la PDM.

Şi Iurie Buga, primarul satului Micleşti, Criuleni, a avut grijă de rudele sale în mandatele anterioare. Acesta se află în fruntea comunei Micleşti din anul 2007, candidând la funcţia de primar din partea PLDM. În anul 2009, alesul local a angajat-o în primărie pe soţia sa, Aliona Buga, în funcţia de contabil, motivând că aceasta nu avea un loc de muncă. În subordinea primarului era şi socrul sau, care avea funcția de inginer cadastral. După investigarea acestui caz de către Moldova Curată, Iurie Buga şi-a concediat socrul. CNI însă a stabilit că în cazul soţiei nu există un conflict de interese, deoarece aceasta nu este funcţionar public.

În acest an Iurie Buga a câştigat alegerile, acumulând peste 73 la sută din voturile alegătorilor din Micleşti. Şi la acest scrutin, Iurie Buga a făcut parte din echipa PLDM.

Neamuri şi la primăria Cimişlia

În turul doi al alegerilor locale va candida şi Gheorghe Răileanu de la PLDM pentru fotoliul de primar al oraşului Cimişlia. Şi acest edil ar fi încălcat regimul conflictului de interese. Recent, CNI a stabilit că Răileanu a admis un conflict de interese, deoarece şi-a angajat nora în primărie în funcţia de contabil, iar verişoara – în funcția de inspector pentru evidența populației. Potrivit CNI, alesul local le-a acordat şi premii în calitate de angajaţi ai primăriei. Gheorghe Răileanu a menţionat că după alegeri, va contesta în instanţă decizia CNI.

Contracandidatul lui Gheorghe Răileanu în turul doi al alegerilor locale este Vasile Melente din partea Blocului electoral “Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă” (PPEM)

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2015

Adepţi ai separatismului, candidaţi la fotoliul de prim...

Şase candidaţi aspiră la fotoliul de primar al orașului Taraclia. Printre aceştia, actualul primar, Serghei Filipov, anterior membru PCRM, care la actualele alegeri candidează independent, şi actualul preşedinte al raionului Taraclia, Alexandr Garanovschi, membru PCRM. Anterior ambii au scandalizat opinia publică cu declaraţii care conţineau îndemnuri la separatism. Aceştia optează pentru acordarea unui statut special raionului Taraclia şi ameninţau că în cazul în care autorităţile nu dau curs acestei doleanţe pot organiza un referendum asemănător celui din 2 februarie 2014 din Găgăuzia, declarat ilegal de autorităţi. În funcţia de primar de Taraclia își mai doresc să ajungă Fiodor Covalji, membru PDM, director al întreprinderii „Taraclia Gaz” SRL, Teodora Dimitrieva, membru PLDM, şefă a oficiului de Stare Civilă, Taraclia, Vasile Gaidarji, antreprenor, membru al Partidului Socialiştilor, şi Ivan Panicerschi, propus de BE „Lista Poporului”.

03 iunie 2015
1086
2015

Peste 100 de candidaţi la funcţia de primar au fost mon...

În perioada 18 mai-12 iunie 2015, pe portalul www.moldovacurata.md au fost publicate 36 de mini-investigaţii jurnalistice despre candidaţii la funcţia de primar din oraşe şi municipii, care au şanse mari de a câştiga alegerile în aceste localităţi. În total, la rubrica „Alegerile locale 2015: Cunoaşte-ţi candidatul!” au fost publicate profilurile a peste 100 de candidaţi din municipiile Chişinău, Bălţi, Comrat şi oraşele de reşedinţă ale raioanelor.

12 iunie 2015
933
2015

Cine sunt socialiștii și reprezentanții Partidului Nost...

Socialiștii strică șirul scrutinelor victorioase din primul tur al actualului primar al orașului Anenii Noi, Mihail Cheibaș. Chiar dacă a condus orașul din 2003 și a câștigat de fiecare dată din primul tur, Cheibaș nu a mai fost votat și la actualul scrutin. Acum, în turul doi pentru Anenii Noi se vor lupta un comunist și un socialist. Și la Dondușeni fotoliul pe care comunistul Semion Rotaru a stat 20 de ani se clatină. Contracandidat - un adept al lui Renato Usatâi. La Briceni actualul primar democrat va trebui să lupte tot cu un socialist, care cu doar câteva luni în urmă făcea parte din alt partid, tot descendent din PCRM. 

19 iunie 2015
1215
2015

Orașul Edineț: 9 candidați, dintre care 3 sunt pedagogi

Actualul primar și alți 8 candidați se luptă pentru conducerea orașului Edineț, care are o populație de peste 25 de mii de locuitori. Printre candidați este o persoană care se decalară de naționalitate român și un fost funcționar raional care a arborat un drapel considerat ilegal de către autoritățile statului.

12 iunie 2015
1981
2015

Oraşul Râşcani: câte un candidat la o mie de locuitori

La funcţia de primar de Râşcani, un oraș cu 11 mii de locuitori,  aspiră 11 candidaţi. Unii dintre ei beneficiază de salarii de două ori mai mari decât cel de care ar beneficia în cazul în care ar câştiga alegerile. Printre candidaţi este şi actualul primar, care anterior a figurat într-un scandal legat de vânzarea unor terenuri publice şi care şi-a început mandatul răsturnând într-un şanţ automobilul de serviciu, proaspăt cumpărat de consiliul orăşenesc cu suma de 120 de mii de lei.

27 mai 2015
996
2015

Capitala, dorită de 17 candidați. Cel mai bogat e repre...

La conducerea capitalei țării, care are, potrivit ultimului recensământ, în jur de 500 de mii de locuitori, își doresc să ajungă 17 persoane. Toate candidează din partea partidelor, nu există niciun candidat independent. Unii dintre cei mai ”vizibili” concurenți, cum ar fi Serafim Urechean sau Dorin Chirtoacă, au mai condus Chișinăul, alții își încearcă puterile pentru prima dată. Cel mai bogat candidat este reprezentantul comuniștilor, omul de afaceri Vasili Chirtoca, a cărui avere se ridică la milioane de lei.

06 iunie 2015
1026